antec-gx700-katonai-stilusu-haz-extrakkal-teszt/2013/02/13

Antec GX700 - Katonai stílusú ház extrákkal TESZT

2013. február 13. Kocsis Bence Gépház

Számítógépházak tömkelege van jelenleg a piacon. Ezek között vannak extrém külsővel megáldott variációk és olyan házak, melyek "minimál" stílusban készültek. Az Antec most egy olyan házzal állt elő, mely katonai kinézetet kapott, ez a típus a GX700, melyet az Antec biztosított szerkesztőségünk számára. Hogy rejtőznek-e különlegességek az érdekes külső alatt, most kiderítjük.

Antec GX700:

Amikor először ránéztünk a házra fura érzés fogott el bennünket, hirtelen nem tudtuk eldönteni, hogy most ez szép, vagy rettentő ronda. Nézegettük-nézegettük, és kezdtük megszokni a kinézetek, a sok-sok kütyü, mely el van helyezve rajta, egyre pozitívabb érzelmeket váltott ki belőlünk.

IMG_1614

Nézzük meg először is a ház elejét. Itt kapásból szembetűnő egy nagy piros gomb, igen, ez lesz a bekapcsoló gomb, az átellenes, oldalon pedig találjuk a feketére festett Reset gombot. Ezen gombok alatt találunk egy hatalmas fémlemezt a modell (Antec GX700) nevével. Ezt a lemezt el tudjuk távolítani, és könnyen hozzáférhetünk a porszűrőhöz. A front rész tetején találjuk az 5,25"-os meghajtóhelyek borítását, melyet nagyon érdekesen rögzítettek. Minden lemez két fénykallantyú oldalra billentésével oldható fel, és könnyedén kivehető.

IMG_1608 IMG_1627

A ház tetején találjuk az I/O panelt, ami ismét egy érdekessége a háznak. A 2 darab USB 2.0, a 2 darab USB 3.0, valamit az audió ki/bemenet egy fémlemezbe van ágyazva. Emellett található egy fura kinézetű fedél. Ez nem az aminek látszik. Első körben azt hittük, hogy ez alatt található a bekapcsoló gomb, de ugye ezt már kilőttük. Ez a ház külsőleg vezérelhető ventilátor szabályozással lett ellátva, így a felhajtható fedél alatt egy 3 fokozatú kontroller található.

silicon_power

IMG_1611 IMG_1612

A ház oldala felé haladva láthatjuk, hogy mindössze egy 120 mm-es ventilátor számára kialakított perforált rész került elhelyezésre. Nem kell azonban megijedni, hiszen a ház hűtése teljesen rendben van. Nézzük meg a ház tetejét és láthatjuk, hogy egy kitüremkedő perforált rész alatt 2 darab 140 mm-es ventilátor került elhelyezésre, ami nem opcionális, hanem gyárilag a ház része. Itt érdemes megemlíteni, hogy ha a 2 darab 140 mm-es ventit eltávolítjuk akkor az olyan folyadékhűtést is be tudjuk tenni, amely 240 mm-es radiátorral rendelkezik.

Ha a ház hátsó részét szemügyre vesszük, akkor láthatjuk a folyadékhűtéshez használható 2, kör alakú nyílást, a 120 mm-es ventilátor perforált részét és a 7 darab leszerelhető PCI-E eszköz használata során eltávolítandó takaró lemezeket. Ez sem egy egyszerű kialakítás, hiszen a csavarok a házon kívül kerültek elhelyezésre, melyeket egy ráhajtható takaró lemez fed.

IMG_1636

Most, miután körbejártuk a "dobozt", vegyük le az oldalsó lapokat és nézzünk bele a ház belsejébe.

Miután levettük mindkét oldallapot, kellemes csalódás ért bennünket - ezután szerelmesedtünk bele egyre inkább az Antec remekművébe - hiszen szinte teljesen átláttunk a házon. Ez furán hangzik, de ez jó, hiszen aki szerelt már számítógépet, tudja, hogy mennyi problémát tud okozni, egy tömör, tehát az alaplapi oldalon teljesen fedett kaszni.

IMG_1623

Az alaplap alatt hatalmas lyuk tátong, mely a legkülönfélébb processzor hűtők szerelését lehetővé teszi anélkül, hogy az alaplapot el kellene távolítani. Emellett még egy jó dolog, hogy az processzor tápcsatlakozónak pont ott van egy lyuk, ahol lennie kell, így az alaplapi tálca mögött könnyedén kivezethetjük. Ugyanez a lehetőség vonatkozik, szinte az összes kábelre és csatlakozóra, mindent rejtve tudunk csatlakoztatni a megfelelő helyre. Minden apró lyuknak és domborulatnak fontos szerepe van. Nézzük meg például a tápegység helyét. Nagy öröm volt, mikor elhelyeztük a tápot és nem mozgott, hiszen a házon elhelyezett domborulat stabilan tartotta a helyén. Meg kell említeni még, hogy a tápegység alatt egy könnyen tisztítható porszűrő kapott helyet, ami még egy pozitívum.

A meghatóhelyekről is érdemes beszélni, hiszen a felül elhelyezett 4 darab 5,25"-ös hely szerszám nélkül szerelhető. Lejjebb található az 5 darab 3,5"-os meghajtóhely, mely természetesen 2,5"-ös meghajtókkal (HDD, SSD) is kompatibilis. A lenti meghajtóhelyek keresztirányban helyezkednek el, a működtetésükhöz szükséges táp és sata kábeleket az alaplapi tálca nyílásain rejtve könnyen eljuttathatjuk.

IMG_1641

IMG_1642

Néhány fontos információ a ventilátor kompatibilitásról: Ugyebár felül kapunk két gyárilag elhelyezett 140 mm-es ventilátort, mely kicsit süllyesztve került elhelyezésre, ami jótékony hatással van a processzor hűtés kompatibilitásra. Ennek köszönhetően a 140 mm-es ventilátorral ellátott CPU hűtők is (mint például a Noctua NH-D14) könnyedén elférnek. Hátul található egy gyárilag elhelyezett 120 mm-es ventilátor. Ezeken kívül még 3 opcionális hely áll rendelkezésre. Oldalt egy darab 120 mm-es valamint elől, 2 darab 120 mm-es ventilátort tudunk betenni. A két első ventilátorhely könnyen hozzáférhető, könnyen szerelhető.

IMG_1635

Amint a képen látható szinte lehetetlen, hogy kompatibilitási probléma legyen bármilyen processzor hűtővel, a processzor tápellátása is megoldott

IMG_1640

Az ANtec Kühler H2o beszerelve, látszik, hogy az alaplap fölött még rengeteg hely van...

A házban tehát összesen 6 ventilátor helyezhető el, amiből 5 darabot közvetlenül a ventilátor szabályzóra rá is köthetünk.

IMG_1624

Beszéljünk a méretekről is, hiszen ez is fontos szempont egy ház választásakor.  500 mm  x 200 mm x 450 mm-es külső méretekről beszélünk, aminek köszönhetően - bár nem mértük le, hiszen egy Antec Kühler H2o megoldással próbálkoztunk - 16-17 cm magas processzor hűtő gond nélkül elférhet, a gyártó 17,2 cm-t adott meg. Szinte nem is nagyon tudtunk negatívumot mondani erről a házról, de mégis találtunk egyet. Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy az alsó meghajtóhelyek fixek, tehát egy a legméretesebb VGA elhelyezése nem lehetséges. Bár a gyártó által megadott méretben, ami 29,3 cm, egy Gigabyte GTX 680 bőven elfér, egy GTX 690 már nem igazán. A ház alaplapból képes fogadni a standard ATX, microATX és Mini-ITX méretű változatokat.

Specifikáció:

Antec GX700 specifikáció
Alaplap kompatibilitás Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
Meghajtó helyek 3x 5.25"
5x 2.5"/3.5"
Hűtés Elől 2x 120mm
Hátul 1x 120mm
Felül 2x 140mm  (támogatás: 2x120mm)
Oldalt 1x 120mm
Lent -
Bővítőhelyek 7
I/O Port 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x fülhallgató, 1x mikrofon
Tápegység méret ATX
Kompatibilitás CPU 160mm
TÁP 200mm
GPU 290mm
Méretek 19.7" x 7.9" x 17.7" 500mm x 200mm x 450mm
Súly 13.8 lbs. (6.26 kg)
Speciális tulajdonságok USB 3.0 kivezetés Kétsebességes, ötcsatornás fan controller Támogatja a 240mm radiátorokat
Ár 21.000 Ft

Értékelés:

A szerkesztőségünkben járt GX700 elnyerte tetszésünket, hiszen kedvező méretekkel rendelkezik, szinte minden hardverrel kompatibilis az extrém hosszúságú VGA-kat eltekintve. Nem egy megszokott külső, ami az övé, ezért aki nem akar beállni a sorba a sok csili-vili háztulajdonos mögé, és inkább szeretne egy megbízható házat viszonylag olcsón - hisz 21000 forint az ára - akkor mindenképp ajánljuk.

rendszeriajanlott

Antec GX700

antec

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: