u-watch-u8-bluetooth-okosora-teszt/2015/01/14

U Watch U8 Bluetooth okosóra - teszt

2015. január 14. Teszt delmaster

A Kütyübazár jóvoltából egy újabb okosóra érkezett szerkesztőségünkbe, mely nagyon hasonlít a korábban bemutatott verzióra, azonban tudása eltérő. Ahhoz, hogy megismerd ezt a típust is, olvasd el cikkünket, melyből kiderül, milyen funkciókat is rejt ez a Smart Watch!

U WATCH U8 BLUETOOTH SMART WATCH

Egyre több okosóra jelenik hazánkban is, igaz egyelőre Kína a piacvezető a gyártásban, de már próbálkoznak máshol is az előállítással, s én bízom abban, hogy európai székhelyű gyártó is, aki ugyancsak belevág ebbe az iparágba.

.

DSC_2786 DSC_2789 DSC_2788

.

DSC_2791

Az okosóra fehér színű papírdobozban kapható, melyen a termék képe és specifikációja található, igaz az utóbbi csak kínai írással. A dobozt kinyitva máris elég tárul a hófehér okosóra, mely gondosan be van csomagolva egy piha szivacságyba, valamint megtalálhatjuk még a dobozban az angol nyelvű leírást, egy micro USB kábelt és mini AC adaptert, valamint egy fém lapocskát, amivel a szíjat tudjuk leszedni / cserélni.

DSC_2795

A 46 x 42 x 9.9 mm-es méretével ez az óra is átlagosnak mondható. Szíja szilikon, míg az okosóra borítása alul fém, oldalt fehér műanyag. A kijelző 1,48", 240x240 pixel felbontású LCD. Az érintőképernyő alján 3 kapacitív gomb is helyett kapott: balra az OK / Válasz gomb, középen a hangerőszabályzó, míg jobbra a Vissza / Home gomb. Az egyetlen hardvergomb a jobb oldali élen helyezkedik el, és a be- kikapcsolásért felelős. A bal oldalon található felül a hangszóró, alatta a micro USB port, amin az órát tölteni tudjuk, valamint alatta a beépített mikrofon került kialakításra. A csuklónkhoz közeli, alsó burkolat sima fém, melyen egy parányi lyuk található, ami első ránézésre - leírás hiányában - a RESET funkciót láthatja el, azonban a tesztből kiderül, hogy a hőmérsékletmérő nyílása.

.

DSC_2797 DSC_2796 DSC_2798
DSC_2799 DSC_2800 DSC_2801

.

Használatbavétel előtt az óra akkumulátorát fel kell tölteni; ez kb. 1 órát vesz igénybe teljesen lemerült állapot esetén. Ez némileg gyorsabb töltésnek számít, min az U10 esetében, de ha tovább vizsgáljuk, akkor rájövünk, hogy az U8 csupán 6 napon képes egy töltéssel működni, s kb. 3 óra beszélgetési időt tesz lehetővé. Akkumulátora 230mAh, de nem derül ki, hogy Li-Lon vagy Li-Polymer típus.

ÖSSZEKAPCSOLÁS

A bekapcsolás után egy WELCOME felirat köszönt, majd egy szignál nyugtázza a használatra kész állapotot. Első ízben szükségünk van egy Bluetooth képes okostelefonra, melyre a gyártó által megadott helyről le kell töltenünk a BTNotification.apk fájlt, ami létfontosságú az okosóra beüzemeléséhez. Egyetlen hátrányként említeném, hogy a szoftver okostelefonról nem tölthető le, mert az Android nem megfelelően használja az FTP kapcsolatot, így egy számítógépre lesz szükségünk az alkalmazás hozzáférésére.

.

DSC_2833 DSC_2839

.

DSC_2841 DSC_2843 DSC_2846

.

Telepítés után indítsuk el a programot és máris elénk tárul némi információ arról, hogy a szinkronizáció során milyen adatok is lesznek megosztva az okosórával. Azonnal fel fog ugrani egy ablak, mely arra kér minket, hogy a Beállítások / Kisegítő lehetőségek menüpont alatt kapcsoljuk be a BTNotification nevű pontot, s ezt követően máris összekapcsolhatjuk a két eszközt.

Screenshot_2015-01-10-10-23-44

Elsőként meg kell kerestetni az okostelefont az órával, majd párosítani kell vele. Ha mindent jól csináltunk, akkor az óra képernyőjén megjelenik a Connected felirat és az okosóra használatra kész.

HASZNÁLAT

A menü a bal oldali kapacitív gombbal érhetjük el. A képernyőt balra és jobbra lapozhatjuk ujjunkkal, majd az alábbi menüpontokat figyelhetjük meg: Bluetooth, Phonebook, Dialer, Messaging, Call log, Notifier, Music, Camera, Settings, Anti lost, Powersave, Ringtone, Barometer, Altimeter, Pedometer, Stop watch.

DSC_2880

.

DSC_2882 DSC_2881 DSC_2883 DSC_2884

.

DSC_2885 DSC_2886 DSC_2887

.

A beállítások menüben kiválaszthatjuk hogy milyen nyelven szeretnénk használni az okosórát (sajnos magyar nyelvet nem támogatja), valamint azt is személyre szabhatjuk, hogy a menüpont és az óra hogy nézzen ki. A következő táblázatban szeretném szemléltetni az egyes menüpontokat, hogy miket is tudnak a funkciók valójában:

.

DSC_2816 DSC_2817
DSC_2818 DSC_2819

.

Bluetooth: Itt választhatjuk ki, hogy mely készülékre szeretnénk csatlakozni
Phonebook: SIM címjegyzék megjelenítése
Dialer: Tárcsázó
Messaging: SMS üzenetek megjelenítése
Call log: Hívás információk
Notifier: A mobiltelefonból érkező összes jelzés és információ kezelése
Music: Telefonban lévő zeneszámok lejátszása
Camera: Okostelefon elő- és hátlapi kameráinak kezelése
Anti lost: Lopás védelem (ha a két eszköz között 10m-nél nagyobb a távolság, az okosóra riaszt)
Powersave: Energiatakarékos üzemmód
Ringtone: Az okosóra 3 csengetési dallammal és 2 jelzőhanggal rendelkezik
Barometer: Légnyomás- és hőmérsékletmérő
Altimeter: Magasságkijelzés
Pedometer: Lépésszámláló és kalória infó
Stop watch: Stopper

.

Az U8 okosóra is támogatja azt a funkciót, hogyha a telefonunktól 10 méterre eltávolodunk, akkor az okosóra hangjelzést ad le jelezve azzal, hogy a kapcsolat meg fog szakadni. Ez a funkció egyben lehet lopásgátló is, igaz nagyon kicsi arra az esély, hogy pl. egy telt házas szórakozóhelyen 10 méter sugarú körben megkeressük azt a személyt, akinél a telefonunk lehet. Persze nem erre találták ki, de ezt a funkciót is tudja.

.

DSC_2891 DSC_2892 DSC_2896

.

A lépésszámláló mondhatjuk már kötelező tudáskövetelménye az okosórának, ugyanis a beépített szenzornak köszönhetően képes az óra kiszámolni a megtett utat, a lépések számát és az elégetett kalóriát. A pontos adatok érdekében szükség van a helyes beállításra, mint pl. a lépésünk méretét cm-ben megadva, magasságunk és testsúlyunk adatait. Ezek után az óra szinte tökéletesen kijelzi a fenti adatokat.

.

DSC_2893 DSC_2895

.

Az U8 különlegessége, hogy barométer is található menüben, így az óra a pontos légnyomás mellett a hőmérsékletet is méri; s itt említeném meg még az altimetert is, ami egy relatív értéket jelenít meg annak függvényében, hogy függőleges irányban az adott ponttól mennyit mozdultunk el (méterben kifejezve). Hasznos funkciónak tűnik pl. kerékpározóknak vagy túrázóknak, hiszen pontosan meg tudják határozni, hogy mennyit is mentek felfelé. A hőmérséklet kijelzés azonban koránt sem tökéletes, mert a szenzor a csuklónk felé néz és a kéz melegünk közreműködik a helytelen értékben megválasztásában. Ha a szenzort valamelyik oldalsó élre vagy a felső borításba építették volna, akkor valószínűleg pontosabb értéket kaphatnánk, de ebben a formában így nem használható.

DSC_2853

.

