arcade-sardobalas-gravel-teszt/2018/03/04

Arcade sárdobálás - Gravel teszt

2018. március 04. Bordás Dávid

Jó ötlet-e manapság terep-rally témával foglalkozó játékot készíteni? Vajon ha van egy jó ötlet, hogyan lehetne azt úgy megvalósítani, hogy egy jó játék legyen belőle? Talán választ ad a mai tesztalanyunk, a Gravel.

Az alapötlet a szóban forgó játéknál elég egyszerű. Fogták a Milestone kreatívjai a tereprally témát és megmondták a fejlesztőknek, hogy mikor van a kiadás időpontja. Tavaszi szezon elején, szóval húzzatok bele csináljatok valamit. A címet még megadták nekik, vagyis murvás kavicsos pályák legyenek a játékban.

Ebben a témában mostanság kevés játék van. Tavaly kaptunk a Codemasterstől egy felemásra sikeredett Dirt 4-et, illetve még nagyobb címnek számít a WRC 7. része, ami rally témát dolgoz fel. Akik autós játékra vágynak szimulátori szinten, azoknak még mindig a Forza, Project Cars(?), Gran Turismo, Asetto Corsa kvartett marad, de ezek mind pályaversenyzéssel foglalkoznak. Ha valaki terepre akar menni szimulátorozni, a Dirt Rally lehet alternatíva. De ott nincsenek Dakar gépek vagy trophy truck-ok… Az olasz fejlesztőcsapat pont ezért próbálta betömni ezt a tátongó lyukat a tereprally szerelmesek szívében. Persze nem véletlen, hogy nem készültek a közelmúltban ilyen stílusú játékok. Szűk réteg az, akiket érdekel a téma. Illetve a tereprally pont olyan technikai sportág, mely játékba fordítva egy elég unalmas élményt ad. Nem véletlen, hogy idén vállalta először egy fejlesztőcsapat, hogy egy igazi Dakar játékot készít. technikai korlátai voltak eddig, és a közönség talán mostanra nőtt akkorára, hogy értelme legyen csinálni. Ahogy talán a közönség a Gravelnél is akkorára nőtt, hogy legyen értelme belevágni a fejlesztésbe.

Az érdeklődő tábor megvan (személyem is), az ötlet is megvan, hát valósítsuk meg. A Dakar név elkelt, így tegyünk le valami saját ötletet az asztalra. Mi lenne, ha összehoznánk a tereprallyt előre helyezvén a rally szakágat és mindezt csináljuk úgy, hogy beleteszünk egy kis autókrosszt is. Akkor legyen csináljuk meg.

A Colin McRae Dirt 2007es ötletét melegítették újra. Csak akadt egy kis probléma. messze nem lett olyan jó a megvalósítás, mint ahogy ők azt elképzelték.

Fentebb említettem, hogy a tereprally unalmas lehet játék formában. Ez azért egy igaz megállapítás, mert a rallyval ellentétben nem 7-10 perces szakaszokból áll a verseny (persze a rallyra sem teljesen igaz ez az állítás, de ettől most tekintsünk el), hanem 30-40 perc esetleg 1 órás szakaszok is lehetnek. Nem egy jó alap egy pörgős játékmenetnek. A pörgős játékmenet 3-4 perces versenyekből áll, amik gyorsan teljesíthetőek és nem kell 30 percet kormányoznunk folyamatosan, hogy elérjünk a célba. 30 perc alatt egy egész bajnokságot letolunk. Rövid pályák, kevés kör, sok autó. Nagyon jó ötlet, de máris elrugaszkodtunk kicsit az alaptól.

Innen még lehet jó tereprallys játékot kreálni. Van rengeteg autónk, amik a világ sokfajta szakágából jöttek. Tereprally gépek, amik a dakart is elbírnák, trophy truck-ok, amik a baja 1000 legerősebb gépei. Elég kevésnek hangzik, csapjunk még hozzá valamit. Rallycross, mostanság igen népszerű, tegyünk bele azt is. És akkor ne maradjanak már ki a rally autók sem. Bár ezek az autók csak utólag kerülhettek be a képbe, mert az addigi felhozatal igen gyér volt. Valószínűleg a pályák tervei előbb lehettek készen, mint az autólista…

Ha már pályák. Viszonylag sok van benne és igen csak jellegzetesek. Namíbiai sivatag, alaszkai erdőség és sokfajta szép táj, amire jól lehet versenyeket építeni és a versenyhelyszínek gyönyörűen le vannak modellezve. Szép a sivatag, ahol a dűnék között ugrálhatunk a kocsikkal, csodálatosan fest az erdő, amin átszáguldunk és úgy vannak megtervezve a pályák, mintha egy dakar szakaszt látnánk, csak lerövidítve. Jócskán. Checkpointok között kell áthaladni a szakaszokon 7 ellenféllel megküzdve. Itt sem a rallyzás szabályait követték a készítők, az egyenként indítással. Aztán ugye szóba jöttek még a kocsik kapcsán a rallycross verdák. Ez már egy sokkal izgalmasabb szakág, amit egy az egyben be lehet pakolni a játékba. Erős kocsik, zárt pályák, lökdösődés, 3-4 körös futam. Kész. Néhány rallycross pályát pakoltak a játékba, de ezek is szépen vannak lemodellezve.

De ott maradt az a sok rally gép. Velük mi legyen? Itt jön ki az, hogy ezeket csak utólag szerelték a játékba. Rally szakaszokat ne keressünk, mert klasszikus (még ha nem is létező) rally stílusú pályákat nem kapunk.

Mesélek még egy keveset a jó tulajdonságokról. Említettem, hogy rengeteg az autó a játékban. Amik hellyel-közel még jól is néznek ki. Egy-egy modell furcsán néz ki, de alapvetően szépek és kidolgozottak. A rallyautók itt is kicsit olyan érzést keltenek, mintha utólag dobták volna még hozzá a bandához. A korábban említett pályák is változatosak és szépek. Az Unreal Engine nagyon szépen teszi a dolgát, bár itt ott azért vannak hibák. De ezekről majd később még a jó dolgoknál tartunk. Ami elengedhetetlen a versenyzéshez, azok a játékmódok. kifejezetten sokat kapunk belőle, amik bár nem a spanyolviasz feltalálásának újszerűségével vetekszenek, de elég változatosak. A-ból B-be futam, amolyan tereprally szakaszok, körversenyek, főleg rallycross, és ezek megfejelve különféle plusz feladatokkal. Például az időfutamok, amik lehetnek checkpoint rendszerű futamok és körversenyek is, amikben az óra ellen vesszük fel a harcot. Aztán bossok ellen is küzdhetünk, amiket 1v1-es versenyekben teszünk majd meg. Nem sok eltérés van egy mezei versenyhez képest, csak annyi, hogy kevesebb ellenféllel kell harcolnunk a győzelemért. Eliminációs versenyeken is megméretethetjük magunkat, amiket már szintén láthattunk máshol, minden 20. másodpercben kiesik az utolsó helyen tanyázó versenyző és a legtovább jutó pilóta nyer. Illetve egy érdekes módozattal is feldobták a játékot, amit innen-onnan ollóztak össze, de egyedi lett. Egy pályán kell végig mennünk, de a checkpointokat táblácskákkal fűszerezték, amiken át kell hajtanunk. Piros X-ek és zöld nyilak szerepelnek a táblákon és értelem szerűen a nyilakat kell áttörni, ha nem akarunk veszíteni, ugyanis az X-ek találata jelentős sebességcsökkenéssel jár.

Nem is lenne a fenn említett verseny rossz, ha nem rontották volna el azzal, hogy a játék rosszul érzékeli néha a találatokat. Ha véletlenül kilinccsel előre érkeznél meg egy ilyen kapuhoz, ami egy rallyjátékban azért megesik, és két táblát, vagyis X-et és nyilat mutató táblát is elütsz, akkor bizony le fog lassulni a kocsi, még akkor is ha előbb találtad el a zöld utat mutató jelzést. Ez azért elég frusztráló dolog lehet egy idő után a 44. próbálkozás után. Ezzel pedig elérkeztünk a fekete leveshez, a játék rossz tulajdonságaihoz. Ugye az alapötlet szerint tereprally pályákat vonultat fel a játék, viszont akkor nem értem, hogy a dakar szörnyeket miért a rallycross pályákon kell bevetni és a tereprally futamok helyszínén miért a rally autók csapnak össze egymással. Vagy crossautók. A sivatagi dűnék között. Értem, hogy változatosak akartak lenni, illetve ott volt az az ötlet is, hogy ugyan miért ne lehetne? De akkor nem kellett volna ennyire szimulátorosra és komolyra venni a figurát a jó körítéssel és az amúgy jónak igérkező irányítással. Mivel az elején az irányítás tényleg egész jónak hat. Részletekbe menően állíthatjuk a segítségeket, amiket a játék nyújt a szörnyek megzabolázásához. Emellett a kocsikat is aprólékosan tudjuk beállítani egy-egy verseny előtt. Szóval jónak tűnik az elején, aztán rájövünk, hogy semmi értelme a kiterjedt tuningnak. Első felfedezésünk akkor lesz ennek kapcsán, mikor az első versenyek folyamán, egy arra a terepre alkalmatlan autóval pattogunk majd az erdő közepén. Tökmindegy, hogy hogyan állítjuk be a felfüggesztést, ugyanúgy fogunk elpattogni az útról. Aztán az első kanyarnál leesik majd az is, hogy a kocsi nem fordul jobban attól, hogy reszponzívabbra állítottuk a kormányt. Viszont azt legalább sikerült elérniük a fejlesztőknek, hogy a különböző kocsik más irányítási karakterisztikával rendelkezzenek, szóval más egy összkerekes kocsi terelése, mint egy hátul kaparósé. Az irányítást meg akarták bolondítani egy kis nedvesség bevezetésével az egyenletbe. Igen esik néha az eső (nem, nincs dinamikus időjárásváltozás), de a vezethetőségen kb. semmit nem változtat. Szép, szép az eső, de legalább hatástalan. Vagyis még csak szépnek sem mondanám. A vízfelverődések mintha 2005-ből jöttek volna. Az irányításhoz hozzájön még a játék fizikája. Miután a játékos megszokta, hogy elpattog az autója az útról jöhet a felismerés, hogy nem csak a pálya karakterisztikájához nem illó kocsiknál történik meg ez, hanem típustól és beállítástól függetlenül minden kocsinál. Mintha a játék nem ismerné a lengéscsillapító működését. Csak annyira ismeri, hogy gázadáskor és fékezéskor bólogatnak előre-hátra az autók. Szóval vannak itt gondok. Azalatt a pár nap alatt, míg játszottam vele, 4 kisebb-nagyobb javítást kapott a játék, de sokkal jobb nem lett. Talán még foltoznak rajta.

De hogy ne a játék szidásával fejezzem be a bemutatót, meg kell említeni, hogy a körítés, amivel felvezetik a versenyeket, megadják a motivációnkat a bossok legyőzéséhez egész jól sikerült. Rengeteg energiát feccöltek a versenyek közötti kommentárokba. Sokszor már túluntúl sokat. Egyes futamok előtt olyan hosszú mondókája van a kommentátornak, aki stílusosan a Gravel channel munkatársa, hogy annyi alatt míg ő azt elmondja már vége lenne egyes futamoknak. AZ ember játszani akar nem a narrátor hangját hallgatni. És ha már hangok. A versenyautók hangjai egy átlagos szintet érnek el. Biztos vagyok benne, hogy hang alapján nem lehetne megkülönböztetni benne egy Fiat 124-est egy Toyota Celicától. Az egyedibb hanggal rendelkező kocsikat viszont azért hangból is megállapíthatja egy vájt fülű, mint például egy Impreza boxer motorjának bugyborékolása. A hangokhoz még a zene is hozzátartozik, ami hát szintén nem egy nagy durranás. Rock számok szólnak a versenyek között és közben is. Nem mondanám változatosnak, de tűrhető a felhozatal.

PS4-en játszottam a játékkal, így a stabil fps szám nem volt gond a játék számára, bár azért helyenként trükközni kellett, hogy stabil is maradhasson. A 30 méternél távolabb lévő objektumok már kifejezetten homályosak, ami néha zavaró lehet fékezési pont megtalálásánál. Aztán amin még spóroltak a készítők a futásteljesítmény növelése érdekében, az a visszapillantó tükör hiánya. Van belső nézete a kocsiknak, de működő tükör sajnos nem jár mellé. Apróságnak tűnhet, de nem árt tudni honnan közeledik az ellenfél. Már csak azért sem, mert nagyon buta és agresszív tud lenni az AI. Kilök a pályáról, akár fékezés közben is kocsink fenekébe hajt.

Mindezek tudatában és persze az árával megfejelve, nem tudnám jó szívvel ajánlani ezt a játékot. Szépnek, szép, de sok helyen nagyon bugos tud lenni és a játékélményhez sem adnak hozzá a fentebb említett butaságai a programnak. A jó ötletnek tűnő dolgok, mint a tegyünk 8 monstrumot egy rallycross pályára egyáltalán nem sül el jól a gyakorlatban. Aki rajong a tereprallyért az tehet vele egy próbát, de az is inkább csak könnyed arcade élményként fogja fel a játékot. Illetve aki szereti az autós játékokat, kipróbálhatják, de az biztos, hogy nem a jelenlegi árán, ami 50 euró környékén van. Egy komolyabb leárazáskor érdemes inkább lecsapni a Gravelre.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p-gD9H5VJXI[/youtube]

A teszt lehetőséget köszönjük a Magnew-nek.

 

Írta: Bordás Dávid