a-preciz-csendestars-silverstone-ps10-teszt/2014/04/02

[TESZT] A precíz csendestárs - SilverStone PS10 teszt

2014. április 02. Szajcsán Márk

A SilverStone egy hónapja mutatta be Precesion sorozat következő tagját a PS10 névre hallgató hangszigetelt házát.  A tágas belső tér lehetőséget nyújt az ATX alaplapok befogadására, emellett széleskörű alkatrész kompatibilitással rendelkezik. Kizárólag fekete színben érhető el. Haladjunk kívülről, befelé. Vágjunk is bele!

DSC_0064

Külső:

A dobozból kiemelve egy 6,2kg-os házat kapunk. Hangszigetelt ház révén a ház teljesen letisztult. A ház tetején találunk 2 darab 12 vagy 140mm-es házhűtő ventilátornak kialakított kiemelkedést, illetve az elejében és a hátuljában 1-1, 120mm-es ventilátor helyet. A ventilátorok beszerelésével javíthatunk számítógépünk hőmérsékletén, mert az oldalán található szigetelés miatt igen csak lecsökken a házba jutó hidegebb levegő mennyisége. Persze ha nem szeretnénk betenni házhűtő ventilátort akkor sem kell megijedni, nálam 4-8°C-os melegedés volt észlelhető internetezés közben.

DSC_0155

A ház elején kapott helyet a bekapcsoló és újraindító gomb, 2 darab USB 3.0 csatlakozó, egy-egy 3,5-es mikrofon illetve fejhallgató nyílás, és a szokásos LED fény, ami a PS10 esetében kéken világít.  Az USB és a mikrofon/fejhallgató kábelei is hosszabbak lettek mint régebben, így kényelmesen eléri már minden alaplapnál a csatlakozó helyet. Pár centivel feljebb találunk 4 darab CD/DvD meghajtó slotot. Egyébként a ház eleje egy mozdulattal lepattintható a helyéről.

DSC_0168

A ház ajtaján dombornyomás van ami segíti a kábelek elvezetését, így több hely marad hátul és nem nyomódnak össze a kábelek. Mivel csendes házról beszélünk így az ajtókban hangszigetelő anyag is található ami minimálisra csökkenti a számítógépből eredő zajt.

Hátulján a szokásos komponenseket találjuk, alsótápos váz, 120mm-es ventilátor foglalat.

Alul 4 műanyag talpat találunk amin a házunk áll, így nem karcolódik az alja ha mozgatjuk, és a tápegységnek is lesz helye ahol a levegőt ki tudja fújni. Ezen kívül nincs egyéb hűtésre alkalmas nyílás. Tetején, elején és a tápegység alatt is porszűrő található, így kevés esély van arra, hogy valami nagyobb porcicát beszippant a számítógépünk.

Belső:

A ház, oldalaitól megfosztva egy jó nagy, és jól szerelhető belsővel örvendeztet meg minket. 4db 3,5-es meghajtóhelyet kapunk amiben kényelmesen elférnek a merevlemezeink. Felette a 4db ODD slot gyors lefogatóval ellátva, így villámgyorsan ki és beszerelhetjük CD/DVD írónk vagy ventilátor vezérlőnk. 2,5-es SSD meghajtó hely nincs a házban, de egy SSD tartóval a 3,5-es merevlemezek helyére bepattintható.

DSC_0172

A ház belső kialakítása kábel menedzsmentes, így a vezetékeket el tudjuk vezetni az alaplap mögé és nem zavarja a ház belsejében lévő szellőzést. Ezere az átvezető nyílásokra én tennék egy gumi borítást így a maximálisan védve a kábeleket sérüléstől.

Az alaplapi tálca itt is ki van vágva, ez ma már lassan alapkövetelmény egy számítógépháznál, így egy processzor hűtő csere alkalmával nem kell az egész alaplapot kikapni a gépből, elég leszedni a ház két oldalát és már mehet is a szerelés. A tetejében található dombornyomásnak köszönhető, hogy akár vízhűtést is könnyen és praktikusan szerelhetünk a házba.

DSC_0178

Sajnos a bővítőkártyák nyílását még mindig a kitörős verzióval van megoldva, reméljük lassan átszoknak a csavaros betétekhez. Így az a rész sem deformálódik el ha erősebben nyomjuk meg, elég csak kicsavarozni, és már szerelhetjük is be a videó, vagy hangkártyánkat a helyére.

Szerelés:

Szerelése egyszerű és könnyű. A csavarozás lehetősége egészen minimális. Az alaplapi csavarokat kézzel is be lehet tekerni, a menet jól volt vágva, nem akadt el sehol. Az összes kábelt szépen el lehet vezetni hátul, a ház ajtaján található dombornyomás miatt pedig szinte gyerekjáték. A merevlemezeket a tartóba berakva már csak be kell csúsztatni a helyére, így ennek szerelése sem okos nagy fejtörést.

DSC_0187

Specifikáció:
Modell: SST-PS10B (Black)
Alaplap: Micro ATX, Mini-ITX, ATX
Meghajtó helyek: 4 x 5,25″
5 x 3,5″ vagy 5 x 2,5″
Hűtés: Elöl és hátul: 120 mm-es ventilátor (+120 mm-es slot)
Felül:2 x 120 mm-es slot, 2 x 140 mm-es slot
Bővítőhelyek: 7
Tápegység: Standard ATX kompatibilis
Videókártya: 11,5″
Processzor hűtő: Max 169 mm
Nettó tömeg: 6,2 kg
Méretek: 219.9mm (W) x 480mm (H) x 521.5mm (D) 55L

tetszett

Írta: Szajcsán Márk