blacknoise-b12-p-ventilatorok-jartak-nalunk/2013/02/03

BLACKNOISE - B12-P ventilátorok jártak nálunk

2013. február 03. Kocsis Bence

Bizonyára kevesen hallottatok a Blacknoise-ról, mint hűtési megoldásokat gyártó vállalatról. A cég németországi székhelyű és főként "ipari" ventilátorokat gyárt. Természetesen ha itt vége lenne a történetnek, akkor most nem íródott volna ez a teszt. Felfedeztük ugyanis, hogy a Blacknoise az egyszerű otthoni felhasználóknak, gamer-eknek is szép számban készít hűtési megoldásokat. Fontos kérdés először is, hogy mi különbözteti meg az "ipari" ventilátorokat az otthoni felhasználásra készült ventilátoroktól, hát természetesen a zajszint és a fordulatszám. Hiszen otthon kevésbé toleráljuk a zajt, mint egy már amúgy is zajos munkahelyen. A ventilátor gyártók nagy dilemmája is ez: minél nagyobb hűtési hatékonyságot kell elérni, de a zajszint nem lehet magas.

A Blacknoise szerkesztőségünk rendelkezésére bocsájtott 2 darab 120 mm-es B12-P ventilátort, mely a márkán belül. NB-eLoop® Series tagja. Ismerkedjünk is meg vele.

NB-eLoop Series 120mm, B12-P:

Az NB-eLoop sorozat 6 tagból áll, és mi egy PWM vezérlésű 800 és 2000 fordulat között üzemelő példányt, illetve párost kaptunk meg. A ventilátorok 120 x 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkeznek, és ehhez 120 gramm tömeg párosul. A gyártó által megadott fogyasztása mindössze 1,95 W. A maximális 2000-es fordulatszámon működve 132,4 m3/h levegőt képes megmozgatni, amit 28,4 dB/A zajszint mellett ér el. A Blacknoise a B12-P üzemidejét 120.000 órára saccolja.

Beszéltünk már a "belsőről" most nézzük a számunkra még érdekesebb külsőt. Egy ventilátornál érdekesen hangzik, hogy a külső érdekesebb, de rögtön elmondom mire is gondolok. Először is a ventilátor fekete (szürkés) kerettel lett ellátva, de maguk a ventilátor lapátok fehérek, vagyis nem is ventilátor lapátok, hiszen a lapátok a végüknél egybe vannak öntve.

A képen látható, hogy minden ventilátorhoz 2 kábelt kapunk. A ventilátor csatlakozója a ventilátor tövénél van, így mi dönthetjük el a mellékelt hosszabb és rövidebb kábellel, hogy melyiket fogjuk használni. Emellett minden ventihez kapunk 8-8 gumigyűrűt amit a mellékelt csavar , valamint "anya" alá kell tenni. Ezeknek a tartozékoknak rezonancia csökkentő hatásuk van.

Hogy ezek a fura módon kialakított lapátok milyen hatással vannak a zajszintre és a hűtési teljesítményre, rögtönk ki fogjuk deríteni.

Tesztkonfiguráció:

  • Alaplap: ASROCK 970 Extreme 3
  • Processzor: AMD FX-8150 BE (Turbo Core engedélyezve)
  • Hűtés: Antec Kühler H2o 920
  • Memória: Kingston HyperX Predator DDR3 1866 MHz 2 x 4 GB
  • Videókártya: SAPPHIRE Radeon HD 7850 2 GB
  • SSD: KINGSTON V300 120 GB a rendszerhez
  • HDD: WD 1000 GB Sata II 64 MB
  • Ház: Aerocool Sixth Element (White) 3 darab 140 mm-es ventilátorral
  • Tápegység: Tacens Radix VI 650W
  • Operációs rendszer: Windows 7 64 bit SP1
Képgaléria:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ogKwUqc6ViQ&feature=youtu.be[/youtube]

Tesztkörnyezet:

A tesztet az AIDA 64 rendszer diagnosztikai programmal végeztük, ahol egy rendszer stabilitás tesztet futtattunk melynek során a processzorunk tartósan 100%-os terhelés alatt állt. Itt megnézhettük, mire képesek a Blacknoise ventilátorai és kíváncsiak voltunk arra is, hogy a tartós terhelés alatt meddig vagyunk képesek elviselni a 2000-es fordulatszám okozta zajt.

Teszteredmények:

Először is el kell mondanunk, hogy a a fordulatszámmal 2000 helyett csak 1800-ig mentünk el, tehát a 90%-osan engedtük őket működni. A zaj kicsit érdekes volt, ami nem a klasszikus 12 cm-es süvítő ventilátor zaj, hanem inkább a kisebb ventilátorokra jellemző hang volt. Szerintünk ez elviselhetőbb, mint a süvítő, üvöltő hangzavar....

Konklúzió:

A Blacknoise B12-P a rendszer hűtésének kiegészítéseként és processzor hűtésként is nagyon jó megoldás. Megfogó külsejű, alacsony zajszintű megoldás, mely ékes része lehet számítógépünknek, nemcsak a mi tesztünkhöz használt fehér színű Aerocool házban hanem akár egy fekete házban is. Természetesen ehhez nem árt egy átlátszó oldallap...

Blacknoise B12-P

Írta: Kocsis Bence