stilusos-szamitogephaz-jart-nalunk-corsair-spec-alpha-teszt/2016/04/09

Stílusos számítógépház járt nálunk - Corsair Spec Alpha teszt

2016. április 09. Kocsis Bence Gépház

Mikor számítógépházat keresünk meglévő, vagy épülő konfigurációnk számára általában nagy a tanácstalanság. Legyen a ház tágas, de azért ne túl nagy, legyen jó a hűtése, de legyen szinte zajtalan, nézzen ki jól és főképp legyen megfizethető árú. A Corsair funkcionalitásban, minőségben már évek óta egyik vezető gyártó a számítógépház piacon, viszont áraikkal nem tartoznak az olcsóbb márkák közé. A gyártó nemrég bemutatta új számítógépházát mely külsejével, funkcionalitásával, jó hűtésével és a gyártó átképzéséhez viszonylag kedvező árával próbálja megnyerni a felhasználókat.

A Corsair Spec Alpha hivalkodó megjelenésű számítógépház, melynek egyediségét a kissé előre dőlő kialakítása és a szimmetriát megtörő műanyag idomok, valamit a talpak adják. A ház háromféle színvilágban készült. Az egyik, egy visszafogottabb árnyalat, ugyanis a fekete alapszín szürke műanyag idommal lett megspékelve. A másik változatnál a fehér ház piros színű idomokat kapott, fekete talpakkal, valamint a harmadik megoldás egy fekete / piros kivitel. Mindhárom változatban közös, hogy az oldallap egy átlátszó plexi elemet kapott, aminek köszönhetően a teljes belső látszik.

Az 518 x 220 x 474 mm-es méretekkel rendelkező ház elülső részének szimmetriáját három, illetve négyszögletű műanyag idomok törik meg. Ezen idomok közt perforált szellőzőnyílások találhatók, melyek gondoskodnak a levegő bejutásáról a ház belsejébe, mögöttük pedig egy porszűrő kapott helyet. A négyszögletű idom belsejében kapott helyet az előlapi I/O panel, melyen egy bekapcsoló gombot, egy reset gombot, mikrofon és headset csatlakozókat, valamint 2 darab USB 3.0 portot és egy három fokozatú ventilátorvezérlőt találunk.

.

A Spec Alpha talpai nyílhegy formájúak, amik nagyban megnövelik a ház hosszát. Ez akkor jelenthet problémát, ha szűkös a hely a gépház számára mondjuk egy íróasztalon, ugyanis az elülső talpak a ház irányába, felfelé lejtenek, így ha a ház könnyen megbillenhet, ha néhány cm-t szeretnénk csalni.

.

Az oldallapot levéve megpillanthatjuk a ház belsejét. Először is szembetűnő a rengeteg nyílás, mely a processzor hűtő szerelhetősége céljából lett kialakítva, valamint a nyílások segítségével tudjuk a kábeleket a megfelelő helyre, szinte láthatatlanul eljuttatni. Fontos megemlíteni, hogy az alaplapi tálcán 9 darab távtartó előre el lett helyezve, emellett egy tizediket találunk a tartozékok között, ha szükség lenne rá. A középső távtartó csavar kapott egy kis kitüremkedést, így az alaplap megfelelő csavarhelye erre pontosan ráfekszik, így az nem mozdul el, amíg le nem csavarozzuk. A gyártótól kapott információk alapján a támogatott léghűtéses processzorhűtő maximális magassága 156 mm lehet, ami egy 120 mm-es ventilátorral ellátott toronyhűtést bőségesen megenged, illetve ha rendelkezünk egy Noctua NH-C14 szintű C-tipusú hűtéssel azt is beszerelhetjük. A gyártó 7 darab PCI bővítőhelyet alakított ki, melyre számos bővítőkártyát rögzíthetünk, természetesen az alaplap támogatását figyelembe véve. Grafikus kártyából 380 mm a maximálisan megengedett hossz (ha a felső PCI Express foglalatot használjuk). Ha a lenti foglalatokat is ki szeretnénk használni (pl. SLI, vagy Crossfire módban) , akkor 260 mm környéke a támogatott, vagy a merevlemez keret kivételével újra elérhető a 380 mm-es lehetőség.

Ha megfordítjuk a házat láthatjuk, hogy a kábelek elvezetésére viszonylag kevés hely áll rendelkezésre. A láthatatlan kábelrendezés lehetőségét azonban nem kell feladni, hisz a hátlap, az átlátszó előlaphoz hasonlóan dombornyomott, így nagyjából 1 cm-rel megnövelhetjük a már meglévő 1 cm-es kábelrendező hely szélességét. Az is látszik hátul, hogy a merevlemezek tálcája felett 2 darab 2,5"-os meghajtót tudunk rögzíteni. A kép jobb felső sarkában látható egy nyílás, amit a gyártó vélhetően a processzor tápellátásáért felelős kábel számára alakított ki, ezt viszont nagyon nehéz kihasználni, hisz ez a nyílás nagyon keskeny, szinte csak vékony profilú tápkábelt tudunk rajta átvezetni, azt is csak addig, míg az alaplap a helyére nem kerül.

Ha beleszámoljuk az alaplapi tálca hátoldalán található két 2,5"-os merevlemez helyet, akkor a ház összesen 7 darab merevlemezt képes fogadni a ház 3 x 3,5" HDD + 4 x 2,5" HDD/SSD felállásban. Az alsó merevlemez keret teljesen ki is szerelhető, így nagyobb belső teret nyerhetünk, persze ha van SSD és/vagy 2,5"-os HDD, amit az alaplapi tálca hátoldalára felszerelhetünk.

.

Mint már említettük, a tápegység kábeleit könnyedén, az alaplapi tálca mögé tudjuk bújtatni. Hogy a tápegységbe és a ventilátor által a házba beszívott levegő pormentes legyen, a gyártó egy kivehető, könnyen tisztítható porszűrőt helyezett el.

.

A ház felső része könnyedén leszerelhető, így a ventilátorokat könnyedék rögzíthetjük. Bár fent két darab 120 mm-es ventilátor hely van, a gyártó nem javasolja folyadékhűtéses radiátorok beszerelését. Hogy miért is? Sajnos nincs elegendő hely számukra, hisz a ház nem elég széles, a hűtőbordával ellátott memória modulok és az alaplapi hűtőbordák nagy eséllyel akadályt jelentenek.

.

A ház borítását teljesen eltávolítva láthatjuk a nyers vázat és az előre telepített ventilátorokat, melyekből hármat kapunk. A két elöl elhelyezett 120 mm-es ventilátor piros LED világítással rendelkezik és a maximális világítás érdekében teljesen átlátszóak. Itt van lehetőség egy harmadik előlapi ventilátor beszerelésére is. A hátul elhelyezett 120 mm-es ventilátor, egy normál modell.

Folyadékhűtéses radiátorokat a hátlapi ventilátorhelyre (120 mm-es) és az előlapi ventilátorhelyekre (120 és 240 mm-es) szerelhetünk be. Az előlapi panel érdekesen lett kialakítva, hisz a borítás és váz között van néhány cm szabad hely. Ennek eredményeképp a 240 mm-es radiátort az elhelyezett ventilátorok helyére szerelhetjük, majd a ventilátorokat kívülről, a váz és a borítás közé, a radiátorhoz csavarozhatjuk. Ez egy helytakarékos megoldás, hisz a házon belül csak egy radiátor (ventilátorok nélkül) foglal helyet. Sajnos emiatt a gyártó lehagyta az 5,25"-os külső meghajtó támogatást, dvd író/olvasó elhelyezésére nincs lehetőség.

Specifikáció:

Méret: 518 mm x 220 mm x 474 mm
Midi-torony
Alaplap: ATX, micro ATX, mini ITX
Súly: 5,7 kg
Szín: fekete/szürke, piros/fehér és fekete/piros
Anyag: Acél
Videókártya: maximum 380 mm
Processzorhűtő: maximum 156 mm
Tápegység: maximum 190 mm hossz
Ház bővítőhelyek: 7 darab
Meghajtóhelyek: 3 x 3,5" HDD
4 x 2,5" HDD / SSD
Optikai meghajtóhely: nincs
Ventilátor helyek: elől: 2 x 120 mm
felül: 2 x 120 mm
hátul: 1 x 120 mm
Beszerelt ventilátorok: elől: 2 x 120 mm
hátul: 1 x 120 mm
Radiátor támogatás: hátul: 1 x 120 mm-es radiátor
elől: 1 x 120 / 240 mm-es radiátor
Porszűrő: alul és elől
Előlapi I/O panel: 2 x USB 3.0 , mikrofon, headset, ventilátor vezérlő
Garancia: 2 év

Összeszerelés:

Ami elsőre pozitívum volt az összeszereléskor az a két levehető oldallap csavarjainak megoldása. Ezek a csavarok ugyanis férebillenős megoldások, azaz, ha elhagyják a ház menetét, a csavar kivétele nélkül levehetőek az oldallapok.

A másik meglepetés az alaplapi tálcán elhelyezett kilenc darab távtartó volt. Ezek a távtartók nem elég, hogy előre vannak rögzítve, de a középső csavar felső kialakítása olyan, hogy az alaplap rácsúszik, így még az első 1-2 csavar rögzítése előtt stabilan áll a helyén.

A tápegység beszerelése után a merevlemezeket ( két darab 3,5"-os HDD-t és 1 darab 2,5"-os SSD-t) szereltük be nagyon egyszerű módon, csavar, vagy csavarhúzó használata nélkül. Ezek után maradt a processzorhűtő és a videókártya beszerelése és a kábelek csatlakoztatása.

live_02

A kábelezés miatt felemás érzéseink voltak. Pozitívum volt számunkra, hogy a tápegység előtt és az alaplap jobb oldalán több, nagy méretű kábelrendező nyílást használhattunk és az átbújtatott kábeleket a dombornyomott hátlap miatt könnyedén be tudtuk "zárni". A csalódás a processzor tápellátásáért felelős tápkábel útjának megtalálása volt. A gyártó ugyanis az alaplap felett nem hagyott elegendő (a legtöbb gyártó erre azért szokott gondolni) méretű nyílást arra az esetre, ha valaki az alaplapi tálca mögött szeretné ezt a kábelt elvezetni, így maradt a grafikus kártya és processzorhűtő megkerülése, vagy egyszerűen elől keresztbe felhúzva (mi a memória modulok felett jobbról balra húztuk végig a kábelt, így az átlátszó oldallapon keresztül nem látszik.) Egy plexi oldallapos ház esetében azért ez komoly esztétikai "hátrányosságot" jelent.

.  

A LED világítás rendben van, bár a fénye inkább a ház elülső részén mutatja magát, oldalról, a plexin keresztül kiszűrődő fényárra azért ne számítsünk. Ha mégis ez a vágyunk, akkor további LED ventilátorok beszerelésére szükséges a felső, vagy alsó panelra.

Tesztkonfiguráció:

  • Gigabyte Z170X Gaming 5 alaplap
  • Intel Core i7-6700K processzor
  • Silverstone TD03 Lite folyadékhűtés
  • HyperX 2 x 8 GB DDR4 2400 Mhz RAM
  • Gigabyte GTX 970 G1 Gaming videókártya
  • 2 x Western Digital 1 TB HDD
  • Sandisk Ultra II 480 GB SSD
  • Bitfenix Fury 550G tápegység

Összegzés:

A Corsair Spec Alpha egy kimondottan szép külsővel megáldott számítógépház. Az átlátszó oldallapon keresztül a számítógép minden komponense látható. Az ATX alaplapot fogadni képes ház nagy számú merevlemez elhelyezését teszi lehetővé. A merevlemezek többsége szerszán nélkül szerelhető be és az alsó keret teljesen el is távolítható, így a folyadékhűtés számára új lehetőségek nyílnak, akár a processzor és két videókártya hűtése is megoldható 1-1 folyadékhűtéssel. A ház minden porcikájával meg voltunk elégedve, mindössze a kábelrendezés hiányosságai voltak bosszantóak. A Corsair Spec Alpha 99 dolláros áron szerezhető be a gyártó oldalán, hamarosan nálunk is elérhető lesz...

Ami tetszett:

  • Dizájn
  • Jó hűtés
  • LED világítás
  • könnyű szerelhetőség
  • hardver kompatibilitás

Ami nem:

  • CPU tápkábel probléma
tetszett_s[1]

corsair-banner

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: