silicon-power-s80-slim-ssd-jart-nalunk/2014/11/20

Silicon Power S80 Slim SSD járt nálunk

2014. november 20. Kocsis Bence Adattárolás

A mai világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók a kompakt kialakításra a felhasználói igények hatására, ami a vékony kialakítású laptopok, notebookok, ultrabookok elterjedését eredményezte.Az SSD gyártók ennek megfelelően próbálják merevlemezeiket karcsúsítani, hogy még a legvékonyabb hordozható számítógépekbe is beleférjenek. A Silicon Power nemrégiben bemutatta legújabb SSD sorozatát a Slim S80-at mely főképp a fent említett felhasználói réteget célozza meg, de új modelljei a normál asztali számítógépek és hordozható adattárolók esetében is jól teljesíthetnek. Mai tesztükben a SIlicon Power S80 sorozatból egy 120 GB-os tárkapacitású modell járt nálunk.

A Silicon Power S80 egy ultra-vékony megoldás. A mindössze 79 gramm súlyú SSD 100mm x 69.85mm x 7mm-es méretekkel rendelkezik. A 7 mm-es "vastagsága" különbözteti meg korábbi 9,5 mm-es társainál, így a már fent említett szűkösebb megoldásoknál is használható. A gyártó gondolt a különböző felhasználói szükségletekre, ennek megfelelően a tárolókapacitás-paletta eléggé nagy. A legkisebb 32 GB-os modelltől a legnagyobb, figyelemre méltó 960 GB-os kapacitásig összesen hat modellt tartalmaz a sorozat. Bár adattárolásra ára miatt nem biztos hogy a legjobb ötlet, de egyetlen meghajtónak egy notebookban egy 240/480, vagy akár egy 960 GB-os modell már el tudja viselni a HDD hiányát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A csomagoláson jónéhány vonzó információt találunk. Az első a 3 év gyártói garancia, mely a megbízhatóságot tükrözi. Alatta találjuk a "silent" feliratot, ami a zajtalan működésre utal. Az SSD-k egyik előnye a normál HDD-kel szemben,hogy nincs bennük mozgó alkatrész, így teljesen csendesek. A Silicon Power S80 egy energiatakarékos megoldás, azaz a normál merevlemezekhez képest kevesebb energiát használ és a melegedés is kisebb. A "Shockproof" felirat ismét egy SSD specifikus tulajdonság, hisz az SSD-k sokkal strapabíróbbak, mint a HDD-k. A gyártó oldalán olvasható információk alapján a Silicon Power S80 rázkódás esetén 20G erőhatásnak áll ellen, míg 1500G erőhatásnak megfelelő ütést tud kibírni adatvesztés nélkül.

A Slim S80 SSD támogatja a TRIM parancsot, mely a sebesség maximális szinten tartását segíti elő. A TRIM mellett az SSD támogatja a Garbage Collection, NCQ technológiákat, emellett "RAID Ready" is. Az NCQ egy olyan parancssor, amelyben a parancsok dinamikusan rendeződnek el attól függően, hogy mennyi adatvárakozásra és végrehajtásra van szükség.

A Slim S80 az "Error Correction Code" (ECC) technológia mellett a S.M.A.R.T. támogatás is fontos, hisz lehetőséget ad az SSD állapotának valós idejű monitorozására, így abban az esetben, ha a merevlemez meghibásodna, fel tudunk rá készükni, az adatokat le tudjuk menteni.

Az S80-nál alkalmazott "Wear Leveling technique" csökkenti a memória elhasználódását, "kopását", így az S80 tovább bírja, mint ezt a technológiát nélkülöző társai. A Silicon Power egy MLC technológiára alapuló meghajtó, mely feltétele a 480 GB-os és 960 GB-os modellnek, hisz ez a megoldás nagyobb tárkapacitást tesz lehetővé.

cdinfo

Szeretnénk rávilágítani, hogy a Silicon Power S80 milyen felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Első körben ugye a hordozható számítógépekbe szánja a gyártó, hisz karcsúsága miatt az ultrabookokban is használható. Napjainkban a nagy teljesítményű asztali számítógépekből nem maradhat ki az SSD, hisz hiába válogatunk össze bivalyerős grafikus kártyát, sok-sok ramot és Intel Core i7, vagy AMD FX  processzort, a HDD komolyan visszafogja a konfiguráció teljesítményét. A harmadik hasznosítási terület, pedig a hordozható adattárolók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy a Silicon Power S80 milyen teljesítményre képes különböző méretű adatok olvasása és írása során. A mérésekhez egy Z97-es chipsettel ellátott AsRock Z97M Pro4 alaplapot használtunk, melynek az egyik SATA 6 Gb/s-os kimenetéhez csatlakoztattuk az SSD-t.

A Crystal Disk Mark programban a szekvenciális olvasási és írási sebességnél 515,5 MB/s és 485.7 MB/s-os értékeket mértünk. Véletlenszerű írás és olvasás terén is jól teljesített az S80, hisz 512K-s írás olvasás esetén 396,1 MB/s és 482,8 MB/s került rögzítésre, 4K írás és olvasás közben 74,09 MB/s és 101,2 MB/s jött ki. A 4K QD32 közben 196,1 MB/s olvasási és 325,3 MB/s írási sebességet mértünk.

S80_AS_Z97

A következő táblázatokban a korábban letesztelt SSD-k olvasási és írási sebességét hasonlítottuk össze a Silicon Power S80 SSD-vel.

read

Olvasás

write

Írás

A Silicon Power S80 teljesítményét az ATTO Disk Mark alkalmazással is megnéztük. A gyártó nem beszélt a levegőbe, mikor oldalán 555 MB/s olvasási és 530 MB/s írási sebességet tüntetett fel. Ezeket az értékeket 8192K, 4096K és 2048K méretű fájlok esetében is pontosan tartotta, csupán az 1024K méretű fájlok írásánál kezdődött minimális sebesség csökkenés, de az olvasás 16K méretű adathalmazokig 500 MB/s felett maradt.

atto

A Silicon Power S80 tehát kellő sebességgel és megbízhatósággal rendelkezik ahhoz, hogy egy erős pontja legyen konfigurációnknak. Legyen szó ultrabook-ról, asztali számítógépről, vagy egy hordozható megoldásról, az S80 minden esetben hasznos eszköz. A Silicon Power S80 SSD-k a Bluechip kínálatában 32 GB és 960 GB közötti tárkapacitásban vásárolhatók meg.

tetszett_s

Silicon-Power-Logo-2

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: