a-gyartok-raktaraiban-felhalmozodtak-a-videokartya-keszletek/2018/06/21

A gyártók raktáraiban felhalmozódtak a videókártya készletek !

2018. június 21. Kocsis Bence Videokártya hírek

A grafikus kártyák árai a kriptovaluta bányászat miatt az egekbe szöktek, hisz a gyors pénzszerzés reményében - melyet a megvásárolt grafikus kártyák dolgoztatásával lehetett elérni - ugrásszerűen megnőtt a kereslet. Ez hosszú-hosszú hónapokig ment így, aztán április közepén megváltozott a helyzet, hisz a kriptovaluták árfolyama komoly mértékben esett vissza. Ennek eredményeképp már sokan nem látták a nagy siker lehetőségét a bányászatban, így a kereslet azóta komolyan visszaesett.

Ezt a változást a VGA gyártók nehezen tudták lekövetni, hisz a modellek előállításához szükséges komponenseket  - a hosszú távú szerződések miatt - már nagyon korán megrendelik. Ennek eredményében a komponensek szállítása és ezzel a gyártás is folyik, ami a raktárkészletek túltöltését eredményezi.

[caption id="attachment_79552" align="aligncenter" width="610"] Lassan lecseng a bányászat?[/caption]

Ez a dolog abban is problémát jelenthet, hogy pl. az NVIDIA a harmadik negyedévben szeretné az új videókártya-generációt piacra dobni, ami ugyebár nem kedvez a "bennragadt" készleteknek. Az így kialakult helyzet kisebb enyhülést okozott az árakban, de ugrásszerű visszaeséssel nem szabad számolni, hisz a hírek szerint a grafikus kártyák előállításának egyik alapköve a GDDR5 memória ára rohamosan megemelkedett.

Arra kíváncsiak vagyunk, hogy mit hoznak ki ebből a helyzetből a gyártók. Vagy engedni fognak az árakon, vagy pedig azt is megérjük, hogy a beragadt készletek miatt csúszhat egy új videókártya generáció.

 

Írta: Kocsis Bence