a-penge-billentyuzet-ozone-blade-teszt/2013/09/29

A penge billentyűzet - Ozone Blade teszt

2013. szeptember 29. Herczeg Balázs

A hétvégén a gamer perifériákat gyártó Ozone-tól a Blade nevezetű billentyűzet járt nálunk, melyet ezúton is köszönünk a gyártó hazai disztribútorának, az FPO Hungary-nak. Jártak már nálunk gamer billentyűzetek, voltak köztük mechanikus, és voltak köztük "átlagos" billentyűkkel rendelkező billentyűzetek is. A Blade az utóbbiak csoportjába tartozik, így sejthető, hogy alacsonyabb árral rendelkezik, mint mechanikus társai, de vajon megéri az árát? Képes hozni a Steelseries Apex Raw szintjét? A tesztből mindkét kérdésre megkapjuk a választ.

IMG_1098

Ozone Blade

A Blade egy gamereknek készült billentyűzet, amely rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, így különlegesebbé is válik tőlük a billentyűzet is. Név szempontjából még nem jöttem rá, hogy miért éppen Blade nevet kapott a billentyűzet. Talán a csuklótámasza miatt, talán nem, erre csak a gyártó tudhatja a választ. Kialakítást tekintve az Ozone mérnökei kifejezetten jó munkát végeztek, mind a billentyűk lekerekítésével, mind pedig a váz kialakításával. Érdemes tudni a billentyűzettel hogy ledes háttérvilágítással rendelkezik, viszont itt nem csupán a billentyűk, hanem a billentyűk mögötti terület is világít. Ráadásul erre két színben is képes. A hab a tortán pedig a magyar kiosztás!

IMG_1106

Dizájn

Az imént már pár dolgot már írtam a dizájnról, de ezt ideje kifejtenem. Kezdjük a vázzal. Méretét tekintve nem kicsi vázzal rendelkezik a billentyűzet, de a kialakítása csöppet sem mondató átlagosnak mind alakját, mind pedig szerkezeti kialakítását tekintve. Az alakjának meg nem tudnám mondani, hogy milyen formája van, de ha kialakítását figyeljük, föntről lefele vékonyodik a billentyűzet. Talán innen kaphatta a Penge elnevezését. A billentyűzetkiosztás magyar, kialakításilag 2 extrát is felfedezhetünk. Az alsó billentyűsor szélei le lettek kerekítve, a másik pedig a nyilak kialakítása, pontosabban a felfelé mutató nyíl feletti terület. A felfelé mutató nyíl felett egy gödröcskét találhatunk, ami valószínűleg azért került kialakításra, hogy ha csúszna az ujjunk, és véletlenségből lecsúszna az ujjunk a billentyűről, akkor a gödröcske ezt meg foglya fogna, így szinte lehetetlen, hogy véletlenül is lecsússzon a felfele nyílról az ujjunk. Sőt, az oldalsó nyilak is hasonló extrával rendelkeznek, csak ott éppen nem gödröcskéket találhatunk, hanem a mellettük lévő billentyűk lettek kicsit megcsonkítva. Az ujjaink innen sem fognak lecsúszni.

IMG_1109

A billentyűzet egy csuklótámasszal is rendelkezik, mely két ledes csíkkal is rendelkezik, amelynek világítása attól függ, hogy milyen módban van billentyűzetünk. Természetesen középen az Ozone logóját is megtalálhatjuk. Jobb és bal oldalt extra billentyűk kaptak helyet, mind a két oldalon 4-4 billentyűről van szó. A bal oldalon 4 makróbillentyűt találhatunk, míg jobb oldalra az extra funkciógombok kerültek. Többek között itt helyezkedik el a mód, a világítás, a funkció és a profil gomb is. Az eredeti funkcióbillentyű soron (F1, F2...) média gombok is helyet kaptak. A numpad felett nem csak ledeket, hanem egy csúszkát is találhatunk, melynek az a szerepe, hogy a billentyűzetünk háttérvilágításának a fényerejét tudjuk kedvünk szerint állítani. Remek ötlet volt az Ozone mérnökeitől ez. Piros pontot nekik ;)

Háttérvilágítás tekintetében két szín közül választhatunk. Az egyik a Piros, a másik pedig a Kék. Ezek nem csak a billentyűket, hanem a billentyűk alatti területet is, sőt még a két ledcsíkot is megvilágítják. Még egy plusz pont! Természetesen ez a billentyűzet is rendelkezik magasságnövelővel. A kialakítás és a billentyűk típusa nyelvenként eltérő lehet.

IMG_1103

Csomagolás és extrák

Csomagolás tekintetében az Ozone-hoz illő, dizájnos külsejű dobozra kell számítanunk, melyen mindenféle tulajdonságot megtalálhatunk a billentyűzetről. Kicsomagolás után a billentyűzeten kívül csak egy felhasználói útmutatót, abba belecsúsztatva pedig egy driver telepítő mini CD-t találunk. Az útmutatót olvasva viszont 4 extrára lettem figyelmes. Nem gondoltam volna hogy a billentyűzet doboza is az extrák közé sorolandó, de az Ozone biztosan jobban tudja, mint én :)

IMG_1101

Billentyűzet technikai tulajdonságai:

  • Kétféle háttérvilágítás (piros és kék)
  • 10 Makró gomb
  • 5 Profil
  • Multimedia gombok
  • 128Kb integrált memória
  • 18K aranyozott USB csatlakozó
  • Anti-ghosting
  • 8x Gyorsabb –1000 Hz Polling Rate. Válaszidő 1 ezredmásodperc
  • Méretek: 510 x 199.8 x 30 mm (Hossz*Szélesség*Magasság)
  • Súly: 1.14 kg
  • Kábelhossz: 160 cm
  • Kompatibilis operációs rendszerek: Win98SE/Me/2000/XP/VISTA/WIN 7/8
IMG_1107

Felhasználói élmény

Sok szempontból hasonlít a billentyűzet a Steelseries Apex Raw-hoz. Ugyan úgy több profillal rendelkezik. Ugyan úgy ledes háttérvilágítással rendelkezik. Sőt még a jobb oldali makró billentyűk is ugyan ott helyezkednek el mint az Apex Raw-on. De vajon jobb az Apex-nál? Igen. Hiába hogy az Apex több gombbal rendelkezik,  a több gomb miatt nyomottabb lett a billentyűk kialakítása, így sokszor a ctrl helyett az egyik makrót nyomom meg. A Blade-del ilyen nem fordul elő. A kevesebb makrónak és a szellősebb kialakításnak hála pontosan vezérelni tudjuk azt, hogy mikor milyen billentyűt óhajtunk megnyomni. Sőt a makrókat is sokkal könnyebben el tudjuk találni, mint az Apex esetében. Ezeken kívül még két nagyobb előnye is van a versenytársával szemben. Ez pedig az ár/érték aránya, illetve a magyar kiosztás. Gépelésnél a billentyűk hangja sem mondható túlságosan hangosnak. A bal oldalt található funkciógombok segítségével is igen kedvező beállításokat tudunk elérni. Legfölül a mód gombbal a Windows billentyűt tudjuk letiltani illetve bekapcsolni. Játékok indítása előtt ajánlott ezt bekapcsolni. Ez alatt a led világítás kapcsolóját találjuk, melyet egy csúszkával könnyedén testre is szabhatunk. Ezalatt egy "Function" gomb is helyet kapott, amire nem sikerült rájönnöm, hogy valójában mire is jó. Legalul pedig egy profil gomb is helyet kapott. Ennek segítségével 5 profil között válthatunk, és mindegyik profilra más-más makrót állíthatunk be a gyártó által mellékelt szoftver segítségével.

IMG_1112

Itt rá is térhetünk a szoftverre. Felépítését tekintve egyszerű kezelhetőséggel rendelkezik, és egész sok mindent tudunk rajta kedvünk szerint állítgatni. Billentyűinket állíthatjuk át (igaz csak egy másik adott gombra), makrókat készíthetünk és rakhatjuk a makró gombokra. Sőt, a nyilak feletti 6 gombot is kedvünk szerint állítgathatjuk a sok felkínált lehetőség közül, többek között makrókat is állathatunk rájuk.  Gépeléshez, és játékokhoz is tökéletes a billentyűzet, bár a gyártó az utóbbira tervezte.

ozone software

Összegzés

Mindent megvallva, az Ozone Blade billentyűzete kifejezetten jól sikerült, sőt még a Steelseries Apex Raw-nál is jobbnak bizonyult. Könnyű használhatóságának, magyar kiosztásának és jó szoftverének köszönhetően megérdemli az ajánlott díjat. De így van ez ha az árát vizsgáljuk meg? Igen. A maga 17 000 Forintos árával jóval olcsóbbnak számít Steelserieses vetélytársánál.

Pozitívumok:

  • könnyen kezelhető
  • remek szoftver
  • magyar kiosztás
  • nem túl széles
Negatívumok
  • csak két színben világít

ajanlott-300x300

FPO

ozone-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter