a-mely-hangok-uj-kiralya-cm-storm-resonar-teszt/2015/02/23

A mély hangok új királya - CM STORM RESONAR [teszt]

2015. február 23. Herczeg Balázs

A Cooler Master a CM Storm Pitch sikerére alapozva folytatta a kutatómunkát a Gamer fülhallgatók gyártásához, amely munkát eredményesen sikerült lezárniuk, ugyanis sikerült egy olyan fülhallgatót piacra dobnia a CM-nek, aminek állítható az alacsony frekvenciájú hangok hangereje. Ha valaki esetleg nem értené, megfogalmazom egyszerűbben – a mély hangok erősségét tudjuk állítani. Személy szerint nem láttam még ehhez hasonló fülhallgatót, így mindenképp érdemes volt egy próbát tenni vele. Legfőképpen azért is, mert ha az alacsonyabb frekvenciák nagyobb erősséggel szólnak, egyrészt túlságosan is az ember agyára mehet a basszus, másrészt pedig a túl sok mély hang valamilyen szinten torzítani fogja a hangzást. Tesztünkben mindkét felvetést megvizsgáljuk, így, ha valaki ilyen fülhallgatót szeretne vásárolni, az mindenképpen olvassa el tesztünket.

cmresonar1101

CM STORM RESONAR

Újabb név a gyártó fülhallgató kínálatában, így a Pitch egy cégen belüli vetélytársra lelt. Pitch-hez hasonlóan szintén a Gamer közönségnek szánták a fülhallgatót, nagyjából ugyanazon ok miatt, ami miatt a Pitch-et is. Ez pedig nem más, mint az igazán mély hangok remek hangzása. Hogy ne legyen túlzottan egyforma a két termék, ezt másképp oldották meg, mint a Pitch esetében, ahol a frekvenciatartomány 10 Hz és 20 KHz közé esett, így az alacsony frekvenciát nézve rá lehet jönni, honnan is jött az a jó basszus hangzás. A RESONAR esetében ezt a gyártó egy eddig korábban még sehol sem látott Bass FX technológiával valósította meg. Ahogy már fentebb is említettem, ez annyit jelent, hogy a mély hangokat egy picit felerősíti (hasonlóan, mint ahogy a hangkártyákon szokott lenni: Creative, Asus… csak itt hardveresen), így mi sokkal dinamikusabb basszus hangokat fogunk hallani.

Dizájn

Első ránézésre picit hajazhat a Pitch-re, de ez nem baj, hiszen cégen belül meg lehet engedni az ilyet. Ez leginkább a kábelezésen és a csatlakozókon vehető észre, ugyanis teljesen ugyanazt a dizájnt kapta. A kábel vékony dizájnja még mindig jónak számít, hiszen nem olyan könnyen gubancolódik össze, de a csatlakozók dizájnja nem igazán tetszik. A Pitch tesztjénél ugyan erre nem figyeltem oda, de a RESONAR esetében kénytelen vagyok megemlíteni, hogy a csatlakozókat borító fémhenger iszonyatosan gyenge pillanatragasztóval lett rögzítve, ugyanis egy apró mozdulattal, véletlenségből is elfordítható a henger az eredeti állapotból. Ebből az következik, hogy a henger leválik a gumi burkolatról csatlakozás közben, így nehézségeket előidézve a csatlakoztatásban. A Pitch-hez hasonlóan ez is „earbuds”, vagyis „agybadugós” dizájnt kapott, aminek köszönhetően a háttérzajok alapos szűrésen esnek át.

DSC00721

A fülhallgató egyébként szálcsiszolt fémburkolattal rendelkezik, ami alatt egy masszív váz található (piros vagy kék színű). Ezen belül helyezkedik el a 8 mm átmérőjű „Hi-Fi” hangszóró. A hangok szűrésére szintén egy 8 mm átmérőjű hálót használnak. Erre kerül rá maga a gumi, amit a fülünkbe dugunk. A váz mögött helyezkedik el maga a Bass FX rendszer, ami egy elforgatható fém fedőlapból, egy gumírozott vázból, magából a forgató egységből és egy világító matricából áll. Nagyvonalakban ennyi lenne a fülhallgató felépítése, akit kicsit jobban érdekel, az a lentebb található ábrán jobban megvizsgálhatja a felépítését. A kábel hossza az elődhöz hasonlóan szintén 1,2 m hosszú, illetve ugyan úgy aranyozott 3,5 mm-es jack csatlakozókat kapott. A vezérlő gomb/mikrofon dizájnja picit megváltozott, viszont helye változatlanul a bal hangszóró alatt helyezkedik el.

resonar21101

Specifikációk

Modellszám SGH-2090-KKTI1
Channelek 2.0 Sztereó
Hangszóró mérete 8mm
Impedancia 20 Ω
Frekvenciatartomány 20 Hz - 20,000 Hz
Mikrofon Többirányú
Mikrofon érzékenység @1kHz -44 ± 4dB
Mikrofon Frekvenciatartomány 100 Hz - 10,000 Hz
Jel/Zaj arány 58 dB
Csatlakozó, kábel 3.5mm fejhallgató jack 1.2 m / 47.24 in
Fülhallgató súlya 21.4g / 0.05 lbs
Csomag mérete 106 ( L ) * 43.5 ( W ) * 171 ( H ) mm 4.17 ( L ) * 4.35 ( W ) * 6.73 ( H ) Inch
Csomag súlya 138.4g / 0.30 lbs
Kiegészítők Média illetve telefon vezérlő

.

Csomagolás, extrák

Valamivel professzionálisabb csomagolást kapott, mint elődje, jelezve, hogy valamivel komolyabb típusú fülhallgatóról van szó. Doboz külseje letisztult, lényegre törő, illetve elegáns, aminek köszönhetően a bárkinek könnyedén megakadhat rajta a szeme. A doboz fedőlapját elhajtva megcsodálhatjuk a fejhallgatót, illetve a hozzá adott tokot is, amiben sokkal kényelmesebben elfér bármi a Pitch szütyőjével ellentétben. Ebben a tokban lett elrejtve a számítógépekhez szükséges Y alakú elosztó, illetve az extra gumipárok különféle fülméretekhez kialakítva.

DSC00905 DSC00907
DSC00909 DSC00739

DSC00725

Hangzás

Ez az a rész ahol egyrészt nagyon tudom dicsérni a fülhallgatót, másrészt sajnos negatívumot is találtam benne, amit még a teszt legelején meg is említettem. Ez nem más, mint a hang torzítása. De erről picit később. Elsőször kezdeném a pozitívummal. A fülhallgató hangzása az átlag kategóriához képest sokkal jobb. Ez köszönhető a megemelt basszusoknak is, ugyanis akár egy Sennheiser, akár egy Klipsch fülhallgatóval mértem össze, a mély tartományban sokkal többet hozott, mint a másik két fülhallgató. Ami meglepett az igazán az volt, hogy végre nem csak a közép és mély tartományban lehetett tisztán hallani a hangokat, hanem a magas tartományban is. Sokkal jobban kihozta a magas hangokat, mint ahogy vártam tőle. Kényelem szempontjából akár több órás zenehallgatás után sem okoz kényelmetlenséget. Ehhez persze az is magyarázat, hogy kifejezetten könnyűnek tekinthető a fülhallgató a maga 21 grammjával. Ugyan léteznek könnyebb fülhallgatók, de azok nem rendelkeznek ilyen basszussal. Ha már a basszusnál tartunk, meg kell említenem, hogy az állítható basszus opciója pedig egy rendkívül jó ötlet volt a gyártó részéről, ugyanis, hogy ha nincs szükségünk a túlzott basszusra, vagy az ez alatti bekezdésben leírt negatívumot szeretnénk elkerülni, csak egyszerűen elfordítjuk az állást a Bass FX kikapcsolásához, így ugyan kevesebb basszussal, de élvezhetjük a nyugodt zenehallgatást. Meg kell említenem, hogy még egyszerű módban is több basszussal rendelkezik, mint más fülhallgató. A fülhallgató játékra is tökéletes, ami érthető, hiszen gamereknek szánták. A robbanásokat hihetetlenül jól képes kihangsúlyozni. Alig lehet elhinni, hogy csak egy kicsike fülhallgatóról van szó. Kíváncsiságból kipróbáltam a gitárerősítőmmel is a fülhallgatót… Valami rendkívül jó hangzást produkált a fülhallgató. Más fül és fejhallgatók nem szóltak ilyen jól eddig, mint a CM STORM RESONAR. Ami kicsit meglepett, hogy a hangszedők által generált sípolás mértékét is csökkentette a fülhallgató, míg más eszköz ahelyett, hogy csökkentette volna, inkább jobban kihangsúlyozta.

DSC00738

A negatívumokat is muszáj vagyok megemlíteni, bármennyire is szeretném a figyelmemet e felett elvinni. Ez nem más, mint a magas hangerőn való torzulás. A torzulás mértéke nem olyan nagy, valahol a kicsi és a közepes torzulás között helyezkedik el. Ez rövid zenehallgatás esetén nem zavaró, illetve ha jó minőségű zenéket hallgatunk (pl.: Flac, 320kbps-es kódolású mp3), akkor nincs is olyan nagy probléma, de ha a kódolás ez alá esik, az alapvető torzulást jobban kihangsúlyozza a fülhallgató. A másik negatívum a csatlakoztatása, ugyanis ha egyszer elforog a henger, könnyedén méregbe gurulhat szerencsétlen felhasználó, hogy a drágán vett fülhallgatójának a csatlakozójára nem tudtak kellő figyelmet fordítani. A legrosszabbat a végére tartogattam, ami nem más, mint a mikrofon. Ha már telefonáláshoz, illetve gamereknek kommunikációhoz is tervezték a headsetet, akkor nem a legolcsóbb mikrofont kellett volna beépíteni a fülhallgatóba, ugyanis az minden háttérzajt felvesz, egyedül a hangunkat nem. Próbáltam jelerősítéssel (+10/20/30 decibellel) is, de csak a háttérzajt hallottam egyre hangosabban, míg a saját hangomat függetlenül az erősítéstől alig lehetett hallani.

Összegzés

A Cooler Master nagyon jó úton halad ahhoz, hogy maradandót alkosson a fejhallgatók/fülhallgatók piacán, ezt pedig nagyon jól példázza az innovatív Bass FX technológiával rendelkező RESONAR is. A fülhallgató zenehallgatásban, játékokban és monitorozásban is majdnem tökéletesnek bizonyult, hangzásbeli problémája egyedül a magas hangerőn való torzulás. Valamennyit ront az összképen még a csatlakozók és a mikrofon gyenge minősége, de a hangzásnak és az innovatív Bass FX technológiának köszönhetően még így is merném ajánlani az embereknek. Mindenképp ajánlott díjban részesül a fülhallgató.

ajanlott_new

A fülhallgatót ezúton is köszönjük a Cooler Master magyarországi képviseletének!Megemlíteném, hogy a CM Storm Pitch több mint 50% akcióban van a ZónaComputersnél.

cooler-master

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter