vakito-hangzas-xsound-h7-bluetooth-headphones-teszt/2017/07/10

Vakító hangzás - XSound H7 Bluetooth Headphones teszt

2017. július 10. Ficsor Tamás Hangeszközök

Újra itt van a nyár, így a sportolni vágyók nyugodt szívvel indulhatnak el a jó időbe és a jó levegőre. Sokaknál alapvető részét képezi a felszerelésnek az okostelefon és a headset/fülhallgató, hogy a bevált app használata mellett a ritmust és az aznap kitűzött célt is könnyen tartani tudjuk egy pár jó zenével. Viszont van itt egy kis gond, a vezeték, ami vagy lóg az oldalunk vagy az izzadt bőrünkre rátapad, de ha csak a mindennapi életben használjuk akkor is ott van a lehetősége, hogy valamibe beleakad és a füles kirántódik a fülünkből. Egy szóval kényelmetlen, viszont nincs ok a búslakodásra, hisz vannak alternatívák, amik közül kettőt be is mutatok.

Az XSound egy egészen új termék hazánkban még én sem hallottam róla. A kínai Shenzhen városában állomásozó cég 2010-ben jött létre több mint 400 alkalmazottal és 25 kutató és fejlesztő mérnökkel. Hiába fiatal a cég az ott dolgozó R&D csapat már több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik, akik olyan márkáknál dolgoztak, mint a Sony Ericcson, Motorola, Sennheiser, Jabra stb. A gyártó elsősorban wireless audio termékek fejlesztésére és gyártására összpontosít, melyek közül most két fejhallgató kerül bemutatásra.

Csomagolás:

xsound_h7_1

A H15-től ellentétben most egy teljesen prémium hatású csomagolást kapunk. Maga a doboz üresen is nehéz, hisz vastag, erős és kemény papírból készült. A matt dizájnú tárolót mágnesek zárják le oldalról.  Azonban a prémium hatás csak addig él, míg fel nem nyitjuk a tetejét, ugyanis belül az egerek csomagolásánál is látható műanyag tároló rekesz van. Ebben helyezkedik el összecsukott állapotban és be fóliázva a fejhallgató, mellette pedig a lapos vezetékű micro USB-s töltő, illetve a szintén lapos vezetékű 3,5 mm-es audio kábel szintén fóliába csomagolva. Ezeken találjuk a nagy, jól olvasható használati útmutatót.

Külső:

A képekről le rí, így mondanom sem kell, hogy az eszköz mennyire szemöldök emelgető külsővel rendelkezik. Nem tudom mi járt a fejében annak, aki jóváhagyta ezt az ötletet, de az is lehet, hogy egy bevállalós személyről van szó. Ha valaki szeret feltűnést kelteni, akkor nagy segítségére válhat, ha közben ezt a fejhallgatót használja ugyanis rettentően fénylik. A H7 fekete zongora lakk külső kapott, amire rá tesz a hangszóróház körül futó krómnak látszó betét.

xsound_h7_5 xsound_h7_4
-

Alapjában véve szerintem egy egészen jól kinéző fejhallgatóról van szó. Maga a fejpánt egy egységet alkot, ennek a végein csatlakoznak a hangszórók, amik egyfajta csuklós megoldással lettek ellátva. Ennek köszönhetően a fejhallgató mindenféle fejmérethez tökéletesen tud igazodni, így biztosítva a legjobb kényelmet. A hangszóróknál és a fejpánton lévő műbőr borítású puha szivacsok csak tovább erősítik a kényelem tényét. A gyártó nagy plusz pontot érdemel, amiért magát a hangszóró házat téglalap alakúra formázták, így a H15-el ellentétben a párnák nem a fülre, hanem a köré nyomódnak.

A H7-en igencsak érződik az anyaghasználat, hisz 250 grammot nyom. Ez betudható például a nagyobb 50 mm-es nagyságú hangszóróknak. A „felesleg” nagy részét persze nagy műanyag emelek teszik ki. A H15-höz hasonlóan a fejpánt állító csúszka itt is fémből van, de a gyártó ezt a részt feldobta egy plusz mechanizmussal, amitől a fejhallgató összecsukható. Újabb plusz pont, amiért ez a rész is fémből készült. Valami oknál fogva a gyártó a fejpánt szivacsának a két végéhez is tett egy-egy fém „pántot”.

xsound_h7_3 xsound_h7_2
-

A H15 után erről a fejesről is elmondható, hogy elég masszív szerkezetű, bár a sok műanyag miatt kicsit „ropogósabb”, nyikorgósabb, amikor nagyon szétfeszítjük. A hangszóróházak csatlakozásánál található csuklók nagyon gyengék, így az a két rész szinte lóg a fejpánt két végén. Rázásnál össze vissza rezeg és zörög, amitől az egész eszköz rettentően olcsóvá válik.

A kezelőfelületet itt is a jobb oldalt találjuk. Itt is adnék a gyártónak egy plusz pontot, amiért ez a rész is követi a fejhallagató vonalait. Ennek megfelelően kapunk egy nagy négyzet alakú és kissé homorú felületű Play/Pause gombot, ami egyben az On/Off és a párosító is. E felső két sarkán található a hangerőszabályzó, az alsó két sarkán pedig a léptető gombok. Sajnos az középső gomb kivételével a többi semmilyen jelölést nem kapott, így az elején csak óvatoskodva találtam meg a többi gombot. Természetesen ezen a fejhallgatón is találunk csatlakozókat, amiket a fejpánt két végének az alsó részére helyezték. A jobb oldalt találjuk a micro USB portot és a mikrofont, míg bal oldalt a 3,5 mm-es jack aljzatot.

Specifikáció:

Hangszóró:

  • Érzékenység: ≥90 dB;
  • Frekvenciaátvitel: 60 Hz- 20 kHz;
  • Impedancia: 32 Ohm;
  • Teljesítmény: 20 mW;
  • Hatótáv: 10 m (szabad terület);

Mikrofon:

  • Érzékenysége: -42 dB;
xsound_h7_6

A H15 bluetooth 4.0-án keresztül kommunikál, valamint támogatja a A2DP1.2 / AVRCP1.4 / HSP1.2 / HFP1.6 profilokat, így a fejhallgató Windows rendszerű gépeken is kihasználható. Ezen kívül CVC 6.0-ás szél és visszhang csökkentő jelfeldolgozó helyezkedik el belül. A fejhallgatót EDR és APTX technológiákkal is ellátta a gyártó. Az előbbi segítségével elvileg nagyobb sebesség növelés érhető el, míg az utóbbi a Qualcomm fejlesztette audio tömörítő kodek, mely segítségével sokkal jobb hangzás érhető el.

Az energiáért egy 220 mAh-ás Li-ion akkumlátor gondoskodik, mellyel a gyártó szerint 10 órás zenehallgatás, 11 órás beszélgetés érhető el. Standby módban pedig 30 napig is bírja. A teljes töltés viszont 2 órát is igénybe vehet.

Üzembe helyezés, vélemény:

Bekapcsoláshoz a play/stop gombot kell 3 másodpercig folyamatosan nyomni, amíg a hangjelzést meg nem halljuk. Ilyenkor a gomb mögött lévő LED pirosan kezd el villogni, ami a gomb körül lévő részt világítja be. A piros villogás addig tart, míg az eszközt nem párosítottunk valamivel. A kívánt eszközhöz való kapcsolódás a bluetooth bekapcsolása után valósulhat meg. Az eszközön ki kell választani a fejhallgatót, hogy a párosítás megtörténjen. Ilyenkor újabb rövid hangjelzést kapunk, ami után a LED fehéren kezd el lassan villogni. Ha egy párosított eszközről akarunk valamilyen hanganyagot hallgatni, akkor nem kell mást tennünk, mint az eszközön bekapcsolni a bluetooth-t, majd a fejhallgatót és az automatikusan csatlakozik. A teszt során a fejhallgató Android 6.0-ás okostelefonnal volt párosítva. A felső sávban előjövő bluetooth ikon mellett a csatlakozás után feltűnik egy sáv, amin a fejes töltöttségi szintjét tudjuk nyomon követni.

Sajnos Andorid 5.0 készülékekkel nem sikerült a csatlakozás.

xsound_h7_7

A teszt során az XSound H7-el teljesen meg voltam elégedve. A hangzása nagyon jó, de talán egy kicsit sok a basszus. A kényelemre abszolút nem volt panaszom, egyedül a műbőr bevonatú párnák nem estek jól melegebb időknél. A fejhallgató dizájnja nagyon egyedi és szembetűnő. Nem is merek belegondolni, hogy mit gondoltak a mellettem ülők, amikor a buszon ülve pont rám sütött a nap. A csillogó villogó fekete külső valóságos karc és ujjlenyomat mágnes. Szerencsére a H7 fehér kivitelben is elérhető, így ott csak a fényvisszaverődés okozta vaksággal kell kibékülni.

A mikrofon minőségét a H15-höz hasonlóan itt is közepesnek gondolom, ugyan csak a zajszűrés miatt, viszont sokkal hangerő jobb. A hívás lebonyolítását tömegközlekedésen továbbra sem ajánlom még ezzel az eszközzel sem, hisz a nagy zaj miatt csak a akkor értenének, ha felemeljük a hangunkat. Persze előfordulhat, hogy ez nem mindenkit hátráltat. Az üzemidővel meg voltam elégedve, bár mintha gyorsabban merült volna a H15-höz képest. A hatótávot szabad környezetben 20 méterben maximalizáltam, ami az akadályoktól függően egyre csak csökken.

Az XSound H7 kb 8000 forintért vásárolható meg a Fotocopy Kft. boltjában, ahol nem sokára elérhető lesz. Ennyi pénzért én csak a külseje miatt gondolkodnék többet rajta, de azon kívül a roppant jó kényelme és nagyon jó hangzása miatt csak ajánlani tudom.

-> XSound H15 teszt

ajanlott_new

fotocopy

A teszt lehetőségét köszönjük a Fotocopy Kft.-nek!

[youtube]https://youtu.be/694rjtUHgcc[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: