aprilis-11-en-kerul-piacra-a-ryzen-5/2017/03/16

Április 11-én kerül piacra a Ryzen 5

2017. március 16. Herczeg Balázs

A Ryzen 7 piacra dobása siker volt, hamarosan pedig mi is be fogunk róla számolni, miért is különleges az AMD új platformja. Ugyan a Ryzen 7 széria remek ár/érték aránnyal rendelkezett, de sok ember nem szeretne több mint 90 000 Ft-ot kiadni egy processzorért. Itt jön képbe a Ryzen 5 széria, amely a Ryzen 7 8 mag 16 szálas processzoraival ellentétben 4 mag 8 szálas, illetve 6 mag 12 szálas kivitelben érkeznek, mindezt pedig kedvező áron fogja kínálni az AMD.

A célközönség ez esetben is a gamerek és a tartalomgyártók tábora lesz, tehát ha valaki streamelni szeretne játék közben és pénztárcája kevésbé engedi a túlzott elrugaszkodást, annak a Ryzen 5 széria lesz a megfelelő választás, melyek árazásban az Intel Core i5 szériájával fognak versengeni, csak azzal szemben olyan extrákat kínálnak, amely nem minden Core i5-nek adatott meg. Az első az SMT, vagyis fizikai magok és virtuális szálak egyaránt találhatóak a processzorokon, habár ezt az intel is szeretné pótolni a következő i5 szériájában. A másik pedig a túlhajtásban rejlik, ugyanis a Ryzen 7 szériához hasonlóan a Ryzen 5 széria minden egyes modellje szintén korlátozásoktól mentes lesz túlhajtás tekintetében, így bárki szabadon játszadozhat majd a szorzózárral.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PSmGLU2Jx0Y[/youtube]

A Ryzen 7-hez hasonlóan az 5-ös széria is kapott SenseMI támogatást, így biztosak lehetünk abban, hogy a processzor minden esetben a lehető legjobbat fogja hozni magából. A magok persze nem csak a SenseMI technológiának köszönhetően lesznek gyorsabbak, hanem az XFR technológiának köszönhetően is, amely intelligens módon automatikusan túlhajtja a processzort, ha éppen a processzoron lévő hűtés képes kellőképpen lehűteni a processzort. Az utóbbi természetesen csak az X jelzéssel ellátott processzorokon lesz elérhető.

ryzen5_5

A Ryzen 5 szériában ahogy korábban is írtam lesznek 6 mag 12 szálas, és 4 mag 8 szálas processzorok, mindegyikből kettő. A csúcsot ezúttal az Ryzen 5 1600x fogja jelenteni, amely ugyan hűtő nélkül érkezik 95W-os TDP-vel, cserébe XFR támogatással rendelkezik. A processzor alapórajele 3.6 GHz lesz, amely 4.0 GHz-es boostolt órajelig képes felugrani, ehhez pedig még hozzátársul az XFR, amely várhatólag minimum 100 MHz-et még dobni fog az órajelen. A processzor mindössze 249 dollárt fog kóstálni, de ez sajnos csak az amerikai piacra lesz igaz, nálunk kicsit drágábban lehet majd hozzájutni.

Még 6 mag 12 szállal érkezik a Ryzen 5 1600, amely már nem rendelkezik XFR támogatással, cserébe csak 65 W-os TDP-vel rendelkezik, ráadásul még gyári hűtőt is kapunk hozzá. Az 1600 3.2 GHz-es alapórajellel kerül piacra, amely a boostnak köszönhetően 3.6 GHz-re képes maximálisan felugrani. Ez 219 dolláros ajánlott fogyasztói árral kerül az amerikai piacra.

A Ryzen 5 1500X már csak 4 maggal és 8 szállal rendelkezik, cserébe XFR támogatást élvez, ráadásul a TDP sem vészes, hiszen szintén 65W-os értékkel rendelkezik a processzor. A többi processzorral ellentétben itt biztos információ van arról, hogy az XFR 200 MHz-et fog növelni a processzor órajelén helyzettől függően. Az alapórajel ezúttal 3.5 GHz lesz, amely 3.7 GHz-ig boostol, de az XFR ezt az értéket 3.9 GHz-ig még feljebb fogja növelni. Az ajánlott végfelhasználói ára várhatóan 189 dollár lesz.

Végül a Ryzen 5 1400 szintén 4 maggal és 8 szállal érkezik 65 W-os TDP-vel. Az alapórajel ez esetben 3.2 GHz lesz amely 3.4 GHz-ig fog boostolni. A picit visszafogottabb teljesítményhez viszont egy visszafogott 169 dolláros árcédula társul.

ryzen5_4

A processzorokhoz új hűtők is érkeznek a Wraith Stealth és a Wraith Spire személyében. Technikai paraméterekről csak később lesz információ, ellenben az már biztos hogy a Ryzen 7 hűtőkkel ellentétben ezek már nem fognak RGB támogatással rendelkezni. A Wraith Stealth a Ryzen 5 1400 mellé, míg a Spire a Ryzen 5 1500x és 1600 mellé lesz csomagolva.

ryzen5_3

A processzorok április 11-én kerülnek kereskedelmi forgalomba, tesztek addig nem várhatóak. Az AMD a Ryzen 5 szériához leginkább a B350-es chipsettel rendelkező alaplapokat találja reális választásnak, ugyanis ezek még támogatják a túlhajtást, ha nem is feltétlenül rendelkeznek SLI kompatibilitással. A processzorok értelemszerűen AM4 foglalatú alaplapokkal lesznek kompatibilisek. Ez pedig a jövőben érkező össze Ryzen, Ryzen+ illetve további ZEN architektúrára épülő processzorra igaz lesz.

 

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter