68784-2/2016/08/30

Zalman Z9 NEO - a budget szépség

2016. augusztus 30. Tóth Ádám

Zalmanról nekünk többnyire a remek processzorhűtői jutnak eszünkbe elsősorban, ámbár később beléptek a számítógépház piacra alacsony árukkal, és közép-felső kategóriás minőségükkel. A mai tesztben sincs másról szó, mint egy relatív olcsó, mégis remek minőségű házról, mely a dizájn terén sincs elmaradva a társaitól. Ez a ház pedig nem más, mint a Zalman Z9 NEO.

Csomagolás, tartozékok A számítógépház becsomagolásáról sokat nem lehet beszéni, hiszen nem az a lényeg, de annál fontosabb, hogy miket kapunk hozzá. A ház ventilátorok terén maximálisan felszerelkezve érkezett. Hogy ez mit is jelent? Az elején van két 12 centiméteres átmérővel, illetve kb 2000 fordulat/perc-es fordulatszámmal rendelkező ventilátor, melyet Molex aljzattal és csatlakozóval láttak el, így tudjuk használatba venni. Hátul ugyan ez kapjuk, csak a rendes 3 pólusú alaplapi ventilátor csatlakozóval. Fent azonban már más a helyzet. Ott kettő kéken világító, de ugyan olyan teljesítményű ventilátor található, mint a többi szintén molex csatlakozókkal. Lényegében ventilátor terén igencsak felszerelt házról beszélhetünk, még csavarok terén is, bár az utóbbi átlagos. IMG_0116

Szerelhetőség

A gépház szerelhetőségéről sok mindent nem lehet elmondani, hiszen egyszerűen tökéletes ezen a téren. Belefér a rendes ATX alaplap bármi gond nélkül, de még a picit szélesebb (de még nem E-ATX) alaplap is belefér. A hatalmas hely a megfelelően elhelyezett merevlemeztárolóknak köszönhető, hiszen a gépház aljában van egy lemez, mely elfedi a tápegységet, az abból érkező kábeleket, illetve helyet nyújt 2 HDD, vagy 2 SSD-nek is. Azonban, ha ez nem lenne elég, akkor elég oda a HDD-t tenni, ugyanis az alaplap mellett kettő hely van, amire fel tudjuk helyezni az SSD-t. A megfelelő minőséget tükrözi az is, hogy hátul megfelelően nagy hely van a kábelek tárolására és ahol előre húzzuk őket, ott sem simán csak egy lyuk tátong, hanem gumiborítás, ami rengeteg, árban azonos háznál nincs jelen. A megszokott dizájntól abszolút eltér, de az a lemez alulra mondhatni, hogy kellett, hiszen eltakarja a kábeleket, meg a merevlemezeket, amik nem kifejezetten a számítógép legszebb alkatrészei. Továbbá a hátoldalon sorban a nyílásokon, ahol előre húzzuk a kábeleket található 3db tépőzáros kábelkötegelő, ami kifejezetten megkönnyíti a munkát.

IMG_0160

Bővítési lehetőségek, korlátok

Videokártyából határtalan, hogy mekkorát rakunk bele, hiszen személy szerint az én GTX 580-am, ami jócskán egy hosszú darab, hatalmas nagy ráhagyásokkal is elfért, egészen pontosan 42 centiméteres videokártyát simán belepakolhatunk, a megfelelő szellőzésnek köszönhetően, akár többet is.

IMG_0159

Megoldások

A háznak az a nagyon praktikus tulajdonsága, hogy tulajdonképpen csavart csak alaplap behelyezéséhez, illetve tápegység beszereléséhez, opcionális esetben optikai meghajtó és SSD beszereléséhez lehet szükséges. Ugyanis a merevlemezek tárolója teljesen szerszámmentes, elég csak belepattintani és készen is vagyunk.  Bővítőkártya terén minden egyes takarólemezt egy-egy kézzel kihajtható csavart kapunk, ami esetlegesen videokártya takarításkor is igencsak a hasznunkra válhat.

IMG_0161

Külső

Külsőre panaszunk nem lehet, hiszen nem csak praktikusnak mondható a ház, hanem megfelelően dizájnosnak is. Az oldalán egy füstös, átlátszó plexi van, mely pompás látványt tár elénk, mikor megy a gép, ugyanis a tetején található ventilátorok kéken világítanak. Kék világítás mellett szólva a bekapcsoló gomb is kéken világít, és a frontpanel USB aljzatai körül is egy kéken világító keret van, mely sötétben tökéletesen segít USB eszközeink csatlakoztatásában. A gépház igyekszik a lehető leghalkabb lenni, látszik úgy is, hogy az eleje kinyitható, az ajtónak pedig a hátoldalán egy hangszigetelő szivacs réteg van, mely tökéletesen csillapítja az előlapi ventilátorok hangját, ugyanis szabad füllel hallható a különbség, ha nyitva van az a kis ajtó, vagy zárva. A számítógép teljesen hagyományos vastagságú acélból készült, mely jelen verzióban mindenhol matt feketére van fújva. Az előlapi panel műanyag, azonban kapott az előlapi ajtóra visszatérve, nem az egész műanyag, hanem fedi egy kis szálcsiszolt fém is, ami grafitszürkének mondható, tökéletes dizájnt és összképet adva ezzel a háznak. A gépház tetején található a két ventilátor helye, ami közel sem mondható átlagosnak. Egy picit kitüremkedik, onnan is jön ki a levegő, és körbe van véve egy átlátszó műanyag darabbal, mely kéken világít a ventilátoroknak köszönhetően.

IMG_0158

Előlap

Előlapon található a bekapcsoló, reset, 3.5 jack ki,- illetve bemenet, 2 USB 2.0, illetve 3.0. Hatalmas plusz pont a Zalmannak, azért mert az USB eszközöket fentről lehet bedugni, így azok fejenként kaptak egy gumi borítót, ami pormentesen védi az USB portjainkat, így nem lesz tele porral, szeméttel. Azt azonban sajnálom, hogy az audio rész ugyan ezt nem kapta meg, de ez már tényleg csak plusz extra.

IMG_0061

Extrák

A gépház alján található a porszűrő, mely azt hivatott csinálni, hogy megvédje a tápegységet a portól, nagyon kényelmesen, egyszerűen lehet eltávolítani, akár úgy, hogy a szobából csak a porszűrőt visszük ki, hiszen míg levesszük és lepattintjuk, nem rázódik ki, mint más hasonló házaknál. Porszűrő kapott még helyet elől, ami a két elülső ventilátort fedi le, de annak a kivétele egyáltalán nem komfortos. Le kell pattintani az előlapot, majd utána kiszedegetni, de ezt sajnos csak kinn tanácsos csinálni, hiszen mire leügyetlenkedjük (jelen esetben én elég ügyetlen voltam ezen a téren, lehet másoknak jobban megy) a porszűrőt a helyéről, a por jelentős részét szétszórjuk.

IMG_0162

Apró plusznak tekinthető az, hogy az egész ház okosan lett kitalálva, opcionális rengeteg rész. Míg a tápegység fedő lemez mögött elhelyezkedő gyorsan rögzíthető merevlemez tárolóba a 3,5”-es eszközt könnyen belepattinthatjuk és bármi csavarhúzó nélkül cserélhetjük az adott eszközt, addig a 2,5”-es eszközöket már be kell csavarozni, de ezek is gyorsan rögzíthetők. Esetleg, ha ez nem lenne elég, akkor az alaplapot tartó lemez mellett tudunk kettő 2,5”-es eszközt elhelyezni, míg az optikai (5,25”) meghajtó helyén helyenként (amiből kettő van) 1db 3,5”-es eszközt, vagy 2db 2,5”-es eszközt tudunk pluszban bekötni. Összességében 4db 3,5”-es háttértár és 8 2,5”-es háttértár kaphat helyet, felhasználó szabja, hogy hogyan használná ki, ezen a téren abszolút rugalmas a ház.

IMG_0157

Összességében Összességében nekem a ház nagyon tetszett, elképesztő hogy ezért az árért ilyen házat lehet kapni, hiszen szépen fel van szerelve, megfelelően jó minőségű anyagból készült, a hőfokok videokártya, processzor terén is jobb volt, mint az előző házamnál (Sharkoon Vaya) oldallap nélkül, ez így elég meggyőző. A gyári ventilátorok megfelelően nagy terjedelmű levegőt képesek megmozdítani, alacsony hangerő mellett, aminél szebbet és jobban nem igen kívánhatnánk. Praktikus, egyszerű a szerelés. Egész végig úgy éreztem magam a házzal kapcsolatban, mint ha valami 30-40 ezer Forintos gépházról lenne szó, annyira minőségi volt, így megérdemli az „Editor’s Choice” plecsnit.

A Zalman Z9 NEO gépházat a Zalman magyar és lengyel képviselete biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönnénk nekik!

editors_choice

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban