sorozatkritika-valotarsak-1x1-2/2015/11/20

[Sorozatkritika] Válótársak - 1x1-2

2015. november 20. Bibók Richárd Sorozat

Nos, hol is kezdjem? Magyarországon viszonylag kevés a hazai gyártású heti megjelenésű sorozat, amely legnagyobb neveit eddig a HBO adta. A kereskedelmi csatornák közül elsőként (a Duna TV-n idén már futott a Kossuthkifli, amelyben a Válótársak két főszereplője is szerepet kapott) az RTL Klub vágott bele saját gyártású, heti rendszerességgel vetített sorozat készítésébe (nem csodálkoznék, ha hamarosan a TV2 is ugyanígy tenne). Nos, az előbb említett sorozat a Válótársak, amely ahogy a címéből tippelhetünk és ahogy az előzetesből is tudjuk, három válófélben lévő férfiról szól, akik összeköltöznek. A három főszerepet a Stohl András (Sáfár Bálint), Lengyel Tamás (Hatvani Joci) és Scherer Péter (Jakab Dávid) alakítja. A feleségeiket, illetve Lengyel Tamás karakterének barátnőjét Gubás Gabi (Sáfár Zsófi), Balsai Mónika (Jakab Tamara), illetve Földes Eszter (Vándor Szonja) formálja meg.

Stohl András emlékezetes balesete, illetve börtönbüntetése óta talán az egyik legnagyobb lehetőségét kapta meg, reméljük él is vele, hiszen korábban magyar szinten számos filmben (Európa Expressz, Meseautó), illetve néhány sorozatban, melyek közül a Tűzvonalbant lehet kiemelni. Lengyel Tamást talán néhányan legújabb filmjéből a Víkendből, vagy a Hajnal Tímeát megdöntő Simon Kornél karakterének haverjaként ismerhetik, de a magyar sorozatok rajongói a korábban említett Kossuthkifliből, a Munkaügyekből (hú, tényleg, még egy nem napi sorozat, ami igazán szép karriert futott be, bár én inkább Mucsi Zoltán és Mogács Dániel miatt néztem, mintsem Lengyel Tamás miatt), illetve korábbról a rivális csatornán futó Jóban rosszbanból is emlékezhetnek rá. Scherer Péter számomra mindig is egy titkos favorit volt. Rengeteg filmben szerepelt, legtöbbször valami kisebb mellékszerepben, de mindig ki tudta hozni belőle a maximumot. Gondoljunk csak a Fenyő Miklós "életéről szóló" Made in Hungariára, ahol némileg kifigurázva is, de tökéletesen bemutatta az akkori kor elavult szellemében élő Bigali elvtársat. Szóval remélem, immáron a sorozatok vizein főszerepben sem lesz adós a jó színészi játékkal.

Aki itt tovább olvasol hagyj fel minden reménnyel! SPOILERVESZÉLY!!!4!

Nos, akkor álljunk is neki, ugyebár a sorozat főcíme nagyrészt arra van kihegyezve, hogy minden tárgy ami csak megjelenik a képen, csak és kizárólag a felét látjuk, egy fél WC csésze, egy fél VW... Remekül kifejezi a sorozat témáját, hogy a korábban egy egészet alkotó párok, az első rész végére már különválnak, "elfeleződnek".

És kapásból felmerül a kérdés bennem ezután, hogy mégis milyen indíttatás kell, hogy valaki disznót tartson otthon házi kedvencként (hozzászólásban várom a véleményeteket)? Én egyszerűen képtelen lennék elképzelni, még városban is. Szóval ennek örömére Lengyel Tamás behuppan a frissen mosott kocsijába, vajon a megkérte a szomszéd nénit, hogy mossa le, amíg ő az ágyban van, hiszen az egész utcában, csak ennél az autónál látható tócsa.

1

Egy gyors felvezetés során, melyben megismerhetjük mindhárom főszereplőt, családjukkal való viszonyukat, rájövünk, hogy itt bizony van alapanyag bőven. Bálint csalja Zsófit, Joci agybajt kap Szonjától, Dáviddal szemben meg minimális tiszteltet se tanúsít családja. Na igen, remélem a Tóth Andiból (Jakab Noémi) is többet hoznak ki, mint egy apagyűlölő tizenéves. Őszintén szólva valahol olvastam korábban, hogy az ő felbukkanása is várható, de azt hittem csak a későbbiek folyamán (na meg persze 5 percig gondolkoztam, hogy vajon ő-e).

Valamivel kevesebb, mint fél óra után kezd látszani, hogy szétesőben van a világ. Mindhárom fronton megismerhetjük az okokat, közelebb kerülünk a karakterekhez, minden értelemben (gondolok itt buzgómócsing Szonjára, a frigid Tamarára  vagy éppen a "csúnya szomszéd nénire"). A rész eleje teljes mértékben jó kiindulópontot ad a folytatásra nézve.

image

Ahogy általában lenni szokott, így itt is jött a csúcspont, Bálintot kidobják. Azt hiszem abban a ruhában nem hittem el, hogy Gubás Gabi tényleg 41. Bálint lebukása egyszerre várható és amatőr, mégis úgy érzi az ember pár pillanatig, na talán nem. Lényegében a túlzott aggódásával saját magát buktatja le, türelmetlen tulajdonsága akár fontos szerepet is betölthet a jövőben.

