the-walking-dead-season-2-all-that-remains-teszt/2014/02/26

The Walking Dead Season 2 - All That Remains teszt

2014. február 26. Uszkai Dávid

Majd fél évvel a The Walking Dead első epizódjához készített 400 Days megjelenése után a Telltale Games elkészült a második szezon feldolgozásával. Hogy milyen újdonságokat tartalmaz az új rész? Tesztünkből kiderül!

A Telltale Games igen nagy hírnévre és népszerűségre tett szert a Robert Kirkman eredeti képregényeire emlékeztető játékával, a The Walking Dead-el. A második szezon még 2013 telén jelent meg és ahelyett, hogy belevágna a közepébe a dolgoknak, újra felépíti a történetet, a régi szereplők (már aki maradt) új környezetbe kerülnek, új emberekkel és problémákkal néznek szembe.

clemomid

Aki viszont játszott az első résszel nem kell megijednie, nem hiába tette, hisz a játék az első indításnál rögtön rákeres és kéri a korábbi mentéseinket és be is tölti azokat, ellenkező esetbe fel is ajánlja, hogy megvásároljuk az előző epizódot. Ellenben aki egyik lehetőséggel se él, annak a játék véletlenszerűen generálja az előző döntéseket. Ennek következtében ajánlott pótolni a lemaradásunkat, a maximális játékélmény érdekében, ha eddig nem tettük volna meg. Az első epizódban egyenlőre döntéseink súlyát nem tapasztaltuk meg ám ez a Telltale elmondása szerint változni fog a közeljövőben.

clementinecampfire

A történet szerint Lee halála óta 16 hónap telt el és értelemszerűen egy régi-új karaktert kapunk irányítani, aki nem más mint a kis Clementine. Az első évadban is fontos szerepet kapott, hisz bármilyen ellenséggel kerültünk szembe legyen az ember vagy zombi feladatunk a kislány megvédése volt. Ennek a lánynak a bőrébe bújhatunk ami gyökeresen megváltoztatja a játékot. Teljesen más a történet mesélés és a teljesítendő célok is.

clementinephoto

A készítők szerencsére mindenre gondoltak és próbáltak a valósághoz hűek maradni, így meg is látszik az az eltelt idő ami a történések közötti átmenetet képezi így Clem személyisége is megváltozott, sokkal érettebb, kevésbé ártatlan lett és ha a helyzet kívánja meg tudja védeni magát. Ezt lehet egy kicsit túlzásba is vitték a fejlesztők, de biztosat csak az ezt követő történetekből tudunk levonni.

clementineshed

Ezzel együtt a bizalom és ennek a hiánya is komoly nyomot hagy a játékban. A következő részekben szinte biztos vagyok benne, hogy nagy szerepet fog kapni ez. Az első évadban megszokott kiscsapat ezúttal eltűnik és rövid idő alatt rengeteg új kartakterrel találkozunk amik komoly döntések elé állítanak. Mivel róluk eddig nem sokat tudunk komoly fejtöréseket okozhatnak az egyes kérdések. Most így a játék elején, még elég nehéz megszokni és elfogadni őket, reméljük a következő részek esetében ez a dolog is megváltozik.

clementinetable

De lássuk milyen a játék többi része, hisz eddig csak a történetet rágtuk át nagy körvonalakban. A grafika az előző résszel ellentétben  igényesebb és részletgazdagabb lett, igaz maradtak az alap koncepciónál. Az akciókat tekintve is történt változás, hisz a qte-jelenetekből is annyi van mint még soha egyik részben. Sajnos nem tudjuk, hogy mi vár ránk a következő részekben, így azt se tudhatjuk, hogy marad-e ez a mennyiségű akció avagy se. Hangokat tekintve, ezúttal se lehet egy rossz szavunk se hisz a szinkronhangok ezúttal is zseniálisra sikeredtek, míg a zenék is remekül passzolnak az adott szituációhoz. Ami a feliratozást illeti már készülőben van a honosítás, tesztünk publikálásakor épp béta fázisban van a dolog (ezt láthatjátok a videóban is) így még előfordulhatnak hibák a végleges megjelenés előtt. Ám aki ennek ellenére is belevetné magát a dolgok közepébe, azt megnyugtatom a szöveg nem annyira nehézkes, így egy kicsi angol tudással már simán elboldogulhatunk.

walkerstruggle

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows XP Service Pack 3
  • Processzor: Core 2 Duo 2GHz vagy vele egyenlő
  • Memória: 3 GB RAM
  • Videókártya: ATI vagy NVidia videókártya 512 MB RAM-al
  • DirectX: 9.0C
  • HDD: 2 GB szabad hely
  • Hangkártya: Direct X kompatibilis hangkártya

Ajánlott rendszerkövetelmény:

  • OS: Windows 7
  • Processzor:  Core 2 Duo 2.3 Ghz vagy vele egyenlő
  • Memória: 4 GB RAM
  • Videókártya: ATI vagy NVidia videókártya 1024 MB RAM-al
  • DirectX:  9.0C
  • HDD: 2 GB szabad hely
  • Hangkártya: Direct X kompatibilis hangkártya

Gameplay

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6A0Gwh8J-Sc[/youtube]

Szavatosság

Szavatosság tekintetében nem lehet panaszkodni a játékra, hisz egy-egy epizód átlagosan 2 órát vesz igénybe és mivel 5 epizód van így az össz játékidő 10 órára saccolható, ami a mai játékokat figyelembe véve azért nem annyira rossz, ám nem szabad elfeledni a többjátékos mód hiányát, így ez az idő csak az egyszemélyes játékra vonatkozik. Ám érdekes tény az is, hogy annyira letudja kötni az ember figyelmét a játék, hogy míg be nem fejez egy teljes epizódot nem tud megállni a játékkal, úgyhogy csak úgy álljatok neki ha biztosan van pár szabad órátok :)

Pozitívum:

  • Érdekes történet
  • Rengeteg döntési helyzet
  • Remek hangok

Negatívum:

  • Korlátok közé szorított játékmenet
  • Kevéske újítás az előző részhez képest

Tesztünk során a Speedlink termékeit használtuk!

speedlink

Írta: Uszkai Dávid