teszt-teriteken-az-amd-s-msi-gaming-hardverek-a88x-g45-gaming-teszt/2014/04/15

[Teszt] Terítéken az AMD-s MSI Gaming hardverek - A88X-G45 Gaming teszt

2014. április 15. Herczeg Balázs Alaplap

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tavasz van, beköszöntött a jó idő. A gamer társadalomnak pont ez az ideális idő (meg minden más, kivétel ha áramszünet van), hogy leüljenek a számítógépeik elé, és játszanak. Csak ilyenkor sok embernél ütheti fel az orrát az a probléma, hogy a hőn szeretett számítógépének a teljesítménye és sebessége igen csak egy teknősbékával vetekszik, így újítani kellene rajta egy kicsit. De ekkor jöhet a dolog hátulütője, hogy Ady-t idézzem "A disznófejű Nagyúr", vagyis nincs elegendő pénzünk egy i5 - i7-es gép beszerzésére, az mellé még egy csúcs VGA-ra és egy hozzájuk passzoló alaplapra. Ilyenkor jönnek képbe a költségkímélő megoldások, melyekből az MSI bő kézzel küldött nekünk tesztalanyokat. Hölgyeim és uraim, fiúk és lányok, bemutatjuk nektek az MSI A88X-G45 Gaming alaplapot és az MSI GTX 750 Ti Gaming videókártyát.

Kezdjük először az alaplappal

Ugyan a Gigabyte már küldött a számunkra egy Kaveri platformhoz készült Gaming alaplapot a G1.Sniper A88X személyében, az az alaplap sajnos nem kínált annyi extrát, mint mondjuk egy Inteles chipsettel ellátott alaplap. Ellentétben az MSI A88X-G45 Gaming alaplapjával, ami pótolja ezeket a hiányokat és ténylegesen egy igazi gaming alaplapot kapunk, ami már az Intel alaplapokkal is felveszi a versenyt. Sajnos árban is. A G1.Sniper A88X-hez hasonlóan ugyan azzal a chipsettel rendelkezik az alaplap, tehát képes az FM2-es (Richland) és FM2+ -os (Kaveri) APU egységek befogadására is. Viszont ellentétben a rivális gyártó alaplapjával, az MSI alaplapja olyan extra funkciókat kínál, amik az igazi gamereknek, illetve tuningosoknak magát a mennyországot jelenti. Abban megegyeznek az alaplapok, hogy mindkettő támogatja az Intel XMP memória profilt, illetve maximálisan ugyan annyi memóriát képesek lekezelni (64 GB DDR3 2400MHz), sőt mindkét alaplapon aranyozott audio jack csatlakozókat találhatunk, de a integrált audio-processzorok tekintetében már nem kevés eltérést vélhetünk felfedezni.

IMG_2285

Hátlap, I/O panel

I/O panel tekintetében is elég nagy eltérést tudunk felfedezni, ugyanis az MSI alaplapja sokkal több be- és kimeneti csatlakozóval rendelkezik, mint a Gigabyte alaplapja. Kezdjük rögtön azzal, hogy az optikai audio csatlakozó nem a jack csatlakozók között kapott helyet, így teljesen ki tudjuk használni a 7.1 előnyeit, hiszen a Gigabyte csak  5.1-et kínál jack csatlakozók szempontjából, ami annak köszönhető, hogy az oldalsó hangfal bemenet helyére alakították ki az optikai csatlakozót. Ugyan USB tekintetében kapunk egy zajvédelemmel ellátott aranyozott csatlakozót, de az MSI alaplapján az összes USB rendelkezik ezen tulajdonsággal, mindössze annyi különbséggel, hogy azok nem kaptak aranyozott borítást. A Gigabyte alaplapján az I/O panelen csak 2 darab USB 3.0-ás csatlakozóval találkozhatunk, amihez 4 darab USB 2.0-ás csatlakozó tartozik, ezzel ellentétben az MSI alaplapján az USB 2.0-ás portok száma kettővel csökkent, cserébe 2-ről 6-ra növelte az USB 3.0-ás portok számát. Ezekhez társul egy HDMI, egy Display-Port, egy DVI és egy D-Sub kimenet is, míg a gigabyte alaplap esetében le kell mondanunk a Display-Port kimenetről. Univerzális PS/2 portot mindkét alaplapon találunk, mellyel a gyártók a régi motoros felhasználóknak kedvez, hogy semmiképpen se szabaduljanak meg a jól bevált, öreg, porosodó perifériáiktól. Ethernet csatlakozás tekintetében is elég nagy különbséget tudunk felfedezni, ugyanis amíg a Gigabyte alaplapján csak egy Gigabites Ethernet csatlakozó kapott helyet, addig az MSI egy Killer E2200-as Ethernet csatlakozó integrált az alaplapra, a legjobb online játékélmény érdekében.

IMG_2287

A Killer Ethernethez természetesen szoftvert is mellékel a gyártó, ami a játékosoknak hatalmas segítség, ugyanis ha azt feltételezzük, hogy valaki P2P adatátvitelt használ és elfelejti azt kikapcsolni (csak feltételezzük, hogy torrentezik, mert ugye ebben az országban senki sem csinálja azt...) A szoftver az adatkapcsolatot ilyenkor automatikusan lecsökkenti a legminimálisabb szintre, amire csak lehet, ezzel növelve a sávszélességünk sebességét a pingünket (válaszidő) pedig minimálisra csökkenti.

killer_e

Technikai specifikációk

Foglalat FM2+
CPU támogatás AMD Socket FM2+/ FM2 A-Series/Athlon™ Processors
Chipset A88X
DDR3 memória DDR3 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz
Memória Channel Dual
DIMM Slotok 4
Maximális Memória (GB) 64
PCI-Ex16 3
PCI-E Gen Gen3 (16)
PCI-Ex1 3
PCI 1
SATAIII 8
RAID 0/1/5/10
TPM 1
LAN 10/100/1000*1
USB 3.0 (előlap) 2
USB 3.0 (előlap) 6
USB 2.0 (előlap) 6
USB 2.0 (hátlap) 2
Audio csatlakozók (hátlap) 6
Display Port 1
HDMI 1
VGA 1
DVI 1
VGA maximálisan megosztható memória (MB) 1760
DirectX 11
Forma ATX
CrossFire Igen

Maga az alaplap

A technikai specifikációk elég sok mindenről tudnak minket tájékoztatni, de azért én is leírom, hogy mikkel rendelkezik az alaplap. Kezdjük azzal, hogy PCI-E sínekből összesen 6 darab sínt találhatunk meg az alaplapon. Ezekből 3 sín x16-os szabvánnyal rendelkezik, míg a másik 3 x1-es szabvánnyal.  A régi motorosok kedvéért a gyártó egy sima PCI sínt is elhelyezett az alaplapon,  de ahogy a PS/2 portokat, márt ezt sem sokan használják. A Chipset hűtésért egy igen dizájnos, Gaming Dragon-nal ellátott hűtő felel, ami  nem kicsit dobja fel gépünk belsejének küllemét. Az Alaplap természetesen Military Class 4-es komponensekre épül, tehát a lehető legjobb japán kondenzátorokat illetve SFC-ket találhatjuk meg az alaplapon a jobb hűtés, nagyobb teljesítmény illetve hosszabb élettartam érdekében. Az alaplap tetején található hűtéséért egy Gaming Dragon alakú hűtőborda fele, amely semmi egyéb extrát nem kínál azon kívül, hogy jól néz ki. Az alaplap jobb oldalán egyébként külön kapcsolókat is elhelyezett a gyártó, melyeknek leginkább a túlhajtást kedvelő felhasználók fognak a leginkább örülni. A dedikált gombok személy szerint a Reset gomb, a Power gomb, illetve au OC GENIE gomb, amihez ezen kívül még egy külön kapcsolót is kaptunk, így kétfajta automatikus tuning módba tudjuk kapcsolni az alaplapot. Ezzel párhuzamosan az alaplapra került egy úgynevezett Slow_mode kapcsoló is, ami az előzővel ellentétben lejjebb viszi az órajeleket. Alul találhatunk Debug ledeket is, amik ha minden tökéletesen működik, a processzorunk hőmérsékletét jelzik ki, rosszabb esetben pedig egy hibakódot bök az orrunk elé. Ezen kívül a gyártó a dedikált CMOS törlőről sem feledkezett meg, így ha valamit nagyon elrontanánk, ezzel a gombbal helyre tudjuk hozni.

IMG_2290

Hangkártya tekintetében egy Realtek ALC 1150 (mint az Intel foglalat) kapott helyet, ami a Realtek audio-processzorainak jelenlegi zászlósa. Ugyan az alaplapon helyet kapott egy műveleti erősítő is (OPA1652), sőt egy úgynevezett Audio Boost technológiával is ellátták az alaplapot, meg zajszintvédelemmel is ami ráadásként piros színnel világít is, hangminőség tekintetében nem hozza azt, mint a Gigabyte alaplapja. Legalábbis egyszerű módban. A gigabyte alaplapján mindössze egy ALC 898-as chip kapott helyet egy cserélhető műveleti erősítő társaságában (OPA2134), a Gain_switch-eknek köszönhetően szebb hangzást tud biztosítani. Itt jön képbe a Sound Blaster Cinema, ami a THX TruStudio-hoz hasonlóan szintén Creative gyártmány. A program remekül tudja kezelni a hangokat és olyan virtuális térhatást tud kelteni, hogy a digitális 7.0-es fejhallgatók elbújhatnak mellette. A zene üzemmód pedig szó szerint lenyűgözött. A Tiamat 7.1-em véletlenségből sztereó módba volt kapcsolva, illetve a Realtek HD szoftver is. Elkezdtem zenét hallgatni, és meg kell hogy mondjam, teljesen lenyűgözött az amit hallottam. A szoftver egy szegényes sztereó hangzású fejhallgatóból (Tiamat 7.1 sztereóban nagyon gyenge) szinte felső kategóriás fejhallgatót tud varázsolni. Elismerésem ehhez!

sound_blaser_realtek

SATA III portok tekintetébe 8 darab 90 fokban elfordított portot találunk, a minél nagyobb sebesség elérése érdekében. Na meg ugye ki használ még SATA II-es portokat, amikor a III visszafele kompatibilis azzal. Az alaplapon a CPU hűtőjét leszámítva 4 ventilátor elhelyezését tudjuk megoldani, ami szintén előrelépés a Gigabyte 3 csatlakozójához képest. Bios tekintetében Click BIOS 4-el rendelkezik az alaplap, ami rengeteg extrát kínál számunkra. Állíthatunk Boot sorrendet, CPU és memória órajelet, monitorozhatjuk a ventilátorjainkat, illetve az alaplap használatban lévő slotjait is láthatjuk a BIOS-ból.

MSI_SnapShot1b MSI_SnapShot2 MSI_SnapShot3
MSI_SnapShot4 MSI_SnapShot5 MSI_SnapShot6

Extrák

Ebben a tekintetben egy igazi kincsesládához hasonlítható az alaplap, ugyanis rengetek dolgot mellékelt a gyártó az alaplap mellé:

  • Gaming Dragon jelvény
  • Gaming Dragon-os ne zavarj kilincsre rakható tábla
  • Assassin's Creed Liberations kód
  • Használati útmutató
  • Telepítési útmutató
  • I/O védő (szivacsozott belsővel)
  • 2-2 STATA kábel
  • Driver telepítő DVD
IMG_2296

A DVD-n természetesen a legfontosabb drivereket: Chipset, Ethernet, Audio találjuk meg,  amikhez néhány extrát is tudunk telepíteni a Sound Blaster Cinema, Click to Bios,  Network Genie,  Command Center és megannyi más képében.

A Kaveri-ről röviden

Az AMD Kaverik a Steamroller processzormagokra épülnek, melyek ugyan alacsonyabb órajellel rendelkeznek mint a Richland APU-k, de cserébe jobb integrált grafikus vezérlők kaptak bennük helyet, ezeken kívül pedig megannyi nyalánksággal rendelkeznek az új APU-k. Ilyen például a GCN szabványra épülő IGP, illetve a HSA támogatás is. Fontos kiemelnem, hogy eltérően a korábbi APU-khoz képest a Kaveri APU-k már 28 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, ami  egy kisebb fajta teljesítménynövekedést ígérhetne az elavult 32 nanométeres technológiához képest, ha nem lenne alacsonyabb a processzorok magórajele.

untitled-100547

 A HSA támogatásnak köszönhetően a Kaveri APU-k zászlósa összesen 12 maggal rendelkezik. Ebből 8 mag a GCN alapokra építő VGA-é, míg 4 a CPU-é. Ez az újabb grafikus API-knak fog kedvezni, mint például a Mantle és a DirectX 12, ugyanis ezekben az API-kben a grafikus vezérlők a régi DirectX-ekkel ellentétben az összes terhelhető egységgel kommunikál a processzoron, ezzel nagyobb összhangot elérve. Eredményképp jobb képkockaszámot fogunk kapni, mint mondjuk egy sima 4 magos i5-el vagy i7-el.

slide7

Tokozás tekintetében a Kaveri APU-k csak FM2+-os alaplapokban képesek működni, szóval hiába rendelkezel egy FM2-es alaplappal, ha Kaveri APU-t szeretnél szükség lesz egy FM2+-os lapra, különben sípolni fog az alaplap bekapcsolás közben. Kaveri APU-khoz egyébként maximálisan 2133 MHz-s memóriákat tudunk társítani, amik nem kicsit dobják meg az IGP gyorsaságát. Az alaplap ehhez képest 2400 MHz-t is támogat, de sajnos azt nem tudtuk megnézni, hogy mi sül ki akkor, ha 2400-as memóriát rakunk az APU mellé.

53874a_kaveri_die_straight2

Érdemes megjegyezni hogy a Steamroller magokat úgy helyezte el a gyártó az APU-n, hogy két x86-os Dual-Core magok kerültek elhelyezésre, így lehetséges, hogy a CPU-Z csak két fizikai magot fog jelezni a négy helyett. Ez viszont nem azonos az Intel Hyper-Threading megoldásával, ahol virtuálisan kap plusz terhelési egységeket a processzor.

Kisebb technikai specifikáció az érdeklődőknek:

  • Gyártástechnológia: 28 nm
  • Magok száma: 4 + 8 GPU mag
  • L2+L3 gyorsítótár mérete: 4 Mb
  • Tranzisztorszám: 2,41 milliárd
  • IGP: R7-es GCN videovezérlő Mantle és TrueAudio támogatással
  • Magórajel: 3700 MHz, Turbo: 4000 MHz
  • Shaderek száma: 512
  • Textúrázó egység: 32 db
  • IGP magórajel: 720 MHz
  • DirectX: 11.2/12
  • TPD: 95W

Megemlíteném azt is, hogy GCN architektúra eddig APU egységekre nem volt igaz. Hiába hívták az IGP-ket, HD 7000-es vagy 8000-es kártyának, nem rendelkezett a GCN-re jellemző tulajdonságokkal. Jelen esetünkben az AMD a Hawaii architektúrához hasonló megoldást alkalmazott az APU-n, de teljesítményben ez jóval le van maradva a Hawaii cGPU-któl. Ennek ellenére a Hawaii-hoz hasonlóan az R7-es integrált GPU Mantle, illetve TrueAudio támogatással is rendelkezik az APU.

A Memória

Az MSI-nek hála egy Avexir Blitz 1.1-es memóriakitthez is hozzájutottunk, melyek 1600 MHz-n pörögnek gyári alapértelmezettként, de kisebb túlhajtás sem jelent gondot ezeknek a memóriamoduloknak. Késleltetés szempontjából CL9-es memóriákról beszélünk, ha pontosan szeretnénk tudni az időzítést, akkor pedig egy 9-9-9-24-es időzítéssel ellátott memóriákról van szó, melyeknek a működtetéséhez 1,5 Volt-ra lesz szükségünk. A memória adatátviteli sebessége PC3-12800 MB/s.

IMG_2302

A nálunk járt kit az alaplaphoz illő Gaming Dragon-os hűtőborda dizájnt kapta meg, ami amellett hogy jól néz ki és világít is, rendkívül jó hővezető képességgel rendelkezik, így a tuningnak semmi akadálya nincsen. Magasság tekintetében ugyan nem mondható túlságosan kicsinek a bordák magassága, de a legtöbb minőségi processzorhűtő kényelmesen el tud férni mellette. Az AMD Kaveri platformnál és egyéb APU egységeknél is különösen fontos szerepet játszanak a memóriák, ugyanis az Integrált grafikus vezérlőegység innen vonja le magának a VRAM-ot, ezzel pedig párhozamosan a VRAM órajelét is. A Dual Channelnek köszönhetően alap memória órajelként 800 MHz-vel gazdálkodhatunk, de egy kis szerencsével akár 1 GHz fölé is mehetünk. A memóriát egyébként a gyári 1600 MHz-n és 2033 MHz-n futtattuk. Az utóbbi  órajel eléréséhez az FSB-t/BCLK-t 100-ról 109-re növeltük meg, a többi beállítást pedig az  alaplapra bíztuk.

IMG_2303

Tesztek

Ezúttal picit több teszteredménnyel tudunk szolgálni, mint a Gigabyte alaplap esetében, ugyanis a Gaming memóriáknak hála több alkalmazásban szerettük volna látni a Kaveri képességeit. Az alaplap SATA vezérlőinek sebességét, illetve a memóriák olvasási és írási sebességét is leteszteltük.

amd_ssd

Az AMD-s lapokon megszokhattuk, hogy valamivel lassabbnak bizonyulnak az SSD-k, jelen esetbe ez az írási sebességen látszódik meg.

cincpu4,5

A CineBench R15 verziójában a processzort többféle módban is leteszteltük,  az alap 3,7 GHz-n 280, 4,5GHz-n 239 míg 4,03 GHz-n 2033 MHz-s memória órajellel már 299 pontot sikerült elérnünk! Ezt csak 4,57 GHz-vel és 2033 MHz-s memória órajellel sikerült túlszárnyalnunk, ahol nem meglepő teljesítménykülönbség lépett fel.

oglcin

OpenGL teszt esetében is látható, hogy mekkora különbségre tudunk szert tenni, egy kis memória túlhajtással.

thiefapu

A jelenlegi legfontosabb tesztprogramunk a Thief 4-volt, hogy láthassuk mekkora előnnyel dolgozik a DirectX-el szemben az APU. Mindössze 2 FPS különbséget tudhat magáénak a Mantle átlagban a DirectX-el szemben, de kíváncsiságból megnéztük túlhajtott memóriákkal is a játékot low beállítások mellett. Itt átlagosan 4 FPS-t tudott hozni a rendszer, ami minden felbontásra igaz volt, tehát ha low beállítás mellett 1080p-ben játszunk, 17 képkockát kapunk. Ez 1 képkockával több, mint a nagyon régi filmek képkockasebessége. Darabosnak ugyan darabos, de jobb mint a semmi. Felmerülhet a kérdés, hogy az előző tesztben miért volt olyan magas az FPS érték a Kaveri APU-n. Erre nagyon egyszerű a magyarázat. Nem vettem észre a beépített Benchmark programot, így Fraps-al mértem a képkockák számát...

bfapu

f1apu

A Forma 1 esetében is igen csak szembetűnő a különbség a túlhajtott memóriával.

trapu

A Tomb Raider esetében nem nagyon értettük az eredményeket, többször is újrafuttattuk a benchmakot, de a gyorsulás itt csak minimális volt.

bioapu

Bioshock Infinite is kifejezetten a játszható kategóriába tartozik. Nem nagy teljesítmény, de ettől felesleges jobbat várnunk.

csgoapu

Hogy az E-Sportolóknak is kedvezzünk, megvizsgáltuk a Cs:Go-t és a League of Legends-et, aka LoL-t. Az előbbinél átlagosan 55 FPS-t sikerült kicsikarni az APU-ból, míg a LoL esetében csak néha estünk le 60 FPS alá maximális beállítások mellett. Természetesen mindkét játék 1080p-ben maximális részletességel futott.

Screen03b

Az előzőleg elmaradt 3DMark FireStrike-ot is lefuttattuk, hogy képben legyünk az APU teljesítményéről.

403ghz2033b

4,03 GHz és 2033 MHz-s memória

3dm45ghz2033b

4,5 GHz és 2033 MHz-s memória. Nem, nem cseréltem fel az előző képpel, tényleg gyengébb a teljesítmény.

fsalapapu0901

Végül pedig gyári órajel 1600 MHz-s rammal.

Az AIDA64 memória írási és olvasási sebességét is megvizsgáltuk a túlhajtott memóriákkal, amik meglepően jó eredménnyel szolgáltak.

memread

memwrite

Összegzés

Be kell, hogy valljam, amikor a Gigabyte alaplapja járt itt, annyira nem tetszett a Kaveri platform, de amint az MSI elküldte az ő megoldásukat Avexir memóriák társaságában, javult a helyzet. A gaming ramok tuningolhatóságának köszönhetően szemmel látható, hogy egy jobb memória társaságában igazán sokra képes az AMD Kaveri platformja. Ha egy 2133 MHz-es memóriára bővítettünk volna, valószínűleg átlagosan 5-8 képkockányi különbséget alakult volna ki az 1600-as és 2133-as memóriák között. A Kaveri platform, így valamennyire nőtt a szememben, és bátran merem azoknak ajánlani a Kaveri APU-kat, köztük természetesen az A10-7850K-t, akik szeretnének egy ugyan belépő szintű, de mégis gamer számítógéppel rendelkezni. Az A10-7850K már 43 000 Forinttól a miénk lehet.

Az MSI alaplapjáról pedig egyszerűen egy rossz szót sem tudok elmondani. Na jó, talán egyet, de ez is szoftveres hiba, és nem hardveres. Az alaplap remekül fel lett szerelve, sőt, még annál is több dolgot is szerelt fel a gyártó az alaplapra, mint amennyire egy átlag felhasználónak szüksége lenne. Épp ezért gamer, de a dedikált gomboknak hála még a tuning-kedvelők is imádni fogják az MSI Gaming alaplapját. Ugyan létezik egy Mini ITX-es változat is, azon jóval kevesebb bővítőhelyet találunk, mint a nálunk járt A88X-G45 Gaming-en. A szoftveres felszereltségnek, és a kitűnő komponenseknek hála mindenképpen ajánlott plecsnivel búcsúzik tőlünk az alaplapja. Sajnos a kiváló felszereltséget meg kell fizetnünk, ugyanis az alaplap 33 000 Forintos árcédulával rendelkezik. A minőséget meg kell fizetni...

Az Avexir memóriák is kiválóan vizsgáztak nálunk, ugyanis kisebb-nagyobb hozzáértés segítségével valószínűleg akár a 2133-as órajelet is sikerült volna elérnem a memóriával, de mivel ezen a téren még nem próbálkoztam ezelőtt túlhajtással, csak 2033 MHz-ig sikerült stabilan túlhajtanom a memóriát. A dizájnja, a hűtése, illetve az olvasási és írási sebessége kiváló, az utóbbinak RAMDisk esetén még hasznát is vehetjük, de sajnos ezek nem magyarázzák meg, az irreálisan magas árát. Az ugyan ilyen teljesítménnyel, de valamennyivel nagyobb tuning-potenciállal rendelkező G.Skill memóriák jóval olcsóbbak az Avexir modelljeinél, így csak Tetszett plecsnivel tudjuk a memóriákat díjazni. Az árért cserébe 5 év garanciát kapunk, ami kicsit érdekes olyan szinten, hogy más gyártók élettartami garanciát vállalnak a memóriákra. A memóriák 32 000 Forintos árcédulával rendelkeznek.

ajanlott ajanlott tetszett
AMD (Kaveri) A10-7850K MSI A88X-G45 Gaming Avexir Blitz 1.1 Gaming Dragon 1600MHz 2x8GB kit CL9

A tesztben szereplő hardvereket ezúton is köszönjük az MSI hazai képviseletének! Hamarosan GTX 750 Ti teszt!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

[vc_column width="1/1"][vc_gallery type="image_grid" onclick="link_image" custom_links_target="_self" title="Galéria" interval="3" images="47157,47156,47155,47154,47153,47152,47151,47150,47149,47148,47147,47146,47145,47143,47142,47141,47140,47138,47137,47135,47133,47093,47092,47059,47084,47047,47045,47043"][/vc_column][/vc_row]

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: