teszt-venetica/2015/03/04

[Teszt] Venetica

2015. március 04. Gosztonyi Adorján

A Deck 13 műhelyében 2009-ben készült ez a jó kis akció rpg, a Venetica. Korát tekintve immár a Retrovatunkban foglal helyet, de még ma is szívesen előveszik rengetegen, többek közt én is. A német srácok nagyon keményen oda tették magukat, hogy minden rendben legyen a játék körül, még ma is jelennek meg hozzá patch-ek, bár ezek csak manual javítások a gyűjtők és rajongók nagy örömére. Az 1997-ben alakult társaság rengeteg platformra dolgozott már. Utoljára mi a Blood Knights (2013) című játékot teszteltük tőlük, ami szintén remekül sikerült Third-person adventure-ben egyébként nagyon otthon van a csapat, hiszen már a kezdetektől ezzel a stílussal foglalkoznak.

Történet:

Scarlett, a főhősnőnk, sosem szeretett volna kalandozni, nem is vágyott el kicsiny falujából soha és családja sem volt, a legjobb tudomása szerint. Amikor egyetlen szerelme, a lovag tanonc Benedict életét veszti egy Scarlett ellen irányuló merényletben, felfedi magát apja, maga a Halál. Erővel ruházza fel és feladatot bíz rá, el kell pusztítania a Halhatatlan Archon-t és nekromantáit, akik a világot fenyegetik és uralkodni akarnak a halálon. Mindezt egy legendás pengével kell végre hajtania, a Moonblade-del, amit apja neki rejtett el, nem messze otthonától.

Venetica 2015-02-21 13-30-45-05 Venetica 2015-02-14 18-11-06-18

Játékmenet:

A 16. századot idéző játék az akció rpg kategóriába sorolható, szinte minden adott, hogy korhűnek nevezhessük. De erről a képek úgyis többet mondanak, hiszen szavakkal nem lehet leírni, hogy némelyik táj mennyire szépre sikerült.

Térjünk is rá Scarlett-re, akivel rengeteg képességre és képzettségre tehetünk szert, szám szerint 24 fizikai és 23 mentálisra. A képességeket tekintve sokszor jutott eszembe a Holló című film, illetve a játékmenet kapcsán a Deus Ex is. Ezeket a dolgokat mestereknél tanulhatjuk 10 skill pontért és feltéve, ha elértük a megfelelő szintet, minden mester természetesen csak egy bizonyos szintig tudja karakterünket tanítani. Ezeken kívül, a fizikai oktatóktól elsajátíthatunk 1-1 trükkös támadást, kombót, hogy hatékonyabbak lehessünk a harcban. Képességeinket használni úgy nevezett twilight energy-ből tudja, visszatöltése szerintem egy kicsit lassú, így érdemes beszerezni néhány olyan „élelmiszert”, ami ezt pótolja (például gombát).

Venetica 2015-02-14 17-44-46-51 Venetica 2015-02-14 17-45-55-55
Venetica 2015-02-14 17-45-11-66 Venetica 2015-02-14 17-45-06-17

Irányítani a hasonló játékoknál megszokott módon tudjuk (wasd és társai.), egérrel kameranézet forgatás és akció. Itt megjegyezném, hogy a játék elején még a falu környéki kalandoknál nehezen működik a kamera forgatása, de ez később rendbe jön magától. Ami játékmenetet befolyásoló bug és elég sokszor előjön, hogy idegesítő legyen, az első Boss-nál (szerintem körülbelül a pc verzió megjelenése óta benne van, 2010 körül is találkoztam vele.) jelentkezik. Amikor az utolsó előtti csáp kerülne levágásra az említett lénynél a játék egyszerűen leáll. Nekem vagy nyolcszor kellett nekifutni ennek a harcnak, mire tovább engedett a kalandban. Annak idején Win Xp-n és Win 7-en is jelentkezett a probléma. Mindez igazából mit sem ront a Venetica dicsfényén, hiszen az óta is elő-elővettem, csak a szórakozás kedvéért és nem mellesleg a Steamen is pozitív a fogadtatása.

Tesztalanyunkban az árusoknál csupán néhány alapvető dolgot vásárolhatunk, mint például kenyeret, sajtot, amik életerőnket töltik vissza, elvétve akad néhány fegyver is. Viszont páncélt jobbára drop-ból tudunk szerezni, ami Scarlett-re túl méretes, ekkor jön képbe a játék elején megismert kovács, aki nagyon szívesen méretre igazít nekünk bármilyen öltözetet. Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, bár tudom, hogy az elején még időigényes visszamenni a faluba egy-egy páncél miatt, de higgyétek el, nem is mindegyik vért miatt érdemes.

Időzzünk még egy kicsit a loot-nál, hiszen minden leölt ellenség dob valamit az XP-n kívül, ez a legtöbb esetben jó féle ducat vagy élelmiszer, de lehet náluk akár erősebb fegyver. Ugyan ez vonatkozik például akkor is, ha éppen egy házban nézünk körül. Előbbiekből nem lesz hiány, így akár felesleges is a vendoroktól megvenni.

A fő küldetés szál mellett kidolgozásra került rengeteg opcionális küldetés, amitől még izgalmasabb és hosszabb lesz a játék. Nincs meghatározva a felvételi sorrendjük, ez csupán attól függ kivel sikerült hamarabb beszélni. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy az esetlegesen elmaradt küldetésekért visszamehetünk korábbi helyszínekre és elvégezhetjük azokat. Az ilyen opcionális feladatok száma túlszárnyalja a negyvenet, úgy hogy bőven van mivel foglalkozni.

Venetica 2015-02-14 18-14-15-73 Venetica 2015-02-14 17-48-00-51
Venetica 2015-02-14 18-27-55-48 Venetica 2015-02-22 12-47-34-24

Venice, ez a város lesz küldetéseink központi helye, érdemes minden helyen körül nézni, nem a legszebb hely, de érhetik az embert meglepetések. Talán azt mondanám, hogy a korához képest nem néz ki annyira rosszul.

Érdemes úgy haladni a játékkal, hogy egy helyen többször is megforduljunk, mint például a falunk kicsiny erdejében, mert a gombák újra megjelennek, amiket egyszer leszedtünk.

Harcrendszere végtelenül egyszerű, csupán a megfelelő egérgombokat kell nyomogatni, fontos az időzítés is a kombók szempontjából. Szerencsére azért az ellenfelek védekeznek is, illetve a path engine-nek köszönhetően néha még ki is térnek. Bár ez elég ritka, mint a videóban is láthatjátok.

Amire nem jöttem rá soha: Hogyan lehet kinyitni a zárt ládákat? Ha valaki tudja a választ, megírhatná.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hliZVK6vrUw[/youtube]

Grafika:

Mint fent említettem néhol nem a legszebb a tesztalany (a képek a maximális grafikai beállításokon készültek), hiszen jelentek meg annak idején sokkal jobban kinéző játékok is. Ezek a grafikai problémák úgy gondolom jobbára az akkori költségvetésre vezethetőek vissza, de hát ez most már így marad. Azért megnézném egyszer egy komolyabb motorral, újra dolgozva.

Hang:

Szerintem nem olyan rosszak a játékhoz készült zenék, bár igaz lehetnének változatosabbak, izgalmasabbak, meg a legtöbbje lehetne hosszabb is, mint egy perc. Hoznak némi hangulatot, de azért nem az igazi, mint mondjuk a Spell Force sorozat esetében.

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP, Vista, Win 7, Win 8

Processzor: Pentium 4, 2.4 GHz

Memória: 2 GB

Videókártya: Nvidia GeForce 7600 GT, 256 MB

Szabad lemezterület: 16 GB

Optimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP, Vista, Win 7, Win 8

Processzor: Intel Core 2 Duo E8200, 2.6 GHz

Memória: 4 GB

Videókártya: Nvidia GeForce 8800 GT, 512MB

Szabad lemezterület: 16 GB

Pozitívum:

  • Történet
  • Tájak szépsége (korához képest)

Negatívum:

  • Bugok

Írta: Gosztonyi Adorján