az-amd-kiadta-windows-8-1-hez-valo-drivereket/2013/06/27

Az AMD kiadta Windows 8.1-hez való drivereket

2013. június 27. Szajcsán Márk

A speciális driverek az operációs rendszer előzetes változatához használhatók, és támogatják bevezetett újdonságok zömét.

Az AMD bejelentette, hogy a tegnap kiadott Windows 8.1-es frissítés előzetes verziójához elkészítették az első, WDDM 1.3 kompatibilis grafikus meghajtót. A speciális Catalyst WHQL aláírást kapott, és minden DirectX 11-et és 11.1-et támogató grafikus processzorhoz használható. FirePro Catalyst is érkezett, mely a professzionális APU és VGA-khoz használható.

Az új Catalyst és FirePro Catalyst driverek mindent támogatnak, amely a hivatalos meghajtókhoz és a Windows 8.1-ben  bevezetett újítások nagy részét kezelik. Kompatibilitás a WDDM 1.3-as felülettel, de jelenleg ehhez GCN architektúrára épülő Radeon, illetve FirePro szükséges, vagy Kabini, Temash, Richland és Trinity APU, valamint Radeon HD 7600M és 7500M sorozatba tartozó MXM modul. A többi hardver WDDM 1.2-es felületet támogat, de később ha az AMD leteszteli az összes grafikus vezérlőt, ki lesznek terjesztve 1.3-ra.

amdlogoradeon

Az új Catalyst és FirePro Catalyst driverek támogatják a Microsoft Wireless Display technológiáját, de csak akkor, ha a platform a képi tartalom vezeték nélküli továbbítására fel van készítve. Ide tartoznak az aktuális A6, A8 és A10-es APU-k. Mindegyik AMD grafikus vezérlő támogatja a 48 Hz-es dinamikus képfrissítést a 48 képkocka/másodperces sebességgel rögzített filmek natív lejátszása érdekében. Az optimalizált agresszív vertikális szinkron megszakítás kezelése is megoldott, és ezt kiegészíti a Skype/Lync videokonferenciák GPU-val történő gyorsítása is.

catalogo

A GCN architektúrára épülő Radeonokat érinti a DirectX 11.1-es API új, Tiled Resources funkciója, melyet a megjelent meghajtók szintén támogatnak.Sok szempontból hasonlít az AMD PRT (Partially Resident Textures) technológiájához, így a hardveres megatextúrázás a Windows 8.1 megjelenésével már DirectX 11.1 alól is kihasználható.

A Windows 8.1 32 és 64 bites verziójához az AMD oldaláról szerezhetjük be Radeon és FirePro driverünket.

Írta: Szajcsán Márk