sor-sos-mogyoro-es-biliard/2014/08/08

Sör, sós mogyoró és Biliárd

2014. augusztus 08. Gosztonyi Adorján PC

A VooFoo Studios fejlesztésében, a Ripstone gondozásában jó kis hetet töltöttünk együtt a Pure Pool-lal. Én régen is sokat biliárdoztam, nem csak pc-n, így nem volt ismeretlen a terep. Sok mogyoró és sör fogyott mire a végére értünk, ugyanis néha egy egész délelőtt volt rászánva.

Maga a biliárd a 15. században keletkezett és ma már körülbelül 35 fajtáját lehet megkülönböztetni. Létezik karambol, bábus és zsebes. A Pool az utóbbi csoportba tartozik. De most nem traktállak Titeket sem a szabályokkal sem egyebekkel. Maradjunk a videojátékoknál. Sok idő telt el az első leprogramozott verzió óta és még több minden változott. Gondolok itt precízen megcsinált „célzó” rendszerre és már a golyók is „pattognak”, nem csak legyökereznek a fal mellett.

PurePool 2014-08-06 10-27-40-99 PurePool 2014-08-06 10-46-41-06

Játékmenet:

A játék környezetét tekintve egy valódi biliárd szalonban játszódik, az azt jellemző minden hangulati elemmel.

A Tutorial végigjátszása után, ami 5 körből áll tulajdonképpen neki is állhatunk saját karrierünk építéséhez, ami nem áll majd másból, mint rengeteg offline Practice-ből. Aztán amikor eléggé megszoktuk az irányítást bele is vághatunk. A Free Play módban játszhatunk akár többen is egy gépen, illetve játszhatunk AI ellen, az ellen az egy ellen, amit találtam, alapból 14. szintű amatőr játékosnak számít, de azért annyira se nem intelligens, se nem erős, mint egy élő játékos. Bár volt, hogy 16-5-re elvert. Csupán azért említettem meg a szintjét, mivel a játékba beépítésre került egy XP osztogató rendszer, ami ad. Ha nyertünk, ha veszítettünk, értelemszerűen előbbiért nagyságrendekkel többet. Ennek nagyjából annyi értelme van, hogy a világranglistán előkelőbb helyet lehet szerezni a többi játékossal szemben.

PurePool 2014-08-06 10-26-48-29 PurePool 2014-08-07 08-37-56-63

Lássuk milyen játékmódok találhatók a Pure Pool-ban:

A My Games menüben tudunk állítani gyorsjátékot (ezt később részletezem is), létrehozhatunk saját ligát, csak úgy lődözhetünk (free play) és praktikázhatunk az AI ellen. Xp-t egyedül a free play-ért nem kapunk.

A gyors játék menüben állíthatjuk, hogy milyen típust szeretnénk játszani. Lökhetünk a szokásos US-8-ban, amit talán a legtöbben ismertek. 15 golyó, 7 teli 7 csíkos, a feketét kell utoljára elrakni. Játszhatunk 9 ball-t, amiben sorrendben kell elrakni a golyókat 1-től 9-ig. Vagy ott a gyors halál (Killer), amiben hármat hibázhatunk és vége a játéknak, ennek szabályai megegyeznek a US-8-éval. Ez a játék típus meglehetősen drága mulatság egy zsetonos asztal esetén. Az Accumulation egy bővített változata a 9 ball-nak, itt az összes golyót (15) sorban kell eltüntetni a zsebekbe. Igazán hosszú időtöltést biztosít, főleg a játék szerelmeseinek. Pozitív dolognak számít az is, hogy „célzáskor” azt is láthatjuk hova akarunk lökni.

PurePool 2014-08-06 11-06-53-19 PurePool 2014-08-07 07-52-01-70

Players menü alatt pedig kiválaszthatjuk hús-vér ellenfelünket, mivel online játékról beszélünk.

Pár apróság azért akad, ha a fentiek pozitívnak tűntek, akkor ezek most egy „kicsit” negatívnak fognak. Gondolok itt elsősorban a néha indokolatlanul hosszú betöltési időre, ami nem ritkán 10 percet vett igénybe közben természetesen némi bár zene is szól aláfestésnek végtelennek tűnő várakozásunk közben. A kezdő videót nem lehet átugrani (legalábbis nekem nem sikerült), aztán ott van még a tökmindegy milyen billentyűzeten az „ESC”, amit elsőre fel sem fog a játék. Aztán a menürendszerben való visszalépkedés sincs teljesen jól megoldva, mivel nem eggyel megy vissza, hanem kilép az egészből, így valljuk be, elég idegesítő felderíteni a különböző opciókat, lehetőségeket. És az is előfordult, hogy egyszerűen csak leállt az egész játék, vagy valamilyen probléma miatt nem tudott csatlakozni a szerverhez. (Ez fájdalmasan érintett sokszor).

Ez eddig azt hiszem egál állás, 50-50%. Haladjunk a grafikára és a hangzásra, ami után hamarosan mindenre fény derül (vagy nem).

PurePool 2014-08-07 08-37-36-35 PurePool 2014-08-07 08-35-40-02

Grafika:

Mint a képekből is látjátok, a játéktér és a környezet (a bár) nagyon aprólékosan került kialakításra. Ami nagyon szép és jó, sőt kifejezetten tetszik, hogy például nem álló háttér van, hanem mozognak az emberek valamennyit. A játékbeli feliratok egy része pedig mintha el lenne mosódva (a kisebbek), és néha az olvashatatlanság határán mozog, pedig elhihetitek, elég nagy felbontáson készültek a képek ahhoz képest, ahogyan kinéznek.

Hangok:

Ennél a résznél nem találtam semmi kivetnivalót. Szinte mindig szól valami finom kis lágy bár zene, ami tökéletesen megteremti a játékosnak a biliárd szalonok egyedi sör és cigaretta „szagú” hangulatát. Azt is ide kell venni, hogy a klubok nyüzsgő háttérzaja, a többi ember moraja is jelen van. Például tapsolnak egy jó lökésnél. Meg igazából a magyar, ilyen jellegű helyek át is vehetnének belőle néhány jó szokást (vagy inkább zenét). A legtöbb ilyen helyen, ahol jártam éppen csak a hangulat megteremtése hiányzott.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5XXCQFItIdk[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win Vista

Processzor: Dual Core 2 Ghz

Memória: 2 GB

Videókártya: Nvidia Geforce 8800Gt vagy AMD Radeon HD 3830

Szabad lemezterület: 600 MB

Optimális rendszerkövetelmény:

OS: Win7

Processzor: Dual Core 2+ Ghz

Memória: 3 GB

Videókártya: Nvidia Geforce GTX 560 vagy AMD Radeon HD 7750

Szabad lemezterület: 600 MB

Pozitívum:

  • Játéktípusok száma
  • Online

Negatívum

  • Előforduló csatlakozási probléma
  • Néha indokolatlanul hosszú betöltési idő

Írta: Gosztonyi Adorján

Hasonló bejegyzések: