ambush-tower-offense-teszt/2014/12/23

Ambush! - Tower Offense – Teszt

2014. december 23. Teszt Vekerur PC

Az Ambush a régi Tower Defense stílust akarja többféle dologgal is megvariálni a telefonunkon, ám egy régi mondás jól leírja a megvalósítást: „Aki sokat markol, keveset fog.”

Alapvetően két dologgal variálták meg az ősrégi stílust: a már a névben is szereplő Tower Offense-el, ahol nekünk kell szörnyekkel tornyok ellen menni, illetve egyfajta stratégiai résszel, ahol nyersanyagokat termelhetünk, és épületeket építhetünk. (engem kicsit a Catan telepeseire emlékeztetett ez a rész)

A védekezés elég minimalista. Fix pontokra telepíthetünk négyféle tornyot, ellenségtípusokra megfelelőt. A szörnyek hordája kis épületekből jönnek, amiket nem tudunk elpusztítani, illetve a szörnyek se támadják a tornyokat. A szörnyek egyetlen célja a célba való beérés, ahol csökken az életerőnk, ami a városunk szintjétől függ.

unnamed20901

A támadás ennek az ellenkezője. Mi építhetünk szörnytermelő épületeket (ismét csak fix pontokra), s küldhetjük az ellenfélre. Ez a rész abban több kicsit, hogy az épületekből idézhetünk jó pénzért hősöket is, akik több életerőt vesznek le, ha beérnek.

A stratégia részben a fővárosunkhoz csatolhatunk nyersanyaglelőhelyeket egy hatszögű térképrendszerben. Ezek időközönként nyersanyagot termelnek, amivel fejleszthetjük a területeket, vagy bónuszt adó épületeket építhetünk (pl: több HP az egységeknek, nagyobb védelem, stb.).

Mik azok, amik miatt végül is elcsúszott ez a játék? Elsősorban az, hogy unalmas. A játék ugyan azt írja, hogy húszféle egység és húszféle torony van, ami jól hangzik, ám a gyakorlatban annyit jelent, hogy van 4-4 alap, és ezeket lehet 5 szinten keresztül fejleszteni. Ezek azonban már a legelejétől elérhetőek, így ezen a téren nem nagyon van előrébb haladás a játék során. Ezen kívül elméletileg x torony jobb y egység ellen, mint z egység ellen, de tapasztalataim szerint a varázslótorony a legerősebb minden ellen és nem érdemes mást építeni.

unnamed0901

A játék maga PvP alapú kéne legyen, hisz a többi játékost támadjuk (vagy ők támadnak minket), de ezek nem valós időben történnek, a védekezést az MI irányítja a felhúzott fejlesztések alapján, így gyakorlatilag olya, mintha nem is játékosok ellen játszanánk.

Még az unalomhoz hozzákapcsolva megemlíteném, hogy hosszabb távon azt vettem észre magamon, hogy csak az épületek felhúzásával foglalkozom, és csak akkor harcolok, ha muszáj, mert egyébként értelmetlen és céltalan. Azonban az épületek felhúzása csak a harcot erősíti, így egy ördögi körré válva, ez is meglehetősen értelmetlen.

Azonban ha még jó is lenne a td/to rész, akkor is ott lenne az a tény, hogy a pályák iszonyatosan kiegyensúlyozatlanok. Az egyiknek szinte elég az a három torony, amit a kezdő pénzből rakok le, míg van egy amelyik szinte megcsinálhatatlan olyan sebességgel jönnek az új lénytermelő épületek.

unnamed40901

Megemlíteném még, hogy a játék kisebb bugokkal is tele van, amik nem okoznak komolyabb gondot, de egy idő után zavaróvá vált, hogy a nyersanyag panelt nem tudom normálisan becsukni, vagy az, hogy az egyik pályán 10x kell próbálkozni, hogy le tudjak rakni egy tornyot...

A játék maga ingyenes, de lehet venni ékkövet a játékon belül, amiért fejlesztéseket lehet venni, nyersanyagot, stb.

A játék egy Samsung Galaxy S2 készüléken volt tesztelve.

Írta: Teszt Vekerur

Hasonló bejegyzések: