rindie-hero-of-kingdom-ii-teszt/2015/03/10

Rindie - Hero of Kingdom II teszt

2015. március 10. Teszt Clarence

Indie rovatunk újabb kis gyöngyszemmel jelentkezik, ezúttal pedig a Hero of Kingdom II nevű középkori poind and click RPG lesz a tesztalanyunk.

Történetünk egy halászfalu határában kezdődik, ahová nővérünkkel menekültünk, miután felgyújtották a házunkat. Itt talál ránk egy halász, aki befogad minket és ezzel indul el történetünk. Az alapkoncepció egy izometrikus nézetből irányítható rpg szerű hibrid. Itt ugyanis hősünket nem láthatjuk, kvázi mi játékosok vagyunk azok. Az egérrel pedig különböző küldetéseket kell megoldanunk illetve a képernyőn elrejtett tárgyakat kell megtalálnunk.

[caption id="attachment_55998" align="aligncenter" width="610"]A királyság egyetlen és egyben legszebb világítótornya A királyság egyetlen és egyben legszebb világítótornya[/caption]

Sajnos a halászfaluban lévő idilli életünk nem tarthat sokáig, mert akkor a játéknak sem lenne értelm, így igen hamar el is rabolják nővérünket a gaz kalózok. Szőkeszakáll pedig Fekete Rózsa névre hallgat itt, tehát már az elején megismerkedhetünk a főgonosszal. A főcél tehát a hölgyemény kiszabadítása, amely további kalandokba keveri hősünket, sőt még a királlyal is megismerkedhet. Izgalmak tehát lesznek. A sztori picit klisészerű, de azt gondolom, hogy ennek ellenére akadt benne fordulat, ami azért meglepő egy indie játéknál :)

[caption id="attachment_55999" align="aligncenter" width="610"]A térképen gyorsabban eljuthatunk úticélunkhoz A térképen gyorsabban eljuthatunk úticélunkhoz[/caption]

Az egész tehát annyiból áll, hogy a képernyőn található karakterek fölöt lévő felkiáltójelre rákattintunk, ilyenkor felugrik egy kis menü és ott leírja, hogy az adott embernek mire van szüksége.  A legelején például a nővérünknek 10 kagylót kell összeszednünk. Ők a parton találhatóak és elég rájuk kattintani, ilyenkor pár csillag és egy hang jelzi, hogy találtunk valamit, ez tart kb 2 másodpercig, utána pedig felugrik egy menü, hogy +1 kagyló, erre rá kell kattintani és már el is tettük az inventorynkba a loot-ot. Persze ez egy picit idegölő módszer, tekintettel arra, hogy a 10 kagyló megtalálása pofonegyszerű, de a felvételük a fentebb említett animációknak hála eltart pár klikkbe. A későbbiekben persze nem csak kagylókat gyűjthetünk majd, hanem vadászhatunk is, tojásokat is gyűjthetünk. Ezeket eladhatjuk és vásárolhatunk egyéb fontos eszközöket, mint fegyverek, építőelemek stb. Persze minden egyes tevékenység életerőbe kerül, ami, ha elfogy, akkor el kell mennünk pihenni. Pihenni pedig a kijelölt helyenek lehet némi étel fejében. Az eltérő ételek, eltérő életerőt adnak. Például, ha „gyümölcsös” helynél alszunk, akkor csak 6 hp-t  nyerünk az éjszaka alatt, ha „sonkás” helyen, akkor 12-t. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a „gyümölcsös” helyen egy kosár gyümölcs ellenében  tudunk megpihenni, míg a „sonkáson” egy csülök lesz az ára a pihenésnek. A legjobb válaszáts persze a városi fogadó, ahol 20 arany fejében 20 életerőt nyerünk. Ugyanakkor érdemes spórolni még akkor is, ha éppen jól el vagyunk eresztve, mert a játék készítői gondoskodtak róla, hogy mire továbbjutunk a térképen, addigra elfogyjona pénzünk. Tehát takarékoskodjunk. A térképen felvehető tárgyakból, mint tojás, sonka (vadászat által), gyümölcsök pedig váljunk meg, ha nem fontos tárolni őket, mert újragenerálódnak. Igaz, elég lassan, de, ha tároljuk őket, akkor még annál is lassabban. Ehhez kellett 1-2 óra, mire rájöttem.

[caption id="attachment_55997" align="aligncenter" width="610"]Hero of Kingdom II Egy újabb adag hal :)[/caption]

Nagyjából tehát a fenti koncepciót kell elképzelni, amelyet megfejeltek egy borzalmas harcrendszerrel. Úgy győzhetjük le az ellenfeleket, hogy bizonyos tárgyakat kell összeszednünk, teszem azt egy zombihoz kell egy buzogány, egy varázsital és 5 élet.  Na már most a zombit csak buzogánnyal ölheted meg, tehát más módszer nincs. Hiába van 3 szablyád. Ez azért idegölő, mert egyrészt a fegyverek idővel tönkremennek, ami annyit tesz, hogy kb az 5. harc után úgy random kapsz egy üzenetet, hogy tönkrement. Tehát megesik, hogy 6 harcot is kibír vagy esetleg 8-at. Viszont a probléma az, hogy nem olcsóak ezek az eszközök és gyakran nem is tudjuk megszerezni az alapanyagokat, emiatt megvesszük. Az áruk miatt pedig nem veszünk vagy 40et, hogy majd elfogy, hanem csak párat, hogy majd veszek újra. Tehát a pénztelenség miatt a harc kb annyi, hogy levadászol 3 zombit, majd megnyílik egy újabb része a térképnek, ahol újabb zombik vannak, szóval futás a boltba újabb eszközökért és így tovább és így tovább. Ez idővel frusztráló lesz. A hajóépítős rész pedig egyenesen kiakasztott. Iszonyatos mennyiségű pénzbe került és macerás volt. Kb mindenemtől meg kellett válnom, hogy ki lehessen fizetni a továbbjutás árát. Szóval a rendszer ügyesen lavírozik az „éppen még van pénzem erre” és akkor megveszem koncepció szélén. Mindig meg tudjuk majd oldani, hogy megszerezzük, amire szükségünk van, csak sok okoskodásba kerül, mire rájövünk, hogy miből raktározzunk és mit adhatunk el.

[caption id="attachment_56000" align="aligncenter" width="610"]Íme a lélekvesztőnk :) Íme a lélekvesztőnk :)[/caption]

Persze lehet okoskodni is az aranyunkkal, például, ha veszünk fát, amit elviszünk fűrészüzembe, majd a kapott nyersanyagból faszenet készíttetünk és azt eladjuk a kovácsnál, akkor árunként 5 arany nyeresénük van. Szerencsénkre a NAV nem fogja ellenőrízni az erszényünket, így ezt a mutatványt bármikor végrehajthatjuk korlátlan mennyiségben. Egyedül az idegesítő, hogy nem lehet egyszerre több árut eladni, így a végén, amikor pl 100 faszenet adunk el egyszerre, az 100 klikket is jelent. Nehogy valaki emiatt kapjon ínhüvelygyulladást ;) Ezen kívül még találtam egy kenyersütős módszert is, szóval lehetnek még más módok, de ennyire azért nem merültem bele az árkalkulációkba. Nem mellesleg így iszonyatosan könnyűvé válik a játék és kvázi elveszíti az élvezetet, mert korlátlan mennyiségű aranyunk lehet. Javaslom e módszert elfeledését, tényleg élvezetesebb, ha beosztjuk a pénzünk, picit talán realistább is :)

Összességében egy nagyon kellemes kis játék a Hero of Kingdom II. Véletlenül sem hibátlan, de van benne annyi, hogy órákra lekössön bennünket és kikapcsolódhassunk. Egy kellemes kis indie, amely kitűnő szórakozás, ha csak kevés időnk van játszani.

Írta: Teszt Clarence