the-flash-1x5-1x6-kritika/2016/03/23

The Flash – 1×5 / 1×6 KRITIKA

2016. március 23. Kocsis Bence Sorozat

Az ötödik epizód ismét nagyon mozgalmas és a történet több szálon fut. Először is tovább nő a Barry és Iris közt kialakult feszültség, melynek nem más az oka, mint a Villám, vagy ahogy Iris nevezi, a "Csík", amiről a blogjában ír, először név nélkül, majd a nevét is adja, így Barry és Joe szerint ezzel veszélybe kerül. Iris nem érti, hogy Barry miért viselkedik vele furán, ezért kapcsolatuk annyira megromlik, hogy Barry nem akar egy ideig találkozni vele.

Ebben a részben személyesen is találkozik Barry rejtett énje Iris-el. Végre egy olyan találkozás, mely esetben elhihetjük, hogy Iris nem ismerhette fel Barryt, hisz a hangját is elváltoztatta, a hangszálai rezgetésével (nem gagyi Batman módra) és a gyors mozgással az arca is felismerhetetlen (nem úgy mint a Superman filmekben, ahol egy bezselézett hajtincs, vagy egy szemüveg már teljes álca..)

iris

Nem jöhet Flash epizód új metahumán megjelenése nélkül, a különleges képességekkel megáldott Bette Sans Souci, aki puszta érintésével spontán öngyulladást tud előidézni. Képességét természetesen a Star laborban történt baleset éjszakáján szerezte, mégpedig úgy, hogy bombaszakértó katonaként épp Afganisztánból egy repesszel a testében tért haza. A hölgynek Ramon a Plasztik nevet adja.

bette

Bette szökésben van a hadseregtől, ezért Eiling tábornok hajtóvadászatot indít ellene és még a Star laborba is követi őt. Az epizódból kiderül, hogy Eiling tábornok és Dr. Wells régi "barátok" ami tovább fokozza a feszültséget. Ezt mondom annak tükrében, hogy Dr. Wells ráveszi Bette-t, hogy ölje meg a tábornokot, amit majdnem sikerül is véghezvinni, de közbelép a Villám és nagy galiba alakul ki. Bette ugyanis annyira feltöltődik, hogy egy időzített bombává válik, ami bármelyik pillanatban robbanhat, így Barry az óceán felé veszi az utat kezében a haldokló szépséggel. A robbanást nem lehet megakadályozni és egy, a városra zúduló szökőár lesz az eredmény, ami számomra érthetetlen módon nem okoz semmiféle katasztrófát. Még egy számomra érthetetlen dolog, ugyanis Barry ebben az epizódban már másodszor válik meg a maszkjától fényes nappal, ami nem egy életbiztosítás.

eiling2

Az epizód vége ismét "váróssá" teszi a folytatást, hisz ismét megjelenik Eiling tábornok a Star laborban és közli Dr. Wells-el, hogy tudja a titkát. Ezután egy 5 éves időutazás következik, ahol megismerhetjük Grodd-ot a kísérletekhez felhasznált gorillát, akinek sorsát Dr. Wells láthatóan a szívén viseli. Vajon milyen kísérleteknek vetették alá a gorillát???

A hatodik epizódból ismét kiderül, hogy nem mindig úgy folytatódik a sorozat, ahogy az előző rész véget, így felejtsük el egy kis időre Grodd-ot és Eiling tábornokot.

Iris továbbra is blogot ír a "Csík"-ról és egyre több követője van. Már csak idő kérdése, hogy emiatt mikor kerül veszélybe az élete. A Barry és Iris közti mosolyszünet továbbra is tart, viszont Eddie és Barry egy bűntény megoldása miatt közelebb kerülnek egymáshoz. És hogy milyen bűntény megoldásán dolgoznak? Természetesen egy újabb metahumán ámokfutása után próbálják a tettest elkapni.

A hatodik részben megjelenő metahumán nem más mint Tony Woodward, egy bűnöző, akit, aki olvad acélba esett bele és a részecskegyorsító robbanása ezáltal azt a képességet "adta" neki, hogy egy sérthetetlen acélemberré vált. Ő az első metahumán, akit Barry korábban is ismert, hisz iskolatársként Tony számtalanszor borsot tört Barry orra alá.

tony

Barry természetesen próbálja Tony-t elkapni, de egy törött csuklón kívül más nem marad neki, de nem kell aggódni, hisz a gyors anyagcsere gyors felépüléssel jár. Még nem volt olyan rész, talán nem is lesz, ahol Barry ennyiszer megsérült volna, hisz egy gyakorlás során a vállát is kificamítja, majd egy újabb Tony-val történt ütközet során újra elverik, miközben Iris-t próbálja kiszabadítani a régi "barát" karmai közül, de itt már sikerrel jár köszönhetően Ramonnak és Caitlinnek, akik "kifizikázzák" hogy Tony legyőzést. Vicces részlet Tony legyőzéséből, hogy a mindent eldöntő ütést Iris viszi be annak az embernek, akit addig tankkal nem lehetett megállítani. Illetve még egy részlet, ami számomra fura. Ha valakiért aggódunk és kiszabadítjuk, a világ leggyorsabb emberei vagyunk, akkor miért a folyosó másig végébe visszük el - ahogy Barry menekítettek ki Iris-t Tony elől - és miért nem hajtunk el vele a város másik végébe, azért, hogy újra bajba keverjük?

Barry és Iris közti mosolyszünet volt túl hosszú, hisz a Tony-val történt incidens után végre kibékülnek, amitől természetesen nem azt várjuk, hogy mindenki boldog lesz, hisz visszatérhet a szerelmi háromszög (vagy inkább négyszög).

iris2

Joe külön utakon jár, ugyanis próbál közelebb jutni Barry édesanyjának gyilkosához és ehhez pont Dr. Wells-t próbálja segítségre bírni. Ez láthatóan nem esik túl jól, a doktornak, sőt Joe eszmefuttatása egyre jobban zavarja, hisz Joe már-már a gyilkossággal gyanúsítja. Aztán Joe Dr. Wells magyarázata után elbizonytalanodik, de ekkor jön a meglepetés. Joe otthonában ugyanaz a vörös-sárga csík jelenik meg, aki a Barry anyjának halálát okozta és egy félreérthetetlenül fenyegető üzenetet hagyott Iris apjának.

Ezekkel a történésekkel várjuk a következő epizódokat....

Írta: Kocsis Bence