steep-kiprobaltuk-a-beta-verziot/2016/11/22

Steep – kipróbáltuk a béta verziót.

2016. november 22. Ficsor Tamás Játék

Ahogy azt írtuk, az Ubisoft új IP-je a Steep nyílt béta körében mindenki számára elérhető volt november 18-21-ig PC-n és PS4, Xbox One konzolokon. Én sem szalasztottam el a lehetőséget megnéztem milyen is az Ubisoft sportjátéka.

Hogy őszintén megmondjam, a sporttal kapcsolatos játékok egyáltalán nem vonzottak. Aztán ahogy a jöttek a Steep videók , illetve a zárt bétán (nem sikerült bekerülni) látott stream során az a benyomásom lett, hogy a nyílt béta részt kell vennem. Az idei E3-on lett bejelentve az új game, amit AAA-s besorolásba tettek, de már most meg mondom, hogy nem állja meg a helyét, abból kiindulva, amit a bétában tapasztaltam.

A fejlesztők:

2016-11-20_17-27-34

A játékot az Ubisoft multiplayer témára szakosodott Annecy-ben lévő csapata tette az asztalra. Többek között részt vettek az Assassin’s Creed, Splinter Cell munkálataiban, illetve a The Division fejlesztésénél is ki vették a maguk részét. Rajtuk kívül még a montpellieri és a kievi csapat is besegített a munkálatokba.

A játék helyszíne:

2016-11-20_23-02-02

Gondolom, így már mindenki számára világos, hogy miért kezdtek bele ilyen fajta sport játék elkészítésébe. Minden adott volt rá csupán ki kellett nézni az ablakon. Annecy az Alpok egyik lábánál lévő völgyben helyezkedik el. A festői francia várost körül ölelik a hatalmas hófödte csúcsok. Annecy városában él és lélegzik a hóval és a magassággal kapcsolatos sportok iránti szenvedély. Minden évben megrendezésre kerül a világhírű High Five, valamint itt állomásozik a híres sport és túra felszereléseket gyártó Salomon. Szóval nem meglepő, hogy a Steep témája az Alpok és az extrém sport. Az összetevőket összegyúrva egy realisztikus hegyi sportjáték született.

A játék mechanikája:

A Steep egy open-world hátulnézetes sportjáték. Hatalmas térképet kapunk, amin összesen hétféle hegyvonal található: Aoste, Tyrol, Aravis, Switzerland, Aigullies és természetesen a Mont Blanc. Ezek mellett egy titokzatos The cursed mountain is fellelhető. Mindegyik természeti képződményen található Drop Zone-ok, POI-k (point of interest) és a legfontosabbak a Challenge-ek. Ezeknek mind van egy megadott számuk, amiket nekünk kell felkutatni egy távcső segítségével. Az intelligens távcső jelzi, hogy DZ vagy POI látható egy a távolban, amit lehetőség van távolság mérővel vagy zászlóval megjelölni. Amikor a kijelölt pont 1 km-es hatósugarán belülre értünk, akkor kapunk egy jelzést és a távcsővel már konkrétan betudjuk mérni a helyet, így az elérhető lesz. Ezzel a módszerrel találhatunk új Challenge-ket, táborokat és Start helyeket. A fejlesztők adtak némi segítséget, így 1-2 DZ vagy POI helyét láthatóan „besatírozták”.

2016-11-21_20-59-03

Összesen 5 féle Challenge, avagy verseny típus van: Free Rider, Pro Rider, Freestyler, Extreme Rider és Bone Collector. Emellett még van az Explorer. A Challenge-ek 4 sportágat foglalnak magukba, így találunk ejtóernyő, wingsuit, síléc és hódeszka versenyeket. Természetesen ezek szabadon válthatók a normál gyaloglással együtt.  Magától értetődő, hogy a versenyekben a legmagasabb pont, leggyorsabb idő, szélsőséges esetben a legnagyobb G erő elérése a cél hogy minél több XP-t és „pénzt” szerezzünk. Az Explorer-nél minden új megtalált DZ, POI és Challenge után jár az XP, de ezek mellett például azért is jár, ha egy adott km-t megteszünk mondjuk snowboard-al. Ezek mellett szám tudjuk tartani a versenyekben szerzett érmek mennyiségét, hogy felfedezés mely szakaszában járunk, és hogy hány nevezetes pontot találtunk már meg.

2016-11-20_23-49-23

A kapott „pénzt” a karakterünk kicsinosítására fordíthatjuk. A játék több különböző küllemű karaktert tartalmaz, amik között szabadon választhatunk. Az emberünkön lévő összes holmit változtathatjuk, mint a kabátot, nadrágot, kesztyűt, felvarrót, sisakot (a csirkés a legjobb), táskát. Külön a sít és hódeszkát és ahhoz a lábbelit. A wingsuit az ejtőernyők is cserélhetők. Több kiegészítő mellett akár teljes maskara is vehető, mint például neon ruha vagy panda jelmez. Ugyan ez a wingsuit esetében is elérhető csak más a felhozatal.

Játék élmény:

A Steep egy nagyon szépre sikerült játék. A szokásos felvezetők után a kezdő képernyőn máris a csodás havas képek és a lemenő napsugár fogadott. Ezután sem lett a látvány  rosszabb. Minden csodásan fehér, a távoli látkép pedig lenyűgöző volt. Ami a legszebb volt, hogy az egész táj kinézete a Nap magasságával együtt változott. A ropogó hó hangja, a süvítő szél csak fokozta a téli érzést. Mivel sportról van szó, így elengedhetetlen a fedélzeti kamera, amivel hátulnézetből a GoPro-nk segítségével FPS nézetbe kapcsolhatunk, amivel csak még jobb a látvány fogad főleg wingsuit közben. Az ejtőernyőzésen kívül a többi sportágban nagyon átjön a sebesség érzet, mind monitoron keresztül, mind a játékban. Ezt talán az is bizonyítja, hogy egy rossz földre érkezés során  nem kevesebb, mint 1000 G-t élt át a hősöm. Ennél már csak az rosszabb, amikor teljesen kiüti magát az emberke. Volt szerencsém egy Instant KO-hoz is.

nevsgdfgdbbxcbtelen

Nem vagyok tudós, de szerintem ez 1000 G egy kicsit sok. Már ebből kiindulva a játék fizikája nem igazán valóságos. Vagy úgy is mondhatnám, hogy nem mindig. Előfordult, hogy csak egy kicsit értem a fához és már borultam, de volt, hogy egyszerűen csak vissza pattantam a fenyő törzséről. Az sem oké, hogy vízszintes talajon ha nem is nagy tempóval, de képes voltam siklani. Valamint az is nagyon riasztó, hogy majdnem 90 fokos lejtőn is simán felsétál a karakter illetve meg is tud állni mondjuk a hódeszkával (a videóban bizonyított). Viszont külön örömet okoztak a wingsuit-os pofára esések , amikkel frankó hóangyalt is lehetett gyártani. Azt azonban fájdalmas volt, hallgatni, ahogy a hősöm csontjai össze vissza ropognak a több száz méteres esés/zuhanás közben.

2016-11-20_23-02-51

A térkép használata sokszor vált érdekessé, ugyanis előfordult, hogy a zoom in/out felcserélődött. Illetve az egérrel vezérelhető „kör” csak úgy megfagyott pár pillanatig, így nem tudtam a térképet forgatni, vagy rányomni a kívánt pontra. De véleményem szerint ez egy bétában még természetes. Ami külön tetszett, hogy csak egy nagyon kis töltéssel kerültem a térképről a kívánt pontra, ahol már kezdhettem is a versenyt. Ami azonban nem tetszett, hogy a map előhívásához pár másodpercig folyamatosan kell nyomva tartani a billentyűt.

2016-11-21_20-54-32

Engem a Steep jól lekötött a béta alatt. A látvány, a hangulat, és a versenyek alatti zenék csak fokozták a kedvemet. Bár a sokadik újra próbálkozás sokszor felidegesített mégis csak ajánlani tudom, főleg azoknak akiknek ez a fajta téma a kedvencük. Ám az élményért kemény 60 €-t kéne kicsengetni, ami egyáltalán nem éri meg. Multiplayer vagy co-op módban lehet játszani. Kapunk egy kevés story vonalat, amik pár feladat elvégezte után be is fejeződnek.

A Steep december 2-án jelenik meg PC-re, PS4 és Xbox One konzolokra.

A játék az alábbi konfiguráción futott Ultra beállítások mellett átlagos 40 FPS-el:

  • Processzor:
  • Processzor hűtő:
  • Alaplap:
  • Memória:
  • Videókártya:
  • Merevlemez:
  • SSD meghajtó:
  • Tápegység:
Intel Core i5-6500 3,2 GHz; DeepCool Gammaxx 300; ASRock H170M Pro4; Kingston 2 x 4GB DDR4 2133MHz HyperX Fury Black; Gigabyte Radeon R9 380 4 GB GDDR5; Western Digital Caviar Green 1 TB; HyperX Savage SSD 240GB; Corsair CX550M 550W;

A gép építését és tesztjeit az ALÁBBI linken érhetitek el.

[youtube]https://youtu.be/ISTvqgXtRNg[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: