styx-master-of-shadows-teszt/2015/07/12

Styx: Master of Shadows – Teszt

2015. július 12. Teszt Vekerur

A Styxben egy orgyilkos goblint személyesítünk meg, aki a misztikus Fa szívét szeretné ellopni. Játékmenetben a lopakodásé, és a gyilkolásé a főszerep.

A történet a játék legerősebb pontja, így erről nem szeretnék többet mondani, mint amit fentebb írtam. Annyit leszögeznék, hogy mind a történet, mind a narratíva zseniális a játékban. Talán annyit érdemes még megjegyezni, hogy Styx szerepel egy másik játékban is, az Of Orcs and Menben, aminek amolyan előtörténete ez a játék.

Styx: Master of Shadows_20141015090831

A játék nyolc főfejezetre, és ezeken belül három vagy négy kisebb részekre oszlik. A játék teljesen lineáris, a fejezetek egymást követik, nincs szabadon bejárható terület, csak mindig az adott térképrész. Itt egy kicsit „olcsó” megoldással éltek a fejlesztők, a legtöbb mapot kétszer is bejárjuk (hogy ne legyen unalmas, második alkalommal általában az ellenkező irányból). A fejezetek közt visszatérünk a rejtekhelyünkre, ahol ellátmányunkat pótolhatjuk, illetve új képességeket tanulhatunk meg. Egy pályán a főküldetés mellett van általában néhány mellékküldetés, illetve eldugott kincsek, talizmánok, amiknek a felkutatásáért skillpontokat kapunk. Ezen kívül minden nagy fejezetre vannak extra feladatok, mint „ne ölj meg senkit” vagy „teljesítsd x idő alatt”, amikért bónusz sp-t kaphatunk.

styx-master-shadows_2

Styx maga egy nem túl bonyolult goblin, van egy tőre, amivel hátulról leszúrhat őröket, néhány dobótőrje és egy kevés élet és amber (helyi mana) töltője. A felszerelése ennyiben ki is merül, sajnos később sem lehet fejleszteni, vagy újakat venni, amit én nagyon hiányoltam a játékból. Van némi varázsképessége is a goblinunknak, képes megidézni egy harmatgyenge klónt, aki kapcsolók kinyitásához, és egyebekhez használatos, képes rövid időre láthatatlanná válni, illetve a mostanában minden játékban kötelező xy vision-t is megkapjuk. Itt épp amber vision a neve. Skillpontókból fejleszthetjük Styxet, de ezek többnyire eléggé unalmas, passzív képességek, a legtöbb kimerül olyasmikben, hogy halkabban esünk, több dobótőr lehet nálunk és egyebek.

2014-10-06_00001

A játékmenet igazi hardcore lopakodás. Szinte kizárólag a gyilkos ledöfésekkel lehet operálni, közelharcban szinte azonnal elvérzünk, arról nem is beszélve, hogy vannak legyőzhetetlen ellenfelek. Ha játszottatok a tavalyi Thieffel, akkor kb. erre számítsatok itt is, csak még annyira sem életképes a harc, mint ott. Mivel ilyen erősen nyomják a fejlesztők a lopakodást, így sokkal több időt fogunk eltölteni sunnyogással és bujdokolással, mint sem az öldökléssel.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1hzz2AdLZgg[/youtube]

Rendszerkövetelmények

Minimum:
  • OS: WINDOWS VISTA SP2/WINDOWS 7/WINDOWS 8
  • Processor: AMD/INTEL DUAL-CORE 2.4 GHZ
  • Memory: 3072 MB RAM
  • Graphics: 1024 MB 100% DIRECTX 9 AND SHADERS 4.0 COMPATIBLE AMD RADEON HD 5850/NVIDIA GEFORCE GTX 560 OR HIGHER
  • Hard Drive: 8 GB
Ajánlott: Nincs elérhető ajánlott rendszerkövetelmény.

Írta: Teszt Vekerur