roccat-kone-pure-color-es-roccat-kone-pure-optical-teszt/2013/11/02

Roccat Kone Pure Color és Roccat Kone Pure Optical teszt

2013. november 02. Herczeg Balázs

Újra elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy újabb csúcskategóriás német, vagyis ROCCAT egereket teszteljünk.Volt már dolgunk a gyártó jelenlegi legfejlettebb modelljével, a Kone XTD-vel, ami bizonyított tudását illetően, nem is keveset. Ezúttal kisebb testvéreit, a Kone Pure Color-t és a Kone Pure Optical egeret fogjuk nektek bemutatni. Már az elején érdemes leszögeznem, hogy a két egér között nem sok eltérést találhatunk, így néhány dolgot, például a dizájnjukat csak egyszer fogom végigecsetelni nektek. A termékeket ezúttal is a ROCCAT biztosította a számunkra, melyeket ezúton is köszönünk nekik.

IMG_1336

A jól megszokott ösvényt követem, vagyis kezdem az egerek kialakításával, dizájnjával.

A ROCCAT Kone Pure egerekről érdemes tudni, hogy picit eltérnek az eredeti Kone dizájntól, ez kialakításbeli különbséget, illetve világításbeli különbséget is jelent. Kialakítás tekintetében két dolgot megemlíteni, amiben különbözik a Kone-tól, a Kone + -tól illetve a Kone XTD-től. Legelőször is kezdjük a legfontosabbal, az egér méretével. Az eredeti Kone egerek a nagyobb kézzel rendelkező emberek számára volt kitalálva, így a közepes, esetleg kisebb kézzel rendelkező embereknek (mint például nekem) nem igazán volt kényelmes a Kone XTD használata. A Kone Pure egerek viszont az eredeti Kone egerek méretének csupán 91%-át teszik ki, így ezt a problémát a gyártó sikeresen orvosolni tudta. Ebből adódóan viszont pár dologtól meg kellett fosztani az egeret. Ez annyit jelent, hogy a Titan Wheel, vagyis az egérgörgő előtti gomb teljesen eltűnt, és görgő tekintetében is csupán egy 2D-s görgőt kapott az egér, ami annyit jelent, hogy nem tudjuk a görgőt jobbra-balra eltolni, így 3 gombtól megfosztották az egeret, sebaj. Világítás tekintetében azt vehetjük észre, hogy eltűnt a két LEDes csík az egér két oldaláról, viszont az egér hátán lévő ROCCAT logó világít. Őszintén szólva nekem ez jobban is tetszik, mint a 2 LED csík, viszont ahogy az eredeti Kone egerek esetében, úgy itt sem pontosan azzal a színnel világít az egér, mint amit beállítunk neki. Formája tekintetében ugyan azt a kialakítást követi, mint elődei, vagyis egy jobbkezes egérről van szó, de a kialakítása majdnem szimmetrikus, így akár balkezesek is tudják probléma nélkül használni. Itt megemlíteném még azt, hogy a sima Kone Pure több színben is elérhető hála a Color verzióknak. Az egér elérhető fekete, piros-fekete, fekete-narancs,  fekete-kék illetve fehér színben is, míg az optikai változatot csak fekete színben tudjuk beszerezni.

IMG_1338 IMG_1339

Tudás illetve specifikációk

Tudás tekintetében majdnem két egymással megegyező termékről van szó. A változásokat csupán az egerek különböző szenzorai adják. A Kone Pure ugyanis PRO-AIM R3 lézeres szenzorral rendelkezik, amelyből két nagy különbség adódik az egerek között. Az egyik a jóval magasabb DPI szám. Az Optical változat nevéből adódóan optikai szenzort kapott, amelynek maximális felbontása az eredeti felállás alapján 4800 DPI lehetne, de a gyártó csak 4000 DPI-t engedélyezett az egéren.  A lézeres szenzorú Kone Pure Color sokkal 8200 DPI-ig is felskálázható, ami nem kicsi sebességet tud biztosítani egerünknek. A másik szenzorból adódó különbség a TDCU érzékelő. Ez annyiban segíti a lézeres Kone Pure dolgát, hogy felismeri az alatta elhelyezkedő egérpad mintázatát, és ahhoz optimalizálja az egér szenzorát. Ezt az optikai szenzorú Kone Pure Optical nem tudja megcsinálni. Több különbség nincs is a két egér között. Ugyan úgy 9 gomb helyezkedik el a 2 eszközön, melyekhez az EasyShift[+] technológiával további 8 gomb tartozik, ugyan úgy egy 72 MHz-n ketyegő Turbo Core V2 ARM processzor az egér lelke. Makróinkat és beállításainkat is ugyan úgy az egér belső, 576 KByte-os tárhelyén tudjuk tárolni, ugyan úgy 16,3 millió színben tud pompázni a hátsó LED, és ugyan úgy érkezik mind két egérhez egy hasonló tudású driver, melyekben alig tudunk eltéréseket felfedezni. Az eltérések itt is a szenzorokból adódnak.

