tesztarctic-p614-elegancia-es-zene-a-telre-is/2015/02/12

[Teszt] Arctic P614, elegancia és zene a télre is

2015. február 12. Gosztonyi Adorján

A hét elején érkezett meg hozzánk az Arctic csomagja, stílusosan, hóesésben. Ugyan az Arctic műhelyéből nem ez az első napvilágot látott headset, de ez a legújabb, és P402-höz hasonlóan kapható Bluetooth-os változatban is. Mi egy kábeles változatot helyeztünk górcső alá, a szokásos módokon használtuk utcán, tömegközlekedésen, fagyban, hóesésben.

Arctic P614 Headset

?????????????????????? ??????????????????????
.

Fehér-kék kicsúsztatós dobozt rejtett a barna karton, mint a képeken is látszik, csupán a lényeg került rá. A headset stilizált képei és pár hasznos felirat egy QR-kód társaságában. A csomagolást diszkrétnek mondanám, mint figyelemfelhívónak, ugyanakkor a színek remekül illusztrálják magát a gyártót (tudjuk, hogy a logó fehér alapon fekete).

A doboz tartalma a headsetet leszámítva egy bőrszerű anyagból készült hord táska, egy repülős toldalék, használati utasítás és némi reklám anyag volt. A tartozékok listája egyébként megtalálható azon a papír oszlopon, amin a headset ül a dobozban és a képeken lentebb.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????
.

Dizájn:

Kialakítása szerint a hagyományos, zárt fülesekhez sorolandó, hiszen kör alakú a driver és hátul nincs „szellőző”, súlya pedig csupán 190 gramm. A fejpánt és a zajszűrők nagyon puha, gumiszerű anyaggal bevont szivacsból készültek. Hihetetlenül kényelmesek és télen nem fázik alatta a fül. A zajszűrök annyira hamar alkalmazkodnak a hallószerv anatómiai formájához, kiállásához, hogy ha véletlenül fordítva tennénk fel egyszer a fülest, azt azonnal észrevennénk. Jelen esetben az egyetlen, ami ellene szól, hogy nem fér el kényelmesen egy csuklya alatt, viszont anélkül nagyon is diszkrét.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????
.

A munkarész külső felein egy-egy krómozott fémlap kapott helyet némi műanyag kerettel, amikbe belegravírozták az Arctic logóját. Ezen teljes felületek 180 fokban kifordíthatóak. Ha már itt járunk érdemes megemlíteni az állító részt, ami tulajdonképpen két rudazat, hasonló, mint a Teufel Aureol-jánál. Amint fejre kerül, húzással állíthatjuk. Az említett felületek mind krómozottak és csak úgy csillognak, villognak a hóesésben.

A headset kábelének szigetelése csúszásmentes anyagból készült és 1,2 méter hosszú, ezen kapott helyet a hengerkialakítású mikrofon, aminek gombjával a megszokott tevékenységet végezhetjük (előre-hátraléptetés, stop-play). Okostelefonunkkal pedig további funkciókat adhatunk hozzá a csatlakozás pillanatához.

Belbecs:

A 40 milliméter átmérőjű, neodímium maggal ellátott driver 32 Ω impedanciával rendelkezik. Frekvencia tartománya pedig 20Hz-20kHz közé tehető. Eddig ugye semmi meglepő nincs az adatokban. A különbség a legtöbb füles és tesztalanyunk között, hogy érzékenysége 105dB +/-5dB 1kHz-en, vannak ugyan hasonló termékek a piacon, de nem túlzottan számottevőek, hiszen a legtöbbnél ez az érték kimerül olyan 95dB környékén. De nem ez teszi igazán különlegessé, hanem a hangzásvilága (Erről majd később még írok). Mikrofonja kristálytiszta hangot közvetít, nem recseg, nem zajos. Bár néha mutatkoztak erre irányuló tünetek, de ennek több oka is lehet (időjárás például).

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????
.

Feljebb ígértem, hogy beszélek a hangzásról:

Kezdjük az egész alapjával, a bejáratással. Elég időigényes tevékenység volt, hiszen körülbelül 40 óra kellett ahhoz, hogy megfelelő hangképe legyen a headset-nek, addig nem is nagyon hallottam a basszust illetve csak elvétve. Ez az idő valamivel magasabb az átlagnál és sok alkatrésztől függ. Membrántól, mágnestől, hangszórótól etc. Valószínűleg időt állóbb darabokból készült a termék, ami meglehetősen pozitív. Egy Arctic féle cég ne is érje be kevesebbel. A középmagas és magas hangtartományok már az első perctől szinte rendben voltak. Track listánkat hiba nélkül játszotta a bejáratás után.

Specifikáció:

Arctic P614
Méret 40 mm
Impedancia 32 Ω
Frekvencia 20Hz-20kHz
Érzékenység 105dB +/-5dB 1kHz-en
Mikrofon
Impedancia 2,2 KΩ
Frekvencia 30Hz-16KHz
Érzékenység -58dB +-3dB

 .

Az elmúlt idők néhány balesete miatt el kell mondanunk ismét, hogy az ilyen audió eszközök használata utcán nagy körültekintéssel kell történjen, hiszen még is csak zenét hallgatunk és nem a környezetünkre figyelünk.

Magyarországi kereskedelemben itt kapható!

Köszönjük az Arctic-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsátotta!

arctic_logo1

Írta: Gosztonyi Adorján