az-lg-elarulja-a-hajlitott-oled-tv-jenek-titkat/2014/10/14

Az LG elárulja a hajlított OLED TV-jének titkát

2014. október 14. Kocsis Bence TV

Az LG Electronics ívelt OLED TV-jének piaci bevezetését követően sokakban felmerült a kérdés, hogy valójában mi az igazi haszna a hajlított kijelzőpanelnek és hogyan lehetséges, hogy annak minden pontja ideális távolságra esik a néző szemétől. Az LG most felfedi a titkot.

Az LG Electronics a síkképernyős tévék egyik vezető gyártójaként az OLED kijelzőpanel fejlesztése mellett tette le a voksát. A dél-koreai gyártó az OLED-ben látja a jövő televíziós technológiáját és piacvezető is ebben a kategóriában, a világon és hazánkban egyaránt. Az első ívelt OLED TV 2013 végén érkezett a magyarországi piacra és azóta még egy új modell került a boltok polcaira. Az LG töretlenül fejleszti az OLED kijelzőtechnológiát, aminek eredményeképpen idén több hasonló készülék megjelenése is várható a hazai piacon.

Az LG ívelt OLED TV fő előnyei a síkképernyős társaival szemben, hogy az emberi szem számára kényelmesebb tévénézést és jobb képminőséget biztosít (a merőleges rálátású pixelek miatt), valamint nagyobbnak is látszik, mint a lapos képernyők. Az ívelt kialakítás által a képernyő minden pontja ideális távolságra van az emberi szemtől, így kényelmesebb a tévénézés, ráadásul a képernyő szélein nem torzulnak a színek és minimálisan sem romlik a színvisszaadás, ami egy nagy képernyős sík LCD TV esetében előfordulhat. Az ívelt képernyő előnyei közé tartozik továbbá, hogy közelebbről nézve nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában.

LG_ivelt_TV_2

Hogyan számolja az LG az ideális ívet?

Sokakban félreértést okozott az a tézis, hogy az ívelt képernyő minden pontja egyenlő távolságra van a néző szemétől. Ezt nem egy nézőre kell vetíteni, hiszen általában nem csak egy ember néz egy tévét. Az LG különböző kutatások és tanúsítványok adatainak segítségével kapta meg, hogy egy TV-t átlagosan hány ember, átlagosan milyen távolságból néz.

Amennyiben a televíziót néző emberek feje egymástól vállszélességre van, a tévé széleit összekötik a két szélső ember fejével, és ahol a vonalak metszik egymást, ott lesz a kör középpontja. Így lesz meg az 55”-es ívelt OLED TV ívének 5 méteres sugara. Tehát az LG ívelt koncepciójával élvezetesebbé válhat a televíziózás élménye, akár több néző számára is.

LGAz LG jelenleg magyar piacon kapható ívelt OLED TV-je az 55EA970V modell, amely 3D SMART TV is egyben, és amelynek bruttó ajánlott bruttó fogyasztói ára 999 990 forint.

Írta: Kocsis Bence