DSC_2832 DSC_2873 DSC_2907

.

A tárcsázó egy roppant hasznos része az okosórának, hiszen egy beérkező hívásnál nem kell a zsebünkből előkeresnünk a telefonunkat: elég csupán a hívást az órán keresztül fogadni, hiszen a beépített hangszóró és mikrofon lehetővé teszi a közvetlen óráról történő híváslebonyolítást. A bal oldali kapacitív gombbal vagy a képernyőn megjelenő zöld kagyló érintésével fogadhatjuk a hívásokat. Ugyanakkor mi is indíthatjuk azokat a numerikus tárcsázóról.

.

DSC_2910 DSC_2915

.

Az okostelefon kameráját is képes vezérelni az okosóra, így közvetlenül készíthetünk fényképet is vele. Természetesen a mobiltelefon kameráját használja, így szükség van a helyes pozícionálásra, majd ezt követően már az okosóráról elkészíthetjük a fotót. A képernyőn nem a legjobb felbontásban nézhetjük vissza a képet, de ez nem probléma, mert úgysem az órán tárolódik, hanem az okostelefonon.

.

DSC_2815 DSC_2857 DSC_2877
DSC_2879 DSC_2888 DSC_2901

.

SPECIFIKÁCIÓ

.

Képernyő típusa: TFT
CPU: MTK6260 ARM7 360MHz
RAM: MTK6260 128MB
Bluetooth: v3.0 + EDR, HSP 1.2
Kijelző: 1.48", 240x240
Akkumulátor: 230mAh
Készenléti idő: 160 óra
Beszélgetési idő: 3 óra
Extrák: Barometer, Altimeter, Lopás elleni védelem, Cseppállóság
Funkciók: Hőmérséklet- és légnyomásmérő, magasságmérő, SMS-szinkron, Pedométer, Rezdő hívásjelző, Telefon funkciók, Energiatakarékos üzemmód
Mérete: 46 x 42 x 9.9 mm
.

ÖSSZEGZÉS

Az U Watch U8 okosóra egy nagyon jól megtervezett eszköz, ami megkönnyíti mindennapjainkat és emellett szórakoztat is minket. Az U10 ugyan típusszámban magasabb, de tudásban picit kevesebb, így az U8 tökéletes választás lehet azoknak, akiknek nem fontos az alvásfigyelés (mert mondjuk nem akarnak órában aludni), de lényeg számukra a hőmérséklet mérése vagy a magasságkijelzés.

DSC_3007

Az U8 okosóra a Kütyübazár weboldalán vásárolható meg 29.990 Ft-os fogyasztói áron. Ha a különféle szenzorokat és menüpontokat figyelembe vesszük, akkor azt mondom, hogy az U10-nél drágább, de tudásában felülmúlja is azt.

A kijelző sajnos ennél is elég gyenge és ezt nem a fényerőre értem, hanem a betekintési szögre. Érdekes, hogy az U8-nál az alsó nézetben lehet a legjobban látni; ha felülről nézzük, akkor fehéredik a képernyő. Egy OLED kijelző szerintem jó lett volna, s talán az árfekvésébe is beleférne, de mindezeket leszámítva bátran ajánlom megvásárlásra, hiszen egy nagyon okos kis szerkezet, ami nem utolsó sorban még az órát is mutatja :)

DSC_3009

Az U8 okosóránál is nagyon fontos, hogy ha több mobiltelefonnal próbálkozunk rácsatlakozni (akár egymást követően, váltva az előző telefont), akkor az okosóra megkeveredik és nem képes az adatokat tovább szinkronizálni. Lényeges, hogy csak a rácsatlakozni kívánt okostelefonon legyen aktív a BT és egyszerre csak egy készülékhez használjuk. A szinkronizálás sorrendje sem mindegy: elsőként az alkalmazást telepítsük fel a telefonra, majd aktiváljuk a Kisegítő lehetőségeknél a BTNotification-t, s csak ezt követően kerestessük meg az okosórát a telefonnal.

Természetesen szívesen segítünk minden vásárlónak, aki elakadna a beüzemelésnél. Írjatok bátran akár cikkünk alatt közvetlenül!

tetszett

Köszönjük a Kütyübazár-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

header08_logo

Írta: Teszt delmaster