rindie-199x-avagy-hogyan-vegyuk-kezunkbe-az-iranyitast/2015/08/06

Rindie - 199X avagy hogyan vegyük kezünkbe az irányítást

2015. augusztus 06. Teszt Clarence

A 199x talán az egyik legérdekesebb indie, amivel összehozott a sors az elmúlt évek alatt. Nem csupán a sajátos története miatt fogott meg, hanem a hatalmas világ és számtalan lehetőség, mely által hatást gyakorolhatunk kvázi mindenre.

[caption id="attachment_58775" align="aligncenter" width="442"]Kezdeti helyszín a kórház... Kezdeti helyszín a kórház...[/caption]

Miről is van itt szó? A 199x egy indie játék, amely RPG Maker-rel készült, így már nagyjából be is tudjátok lőni, hogy irányítás és grafika terén mire számíthattok. Nem is igazán emiatt került mégis be a Rindie rovat tesztjei közé, hanem a története miatt. Valójában lehetne vitatkozni azon, hogy mennyire játék is ez a játék, mert nem mondanám annak, de valahol mégis az. A következő bekezdésben ki is fejtem mire gondolok pontosan.

[caption id="attachment_58774" align="aligncenter" width="442"]Oh, a kis rendetlen Oh, a kis rendetlen[/caption]

A játékban egy Clara nevű hölgyet irányítunk és egy kórházban térünk magunkhoz, annak is a pszichiátriai osztályán, ahol is kiderül, hogy főhősünk hangokat hall. Ez a skizofrénia első jele, de mégsem bélyegezzük meg szegény hölgyet, mivel ezek a hangok valójában mi leszünk, játékosok. Clarával közvetlenül fogunk társalogni a játék folyamán és minden megoldandó pályarésznél szükséges is lesz. Ez így elsőre elég érdekesen hangzik, de mint fentebb kifejtettem, pontosan emiatt nem mondanám klasszikus értelemben vett játéknak. Mi irányítjuk Clarát és mi társalgunk más karakterekkel a nevében, de ha esetleg olyat teszünk, amit ő nem tenne meg, akkor azt szóvá is teszi. Tehát egy elég érdekes játékkal van ezúttal dolgunk, amely szórakoztató, de mégis azt mondom, hogy nehéz lenne nem észrevenni az olyan néhol bugyuta dolgokat, mint például a sok ismétlődő beszélgetés. Már a kórházból való kijutás is necces, ha nem pörgetjük végig Clarával a az előre beszkriptelt beszélgetéseket és mindig el kell találni a megfelelő választ minden helyen, ahhoz, hogy továbbengedjen minket a játék, ez néhol komoly frusztrációt is okozhat, mert esetleg kihagyunk valamit, amiről fogalmunk sincs, hogy merre van és hol, hogyan tudom elérni.

A térkép mérete miatt és a megoldandó feladatok között akadnak frappánsak, látszik, hogy foglalkoztak velük a készítők, még a fentebb említett hiba ellenére is. Igyekeztek folyamatosan fenntartani a játékos érdeklődését és valahol sikerült is a készítőknek. A játéknak két végkimenetele lehet összesen, tehát nem árt majd odafigyelnünk tetteinkre, de ugyanakkor nem hiszem, hogy bárki újrajátszani a másik befejezés miatt.

[caption id="attachment_58773" align="aligncenter" width="442"]A városban gyakran esik az eső...hmmm....milyen misztikus... A városban gyakran esik az eső...hmmm....milyen misztikus...[/caption]

Az RPG Maker-nek megvannak a maga korlátai, de ennek ellenére sok érdekes próbálkozást láthattunk a múltban is, a 199x pedig szintén érdekes lehet a hasonló stílusú játékokat kedvelők körében, számomra picit rétegjáték. Nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, bár Steam-en nagyon pozitív az értékelése, igaz ez a 2 EUR-os árának is köszönhető. A játékról alkotott véleményem hasonlóan pozitív, mint a többi Steam felhasználóé, de hozzáteszem, hogy lehetne még csiszolni rajta. Főleg a felbontás okozott számomra problémát, nem igazán sikerült teljes képernyőre kitennem és így a full HD monitor közepén, mint egy kis paca díszelgett, hát nem volt éppen festői, az értékelésen is látszik.

 

Írta: Teszt Clarence