stronghold-crusader-2-teszt/2015/04/02

Stronghold Crusader 2 – Teszt

2015. április 02. Teszt Vekerur

Az első részek, a Stronghold és a Stronghold Crusader 2 igazi legenda a várépítős játékok világában. Nézzük mit alkotott ezzel a Firefly Studios a sok gyenge rész után!

Elején fontos megemlíteni szerintem, hogy a játékot Kickstarteren akarták finanszíroztatni, ám a kijelölt összeg (a pontos számra nem emlékszem már, de nem volt túl sok) fele se jött össze, ami sajnos jól látszik a játékon.

Crusader2 2015-04-02 14-45-48-52

A játék alapvetően nem változott meg, az alapok mind ugyanazok, s úgy gondolom ez az első hiba, amit elkövettek. A játék szinte olyan, mint az eredeti játék egy „jobb” grafikával. Inkább hasonlít a játék egy Remastered kiadásra, mint sem egy második részre, s az új ötletek nem teljesen működnek jól a régiekkel. Na de nézzük meg, pontosan mit tud az új rész!

Crusader2 2015-04-02 14-49-23-00

A tutorialon kívül van még egy oktató kampány, de se nem oktató jellegű, se nem oktató kampány nehézségű. Magamra úgy tekintek, mint egy igazi Stronghold veteránra, de néhány küldetés így is megizzasztott, ami nincs rendben egy tanuló küldetésben. Ezen kívül itt van még a jó öreg Skrimis Trials, ahol többtucat pályán harcolhatunk a különböző AI ellenfelekkel. Természetesen van Custom Skrimis is, a jó öreg sandbox, építgetős mód, illetve maximum 8 fős multiplayer. Negatívum, hogy nincs beleépítve a játékba a pályaszerkesztő, mint a régebbi részekben.

Crusader2 2015-04-02 14-47-27-90

Épületek terén sok változás nem történt, egy-két épület eltűnt, lett egy-két új, de lényegében ugyanazok, mint a régi részben, bár kiemelnék egy kellemes meglepetést: ha arab lordra váltunk, sertés farm helyett birkafarmunk lesz, és templom helyett mecseteket építhetünk, illetve a tornyok is egy picit más szabásúak. Tudom, ez nem sok, de tetszett ez az apróság.

Crusader2 2015-04-02 14-50-22-15

Egységek terén már nagyobb a változatosság, négy új európai, arab és ostrom egység van, bár nincs többé létránk, ostromtornyunk és alagútfúrónk. Európaiaknál a conscript, a ranger, a templar knight és a sergant at arms az új. A conscript egy igazi ágyútöltelék egység, semmi fegyver nem kell hozzá, csak egy kevés arany, persze ehhez mérhető a hatékonysága is, ám vadállatok ellen, vagy csapdák felderítésére tökéletes. A ranger egy íjász, aki karddal van felszerelve, így közelharcban sem szecskázzák úgy fel őket, mint a normál íjászokat. A templomos lovagot nem igazán értettem, nagyjából semmi eltérés sincs a kardforgatóhoz képest, aki ugyanúgy benne van a játékban. A sergant pedig egy buffoló egység, támogatja a közeli egységeket.

Crusader2 2015-04-02 14-48-15-65

Az araboknál megkapjuk a slave mastert, ami támogatja a slave egységeket, valamint rajta kívül a heal egység is a támogatókat erősíti, ő értelemszerűen gyógyít. Rajtuk kívül a whirling dervish és a sassanid knight csatlakozik az arab oldalhoz. Az első egy rohamozó egység, a buzogányos arab megfelelője, míg a másik értelemszerűen egy lovas egység.

A játéknak egyetlen erős oldala van, ez pedig a hangulat. A remek zene, a környezet hangjai, az első részből átvett egységhangok hozzák az igazi keresztes háborúk szellemét, ám ez közel sem viszi el a hátán a játékot.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ej8t2xoRmwA[/youtube]

Rendszerkövetelmény

Minimum:

  • OS: Windows® XP/Vista/7/8 with latest service packs
  • Processor: Intel® Core™2 Duo 2Ghz or equivalent
  • Memory: 2 GB RAM
  • Graphics: NVIDIA® GeForce® 8800GT 512MB or AMD Radeon™ HD 2900XT 512MB or better
  • DirectX: Version 9.0c
  • Hard Drive: 4 GB
Ajánlott:
  • OS: Windows® Vista/7/8 64-bit with latest service packs
  • Processor: Intel® Core™ i5 or equivalent
  • Memory: 8 GB RAM
  • Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX 460 1GB or AMD Radeon™ HD 5830 1GB or better
  • DirectX: Version 9.0c
  • Hard Drive: 4 GB

Írta: Teszt Vekerur