trust-wireless-router-300n-teszt/2013/02/18

TRUST Wireless Router 300N - teszt

2013. február 18. Teszt delmaster

Kiemelt partnerünk: a TRUST, már sokadjára bocsájtott rendelkezésünkre profi kiegészítőket. Ez most sem történt másként, bemutatjuk a TRUST műhelyéből a 300N típusú, vezeték nélküli routert.

TRUST Wireless Router 300N
DSC_1090 DSC_1091

 Nagyon egyszerű, de annál sokszínűbb routert mutathatunk be eme kis eszköz személyében. A mindössze 28 x 150 x 115 mm méretű, matt fekete ház, csupán csak 288 gramm tömegű. A külsejét tekintve egyből feltűnik, hogy nincs külső antennája, ami a WiFi routerek jellegzetessége. Az eszköz ugyanis 2 beépített antennával rendelkezik, melynek köszönhetően szabad téren akár 150 méter hatótávolságot is elérhetünk. Az adatátviteli sebessége 300Mbps. A ház felső részén 8 visszajelző LED helyezkedik el: POWER, 4 db port, internetelérés, WiFi és a WPS aktivitás. Ez utóbbi funkcióra a hátsó részen egy gombot is elhelyeztek, amivel egy kattintással aktiválhatunk.

DSC_1084 DSC_1087

A dobozban találhatunk a router mellett hálózati kábelt, AC adaptert, és használati útmutatót. Hálózati adaptere 5V feszültséget és 2A áramot képes szolgáltatni, amiből a router természetesen nem használ ennyit.

A használati útmutató elérhető magyar nyelven is, de elég szűkszavú, viszont a Quick Setup funkciónak köszönhetően pár perc alatt konfigurálható a helyes beállítás.

Router üzembe helyezése

DSC_1100

Eddigi router beállítási tapasztalataink eltértek a 300N-étől, így megosztjuk a lépéseket:

1. a modemmel és a számítógéppel össze kell kötni a routert 2. várni kell 2 percet, s csak ezután lehet csatlakoztatni a hálózati dugaljba az adaptert 3. megjelenik az elérhető hálózatoknál a 300NWLAN kapcsolat, ehhez csatlakozás 4. kéri a hálózati biztonsági kulcsot, ami a router alján olvasható le 5. a sikeres csatlakozás után már elérhető a router vezérlőpultja, ami a 192.168.16.1 ipről érhető el 6. válasszuk ki a Quick Setup menüpontot és konfiguráljuk a helyes beállítást

0001

A beállításoknál lehetőség van kiválasztani az alábbi csatlakozási módokat: DHCP (auto konfig: dinamikus), Statikus (fix IP), PPPOE (ADSL), L2TP, PPTP és 3G. Külön beállíthatjuk az interneteléréssel, WiFi-vel, tűzfallal kapcsolatos beállításokat, valamint az adminisztrációs menüpontban is finomhangolhatjuk a router működését, lementhetjük az adott beállítást fájlba, valamint a firmware-t is itt tudjuk frissíteni.

DSC_1098

Számos biztonsági kört beállíthatunk; szűrhetjük a csatlakoztatni kívánt IP-ket, MAC címre korlátozhatjuk a hozzáférést, s további WPA-WPS módokkal tehetjük még biztonságosabbá hálózatunkat. A tűzfal minden eddiginél hatékonyabban látja el feladatát, hiszen közvetlenül blokkolható az ActiveX, vagy a proxy használat, de akár a Java is. Virtuális kiszolgálókat hozhatunk létre, ami mind a professzionális használatot teszi elérhetővé számunkra.

Ajánlás

Erősen ajánlott a használata multimédiás tevékenységekre, ahol nem csak az internetezni szeretnénk, hanem belső hálózatot is használni. Nemrégiben bemutatott OVERMAX HOMESPOT termékhez is tökéletesen használható, kipróbáltuk a média box-szal is!

Összegzés

A TRUST egy formatervezett, szép kialakítású, igényes routert hozott létre, ami nem lóg ki a számítógép környezetének színvilágából. Ami meglepő, hogy rendkívül olcsó: hazánkban kb. 6.000 Ft-ért szerezhető be, ami egy versenyképes ár a dupla antennás kivitelű "útválasztók" körében. Amit hiányoltunk: a más routerből ismert VPN-támogatás. Mindezek ellenére bátran megállapíthatjuk, hogy megállja a helyét a piacon, s nyugodt szívvel ajánljuk azon felhasználók számára, akik tervezgetik a router vásárlást a közeljövőben!

rendszeriajanlott

TRUST Wireless Router 300N

Trust-logo-3704443296-seeklogo.com

Írta: Teszt delmaster