teszt-subject-9/2014/06/03

[Teszt] Subject 9

2014. június 03. Gosztonyi Adorján

A Diffusional Arts csapatától nem rég megkaptuk tesztre legelső munkájuk gyümölcsét a Subject 9-et. Kategóriáját tekintve erősen akció és az izometrikus taktikus lövöldözős vonalat képviseli. A taktikára nem kevés szükség van a játékban, hiszen elég keményre sikeredett. A Green light programnak köszönhetően most már megvásárolható a Steamen is.

Történet:

2092. A VexTech Corp a világvezető neuro-, bio- és mechanikai vállalata. Sajnálatos módon, az Ö kísérleti nyulává válunk sokadmagunkkal. Testünket tovább fejlesztik egy magasabb síkra, ahol valójában az ember már félig gép. Miután megtörténtek a szükséges műtétek és az első tesztek, kezdünk lassan ismét öntudatra ébredni, ugyan sok minden még nem jut eszünkbe. Ami pedig eszünkbe jut, arra sarkall minket, hogy szökjünk meg. Egy orvos szerint beszámíthatatlanok vagyunk és a kilencest (Minket) ki kell iktatni. Vajon sikerül a szökés? Vagy csúfos vérpacaként végezzük valamelyik folyosón? Úgy járunk, mint a többi szerencsétlen „nyúl”? Csak rajtunk múlik.

Subject9 2014-05-18 11-08-24-20 Subject9 2014-05-18 11-08-25-33
Subject9 2014-05-18 11-08-26-57 Subject9 2014-05-31 17-12-11-68

Játékmenet:

Alapjáraton egy nem is rosszul összehozott, izometrikus stratégia céllövöldével állunk szemben, de sajnos nem tökéletes. Karakterünk, a Kilences alany (Subject 9), egy igen érdekes figura, tele kérdésekkel, amikről úgy gondolja, csak akkor kaphat választ, ha kiírt mindenkit és meghackel mindent, amit csak lehet. Kétségei vannak a kísérletek sikerességével kapcsolatban, mindehhez az is hozzájárul, hogy kezd „ébredezni”. Két dolog hajtja, a tudás-, és a féktelen gyilkolási vágy. Ugyan saját maga is helytelennek véli az utóbbit, még sem fekszik le, lő, erőt (néha sith-eset) használ és szent feladatának érzi, hogy szabaduljon „börtönéből” A játék célja a szökés, az hogy Subject 9 élve kijut-e, csupán rajtunk múlik és a programozók fantáziáján.

A játék során rengeteg pályában lesz részünk, azokon pedig nem kevesebb, mint 10 kört kell megúszni, hogy tovább jussunk. A legtöbbet nagy, tágas tér jellemzi (azért nem egy BF 4). A közepe táján a game-nek, már olyan erősek az ellenfelek, hogy néha még én is csodálkoztam, hogy túléltem. Osztályrészem a teszt során sokkal több esetben állt fennakadt szemekkel való összecsuklásból, mint ahányszor tovább jutottam. Karakterünkön ugyan fejleszthetünk, de sokszor nagyon drága egy-egy upgrade és csak sokadszori kört megélve adatik meg a lehetőség, hogy „vásároljunk” (mert addigra lesz elég pénzünk). Vásárolni egy shop-hoz hasonló helyen lehet minden „kör” elején. Három féle kategóriából választhatunk: a fegyverek, elemek és védekező. Ezeken belül 9 (3x9) fejlesztés található. Mindet felesleges fejleszteni (magyarul: ne aprózd el a karaktert), de ha kigyúrt karaktert szeretnénk, ahhoz rengeteg pénz kell.

Subject9 2014-05-18 11-17-06-78 Subject9 2014-05-18 11-20-00-90
Subject9 2014-05-18 11-28-10-40 Subject9 2014-05-18 11-29-49-17

A Fegyverek kategóriában minő meglepő fegyverünket gyúrhatjuk, vásárolhatunk hozzá három féle lövedékfejlesztést, képességet (pl. gyorslövés, gyorsabb töltés, kilőtt lövedékek száma 2, 3), aknát, füst lövedéket. Ezekhez vásárolható a védekező részben battery slim pack, hogy amikor lefogy fegyverünk energiája gyorsan újra tölthessük. A gyors töltés csupán arra vonatkozik, hogy fegyverünk valamennyit visszatölt, de nem sokkal gyorsabban, mint alapesetben.

Az elementáris rész már érdekesebb. Ugyan Subject 9 képes alapból manipulálni a gravitációt (robbanó hordók hozzávágása az ellenhez), de ez nem minden, ugyanis ezen kívül vásárolhatunk tűz alapú támadást (ez egész használható), jég alapút és elektromosat (ez a másik használható) ezeket a videóban láthatjátok élesben is. Ezek csíkját catalyst stim pack-kel tölthetjük fel, de szerencsére ez is visszatöltős. A védekező szekcióban gyúrhatjuk életerőnket, vásárolhatunk olyan hasznos eszközöket, mint a health stim pack. Ezekből a stim pack-ekből öt lehet nálunk maximum. Amiket egyszer a játék során összevásároltunk többször szerencsére már nem kell, leszámítva ugye a fogyó eszközöket.

Megszerzett támadásainkat, képességeinket, lövedékeinket játék közben a space lenyomásával csalhatjuk elő. A hosszan és folyamatosan kell nyomni, amíg választunk a felsorolásból. Támadásokból pedig kettő lehet aktív („q”-val lehet váltani). A pályákon is lettek azért elhelyezve különböző segítségek, amiket „e”-vel meghackelve aktiválhatunk. Ilyenek a különböző turretek, lebegő droidok, pajzsok és egyéb eszközök, persze minden csak egy ideig tart. Lőni célzás után lehet (jobb és bal egérgomb), célzás nélkül csak a kiválasztott támadás jön létre. Gyilkolásunkat számolja a rendszer, legalábbis létrehozhatunk tiszta likvidálást fegyverrel vagy elementáris támadásokkal, valamint különböző kombókat. Ezek egy részét láthatjátok a videóban is.

Subject9 2014-05-18 11-30-01-10 Subject9 2014-05-18 11-37-28-94
Subject9 2014-05-18 11-37-38-96 Subject9 2014-05-18 11-57-45-38

Az ellenfelek sokszínűnek mondhatóak, és minél jobban haladunk előre annál több és több „új” egység jelenik meg. Az egyszerű sorkatonától, a többi tesztalanyon keresztül (főleg elementáris támadásokat tudnak és van személyi pajzsuk), egészen a harci droidokig. Ez utóbbiakkal vigyázni kell, sokat bírnak. Az AI nem dominál túlzottan, a legtöbb ellenséges egység nem vonul fedezékbe, nem futkos el lövéseink elől és legfeljebb csak jön utánunk és esztelenül lő. Szerencsére azért a fejlövés sokat ér.

Ami problémám van a játékkal, azt látjátok a képeken és a videóban, egy kicsit furcsa a kamera szöge. Nem lehet után állítani, legalábbis nem találtam rá megoldást. Nehézkes megszokni és Subject 9 csak akkor hajlandó futni (vagy legalábbis úgy tűnik és azt is furán teszi), amikor céloz. Séta közben meg ugye mindenki „nagyobb” célpont.

Grafika:

A képekből láthatjátok, hogy egész jónak mondható, grafikát érintő bugot nem tartalmaz a játék (vagy nekem nem jött elő, leszámítva a futás furcsaságát). Elsőre az Incubation-t idézte bennem, csak nem olyan pixelesen. Az effektezést szépen megoldották. Például a különböző gránátok lökéshullámot generálnak és a képernyő elhomályosodása sem marad el a legtöbb esetben.

Hangok:

A lágyabb dallamok jellemzik általában a játékot egy kis modernkori komoly zenével megspékelve, de ezek mellett nem maradnak el a pörgősebb track-ok sem. Mivel OST-t nem sikerült szerezni, úgy döntöttem, ezúttal ismét a Two steps from Hell-től választok zenét, mert az nagyon illik hozzá.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2bRqM-nOqv0[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP /Win7/Win8

Processzor: Dual Core 2 Ghz

Memória: 2 GB

Videókártya: Nvidia 400 vagy ezzel egyenértékű

Szabad lemezterület: 1 GB

Optimális rendszerkövetelmény:

OS: WinXp/Win7/Win8

Processzor: Quad Core 2,3 Ghz

Memória: 4 GB

 Videókártya: Nvidia GTX 400

Szabad lemezterület: 1 GB

Pozitívum:

  • Erők mennyisége
  • Érdekesnek mondható történet
  • Ellenfelek sokszínűsége

Negatívum

  • Zavaró kameraszög
  • Néha túl erős ellenfelek és hosszú körök

Írta: Gosztonyi Adorján