tesztmsi-gtx-750-ti-gaming-ujabb-versenyzo-a-kozep-kategoriaban/2014/06/18

[Teszt]MSI GTX 750 Ti Gaming - újabb versenyző a közép kategóriában

2014. június 18. Herczeg Balázs Nvidia

Az NVIDIA GTX 700-as sorozatot mindössze azért hozta létre, hogy egy kicsit megpróbálják húzni az időt a régóta várt Maxwell chipeket használó kártyák megjelenéséig. Ennek következtében a felső kategóriában átnevezések történtek, így lett a GTX 680-ból 770, a 670-ból 760, és az OEM kártyákról még ne is beszéljünk. Kevés újdonsággal szolgált a 700-as széria, viszont nem szabad elfelejtenünk a Titan-Z-t vagy a Titan Black-et, ugyanis ezen kártyát rendelkeztek újdonságokkal is. Ugyan a GK 110-es lapot(lapokat) használták egytől egyig, mégis többet tudtak felmutatni, mint az eredeti Titan. Viszont az alsóbb kategóriában kisebb piaci rés alakult ki, és így jött képbe a GTX 750 és a 750 Ti. A 700-as széria többi  kártyájával ellentétben ezen kártyák már nem a Kepler architektúrát használták, hanem az újonnan debütáló Maxwell architektúrát használják, így végre az Nvidia végre képes megmutatni, hogy mit is alkottak az elmúlt évek alatt.

IMG_2276

Nvidia GTX 750 Ti

gtx-750

Hogy a zöldek tartani tudják útitervüket, kénytelenek voltak a régi 28nm-es gyártástechnológiát használni, így a tervezett 20nm-es gyártástechnológiával készülő cGPU-kat  csak az év második felében fogja bemutatni a gyártó. Az új Maxwell cGPU-t használó kártyákat a gyártó a középkategóriába szánta, így megpróbálták a GTX 650 és 660 közötti piaci rést kitölteni, ennek következtében riválisra akadtak a korábbi 650 Ti és Ti Boost modellek. Az újdonságok nagyjából ezekkel megegyező teljesítménnyel is rendelkeznek. A referenciamodell 640 CUDA magot tartalmaz, melyeknek alapórajele 1020 MHz, de a Turbo Boost 2.0 segítségével akár 1085 MHz-ig is felcsúszhat. VRAM tekintetében 1 illetve 2 GB-os modelleket is találunk a boltok polcain, melyek természetesen GDDR5-ös szabványra épülnek. A memória órajele egyébként 5,4 GHz-n működik, fogyasztása pedig mindössze 60W, így nem igényel extra tápcsatlakozót sem, illetve az energiatakarékos barátainknak is tökéletes alternatívaként szolgál az említett kártya. A memória interfész szélessége csak 128 bit, ettől függetlenül meglepően jó teljesítménnyel rendelkezik. A Maxwell cGPU részletezésébe inkább nem mennék bele, ugyanis elég komplex elven működik, de érdemes megemlítenem hogy a Streaming multiprocesszorokon a Keplerhez képest változás történt, ugyanis az ilyen blokkokban az egy egység a Kepler architektúrán egyet jelentett, míg a Maxwell-en a gyártó egy blokkot 4 egységre bontott szét, melyek egy gyorsítótárat használnak. Ezek vezérlését a GigaThread motor, és az Nvidia VGA Drivere végzi. Sajnos hardveresen ismét nem kapott támogatás a DirectX 11.1, így az AMD ebben a tekintetben még mindig előrébb jár. Majd jövőre a DirectX 12-vel, ami szerencsére minden Kepler és Maxwell GPU-n szoftveres támogatást fog élvezni. Persze a hardveres támogatás ismét kimarad, de ismerjük az Nvidiát... A referenciahűtés egyébként a megszokottól kicsit eltér, ugyanis nem a régi tégla hűtést kapta meg a kártya, hanem a gyártó végre képes volt normális hűtést szerelni a kártyákra. Ezt többször is eljátszhatnák.

MSI GTX 750 Ti OC

Végre elérkeztünk az egyik kedvenc hardvergyártóm GPU-jának a bemutatásához is. Tesztünkben ugyanis egy MSI GTX 750 Ti OC Gaming kártya vett részt, amely 2 GB GDDR5-ös memóriával rendelkezik. A memória órajelén a Tajvani gyártó nem változtatott, míg a grafikus mag órajelét 65 MHz-vel megnövelte, így a kártyához 1085 MHz-s magórajel tartozik. Ehhez a Turbo Boost 2.0 is besegít, így akár 1163 MHz-es órajelet is képesek vagyunk kicsikarni a kártyából. Hűtés szempontjából a már jól megszokott Twin Frozr 4-es hűtőt kapta meg a kártya, melynek radiátora jelenlegi esetünkben csak két hővezető csővel rendelkezik, de kis teljesítményű kártya esetében minek többet alkalmazni? :) Komponensek tekintetében természetesen a jó öreg Military Class 4-es komponenseket alkalmazta a gyártó, így a kártya élettartamára egy panaszt sem mondhatunk.

IMG_2192 IMG_2189 IMG_2188 IMG_2186

A kártya egyébként Gen 3-as PCIe sínben érzi legjobban magát, ugyanis csak abban tudja teljesítményének 100%-át hozni, de ettől függetlenül korábbi PCIe sínekben is képes kellőképpen jó teljesítményt produkálni. Kimeneti csatlakozók tekintetében egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI található rajta, így nem igazán ajánlott a többmonitoros megjelenítés használata ezen kártyán, ugyanis mint tudjuk a D-Sub nem tudja ugyan azt a minőséget produkálni, mint egy DVI vagy HDMI, vagy Display port. Ráadásul teljesítményben sem lenne túlságosan célszerű, bár aki ilyen kártyát vesz magának, az valószínűleg nem 3 monitoros Nvidia Surround rendszert szeretne kiépíteni magának. Az MSI a kártya mellé nem sok mindent mellékel, ugyanis két papíron, a driver telepítő DVD lemezen és a kártyán kívül nem mellékel semmit sem. A kötelező melléklet megvan, többre úgy sincs szükség. Az R9 290-hez hasonlóan ezen kártyán is megjelent a hibrid bios kapcsoló így használhatunk Legacy illetve UEFI biost is a kártyán. a kártya egyébként 25.5 x 13 cm és nem támogatja az Nvidia SLI-t, ami sajnos az egész 750-es szériára igaz. Tehát ha valaki SLI-t szeretett volna ilyen kártyákból kiépíteni, annak más alternatíva után kell néznie. A Twin Frozr-nek hála mindössze 24 dB-s zajszinttel kell csak számolnunk, ami igazán elenyésző egy procihűtő mellett.

IMG_2306 IMG_2282 IMG_2279

Tesztkonfiguráció

A tesztrendszerünk maradt a szokásos, legalábbis ezen VGA tesztünkben még igen, ugyanis későbbi tesztek alatt memória tekintetében növekedést lehet majd megfigyelni, de ez még a jövő zenéje.

  • MSI Z77A-G43
  • Intel Core i5 2550K @ 4,7 GHz
  • 2 x 4 GB Kingston HyperX Blu 1600 MHz CL9
  • PSU  -  600W LC POWER
  • Kingfast E-Drive Pro 120 GB + 1,5 TB WDC HDD
  • Windows 8.1 Pro 64 bit

Tesztek

Tesztprogramjaink tekintetében sem történt semmilyen változás egyelőre, de hát ki tudja mit hoz a jövő. Talán Watch_Dogs-ot? A lista tehát a következő:

  • 3DMark
  • Unigine Valley és Heaven
  • Batlefiled 4
  • Bioshock Infinite
  • Crysis 3
  • F1 2013
  • Tomb Raider
  • Assassin's Creed 4 Black Flag
  • Thief 4
Firestrike

 

Kisebb tuninggal sikerült 4805 pontra is feltornásznunk a kártya teljesítményét, így a fogyasztási korlátozás ellenére rejlik még benne tartalék!

valley

 

A Valley Extreme HD tesztje megmutatja számunkra hogy mekkora potenciállal is rendelkezik a kártya, így látható, hogy tényleg nincs sok különbség a a GTX 750 Ti és nála jóval drágább 650 ti Boost között.

heaven

 

bf4

 

Ráadáskén még konzolszerű élményt is ki tudunk csikarni a kártyából, ugyanis a konzolok által beállított 30 FPS fölötti átlaggal kell számolnunk, mindezt 1080p-ben, ami a konzolokról sajnos nem mondható el.

bioinf

 

A Bioshock Infinite azon játékok közé tartozik, amit az Nvidiának későbbi driverek segítségével sikerült optimalizálni, így itt igen szélsőséges különbségek alakultak ki.

 

cry3

 

Crysis 3 esetében is látható, hogy tényleg nincsen sok különbség. A GTX 650 Ti Boost pedig jóval drágább a vetélytársánál.

f1
tomb
ac4

 

Itt kiemelném a félreértések elkerülése végett, a tesztben FXAA élsimítást használunk, azért érjük el némelyik GPU-val a stabil 60 képkockát...

thief4

Összegzés

A GTX 750 Ti-n látszódik, hogy nem éppen a Hardcore játékos rétegnek készült, ugyanis ha olyan játékokkal szeretnénk  játszani, amiknek szükségük van a GPU teljesítményére,  akkor kicsit mélyebben zsebbe kell nyúlni, de ez nem jelenti azt, hogy a kártya gyenge teljesítménnyel rendelkezne. Sőt mi több, ilyen árkategóriában ehhez hasonló teljesítményű kártya kevés akad. Árban majdnem megegyezik riválisával, az R9 260X-el és a HD 7790-el, csak ezen kártyák valamivel szerényebb teljesítménnyel rendelkeznek, vagyis a 7790-re sajnos ez igaz. Viszont az AMD-nek ott van a Mantle, ami előnyt jelent. A házon belüli riválisa a GTX 650 Ti és a 650 Ti Boost, csak egy 650 Ti-nél többet kínál a kártya hasonló áron, sőt, a 650 Ti Boost-hoz képest még sokkal jobb vételnek is számít, hiszen 10 000 forint árkülönbségről beszélünk, amiért ez a kis teljesítménybeli  eltérés igazán elenyésző. Ráadásként ezen kártya sokkal kevesebbet is fogyaszt a maga 60W-os TPD-jével. A GTX 750 Ti-t különösen ajánljuk azok számára, akik költségkímélő, de erős grafikus kártyát szeretnének maguknak vásárolni!

 

ajanlott_new

A tesztben szereplő kártyát ezúton is szeretnénk megköszönni az MSI magyarországi képviseletének!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: