vcom-dual-core-mini-android-player-dv111d-teszt/2013/11/22

VCOM Dual Core Mini Android Player DV111D - teszt

2013. november 22. Teszt delmaster

A VCOM márka kizárólagos, hazai forgalmazója: a Fotocopy Kft. megkeresett minket, hogy a tőlünk megszokott módon teszteljük le az ő Android termékét is, így eljuttatott hozzánk két Android Playert, ami közül ebben a cikkben a kétmagos, Mini Android Player DV111D típust mutatjuk be. Olvassátok el cikkünket, amiből megtudhatjátok, hogy milyen specifikációval is rendelkezik a VCOM terméke!

VCOM DUAL CORE MINI ANDROID PLAYER DV111D
DSC_6209 DSC_6210
DSC_6211

A VCOM márkát a szekszárdi székhelyű Fotocopy Kft. hozta be országunkba, s a mai napig ő az egyedüli forgalmazója. Ezek a termékek jó ár-érték arányúak, illetve nagyon is megfelelnek a magyar szabványoknak, így egész biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan fogják e terméket választani.

DSC_6212

DSC_6214

A stick doboza mágneses zárral van ellátva, s a külső feliratok, a grafika mind az esztétikus megjelenéshez járulnak hozzá. Kinyitva tűzpiros, bársonyágyban találhatjuk meg a Mini Android Playert. Alatta foglal helyet az AC adapter, HDMI hosszabbító kábel, zavarszűrős mini USB kábel és a magyar nyelvű használati utasítás. Az AC adapter a szabvány 1A-es USB aljzattal szerelt, azonban nem szükséges a használata akkor, ha a TV rendelkezik USB porttal, így az áramot innen is képes felvenni az eszköz.

[caption id="attachment_37270" align="aligncenter" width="240"]DSC_6221 Márkajelzés és kék LED[/caption] [caption id="attachment_37271" align="aligncenter" width="240"]DSC_6222 mini USB csatlakozó[/caption]
[caption id="attachment_37272" align="aligncenter" width="240"]DSC_6223 USB 2.0-ás port[/caption] [caption id="attachment_37273" align="aligncenter" width="240"]DSC_6226 microSD kártyafoglalat[/caption]
[caption id="attachment_37274" align="aligncenter" width="240"]DSC_6227 Beépített mikrofon a hátlapon[/caption]

A stick a méretét tekintve nem mondható átlagosnak (90 x 31 x 10 mm), hiszen nem kimondottan slim kivitel; vastagabb, szélesebb a megszokottnál. Külsőleg gomiborítást kapott, ami már szinte feltétel az egyes termékek esetében. A védőkupakot eltávolítva megpillanthatjuk a HDMI csatlakozót, míg a sticket kezünkben tarta megtalálhatjuk bal oldalon a mini USB tápcsatlakozót és az Update gombot. Míg az alsó részen egyetlen USB 2.0-as port kapott helyet, addig a jobb oldalon a microSD kártyafoglalat került kialakításra. Szemből az Android logó, majd alatta a kék állapotjelző LED van; a hátoldalon pedig a rejtett nyílásba került mikrofon kapszula.

[caption id="attachment_37275" align="aligncenter" width="549"]DSC_6228 Üzemkészen[/caption]

A DV111D eszközt kétmagos processzor hajt, melynek magonkénti órajele eléri az 1.5GHz-et. Android 4.1-es op.rendszer felel a tökéletes működését. DDR3 típusú memóriából 1GB-ot kapott, illetve 4GB tárhelyet alakított még ki a gyártó, melyből kb. 2.6GB szabadon felhasználható, a többit - a szokás szerint - a rendszer tartja fenn magának. Az adatkapcsolatért a beépített 802.11 b/n/g, szabvány WiFi vevő a felelős. Sajnos bluetooth nem került kialakításra ebben a verzióban, pedig nagy haszna lenne a vezeték nélküli vezérlővel történő összehangolásnál. A mikrofon pedig a Skype és a Facebook ingyenes hívásánál nagyon jól jön, hiszen telefonálhatunk kedvünkre közvetlenül a stickről.

DSC_6230

SPECIFIKÁCIÓ

Operációs rendszer Android 4.1
Processzor RK3066, Amlogic MX Dual-Core Cortex A9 1.5 GHz
GPU MALI-400
RAM DDR3 1 GB
Belső memória 4 GB (kb. 2.6 GB felhasználható)
Csatlakozó mini USB, USB 2.0, microSD (32 GB-ig)
Kommunikáció WiFi 802.11 b/n/g
Bemenet HDMI 1.4
Audio formátum PCM, LPCM, MP3, AAC, MPEG Audio, WM, WMA, WAV, OGG, M4
Fénykép formátum JPG, GIF, BMP, PNG
Videó formátum MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 ASP, DivX3, DivX4, DivX5, Xvid, H264, H263, VC-1, RV30/40, WMV, RealVideo
 
DSC_6304 DSC_6242

A sticket a TV-re csatlakoztatva megjelenik az R-BOX felirat, amivel már az MK814 player esetében is találkozhattunk. Gyorsan betöltődik a főképernyő, amely egy nagyon látványos, eddig nem megszokott animációval társított; egy mintás falat láthatunk, amire egy polc van szerelve, ezen található 6 animált ikon: Alkalmazások, Letöltés, Böngésző, Beállítások, Multimédia és Fájlkezelő. A rendszer magyar nyelvre állítását követően sem változnak meg ezen ikon nevek, tehát azt csak angolul láthatjuk, de értelemszerűen kitalálható, hogy milyen menüpontokat is rejt. A "falra" tehetjük ki a telepített alkalmazásokat, így kicsit átvitt értelemben úgy nézne ki, mintha a falra lenne graffitizve az app ikonképe. Nekem ez a dízájn nagyon is bejött, ehhez hasonló kialakítással még nem találkoztam. Ez a polcos kinézet természetesen a firmware sajátossága.

DSC_6283

DSC_6232 DSC_6288

Az alsó állapotsoron a szokásos funkcióbillentyűk találhatóak. Itt hiányoltam a képernyőmentés gombját, így ennél a tesztnél is fényképező + állvány segtségével tudtam "screenshot"-ot készíteni. A menübe belépve azt tapasztalhatjuk, hogy nincsen felesleges, uninstallálásra váró alkalmazásokkal telerondítva; letisztult és létfontosságú programok találhatóak csak meg, így rengeteg memóriát megspórolt a gyártó, hogy a rendszer villámgyorsan futhasson. A menüben az alábbi programok vannak jelen: Beállítások, Böngésző, E-mail, eHomeMediaCenter, Galéria, Gmail, Google Csevegő, Letöltések, Óra, Google Play, Számológép, Videó és Zenelejátszók. Számos alkalmazást tölthetünk le még a Google Play webáruházból, így olyanná alakíthatjuk a lejátszónkat, amilyennek szeretnénk.

DSC_6273 DSC_6315

DSC_6277

Feltettünk pár komoly grafikával rendelkező játékot, illetve népszerű alkalmazást, s megvizsgáltuk, hogy mennyire tudjuk leterhelni a sticket, illetve mennyire melegszik az eszköz. Azt kell elmondanom, hogy a nagy borításnak köszönhetően nem tudtuk elérni azt, hogy a stick bemelegedjen. Több órás flash videót is betettünk, de ezzel sem tudtuk elérni a célunkat. Nem található szellőzőnyílás az eszközön, de most már értem, hogy miért nem alakított ki rá a gyártó. Volt olyan négymagos playerre írt játék, ami a gyengébb kétmagos stickeken még csak el sem indul. A DV111D-n probléma mentesen futott ez is, ami számomra meglepő. De annyit beszéltem már itt a teljesítményről, hogy most már engem is lázba hozott, hogy az AnTuTu hogyan értékeli az eszközt, s az abszolút listánkba hányadik helyen fog szerepelni.

DSC_6247

dv111d_antutu

Az AnTuTu Benchmark program 11532 pontot adott a DV111D működésére. Mintegy 700 ponttal maradt csak le az általunk tesztelt, "leggyengébb" négymagos(!) playertől. Igen, jól olvastad: a négymagos stickkek értékelési küszöbét súrolta, s ezzel az eredménnyel a legjobb kétmagos mini pc-vé minősítettük.

DSC_6296

DSC_6237 DSC_6241 DSC_6251
DSC_6253 DSC_6280 DSC_6284
DSC_6292 DSC_6303 DSC_6306

De értékek ide vagy oda, nézzük meg, hogy viselkedik működés közben a stick. A térkép alkalmazás utcaszintű nézete mindig is komoly teljesítményt igényelt a grafikus vezérlőtől, s a gyengébb kivitelek itt fagyást és lassú futtatást eredményeztek. A VCOM termékénél szó sincs ilyenről, nagyon dinamikusan lehet ugrálni a nézetben, villámgyors reakció idővel. A Gravitáció filmből készített játék is komoly erőforrásokat igényel a részletgazdag grafika miatt; ez a program is simán futott a TV képernyőn, semmi szaggatás nem jelentkezett.

 DSC_6263 ÖSSZEGZÉS

A VCOM DV111D Mini Android Player jelesre vizsgázott a tesztünkön. Nagyon jól összerakott konfiguráció, dizájnos főképernyő, biztos működés. Nem sikerült kizökkentenünk a stabilitásából, s rendszer folyamatos futást követően is villámgyorsan indította az alkalmazásokat egymás után. Kb. 5-600 MB memória marad szabadon, így nem kell attól tartani, hogy a program kilép memória elfogyásra hivatkozva.

[caption id="attachment_37306" align="aligncenter" width="549"]DSC_6318 Olvashatatlan betűk a kommentnél[/caption]

Azért találtunk pár dolgot, ami kissé zavaró és mi hiányoltunk. Az egyik legszembetűnőbb hiba, hogy egyes alkalmazásokban nem megfelelő felbontásban jeleníti meg a szöveget: ilyen a Google Play vagy a Youtube kommentek a videóknál. Bármilyen közelről és szögből szerettem volna elolvasni, hogy mit szóltak hozzá a videóhoz, sajnos nem tudtam. Fontos megjegyeznem, hogy a rendszer és a többi program helyesen jeleníti meg a betűket, csupán ebben a kettőben találkoztam ezzel a problémával (másik sticckel is megvizsgáltam az említett app-okat, s ott nem volt gond a szöveggel, szóval sajnos a DV111D firmware-ben van a hiba). Az USB port kevés rajta, hiszen egy vezeték nélküli billentyűzet esetén nincs lehetőség újabb periféria csatlakoztatására; így  vásárolnunk kell hozzá egy USB hub-ot. Amit hiányoltam - s erre kitértem már fent -, hogy nincs képernyőmentési lehetőség, továbbá nem került bluetooth vevő az eszközbe.

Előnyök: (tetszett) - kiváló teljesítmény - egyedi főképernyős animáció - nem melegszik - árnyékolt USB kábel
Hátrányok: (nem tetszett) - kevés USB port - nincs képernyőmentési funkció - nincs Bluetooth - nem olvasható szöveg pár alkalmazásban

Pozitívumként említeném a kiváló teljesítményt; a megfelelő kialakítást annak érdekében, hogy nem melegszik a stick; valamint a jó WiFi-vételt. Ezek tudatában, a Fotocopy Kft.-vel egyeztetve mostantól ez a player lesz az összehasonlítási alap, így minden későbbi tesztünkben hivatkozni fogunk rá, illetve elvégezzük az akkori, aktuális tesztet mindegyik eszközön. Ezen DV111D típus tehát hosszútávon fogja tesztjeinket szolgálni, így találkozhattok még vele a későbbiekben! A DV111D lejátszó ára egyébként 14.490 Ft, megvásárolható a Fotocopy Kft. üzletében, illetve webáruházából is megrendelhető.

[caption id="attachment_33989" align="aligncenter" width="210"]ajanlott-300x300 VCOM DV111D MINI ANDROID PLAYER[/caption]

Köszönjük a terméket a Fotocopy Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

1

Írta: Teszt delmaster