Joci és Szonja kapcsolata furcsa. Ennyire idegesítő picsát ritkán látni képernyőn, ehhez képest Joci szinte a végtelenségig tűri. Akkor akad ki, amikor már munka közben is zaklatja, ami mondjuk stílusosabb lett volna, ha nem naplopás, hanem mondjuk vakolás közben történik. Ezek után persze úgy érzi, hogy helyre kell hoznia a dolgokat, de végül, a sztori szempontjából mindenképpen, jól dönt.

Ezután jön aztán az igazi akció, repül egy pofon, majd bezárul a nyitójelenettel megkezdett kör, a villa első két lakója immár megvan, pontosabban az első három. A pofon jó okot ad arra, hogy a szülőket összeugrassza, pontosabban kibújtassa a szöget a zsákból. remélem Dávid elviszi majd magával otthonról a "Világ legnagyobb papucsa" feliratú pólóját. Dávid karaktere egyszerre épül a visszahúzódásra, a naivitásra és saját önbizalomhiányára. Talán ezen picit segít, amikor papucstanács osztogatás után jól pofon vágja szófogadatlan lányát.

(Hozzászólásban várom, vajon milyen sört ihatnak az első rész végén)

A második rész szintén közepébe vágó kezdéssel nyit, majd a főcím után visszaugrunk két napot, és felvesszük a fonalat az első rész történései után. Szinte minden úgy történik, ahogy várható, mindhárman másnaposak.

image_10327663_16-9

A rész első tíz perce megpróbál a helyzetből adódó poénokra építeni, vígjáték jelleget kap, bár erről elsősorban Scherer Péter gondoskodik. Továbbá rávilagítást kapunk az első rész végén felmerülő gondolatokra, ahol többek között Dávid megmondja Tamarának, hogy az a legnagyobb baja, hogy egy elkényeztetett picsa. A medence parti telefonbeszélgetés és maga a jelenet, ezt erősíti tovább, míg Bálint a szomszéddal való flörttel csak tovább merül a kakiban.

"A hosszú kapcsolat olyan, mint az elromlott jacuzzi, ahogy elkezd csökkenni a buborék, elfogy az izgalom"

Nem sokkal ezután merült fel bennem, hogy vajon a készítők a Trónok harcát, a Fekete vitorlákat, meg hasonlókat vehettek alapul? Fedetlen keblekből és szexjelenetekből nincs hiány (és csak 16-os karika).

image_10324866_16-9

Tamara egyre jobban irritál engem, Balsai Móni eddig többnyire pozitív karaktereket, szerepeket játszott, azonban most talán az egész sorozat legnegatívabb (Szonja mellett) szerepét kapta meg, és eddig ügyesen is játssza azt (na jó, a zárcsere tényleg piszkos húzás volt), kérdés, hogy vajon a további nyolc részben is tudja-e hozni ezt a színvonalat. Itt következik el a második rész egyik pozitív pillanata amikor Dávid végre kiáll magáért (valamennyire), de ez jelenleg nem tűnik tartósnak.

Bálint további hibákat követ el, melyek immáron valószínűleg a további részeken is nyomot fog hagyni, kísérteni fog. Egyre több negatív tulajdonsága jön elő, így ha a sorozatot az ő szempontjából happy enddel zárják, jelentős karakterfejlődésen fog keresztülmenni.

Ahogy az első részben, itt is bezárul a kör, végre megtudjuk a nyitójelenet folytatását, mely után egy elég érdekes kérdés marad nyitva a harmadik részre nézve, ezáltal a nézőt ösztönözve, hogy mindenképpen nézze meg.

Összességében azt kell mondanom erről a két részről, hogy pozitív csalódás volt. Stohl Buci kicsit erőltetett grimaszai, játéka némileg lefelé húzza, azonban ezt főként Scherer Péter, illetve Lengyel Tamás felfelé húzza, míg a női oldalon idegesítő karaktere ellenére Balsai Móni nagyszerűen játszik, de Gubás Gabi és Földes Eszter sem okozott csalódást. Hogy a mellékszereplők közül kiemeljem Tóth Andit, akinek karaktere fontos lehet a továbbiak során. Sáfár Bálint egy éjszakás kalandjait alakító színésznők (Pálmai Anna, Sághy Tímea) a jövőben is valószínűleg szerephez jutnak még, de korábban beígérték Szabó Zsófit, akit a következő rész bejátszásában láthattunk, tehát ismerős arcokból a jövőben sem lesz hiány.

(A második rész végén Stefflt és Gössert isznak, az első rész végi sörökre még mindig várom a megfejtéseket)

Írta: Bibók Richárd