pro-cycling-manager-2015-jol-sikerult-a-rancfelvarras/2015/06/21

Pro Cycling Manager 2015 - Jól sikerült a ráncfelvarrás...

2015. június 21. Kocsis Bence PC

A Focus Home Interactive és a Cyanide Studios már évek óta kiadja az országúti kerékpáros szakág aktuális szezonját feldolgozó játékot, a Pro Cycling Manager-t - melyet egyébként konzolokra Tour de France néven dob piacra - , amely szériából most értelem szerűen a Pro Cycling Manager 2015-öt vehetjük kezünkbe. Aki már évek óta követi a játék fejlődését biztosan felteszi a kérdést, hogy "hova tud még a játék fejlődni?". Ez egy jogos kérdés, hisz a készítők nem ülhetnek a babérjaikon és nem dobhatnak ki évente egy frissített adatbázissal rendelkező, valamint kicsit javított grafikájú játékot. Hogy mi történt a 2014-es rész óta? Lett-e áttörés? Ennek jártunk utána egy rövid teszt erejéig...

A játék menüje kicsit átalakult, de maga a szerkezet nem változott. Megtaláljuk az egyjátékos módot, a multiplayer-t, a korábbi állások betöltését és az achievements-eket, a beállításokról nem is beszélve.

menü_1

Single Player módban továbbra is indíthatunk karrier módot és részt vehetünk egynapos, vagy többnapos versenyeken, valamint a pályaversenyzésbe is belekóstolhatunk. Aki jártas a kerékpározás világában, az biztosan hallott Bradley Wiggins  nemrég felállított 1 órás világcsúcsáról. Az egyjátékos módban a 2014-es részhez képest bejön egy hatalmas újítás. Aki játszott már a FIFA sorozat újabb részeivel, az ismeri a "Légy profi" játékmódot. Ez a mód "Pro Cyclist" néven bekerült a Pro Cycling Manager-be. Itt egy fiatal tehetséget, magunkat kell a csúcsra juttatnunk.

A versenyzőnket, azaz magunkat már a profil létrehozásakor besorolhatjuk, hogy milyen kerékpárosok szeretnénk lenni. Sprinter, időfutam menő, egynapos klasszikusok, összetett menő, mindegyik típus más tulajdonságokat igényel. A feladatunk, hogy egy névtelen klubtól felküzdjük magunkat a legnagyobbakhoz, ahol a körülmények is jobbak lesznek.

profi_1 rider
.

A multiplayer mód továbbra is nagyon izgalmas, hisz az általunk összeállított csapattal kell más ellenfelekkel összemérnünk képességeinket. Itt az elért eredményekért Coin-t kapunk, amiből különböző értékű kártyákat vásárolhatunk, ami versenyzőket és kerékpárokat tartalmaz. Minél értékesebb kártyákat vásárolunk, annál nagyobb az esély egy neves sprinter (Mark Cavendish), vagy egy hegyimenő (Chris Froome, Alberto Contador) megszerzésére. Ha ez összejön, onnantól már csak a mi tudásunkon múlik, hogy be tudjuk hozni versenyzőnket az első helyre.

multi_2_b multi_4B
.

Számomra az egyjátékos mód a favorit, hisz ez a játék iszonyatosan izgalmas. Kiválasztjuk kedvenc csapatunkat, amit vezényelhetünk az egész szezonon át. A csapat választásnál fontos megnézni a keretet, hisz nem minden csapat azonos erősségű. Van olyan csapat, ami a sprintekre van kihegyezve, egyes csapatok az egynapos klasszikusokra igazolták a versenyzőiket, de a legnagyobb klubok célja a 3 hetes versenyek (Vuelta, Giro, Tour) megnyerése. Ilyen csapatok például az Astana, a Team Sky, a Movistar és a Tinkoff Saxo.

A menü nagyon jól kiszolgál bennünket, minden információt megtalálunk a versenyekkel kapcsolatban és a kerékpárosok állapotát (egészség, morál, edzettségi szint) is figyelemmel kísérhetjük. Fontos megnézni a kitűzött célokat is, hisz a szponzorok nem jókedvükből utalnak át a csapat számlájára évente nagyobb összegeket. Szeretnék, ha a csapat az általuk preferált versenyeken jól szereplene, így a televízió többet mutassa az adott márkát.

carreer_1
carreer_2 carreer_3

.

A versenynaptár iszonyatosan zsúfolt, így ügyelnünk kell arra, hogy 1-1 versenyzőt ne terheljünk túlzottan, de ne is hanyagoljuk el, hogy a nagy derbikre formába jöhessen. A versenynaptárban több rangsorolású verseny található melyekért a versenyzők eltérő "UCI" pontot kapnak. Természetesen a legtöbbet a Tour de France győzelem fizet. A játékban található Tour de France útvonala egyébként megegyezik a július 4 és 26 között megrendezésre kerülő eseményen kitűzött útvonallal.A szponzorok igényeit is ki kell elégíteni, hisz bizonyos szerződések feltétele az egyes versenyeken való jó részvétel, erre is oda kell figyelni.

eventb

Az adatbázis ismét szép nagyra sikeredett, hisz összesen 90 Cya Pro Tour, Continental Pro és Continental csapat kapott helyet a játékban. Ezek a csapatok különböző besorolású versenyeken vesznek részt, melyek 200 eseményt és 550 szakaszt tartalmaznak. Ahogy megszokhattuk, az idei évben is vannak problémák a licenszekkel, ami első ránézésre 2 Pro Tour csapatot és egy kontinentális gárdát, mégpedig a Team Sky-t, az Europcar-t és a BMC-t érinti. Mindhárom csapatnál a versenyzők nevei meg lettek változtatva, a BMC esetében pedig még a mez is felismerhetetlen. De nem kell megijedni, hisz van egy weboldal, mégpedig a pcmdaily, ahonnan a valós nevek máris letölthetők regisztráció után és minden bizonnyal a mezek is el lesznek készítve.

database_small

A HUD képernyő, azaz a versenyek közben a monitoron látható információkat tartalmazó ablakok bár nem sokat változtak, azért egy nagyon hasznos tartalom bekerült a játékba. Azokon a szakaszokon, ahol van kategorizált (4,3,2,1, HC) emelkedő, a megkezdésükkor a jobb felső sarokban megjelenik egy szintrajz, ami sok információt hordoz.

A játék grafikája nem változott különösebben, ami azért jó hír, hisz a rendszerigény nem nőtt és az előző rész jó optimalizáltságába jobb is volt nem belenyúlni. Amit azért sajnálok, az az arcok hiánya, amit a focis és kosárlabdás játékokban már ki tudja milyen rég óta használnak. Szerintem sokkal élvezetesebb lenne a játék, ha fel lehetne ismerni egy Alberto Contador, egy Chris Froome, vagy egy Vincenzo Nibali arcát.

race55

A játékban továbbra is mindössze néhány, számunkra ismeretlen dallam szólal meg, ami a menü mellett a versenyek alatt is hallható. Véleményem szerint ezek a zenék a menü alá valók és ma játékban zavarják a koncentrációt és nem hallani tőlük a kommentátor hangját, ami néha fontos információkat közöl. Természetesen, aki nem bírna ki egy 230 km hosszú szakaszt csendben, az hallgathatja a dalokat, sőt... ha a játék mp3 mappájába bemásoljuk kedvenc zenéinket, akkor azok is megszólalnak a versenyek alatt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YlV0_im0Dvg[/youtube]

.

Értékelés:

Összességében a Pro Cycling Manager 2015 újra egy kimondottan izgalmas játék lett. A készítők nem ültek a babérjaikon, így egy új mód is bekerült játékba, ami nemcsak az élvezeti értéket, hanem a szavatosságot is növeli. A grafika továbbra is rendben van és a hosszú szakaszok unalmát megtörve lehet saját zenéket betenni. Ami továbbra is gyenge pont, az a licenszprobléma, ami néhány csapatra kihat. Ezt a problémát szerencsére nem hivatalos javítócsomagokkal lehet orvosolni. Aki kerékpár rajongó, szurkol a Tour de France-on valamelyik kedvencének és a számítógépes játékokkal is jóban van, annak érdemes kipróbálni a Pro Cycling Manager 2015-öt, mely Steam-en keresztül megvásárolható.

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: