cm-storm-reaper-vs-tesoro-gandiva-egerek-8200-dpi-n/2014/01/02

CM Storm Reaper vs Tesoro Gandiva - Egerek 8200 DPI-n

2014. január 02. Herczeg Balázs

Régen volt olyan, hogy egyszerre több egér is járt nálunk, így a mostani alkalom elég különleges, ugyanis egy teljes Level5 egérsorozat, 2 Cooler Master (később CM) egér és egy Tesoro egér is a vendégem lett, amikből jelenleg csak az utóbbi 2 egeret szeretném bemutatni egy összehasonlító teszt keretében. Az ok természetesen a nagyon hasonló hardveres felépítésnek köszönhető (Ugyan az a szenzor).

IMG_1711

A két egér nem más mint a Tesoro Gandiva és a CM Storm Reaper, amikhez vendégként csatlakozik a Roccat Kone Pure egere is. Ugyan a német gyártó egere másabb kategória, hiszen másabb árkategóriát képviselnek, ráadásul még a szenzor is saját fejlesztés, ettől függetlenül mindhárom egérben megtaláljuk a közös pontot, ami nem más mint az egerek felbontása. A címből is jól kiszedhető, hogy három 8200DPI-vel rendelkező macskaeledelről, mármint egérről fog a következő teszt szólni. Ennek a felépítése ugyanúgy fog megtörténni, mint a legutóbbi egérpárbajunknál is, vagyis több szempont alapján összehasonlítjuk az egereket, majd aratunk egy tesztgyőztest (a Roccat egere ebből sajnos kizárva, ugyanis őt már korábban leteszteltük).

Dizájn:

Kezdjük a CM Reaper egerével a bemutatót. Látható, hogy az formáját tekintve ergonomikus kialakítást kapott, így csak a jobbkezes embereknek tudjuk javasolni a periféria beszerzését. Az egér a gyártó alumínium szériájába tartozik, ezt pedig mi sem bizonyítaná jobban annál, hogy alumíniumból készült az egér görgője is, ráadásul egy cserélhető alumínium hátlap is helyet kapott az eszközön.A hátlapon vésett formában felfedezhetjük a CM Storm logóját is. Külsejét tekintve két uralkodó szín található az egéren, az egyik a fekete,  ami az egér váza, illetve a gombok, és a szürke, ami értelemszerűen az alumínium felület színe. Kis mennyiségben sötétszürke felületet is találhatunk az egéren, ez a belső szerkezetének színe, illetve a DPI kapcsolók is ezt a színt kapták meg. Ezeken kívül LED-es világítás is helyet kapott az egérben, de sajnos ez csak egyféle színben tud pompázni, ami nem más, mint a fehér. A LED világítást két helyen figyelhetjük meg, az egyik az egér háta, ahol az alumínium és a műanyag összeérne, ott találjuk az egyik LED csíkot, a másik pedig az egér eleje, ahol két LED lámpa világít.

IMG_1759

Ez picit hasonló érzetet ad, mint az autók első fényszórói. Ennek is megvan a maga varázsa. A görgő azon kívül, hogy teljes egészében alumíniumból készült, recézett felülettel rendelkezik a csúszás gátlásának érdekében. A csúszásgátlás viszont nem sikerült túlzottan mesésen, hiszen a gumírozott felületeken sokkal inkább megtapad bárki ujja, mint az alumínium felületeken. Gombok tekintetében 8 programozható gomb kapott helyet a periférián. A szokásos három gombot leszámítva kapunk két DPI váltót, a szokásos oda-vissza oldalsó gombokat, illetve egy harmadik DPI váltót is kapunk, aminek az a célja, hogy ha a gombot nyomva tartjuk, az egér addig fog egy bizonyos DPI értéket tartani (esetünkben 200 DPI), amíg azt a gombot el nem engedjük. Elengedhetetlen, hogy megemlítsem, hogy az egér kábele harisnyázott, ráadásul az USB is aranyozott felülettel rendelkezik.

A Tesoro egerének külseje mit sem mondjak, elég érdekesre sikeredett. Külseje csöppet sem mondható átlagosnak, sokkal inkább egy SCI-Fi-be illő, futurisztikus külsővel megáldott masináról van szó. Ezt az egér az alakjának is, illetve a LED-es világításának is köszönheti. Felépítő anyagot tekintve teljes egészében műanyag borítja az eszköz belső elektronikáját. A két fő gomb felülete ugyan szálcsiszolt fémfelület hatását kelti, ennek nem szabad bedőlni, ettől függetlenül szépít a már amúgy is érdekes küllemmel megáldott egér külsején. Az egér felülete 5 részre lett szétválasztva, amelyek között egy kéken világító LED-es felület húzódik meg. Leginkább ennek köszönheti a SCI-Fi filmekbe illő külsejét. A hátlap közepén a CM egeréhez hasonlóan itt is felfedezhetjük a gyártó logóját, amely esetünkben 228 különböző, előre meghatározott színben képes világítani, ami ugyan kevesebb, mint a Roccat egerein állítható 16 millió szín, ettől függetlenül a beépített LEDek legalább azzal a színnel világítanak, mint amit beállítottunk rá, nem úgy mint a Roccat egereinél. Az logó alatt legalul a gyártó neve is megtalálható, ami ráadásul még kék háttérvilágítással is rendelkezik. Hasonlóan a CM egeréhez, szintén 8 programozható gomb helyezkedik el az egér felületén, igaz, helyzetüket tekintve nem a legkényelmesebb formában.

IMG_1760

Kezdjük azzal, hogy a bal egérgombon kaptak helyet a DPI váltók, amiket hogyha véletlenségből is egyszerre nyomunk meg a legfontosabb egérgombbal, húzhatjuk ki a gépből, majd dughatjuk vissza az egeret, mert ha ezt nem tesszük meg, a jobb és bal egérgomb nem fog működni. A 2 főgomb közé egy harmadik DPI állító gomb is helyet kapott, ami csak fülfele tudja ugyan állítani a DPI beállításokat, de sokkal kényelmesebb a használata mint a másik két gombé. Az egér oldalán a szokásos 2 oda-vissza gomb is helyet kapott. Ugyan alakját tekintve érdekes az egér, hiszen hatalmas bevágás van az egér elejében, de ennek megvannak a maga előnyei.  A legfontosabb az, hogy hihetetlenül könnyűvé teszi az egeret, ami nem egy utolsó szempont, a másik pedig a kényelmes görgő használat. És ha már a görgőre tértünk, meg kell említenem, hogy a Tesoro egerében ez tetszett a legjobban kialakítása miatt is és használhatósága miatt is. Kezdjük azzal, hogy a görgő közepén szintén egy LED kapott helyet, ami ugyan abban a színben képes világítani, mint a gyártó logója, folyamatosan vagy pulzálva. Már ez is sokat ad a külsejéhez, ehhez érkezett egy kiváló gumírozott felület, melynek mintája megakadályozza  azt,  hogy az ujjunk lecsússzon a görgőről, ráadásként még használatkor sem ad ki semmilyen hangot sem a görgő (na jó, ad ki hangot, de csak akkor ha lenyomjuk). A kábel természetesen harisnyázott, illetve az USB is aranyozott felülettel rendelkezik.

Tudás:

Kezdeném a közös pontokkal. Mind két egérben az Avago által készített ADNS-9800 lázeres szenzor kapott helyett, amelyet rengetek gamer egér használ, hogy nagyobb nevet említsek, a Razer Taipan egérben is ugyan ez a szenzor lakozik. Tudás tekintetében pont emiatt az egyezés miatt hardveres szempontból nincs is túl sok eltérés a két eszköz között. Hasonlóképp, ahogy már kitértem rá fentebb is, 8-8 programozható gomb található mindkét egéren, ráadásul ezek funkciót tekintve is alig különböznek egymástól.  Itt megemlíteném azt, hogy a Roccat Kone Pure egérnek mindössze 7 programozható gombja van,  ami hátrány a tesztben szereplő két egérrel szemben, viszont a Roccat saját fejlesztésű PRO-AIM Laser Sensor R3-a jobb megoldás az Avago szenzoránál.

IMG_1761

Technikai specifikációkban is nagyon hasonló a két egér, ugyanis mindkét perifériában 128kb  memória kapott helyet a makrók illetve beállítások tárolásához. Eltérés a LED-es háttérvilágításban fedezhető fel a leginkább, ugyanis amíg a CM egere csak fehér színben tud világítani, addig a Tesoro egere 228 színben képes pompázni. Ez nem mondható túlzottan sok eltérésnek, viszont szoftver tekintetében már teljesen más a helyzet.

Szoftver:

Ezen a téren újra két részre bontanám a tesztet, így először vizsgáljuk meg a CM Storm Reaper szoftverét. Bevallom, telepítés után érdekesnek találtam azt, hogy a legtöbb gamer egérrel ellentétben nem indul a Reaper drivere nem indul el szinkronban a Windows indításával, így ha testre akarjuk szabni az egeret, nekünk kell kézileg elindítanunk a drivert. Ez igazából nem is baj, hiszen az egér a flash memóriájában  tárolja beállításainkat, így nem is túlzottan létfontosságú a szoftver folyamatos futtatása. Első indításnál meglepődtem, hogy menyire rendezett felületű, rengetek beállítással ellátott szoftvert kapunk.  Felépítés tekintetében az általam nagyon szeretett Roccat egerek driverére emlékeztet rengeteg beállítási lehetőségének köszönhetően. A szoftver 6 fő panelre van osztva, melyeknél a support fülön kívül, mindenhol testre tudjuk szabni az egerünket. Látható hogy 4 alapértelmezett profilt tudunk telerakni beállításokkal, melyeket az egér automatikusan a belső memóriájába ment le. Itt a 4 profilnak köszönhetően minden profilnak 32 kb tárhely áll a rendelkezésére.

roccatvscm0901

Legelső panelen a 8 programozható gombot tudjuk testreszabni, míg a hozzáértő panelen a szernzor, illetve a LED beállításaihoz kapunk lehetőségeket. Makró beállításoknál sajnos nem tudok pontos számot mondani arra vonatkozóan, hogy hány makrót tárolhatunk egy profilban, viszont azt tudom, hogy 1 makrón belül akár 86! gombot is lenyomhatunk, ami bárminek mondható, de kevésnek biztosan nem. Hatalmas ötlet volt a gyártótól az is, hogy profiljainkhoz külön képeket állíthatunk be. Természetesen az alapértelmezett 4 profilon kívül számos újabb profilt tudunk létrehozni, de az egér egyszerre csak 4 profil tárolására alkalmas. A könyvtár panel egy újabb olyan helyként szolgál, ahol meg tudjuk tekinteni makróbeállításainkat. Ennek a panelnek a legfontosabb funkciója az, hogy innen a makrókat az egér belső memóriájába tudjuk másolni, vagy éppen a számítógépünk tárhelyére helyezhetjük át őket.

A Tesoro egér drivere a ugyan azzal a felülettel rendelkezik, mint amilyet Shrike tesztjénél már láthattunk. Akkor megfelelt ez a felület, de egy nagyobb tudású egérnél már picit butábbnak éreztem ezt a szoftvert. Erre még olyan hibák is rásegítettek, amiket a Shrike tesztjénél nem tapasztaltam. Ami egy igazi csalódás volt a számomra azon kívül, hogy a két DPI kapcsoló egyszerre való megnyomása után "kikacsol" az egér az az, hogy az eszköz nem képes 1000 Hz-n működni. Akár hogy próbáltam a késleltetést 1 ms-re csökkenteni (1000 Hz), az egér ezt mindig  visszaállította 125 Hz-re, vagyis 8 ms-re. Ez nem tudom, hogy csak a nálam járt tesztpéldánynál jelentkezett-e, vagy az egész sorozatra jellemző-e a hiba, minden esetre elkélne egy frimware frissítés az eszközhöz a hibamentes használat érdekében, ugyanis elég frusztrálók tudnak lenni a hibái.

software0901

A Gandiva esetében 5 profilon tudjuk tárolni beállításainkat, ami valamilyen módon érdekes, ugyanis 128-at maradék nélkül nem tudunk egyenlő arányokban szétosztani, így valószínűleg 25-26 kb-os egységekben tárolja a beállításokat az egér. Elfelejtettem megemlíteni, hogy mindkét szoftver rendelkezik Angle Snapping funkcióval, ami nagyjából annyit tesz, hogy ha vízszintesen húzunk egy csíkot az egérrel, az nem lesz tökéletesen vízszintes. Ezt az Angle snappin próbálja nekünk úgy helyrehozni, hogy ezt megpróbálja vízszintessé "varázsolni".  Az egér LEDjeinek színe profilonként testreszabható, és profilonként 40 makró tárolására képes az egér.

Használhatóság:

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol minden el tud dőlni, hogy tartsuk a sorrendet, a Cooler Master egerével kezdjük. Fogásra elsőre picit érdekesnek tűnt a Roccat Kone Pure egere után, de pillanatok alatt meg lehet szokni. Kifejezetten jól lett elhelyezve az oldalsó DPI Switch, így ha rá vagyunk kényszerülve, úgy tudjuk a felbontást egy pillanatra csökkenteni vagy növelni, hogy mindvégig kényelmes pozícióban tarthatjuk kezünket. Huzamosabb használat után sem mondható kényelmetlennek az egér, így erre sem lehet panaszunk. Amit negatívumként fel tudok ezen a téren hozni, az mindössze az egér nehézkes súlya, ami akkor lehet kényelmetlen, ha muszáj felemelünk egy pár pillanatra a perifériát a kurzor helyreigazításához. Hang tekintetében sem lehet panaszunk az egérre, ugyanis meglepődtem, amikor meghallottam azt, hogy milyen halkra sikeredtek az egér gombjai. Ideális az esti játszáshoz még akkor is, ha már a házban mindenki alszik. A görgő is kellőképpen halkra sikeredett, ami hatalmas előnye a Roccat Kone egerekhez képest, ugyanis azoknak a görgői bárminek mondhatóak, csak halnak nem.

A Tesoro egere már nem igazán mondható kényelmesnek, főleg hosszú távon, hála érdekes alakjának. Ez az egér inkább karom stílusú kézhasználatra lett kitalálva, vagyis csak akkor kényelmes, ha a tenyerünk legalsó részét, illetve csak ujjainkat érintjük az egérhez. gombjai a DPI kapcsolókon kívül kényelmesen lettek elhelyezve, csak vigyázzunk, nehogy véletlenül is bármelyik másik egérgombbal nyomjuk meg bármelyik DPI gombot, mert azzal csak magunk alatt vágjuk a fát addig, amíg nincs frimware frissítés. A görgő használata még a CM Reapernél is jobban sikerült, gumírozott felületének hála nem kell aggódni, hogy bármikor is lecsúszna róla ujjunk, ráadásul még halkabb is mit a Reaper görgője, így az ultra-halk kategóriába lehetne ezt besorolni. Érdekes dogásának köszönhetően nem igazén ajánlom a magas DPI felbontás használatát a Gandiván, ugyanis ha nincs megfelelő uralmunk az egér felett, vagyis nincs kényelmes helyzetben a kezünk, kicsúszhat az irányítás a kezünk alól.

Csomagolás és Mellékelt eszközök:

A Cooler Master mindig is értett az igényes külsőhöz, ami érthető, hiszen egy gépház gyártónak az igényességre törekednie kell. Esetünkben nem csak az egér külseje sikeredett igényesre, hanem a doboza is megér néhány szót. A csomagolása ugyan olyan típusú, mint a Razer Tiamat 7.1 fejhallgató csomagolása, ami azért is érdekes, mert a Razernek ez a fejhallgatók közötti csúcsmodellje, és emiatt kapta meg ezt a csomagolási dizájnt. Gogy miról is beszélek? Az jó kérdés. Esetünkben van egy külső papírváz, amin kiváló, fölső tízezerhez illő igényes dizájn található, középpontban az egérrel. Majd ha a külső borítást lehúzzuk, egy kis fekete dobozocskát láthatunk, amely sejteti, hogy az egér nem éppen az  átlagfelhasználóknak készült. Ha a kis doboz fedelét levesszük rögtön az egeret pillanthatjuk meg, természetes, csomagolt környezetében. Ha az egeret a tartójával felemeljük legalul egy leírást pillanthatunk meg, szintén igényes csomagolásban. Kicsomagolásnál leginkább egy érzés fogott el engem: - Feel like a sir!

IMG_1763 IMG_1767

IMG_1764

A Tesoro egerének doboza a szokásos formáját tartotta meg, vagyis egy fejjel lefelé fordított trapéz alakú csomagolással rendelkezik a doboz. A dizájnra itt sem lehet panasz, sőt, a doboz eleje tépőzáras, amit ha felnyitunk, magát az egeret pillanthatjuk meg, illetve egy leírást arról, hogy valójában miről is kapta az egér a nevét. A Gandiva igazából Arjuna íjának a neve. Arjuna nem más, mint egy kitűnő harcos a Mahabharta háborúból. Miközben az íját használta, legyőzhetetlen volt. Ez ihlette meg magát a Tesorot is az egér kitalálásakor. Kibontás után a Razer csomagolási megoldásához megegyezően ugyan olyan formájú leírást mellékel a gyártó, amihez egy brossúra is társul, egyre csak bővülő kínálattal, illetve egy driver telepítő CD-t is kapunk.

IMG_1773 IMG_1771
 
IMG_1774 IMG_1770

Értékelés:

Elérkezettünk a végkifejlethez, ideje értékelni az egereket, ideje tesztgyőztest avatnunk. Összegezve az elmúlt pár hetes használati élményt, a teszt győztese egyértelműen a Cooler Master Storm reaper egér. Hogy miért is? Remek ár/érték aránnyal rendelkezik egy 8200 DPI-s egérhez képest, kitűnő anyaghasználat jellemző rá (alumínium), szenzora pontos, megbízható, érkeznek szoftver, illetve frimware frissítések, remek kezelőfelülettel rendelkezik a szoftver és mindössze picit nehézkes súlya mondható hátránynak. Az egeret 17 000 forint környékén tudjuk beszerezni, így a Roccat Kone Pure Optical egerénél jobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Mindenképp Ajánlott vételnek számít az egér.

ajanlott

A Tesoro Gandiva H1L egér sem sikerült rosszul, de amíg nem érkezik a termékhez legalább 1 frimware frissítés a hibák javítására, addig csak Tetszett díjjal tudjuk felruházni az egeret. Ettől függetlenül egy 8200 DPI-s egérhez képest piszkosan olcsón, mindössze 12 000 forintért már be tudjuk szerezni az egeret. Ez a periféria is megérdemelné az ajánlottat, csak ehhez  folyamatos terméktámogatás szükséges, ami alatt driver illetve frimware frissítéseket értek.

tetszett

A tesztben szereplő két egeret köszönjük a Cooler Master hazai képviseletének, illetve az FPO Hungary-nek!

FPO

cooler-master

TESORO LOGO

 

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter