teszt-alpenfohn-himalaya-2-masodik-felvonas-2/2014/03/20

[TESZT] Alpenföhn Himalaya 2 - második felvonás

2014. március 20. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Az Alpenföhn processzorhűtők, rendszerhűtő ventilátorok, videókártya hűtők és egyéb tartozékok gyártásával foglalkozik. A csapat műhelyéből olyan sikeres termékek kerültek ki, mint az Aplenföhn Himalaya processzorhűtő, vagy az Aplenföhn Peter videókártya hűtő. A gyártó ezen modellekkel magasra tette a mércét, mely magasságot a Himalaya feljavított változatával, a Himalaya II-vel szeretne átlépni.

Néhány dolgot fontos elmondani úgy általában a processzorhűtőkről. A gyári hűtők a legkényelmesebb megoldások, hisz ezek beszerelése könnyű, valamint nagyon helytakarékosak. De... a kis méret átka a nagy ventilátor-zaj és a magas működési hőmérséklet, hisz egy 7-8 cm-es ventilátornak komoly fordulatszámon kell pörögnie ahhoz, hogy feladatát ellássa, de tuningra már alkalmatlanok, hisz arra lettek tervezve, hogy gyári órajeleken életben tartsák a processzorokat. Egy lehetőség van a hőmérséklet, a zajszint csökkentésére és a tuning lehetőségének fenntartására, a nagy méretű hűtőborda és a méretes ventilátor(ok). Ennek azonban az egyik legnagyobb hátulütője hogy többek közt a memória foglalatok veszélybe kerülnek, nem minden esetben használható ki az összes foglalat. A folyadékhűtések esetében ez a probléma nem áll fenn, hisz az alaplapon itt csak egy "jégkorong" méretű, pumpával ellátott lapka található, de ugye itt meg a radiátor okozza a fejtörést, hisz annak elhelyezése nagyon függ a ház adottságaitól, emellett a csendesebb megoldások még elég drágák. Tehát a léghűtéses processzorhűtőt gyártók nagy nyomás alatt vannak, hisz minél kisebb méretben, minél nagyobbat kell alkotniuk, hogy a vásárlók kegyeit elnyerjék... Itt jón képbe az Alpenföhn Himalaya II.

Alpenföhn Himalaya II:

A Himalaya II díszes és méretes csomagolása is utal arra, hogy egy komoly, felsőkategóriás processzor hűtővel lesz dolgunk. Az elődhöz képest a kék/fehér színösszeállítást a fekete és fehér színek váltották le. A dobozon egyébként, mely egy átlátszó műanyag lappal már betekintést nyújt a tartalomba, megtaláljuk a rendszer legfontosabb paramétereit és a processzor-foglalat kompatibilitási listáját.

001

A csomagolás

Ahogy beljebb merészkedünk a dobozba láthatjuk, hogy nem karton támasztékok, ütésgátló kellékek vannak elhelyezve, hanem hófehér merev szivacsok, amik tényleg megvédik a hűtőt, a ventilátort és a tartozékokat a sérüléstől, így biztosak lehetünk benne, ha egy ilyen modellt online vásárolunk meg, szinte esélytelen, hogy sérülten kerülne hozzánk.

002


A dobozban találunk 2 kisebb kartondobozt, az különböző foglalatokra való installáláshoz szükséges dokumentációt és a méretes hűtőbordát, magát a Himalaya II-t.

A méretes hűtőborda 170 x 146 x 80 mm-es méretekkel rendelkezik, melynek tömege 850 gramm körül van. Már a magassága is mutatja, hogy sajnos nem mindenki számára adatik meg egy ilyen hűtő használata, hisz a 170 mm-es magasságot a legtöbb számítógépház nem támogatja.

003

A hűtőborda minden porcikája azt sugallja, hogy a méret nem minden, hisz fontos, hogy a ventilátor a levegőt minél könnyebben át tudja nyomni a borda lamellái között. Ennek eredményeképp a lamellák nem teljesen egy síkban helyezkednek el a torony fő vonalával, hanem helyenként bevágásokat találunk. Lamellákból a Himalaya II összesen 55 darabot tartalmaz, melyből 50 teljes szélességű, 5 darab pedig alul a hőcsöveknél rövidített.

005
004

.A

0033

Mint látható a Himalaya II 6 darab 6 miliméter átmérőjű nikkelezett réz hőcsövet tartalmaz, ami tükörsimára csiszolt lapka segítségével veszi fel a processzor által termelt hőt. Ezen hőcsövek a torony tetejéig húzódnak. Úgy vannak elvezetve, hogy a legtöbb hőt tudják leadni a lamelláknak.

Új hűtő, új ventilátor. A Himalaya II-n már a Wing Boost 2 140 mm-es ventilátor teljesít szolgálatot, mely névleges maximális fordulatszáma 1200 RPM, miközben 19,6 dB(A) zajszintet produkál és 108 m3/h levegőt mozgat meg. A Wing Boost 2 gyönyörű fekete színben tündököl, a ventilátorház belső része pedig fehér borítást kapott.

013
0133

A Himalaya II rengeteg tartozékkal került csomagolásra, ami a CPU kompatibilitás, a ventilátor bővíthetőség és kényelmi funkciók eredménye.

A fenti képen az AMD és Intel foglalatokhoz szükséges rögzítőket, valamit az univerzális hátlapot találjuk. Emellett táthattok 2 ventilátor rögzítőt, ami valójában 4, így lehetőség van 2 ventilátor felszerelésére. A lenti képeken a szükséges gumi-távtartókat, csavarokat, a feszültség-csökkentő adaptereket és a hővezető pasztát. Itt el kell mondjam, hogy az Alpenföhn elég skót módon viselkedett a paszta mennyiségének adagolásakor, hisz ez a mennyiség éppen elegendő egy felpasztázásra.

0135
0134

020

A hűtő összeállt, bár még házon kívül. Annyit még fontos elmondani, hogy a Wing Boost 2 ventilátor tápcsatlakozója egyy második ventilátor csatlakozását is lehetővé teszi, így az alaplap CPU FAN csatlakozójáról mindkét ventilátort "PWM"-vezérelhetjük.

Specifikációk:

• Méret: 146 x 170 x 56 mm (ventilátorral 80 mm széles)

• Anyag: Nikkelezett réz hőcső, alumínium lamellák

• Súly: 842 g ventilátorral

• Ventilátor: 140 mm Wing Boost 2 (19,6 dB(A), 1.200 RPM, 108 m³/h)

• Tápellátás: 4-Pin PWM

• Kompatibilitás:

Intel 775, 1150, 1155, 1156, 1366, 2011

AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+

Összeszerelés:

Az Aplenföhn Himalaya II összeszerelése, az alaplapra helyezése még egy 5 éves gyereknek sem okozna gondot. A gyártó iszonyatosan egyszerű, kényelmes rögzítési megoldást talált ki, Teljesen mindegy, hogy a kompatibilitási listán szereplő foglalatok közül melyikkel rendelkezünk, minden esetben néhány perc alatt össze tudjuk rakni konfigurációnk leendő ékességét. Mi egy LGA 1155 alapokra épülő Core I5-3570K processzort "takartunk" be a Himalaya II-vel. A hátlapi tartólemez minden foglalatnál ugyanaz, mindössze annyi dolgunk van, hogy a leírásból kipuskázzuk, melyik csavarhely lesz a miénk. A távtartók elhelyezése után, a megfelelő kereteket rögzítjük és már csak annyi dolgunk van, hogy szépen felpasztázzuk a mellékelt fecskendővel a processzor sapkát és rögzítsük rajta a Himalaya II hűtőbordáját.

017


008 009
010 011

A ventilátor rögzítése sem okozhat gondot, hisz a fém pántok nagyon könnyen rögzíthetők. Akinek akadály lenne a videókártya felőli pánt felpattintása, az inkább vegye ki a VGA-t, nehogy kárt tegyen benne.

Miután felszereltük a ventilátort, megnéztük, hogy bánik a ramokkal a hűtés... Azt kaptuk, amit vártunk, hisz a 3. és 4. memória foglalatot elfoglalva, még mindig nem sikerült a Himalaya II-t "Pisai ferde toronnyá varázsolni."

007


0071


Miután a memória kompatibilitást is kipipáltuk, a ventilátort leszereltük, és felhasználtuk a másik két mellékelt fém pántot. A Himalaya II-re felszereltünk két darab Noctua NF-A15 ventilátort, demonstrálva a lehetőségét egy Push & Pull toronyhűtésnek. Mivel itt már nem a WingBoost 2 ventilátort használtuk, a negyedik memória foglalatot elbuktuk, de a tesztünk nem is erről kell, hogy szóljon...


006


Tesztkörnyezet:

A tesztekhez a már említett Intel Core i5-3570K processzort használtuk, melyet egy MSI Z77-A GD65 alaplapon működtettünk. A teszthez használtunk 2 darab Patriot Viper 3 Series, Black Mamba 4 GB-os, 1600 Mhz-es memóriamodult használtunk. A teszteket a korábbi vonalon haladva a Prime 95 alkalmazás segítségével végeztük, mely a processzor mind a négy magját 100%-os terhelés alá vetette. A tesztek során a processzort 3600 Mhz-es órajelen és 4200 Mhz-es órajelen hasonlítottuk össze korábban letesztelt processzorhűtőkkel, majd egy 4400 Mhz-es próbát is tettünk, melynek célja az volt, hogy demonstráljuk az Alpenföhn Himalaya II hűtési teljesítményét, így bebizonyítsuk azt, hogy még bőséges lehetőség van tuning szempontjából, a proceszorhűtőn nem fog múlni.


012


Teszteredmények:

A Himalaya II-t először 3600 Mhz-en teszteltük, ami nem jelentett komolyabb kihívást a processzorhűtőnek, hisz ezen az órajelen mindössze 54 °C-ig kúszott fel a hőmérséklet, mely összehasonlításképp olyan hőmérsékleti tartomány, amin csak magasabb fordulatszámmal, vagy nagyobb hűtőborda mérettel ellátott hűtők tudták tartani a processzor hőmérsékletét.


himalaya_3600


A következő lépcsőfok a teszt során a 4200 Mhz-es órajel volt, amit az MSI alaplapunk OC Genie alkalmazásával könnyedén belőttünk. Ezen az órajelen is szépen muzsikált a Himalaya II, szépen csendben tette a dolgát és hűtött...


himalaya_4200


A végére még egy lapáttal rátettünk, bár ez a hőmérsékletből is látszik, nem a vége, hisz még mehettünk volna feljebb is, de demonstrációnak jó. 4400 Mhz és a karcsú bordával megáldott Alpenföhn Himalaya II nem szeppen meg, annak ellenére, hogy teljesen zajtalanul működik.


4400_2


4400_himalaya


Az Alpenföhn Himalaya II 19.000 forint környékén szerezhető be, egyenlpre nehezen, de hamarosan a legtöbb nagy webáruház polcán megjelenik.

ajanlott

logo-alpenfohn

Fractal-Design-Logo

Az Alpenföhn Himalaya processzorhűtőt a Caseking.de juttatta el hozzánk, míg az ARC XL tesztházat a Fractal Design biztosította számunkra, ezúton is köszönjük a lehetőséget.

Írta: Kocsis Bence