IMG_1351 IMG_1353
ROCCAT Kone Pure ROCCAT Kone Pure Optical
  • Pro-Aim Lézer Szenzor R3 8200dpi-s felbontással
  • 1000Hz polling rate
  • 1ms válaszidő
  • 12000fps, 10.8megapixel
  • 30G gyorsulás
  • 3.8m/s (150ips)
  • 16-bit data channel
  • 1-5mm emelkedési távolság
  • Tracking & Distance Control Unit (TDCU)
  • 72MHz Turbo Core V2 32-bit Arm alapú MCU
  • 576kB fedélzeti memória
  • Nincs szögharapás/előrejelzés
  • 1.8m harisnyázott USB kábel (nem aranyozott)
  • Pro-Optic Szenzor R3 4000dpi-s felbontással
  • 1000Hz polling rate
  • 1ms válaszidő
  • 10.8megapixel
  • 20G gyorsulás
  • 3.8m/s
  • 16-bit data channel
  • 72MHz Turbo Core V2 32-bit Arm alapú MCU
  • 576kB fedélzeti memória
  • Nincs szögharapás/előrejelzés
  • 1.8m harisnyázott USB kábel (nem aranyozott)

Csomagolás és extrák

Azt hiszem ezzel az Unboxing videóval könnyebb szemléltetnem a dolgot, ugyanis így mindenki jól láthatja a termékek csomagolását, és a hozzájuk kapott extrákat.

IMG_1346

[youtube]http://youtu.be/cTDAXcz_Z9g[/youtube]

Felhasználói élmény

Használhatóság tekintetében két különböző egérrel is összehasonlítottuk a ROCCAT két egerét közel azonos DPI számon (3000-3200DPI) és meg kell hogy mondjam, a legkényelmesebb egerek ezúttal a német gyártó egerei voltak. Hogy miért is? Részletezem. Kezdjük az összehasonlítást az Ozone Xenon egerével. Kialakítás tekintetében a Xenon-nal semmi probléma nincs, ellenben az a fénylő műanyag, amiből az egér váza készült, hidegség érzetét kelti a kéznek, amin a két oldalon elhelyezkedő csúszásgátló sem tudott segíteni. Ezen kívül azon az egéren a DPI váltó gombon kívül egyéb gombok nem kaptak helyet, így ezt az egeret a ROCCAT Kone Pure kényelmességének, extra gombjainak köszönhetően könnyen legyőzte. És itt még a szoftvert sem kellett bevetni a győzelemhez. A Razer Naga Hex-rl szemben kicsit másabb volt a helyzet, ugyanis egy drágább egérrel kerültek szembe a németek egerei. Emlékeztek arra, amikor a Kone XTD és a Naga Hex került szembe egymással? Azt a kört a Naga Hex nyerte meg kényelmességéből adódóan, most viszont valami változott. A Kone Pure és a Naga Hex mérete majdnem teljesen megegyezik, így a ROCCAT egerét is sokkal másabb élmény kézben tartani, ugyanis kisebb, kompaktabb, mint az XTD.

IMG_1304

Ha a kényelmességet megvizsgáljuk, ezúttal a Razer egere valamennyivel kényelmetlenebbnek bizonyul a Kone Pure egereknél, legalábbis a hüvelykujjunk számára. A gyűrűs ujjunknak a Naga Hex-en viszont találunk egy kialakított helyet, ahol az ujjunk utazhat az egéren, az a Kone Pure esetében nem mondható el, ott ugyanis a gyűrűs és a kisujjunk is lelóg az egérről. Váz tekintetében a két egér ugyan abból a műanyagból készült, így ugyan az ujjlenyomatok meglátszódnak, de könnyedén le tudjuk őket tisztítani. Itt a tudás fog dönteni. Ha gombok tekintetében vizsgáljuk meg az egereket, a Kone Pure az EasyShift[+]-nak hála előnyre tud szert tenni és ugyan a szoftvere nem képes a felhőbe menteni az egerek beállítását, helyette az egér belső tárhelyére menti, vagyis a plug and play jobban igaz erre az eszközre, hiszen ha bekonfiguráltuk az egeret és más gépen használnánk, makróink és beállításaink az egér memóriájában lesznek, míg a Razer egeréhez le kell töltenünk a Synapse programot.  Így a Kone Pure egerek még a Razer Naga Hex-et is képesek legyőzni, ráadásul olcsóbbak is. Az EasyShift[+] technológiának hála rengeteg beállítással tudjuk az egereket fejleszteni, így több műfajhoz is kényelmesen használhatjuk az egeret. MMO-khoz viszont a Razer Nagák jelentenek jobb választást, minden másra ott a Kone Pure.

Szoftver

Elérkeztünk a ROCCAT termékeinek egyik legerősebb pontjához, a szoftverhez. Ugyan az egerek szoftver nélkül is működnek, de mindenképp ajánlott a gyártó hivatalos weboldaláról beszereznünk a legfrissebb drivereket a kényelmesebb használat érdekében. Többek között ezzel tudjuk az egér gombjait testre szabni, az EasyShift[+]-t beállítani, itt tudjuk a világítást kedvünk szerint állítani,  különböző profilokat állíthatunk be, sőt az egérhasználatárt még R.A.D trófeákat (achivementeket) is kapunk, amik színesebbé teszik a használatot és kihívások elé állítják a gamereket. Az egyik legjobb marketingfogás, amit valaha láttam gamer perifériáknál! A másik jó marketingfogás a Sound Feedback, vagyis a hang visszajelzés, amiben egy kedves bácsi mondja nekünk, hogy éppen trófeát nyertünk, vagy éppen azt, hogy DPI-t váltottunk.

bug

A két egér drivere között minimális különbségeket tudunk felfedezni, az egyik a DPI skála állíthatósága, ahol értelemszerűen az optikai egér esetében kisebb DPI-t tudunk állítani az egérnek, a másik pedig ugyan úgy a TDCU, és az abból adódó dolgok beállításának lehetősége. Egyébként a gyártó nemrég adta ki az új Power Grid szoftverét mellyel telefonunkról is irányíthatjuk számítógépünk egyes funkcióit. Többe között a ROCCAT Talk FX butított verziója is helyet kapott itt, így akár telefonunkról is tudjuk egerünk színét változtatni. "It's magic!" A viccet félretéve pozitívum ugyan csak a szoftver szekciónál a ROCCAT Talk FX fejlesztőkészlet, amely segítségével elég sok mindenre tudjuk használni, ROCCAT perifériáinkat, többek között akár azt is beállíthatjuk, hogy ha FPS játékokban valaki eltalál, a LED a találatkor pirosan világítson, majd elhalványuljon. Ennek az egyetlen hátránya az, hogy tudni kell C++-ban vagy C#-ban programozni. Na igen...

IMG_1335 IMG_1333

ROCCAT Sense

A gyártó az egerekhez jószívűségéhez hívően mellékelte legújabb egérpadját is, a ROCCAT Sense-t, annak is a Meteor Blue változatát.  Érdemes tudni róla hogy 3 rétegből tevődik össze az egérpad. Legfelül egy puha szövetborítást kapunk, rendkívül sima felülettel ami a gyorsaságra és pontosságra lett kihegyezve. Középen egy vékony szivacsos réteget tudunk felfedezni, alul pedig egy csúszásgátló réteget találhatunk, ami teljesen megegyezik a Razer Goliathus hátsó csúszásgátló részével. Nem véletlenül hoztam fel ezt az egérpadot, ugyanis közvetlen ellenfele a ROCCAT Sense egérpadnak. Viszont a Sense-nek van egy hatalmas előnye, ez pedig a mérete. 400 x 280 mm-es métereivel, sokkal nagyobbnak bizonyul mint a Razer Goliathus egérpadja. Felület tekintetében is majdnem teljesen megegyező szövetborításról beszélhetünk, sebesség tekintetében pedig ugyan azt tudjuk elérni mind a két padon. Az egyetlen hátránya a Goliathus-szal szemben az az, hogy az egérpad széle nem kapott szövetburkolatot, esélyt adva arra, hogy a szövetborítás leváljon a szivacsról, ami nem mondható igazán jó dolognak. Vastagság tekintetében mindössze 2 mm vastag az egérpad, ami 1 mm-el vékonyabb vetélytársánál. Ha a két termék árát megvizsgáljuk, rájöhetünk, hogy közel azonos árral rendelkező egérpadokról van szó, így talán a Sense jobb vételnek minősülhet akkor, ha nagy méretű egérpadot szeretnénk.

IMG_1344

Összegzés

A ROCCAT Kone Pure egerei remekül sikerültek, hiszen rengeteg lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, hála az extra gomboknak, és a rendkívül rugalmas drivereknek. Leginkább a közepes kézmérettel rendelkező embereknek tudjuk az egeret ajánlani, ugyanis abban nagyon kényelmes. A nagyobb kézzel rendelkezőknek a Kone + vagy a Kone XTD jobb választásnak minősül. A két egér vásárlási ajánlás nélkül nem is búcsúzhat tőlünk. Ezen kívül a ROCCAT Sense is kiválóan teljesített nálunk, így ez is megérdemli az ajánlott plecsnit.

A Kone Pure Optical 17 000 Ft környékén, a Kone Pure Color 20 000 Ft környékén, a Sense pedig 5 000 Ft körül vásárolható meg.

ROCCAT Kone Pure & ROCCAT Kone Pure Optical ROCCAT Sense
ajanlott ajanlott

ROCCAT-Logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter