be-quiet-silent-wings-2-teszt/2013/07/21

Be Quiet! Silent Wings 2 - teszt

2013. július 21. Herczeg Balázs Rendszerhűtés

A héten nálunk járt a Be Quiet! Silent Wings 2 felső-kategóriás ventilátora. A tesztterméket ezúton is köszönjük a gyártó hazai disztribútorának, az FPO Hungary-nek.

Szerkesztőségünkben már elég sok ventilátor járt, de a Be Quiet termékei, eddig nem igazán akartak minket meglátogatni. Szerencsére mindennek eljön az ideje, így kipróbáltuk a Slient Wings 2-t. Ami először feltűnhet az a fordulatszáma, ami mindössze 1500 RPM. Ennek következtében könnyen felmerülhet a kérdés, Egy 1500 RPM-es ventilátorral mit tudok kezdeni? Az 1500 nem túl kevés fordulatszám? Az első kérdésre rengeteg választ lehet adni, de ezt majd később kifejtem, a második kérdés válasza, pedig az, hogy ha processzorunk hűtésére tervezzük felszerelni ezt a ventilátort, lehet hogy kevésnek fog bizonyulni. Mi éppen ezért megvizsgáltuk, mennyire képes a ventilátor egy Corsair H60 vízhűtés segítségével lehűteni a processzort.

IMG_0151_kicsi

Silent Wings 2

Még mielőtt bármibe is belekezdenénk, szokásunkhoz hívően megvizsgáljuk a terméket, esetünkben a német gyártó 120 mm-es ultra-halk ventilátorát. Először is vessünk egy pillantást a hűtő kialakítására. Amint látható, a hűtő nem éppen szabályos négyzet alakú, hála annak, hogy a ventilátort körbeölelő váz picit vastagra sikeredett, ebből adódóan egy szabványos négyzet alakú vízhűtésre való szerelésnél akadhatnak problémák, amik nagyjából annyit jelentenek, hogy nem teljesen illeszkedik a ventilátor a radiátorra. A ventilátor teljesen fekete színben pompázik, amin csak a gyártó logójának köszönhetően láthatunk sárga és fehér színt. Természetesen ha a gyártó matricáját eltávolítjuk, a hűtő teljesen fekete lesz. A ventilátoron 7 lapát helyezkedik el, melyek egyedi kialakítást kaptak a tökéletes légáramlás érdekében. Ezenfelül a kábelharisnyázott így nem kell aggódnunk amiatt, hogy az összegabalyodna.

A ventilátor technikai adatai (12V-os használat esetén):

Ventilátor méretek: 120 x 120 x 25 mm
Feszültségi tartomány: 4-14V DC
Sebesség: 1500rpm
Zajszint: 15,7dB(A)
Légáramlás: 85,8m³/h / 50,5cfm
Légnyomás: 1,63mm/H2O
Bemeneti teljesítmény: 2,4W
Bemeneti áram: 0,2A
Csatlakozó: 3-pin
Élettartam 25°C-on: 300 000h

IMG_0152_kicsi

Amint látható, a termék igen jó paraméterekkel lett ellátva, leginkább pedig a 300 000 órás élettartam barátságos. A ventilátor mechanikus zajának szintjét is lecsökkentette a gyártó a minimum szintre, ráadásul még az elektronikus zajszintet is a minimumra csökkentették. Ennek következtében illik is rá a gyártó által adott név. A Ventilátor elhelyezése is igazán egyszerű, hiszen nem kevés rögzítőt kaptunk a ventilátorhoz. Ezen a ponton el is értünk az első kérdés válaszához. Rögzítéshez kétféle rögzítőt kapunk: műanyag rögzítőket és gumírozott rögzítőket. Az előbbinek valamennyivel több haszna van, mivel azok segítségével  hűtőt könnyedén felszerelhetjük erős rezgésű területekre, nagy-teljesítményű szerverekre, processzorunk hűtésére, ezeken felül pedig ipari felhasználás esetén is ezen rögzítők segítségét kell igénybe vennünk. Ezeket értelemszerűen csavarral kell rögzítenünk. A gumírozott rögzítőket rajzszegekkel kell rögzíteni. A rögzítők felhasználási területe valamivel szegényesebb is. Ezen rögzítők használatát a gyártó irodai használatra, ultra-halk PC-kbe való szerelésre és otthoni szerverekre való rögzítésre ajánlja a gyártó.

Mellékelt eszközök:

Szerencsémre a gyártó a termék dobozának hátoldalára feltüntette a doboz tartalmát, de azért megemlítem én is. Legfontosabb, kapunk egy ventilátort és egy szerelési útmutatót, ezeken felül kapunk 8 darab rögzítőt, 4 műanyag és 4 gumírozott, egy feszültségadaptert amely segítségével a hűtőt 5, 7 illetve 12V-os feszültségen is tudjuk működtetni. Ezeken felül pedig még 5 csavart és 5 rajzszeget is kapunk a könnyű rögzítés érdekében. Értelem szerűen azért 5-5, hogy mint a kettőből maradjon tartalékba 1 rögzítő a biztonságesetére.

IMG_0155_kicsi

Tesztek:

A ventilátort ahogy már említettem, processzorhűtőként teszteltük le, így tudtunk a legkönnyebben kideríteni azt, hogy a ventilátor mire képes. Döbbentek voltunk az eredményeket látván. A teszteléshez a magyar fejlesztésű AIDA64-et használtuk, köszönhetően a könnyű kezelhetősége és rendkívül jó monitorozási képességei miatt.

Tesztkonfiguráció:

-Asus M5A99FX Pro R2.0 -2x4GB Kingston HyperX Blue DDR3 1600MHz -1,5 TB Western Digital HDD -MSI HD 6850 Cyclone PE -Thermaltake Commander MS-I Snow -AMD Phenom II x4 840 -Corsair H60

IMG_0156_kicsi

A processzort kétféle órajelre is állítottuk, hogy megnézzük, tuning esetén mire is képes a hűtő. Az órajelek: -3,2GHz -3,7GHz

A teszteket úgy végeztük, hogy a tesztkonfigurációt előtte kellőképpen leterheltük.

Legelőször is kezdjük az alapórajellel, vagyis a 3,2GHz-vel:

3,2GHz

Szemmel látható, hogy a H60 gyári hűtője 2 fokkal hűvösebbre hűtötte a processzort. De várjunk csak! A H60 gyári hűtője úgy érte el ezt az eredményt, hogy mindvégig 2109-es RPM-el működött, míg a Be Quiet! ventilátora mindössze 1503 RPM-el. Természetesen zajszintben is óriási a különbség, de ezt egy videóval is tudom szemléltetni:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nwW9Ek4A3vo[/youtube]

Amint hallható, a H60 gyári hűtőjének nem kis hangja van, de amikor a Be Quiet! ventilátorára került a sor, akkor még az órám kattanását is lehetett hallani.

Ideje megvizsgálni, hogy tuning esetén mi történik:

3,7GHz

Itt is megfigyelhető a különbség... 3 fokkal melegebb és 600 RPM-el kevesebbet forog... reális...

A viccet félretéve észrevehetjük hogy tuning esetén is mindössze csak 3 fokkal sikerült hűvösebbnek maradnia az alap H60 ventilátornak.

Összegzés:

Mindent összevetve a Be Quiet! ventilátorja nagyon jól sikerült, hiába kevés a fordulatszáma, a lapátok kialakításának köszönhetően a légáramlása sokkal jobb, mint egy átlagos ventilátoré. Ezenfelül a gyártó rengetek eszközt mellékelt a termékhez, mindössze annyiért, hogy minél szélesebb körben tudják a felhasználók ezt az ultra-halk hűtőt használni. Az anyaghasználat is kiváló, mindössze a kialakításából adódó kellemetlenségek nyújtanak negatívumot, de ezekre a leleményes ember könnyen megoldást tud találni. A ventilátor ára 6 000 Ft környékén mozog, ami így elsőre soknak tűnhet, de ha egy kiváló légáramlású és meglepően halk ventilátort szeretnénk vásárolni, akkor mindenképpen érdemes beszereznünk egy ilyen ventilátort.

Be Quiet! Silent Wings 2: 5944 Ft - Computermode

ajanlott

FPO

bequiet-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: