rindie-son-of-nor-teszt/2015/08/06

Rindie - Son of Nor teszt

2015. augusztus 06. Teszt Clarence

A Son of Nor nem véletlenül keltette fel az érdeklődésemet, nem a története, nem a grafikája volt az, ami megfogott, hanem a környezet alakíthatósága. Ez az, amit mindig is hiányoltam a akár egy Star Wars játékból is. Szuper Jedi vagy, vagy Sith, de mégis csak ládákat tudsz mozgatni és igazándiból nem tudsz rombolni, na ezt most itt megkapjuk, igaz semmi köze az egésznek a Star Wars univerzumához.

[caption id="attachment_58813" align="aligncenter" width="610"]Kicsiny falunk és hatalmas szobrunk Kicsiny falunk és hatalmas szobrunk[/caption]

A történet során az emberek oldalán küzdhetünk a gonosz gyíkemberek (Sarahul) ellen, akik szinte a elpusztították már fajunkat és a világ szélére (The Edge) szorították a megmaradt túlélőket. Persze ekkor előkerül egy titokzatos ifjú, aki képes lesz összefogni az emberek seregét és elindítja hadjáratát a mindenre elszánt ellenség ellen. Természetesen mi irányítjuk az ifjú harcost, aki eleinte társai segítségével veszi fel a harcot, majd később már maga is egyre veszélyesebb küldetésekben vesz részt.

[caption id="attachment_58812" align="aligncenter" width="610"]Kedvencem a terraformálás. Kedvencem a terraformálás.[/caption]

A játék grafikailag ugyan eléggé elmarad a konkurens játékoktól, már indie-nél is láthattunk szebbet, de elmondhatom, hogy a játékot már március óta tesztelem (akkor még early acces-ként) és rengeteget fejlődött. Bugok persze még mindig akadnak, de sokkal letisztultabb lett és az irányítása is finomodott a főhősnek. Az animációk is sokat javultak, bár az ellenség katonáin még lenne mit javítani, de bízom benne, hogy még fognak ezzel foglalkozni a fejlesztők.

[caption id="attachment_58814" align="aligncenter" width="610"]A lift, amelyet varázslattal tudunk működtetni. A lift, amelyet varázslattal tudunk működtetni.[/caption]

Lássuk mi is az, ami igazán megfogott a játékban. Ez pedig nem más, mint annak a mechanikája. Ifjonc főhősünk képes varázsolni, tárgyakat elmozdítani és ez az, ami majd a továbbjutásunk kulcsát jelenti. Itt nem választhatunk kasztok között, csak varázslók lehetünk, szóval hozzá kell szokni a gondolathoz, de higgyétek el, nagyon izgalmas. Először is a shift lenyomásával minden közeli tárgyat a levegőbe emelhetünk és amíg a shiftet nyomjuk, addig a földtől picit magasabban repülhetünk és, amint meglátjuk az ellent egy jobb klikk és máris kilőttünk rá egy tárgyat. Ez lesz tehát a mi kis fegyverünk, ahol a lőszernek csak a körülöttünk lévő objektumok száma szab határt, de ugyanígy működtethetünk majd liftet is. Csak rá kell állni és nehezékként elhelyezett kőtömböt kell elmozdítanunk és máris elindultunk felfelé a liftünkkel. Ez rendkívül szórakoztató, de a kedvencem mégsem a tárgyak mozgatása, hanem a terraformálás. Talán a legizgalmasabb része a játéknak, hogy ahol homok van ott gyakorlatilag megemelhetjük annak a szintjét vagy el is tüntethetjük azt. Bármit létrehozhatunk, ha esetleg túl magasan van valami? Semmi gond, készíts homokból feljárót. Nem tudsz átjutni a sziklán? Tüntesd el a homokot és máris meglátod a barlangot, ami keresztülvezet rajta. Ez nagyon izgalmas varázslat és rendkívül sok lehetőséget ad a játékos kezébe, nem beszélve arról, hogy akár úgyis legyőzhetjük ellenfeleinket, hogy betemetjük őket homokkal, ennél szórakoztatóbbal pedig még egyetlen játékban sem találkoztam.

[caption id="attachment_58811" align="aligncenter" width="610"]Son of Nor Ha túl sok a homok, akkor csak szimplán elszívjuk onnan.[/caption]

Mégis beszélnünk kell egy picit a játék gyengeségeiről is. Sajnos egy ilyen játékhoz elengedhetetlen egy jó motor, amely lemodellezi a környezeti változásokat, itt láttam korlátokat. Néha nem tudtam betemetni az ellenséget homokkal, mert csak alatta nőtt egy homokhegy és nem őt nőtte körbe. Ugyanígy, ha meghal egy ellenség, akkor azonnal megmerevedik és utána elég fura pózokat vesz fel, sőt, ha pont betemettük és utána elvesszük róla a homokot, akkor olyan, mintha még élne, mert állva marad. Az irányítás sem a legtökéletesebb és a már korábban említett animációk is hagynak kívánnivalókat maguk után.

A játék 20 eurós ára sem segít elfelejteni annak hibáit, sőt inkább csak előhozzák azokat. Félreértés ne essék, a játék nem rossz, csak talán nem ebben az árkategóriában, eléggé innovatív a játékmenet és nagyon jók benne a felhasznált ötletek, de a megvalósításon még finomítani kellene.

Írta: Teszt Clarence