rc-rayline-998-v2-quadrocopter-kameraval-teszt/2014/05/20

Rayline 998-V2 RC quadrocopter kamerával - teszt

2014. május 20. Teszt delmaster

Az elmúlt időszakban észrevettétek bizonyára, hogy egyre több quadrocoptert mutatunk be oldalunkon. Ennek csupán az a magyarázata, hogy nagy az érdeklődés a drónok piacán, s szeretnénk a legjobb termékeket megosztani veletek. A következőkben egy kamerás, 4 csatornás quadrocoptert fogunk bemutatni nektek, mely a JAKO Modell - RC modell és makett webáruházból érkezett szerkesztőségünkbe! Olvassátok el cikkünket, melyből közelebbről is megismerhetitek az említett példányt!

RAYLINE 998-V22.4GHz 4 CH RC QUADROCOPTER + RAYLINE V001 KAMERA
DSC_9095 DSC_9096
.

Korábban már beszámoltunk egy nagy mértékben hasonló quadrocopterről, de a Rayline 998-V2 mégis különbözik ettől. Nagyon egyszerű a repülés vele, szinte magától értetődik az irányítása, csupán a kopter fizikai irányát kell követni szemünkkel ahhoz, hogy a modell pont abba az irányba repüljön, ahova mi szeretnénk.

DSC_9100

Egy fehér színű kartondobozban érkezett meg hozzánk a termék, melyen a márkajelzések, a kopter fontosabb tulajdonságai is olvashatók több nyelven (sajnos a magyarul nem). A doboz oldalát kinyitva, a bliszteres tartóban megtaláljuk a quadrocoptert - melyben a 3.7V 600mAh Li-Polymer akkumulátor már gyárilag helyet foglal -, valamint a tartozékait, melyek a következők: távvezérlő, AC adapter, tartalék légcsavarok, valamint egy ábrákkal illusztrált, jól áttekinthető, angol nyelvű leírás. A kopterhez tartozó kamerát külön dobozban kapjuk, melyben maga a kamera modul, egy 2GB-os microSD memóriakártya, egy USB kártyaolvasó, valamint egy csavarhúzó és a rögzítéshez szükséges 3 db csavar található. A drón repülésre készen található a dobozban, így - a kamera felszerelésén kívül - nekünk már nem kell bajlódni az összeszereléssel, persze az első repülés előtt a használati útmutatót alaposan át kell olvasni, illetve az akkumulátort teljesen fel kell tölteni (kb. 1,5 óra).

DSC_9107

A Rayline 998-V2 modell is 2 piros és 2 fekete színű légcsavarból áll, mint általában mindegyik drón, azonban ennél a példánynál mégis más a helyzet, ugyanis a piros színnel jelölt propellerek jelölik a quadrocopter hátulját (míg a legtöbb kopternél ez a szín az eleje), s nekünk ezt kell figyelnünk folyamatosan. Minket ez kellő mértékben zavart, így felcseréltük átlósan a légcsavarokat, s máris megoldódott a probléma (cikkünkben az új felállást fogjuk prezentálni). Mindegyik propeller külön csatornán kommunikál, melyet a távvezérlő és a modell elektronikájának közös munkája eredményez; így mindenféle manőverezés könnyedén kivitelezhető (forgás, bukfenc, mozgás, lebegés ...stb.)

DSC_9109 DSC_9119
DSC_9121 DSC_9120

.

DSC_9169

A quadrocopter felső borítása egy hajlékony műanyag, mely védelmet nyújt az alatta elhelyezkedő elektronikának. Ide csatlakoznak a rotorok vezetékei, itt található a beépített 3D giroszkóp rendszer, valamint ide kell csatlakoztatni a kamera vezetékét is. A fekete vezeték nem más, mint az antenna, amivel az adótól kapott vezérlőjelet fogja. A kopter szára fémből készült, melyek végén leszállótalpakkal rendelkező, műanyag rotortartó ölel körül. A légcsavarok is műanyagok ugyanúgy, mint a kamera modul tartója. S ezt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a drón súlyát a lehető legkisebbre csökkentette a gyártó, hiszen mindössze 88g akkumulátorral, s ehhez jön még a 3g súlyú kamera.

DSC_9127.

DSC_9122 DSC_9124

.

DSC_9172

A rotorok alatt LED-ek találhatóak, melyek az éjszakai repülésben segítenek. A piros légcsavarok alatt fehér LED, míg a feketék alatt pedig váltakozva villogó, kék-piros LED jelzi a kopter helyzetét (a mi esetünkben). Ennek a funkciónak köszönhetően a magasból is kitűnően irányítható a modell.

DSC_9111

A quadrocopter irányításának a legfontosabb része maga a távvezérlő, mely 4 db AA típusú elemmel / akkuval működik. Középen találhatjuk meg a POWER gombot; a felső részen a piros LED visszajelzőt, valamint balra és jobbra egy-egy joystickot, melyek közül az egyik a gázkar, másik pedig a mozgásokért felelős. Ezek mellett trimmer kapcsolók helyezkednek el, melyek segítségével a modell kiegyensúlyozható, illetve egyenletes, folyamatos kitérést tudunk produkálni vele. Alul egy monokróm LCD kijelzőt kapott a távvezérlő, melyen a legfontosabb információk érhetőek el, pl. gázadás mértéke, aktuális mód, trimmerek állása, távadó akkufeszültsége ...stb.

DSC_9114 DSC_9115

.

DSC_9104

A távadón balra, alul 2 kapcsoló van, mely közül a felső a kezdő/haladó mód váltására, alsó pedig a MODE2 / MODE4 beállítás kapcsolására szolgál. Ez utóbbi a balkezeseknek nyújt segítséget, hiszen az egész irányítás felcserélhető a két joystick között. A jobb oldali alsó kapcsoló pedig a kamera / funkció kapcsoló, mellyel elindítható a videófelvétel / fotó készítés, illetve a bukfencezést is ezzel érhetjük el.

A bal oldali joystick függőleges irányba történő mozdításával a modell emelkedését, illetve süllyedését érhetjük el. Ugyanezen kar balra-jobbra tolásával a modell horizontális forgását kapjuk. A jobb oldali joystick felelős a legfőbb mozgásokért: előre-hátra, balra-jobbra való kitérés. A funkció gombot nyomva tartva, illetve a jobb oldali kart tetszőleges irányba eltolva a modell bukfencezésbe kezd (advanced módban). Természetesen a szaltó azon irányba fog végrehajtódni, amely felé elmozdítottuk a kart. Mind a 4 irányba lehetséges a művelet.

Bal joystick MOD2: emelkedés/süllyedés, balra/jobbra forgás MOD4: előre/vissza, balra/jobbra kitérés
Jobb joystick MOD2: előre/vissza, balra/jobbra kitérés MOD4:emelkedés/süllyedés, balra/jobbra forgás

.

A quadrocopter beüzemelése nagyon egyszerű, hiszen az akkumulátort csak be kell helyeznünk a kialakított helyre, majd csatlakoztatjuk a vezetékeket. Utána a távvezérlő POWER kapcsolóját feltolva máris elkezd villogni a piros LED, mely azt jelzi, hogy készen áll a modellel való összecsatlakoztatásra. Ezt követően a gázkart teljesen feltoljuk, majd lehúzzuk a legalsó állásba, ekkor pittyen egyet a távadó, s a piros LED folyamatosan világítani fog, melyet követően az összekapcsolás sikeres volt. Ez a lépés egyébként 5mp-et vesz igénybe, s máris kezdődhet a repülés, melyet a kezdő módban érdemes először végrehajtani, hiszen itt egy nagyon picit vissza van fogva a quadrocopter, illetve a vízszintesbe hozás itt a legaktívabb. A gázadás mértékét folyamatosan nyomon követhetjük a kijelzőn, így mindig pontosan tudni fogjuk az értékét %-ban kijelezve.

KAMERA HASZNÁLATA

DSC_9133 DSC_9132

.

Ezt a kiegészítőt ehhez a modellhez alapból kapjuk, de külön is megvásárolható a készlet. Már fent említettük, hogy mit is tartalmaz pontosan a szett. A gyártó minden szükséges eszközt a rendelkezésünkre bocsájt ahhoz, hogy zavartalanul tudjuk használni a kamerát.

DSC_9135.

DSC_9139 DSC_9146

.

Parányi mérete, parányi súlyt sugall, így gyakorlatilag nem "terheli" le a quadrocoptert semennyire sem. A műanyag borítást szemlélve megpillanthatjuk elől a tetszőleges szögben dönthető kamera lencsét, hátul pedig a microSD kártyafoglalatot, illetve alatta egy kapcsolót, mellyel a fénykép- vagy videókészítést aktiválhatjuk. Az alsó borításon pedig két pici furatot is találunk, mely működés közben zölden és pirosan tud villogni, valamint módnak megfelelően világítani.

DSC_9153

Elsőként a kamera vezetékét kell a quadrocopter elektronikájára csatlakoztatni (a szabadon hagyott steckerbe), majd 2 csavarral a tartóra kell erősíteni. Ez követően össze kell dugni a koptert az akkumulátorral, s megfigyelhetjünk, hogy a zöld és piros LED gyors villogásba kezd, majd pár másodperc múlva a piros fény fog világítani jelezve, hogy üzemkész. Majd a távvezérlőn lévő kamera gombbal tudjuk elindítani a felvételt; ekkor a zöld fog villogni.

DSC_9166 DSC_9159

.

640x480-as felbontású videót tud készíteni AVI kiterjesztésben, illetve ugyanekkora képet JPG formátumban. Elmondható, hogy a 4:3-as képarány lehetséges csak ezen a parányi eszközön, így ezzel be kell érnünk. A készített felvétel hasonló, mint egy kamerás mobiltelefoné, de szépen kivehető minden tereptárgy, melyet rögzít. Az elkészített felvételt a mellékelt USB kártyaolvasóval tudjuk a számítógépre felmásolni. A 2 GB méretű microSD kártya elegendőnek minősül, mert a repülés ideje alatt nem tudjuk úgysem "telirakni". Egy hozzávetőleges információ a felvétel méretéről: egy 53mp hosszúságú videó mérete 44MB.

DSCF9496

TECHNIKAI ADATOK

Típus: Rayline 998-V2 RC
Copter energiaforrása: 3.7V 600mAh Li Polymer akkumulátor
Távvezérlő energiaforrása: 4 db AA elem / akku (nem tartozék)
Akku töltési ideje: 1,5 óra
Repülési idő: 12-15 perc (egy feltöltéssel)
Hatótávolság: 100m
Méret: 300mm
Súly: 89g
 .

BEMUTATÓ VIDEÓ

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1s9bxzbkbbE[/youtube]

.

ÖSSZEGZÉS

A Rayline 998-V2 egy nagyszerű modell, melyen a quadrocopter irányítását és felépítését közelebbről is megismerhetjük. Könnyű irányítani és rendkívül szórakoztató. Ehhez társul még az élmény, mely extraként szolgál: a kamera. Megnézhetjük magasból is a helyszínt, ahol repülünk, így olyan perspektívába is bepillantást nyerhetünk, ahová egyébként sohasem mennénk.

DSC_9156

Észrevételként annyit említenék, hogy a quadrocopterek majdnem 100%-ban úgy lettek kialakítva, hogy a piros légcsavar jelöli az elejét, hiszen könnyebb észrevenni a levegőben. Mi is ehhez szoktunk hozzá, illetve a többi modellel történő repüléskor ez vésődött tudatunkba, így ezután a Rayline 998-V2-vel elég megtévesztő, így a 2-2 propellert felcserélve máris a megszokott felállás érhető el. A másik dolog, ami egy kicsit nehézséget okozott: az AC adapter, ugyanis nem jelzi, hogy az akkumulátor feltöltött; nekünk kell kb. 1,5 órát kiszámolnunk, hogy mire végez. Egy visszajelző LED jó lett volna rá, de ennek hiányában sincs semmi probléma, hiszen az adaptert megfogjuk, s ha hideg, akkor egészen biztosan végzett, s kikapcsolt a töltő.

DSCF9499

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a modell nagyon jól működik, nem találtunk semmilyen működésbeli hibát vagy nehézséget. Abszolút felhasználóbarát termék, így mi mindenképpen ajánljuk! A Rayline 998-V2 kamerával 26.990 Ft-ért vásárolható meg a JAKO Modell webáruházában, illetve személyesen az üzletükben.

ajanlott_new

Köszönjük a JAKO Modell-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

kep

Írta: Teszt delmaster