computex-2015-szamos-ujdonsag-a-noctua-standon/2015/06/08

Computex 2015 - Számos újdonság a Noctua standon

2015. június 08. Kocsis Bence Hűtés hírek

A Noctua is természetesen részt vett a 2015-ös Computex rendezvényen, ahol cventilátorokat, processzorhűtőket és egyéb kiegészítőket mutatott be.

Az egyik érdekesség az ANC projekt volt, mely egy aktív zajcsökkentési technológia. Alapja, hogy a normál zajjal azonos amplitudójú, de ellentétes fázisú zajt generálnak, ami az eredetit kioltja, aminek köszönhetően alacsonyabb zajszint érhető el.

anc3

Ez a technológia kihívás a Noctua számára, hisz az aktív zajszűtés egy fejhallgató esetében jóval könnyebben kivitelezhtő, mint egy hűtőventilátor esetében. A Noctua szabadalmaztatott RotoSub ANC technológiája tehát arra épül, hogy amolyan "anti-zajt" produkál a ventilátor a keletkező zajnak megfelelően, ami kioltja (csökkenti azt) és nagyrészt független a környezettől. A vizsgálati eredmények is igazolják a komoly zajszint csökkenést.

Bemutatásra került az új generációs 120 mm-es A-sorozatú ventilátor is, mely a díjnyertes NF-P12-re alapuló megoldás a gyártó legújabb technológiáit felvonultatva. A finomhangolt nyomás/légszállítás görbe tökéletesen alkalmassá teszi CPU hűtőbordákon, vagy folyadékhűtéses radiátorokon való használatra. A ventilátor pereme úgy lett kialakítva, hogy a rezgést csökkentő gumiborítással is mindössze 0,5 mm-es csúcshézagok vannak, ami egy hűtőbordához, vagy rafiátorhoz rögzítésnél hatékonyabb működést eredményez.

120 next

A lenti grafikon a gyártó méréseit szemlélteti. Az ábrán látható, hogy magasabb fordulatszámon, alacsonyabb zajszint mellett alacsonyabb a pocesszor működési hőmérséklete, ha folyadékhűtéses radiátorraaz új generációs 120 mm-es ventilátort szerljük egy Noctua NF-F12 helyett.

comparison

A következő generácós 140 mm-es Noctua ventilátor a finomhangolt nyomás/légszállítás aránynak köszönhetően hűtőbordákhoz és folyadékhűtéses radiátorokhoz is alkalmas. Az alacsony zajszintről, megbízhatóságról és megfelelő teljesítményről az SSO2 csapágyazás, lépcsős belső kialakítás, integrál víbriácót csükkentő gumiborítás és AAO kere3t gondoskodik.

140fan2

A Noctua az "óriás-ventilátorok" piacára is betör az új 200 mm-es modelljével, mely hasonlóan kiváló minőségű, mint a kisebb ventilátorok.

200

A vékony kivitelű 120 mm-es A-sorozatú ventilátor mindössze 15 mm vastag, így hasznosítási lehetősége nagyobb szabadságot élvez a normál 25 mm vastag ventilátorokhoz képest.

120slim

A 80 és 92 mm-es IndustrialPPC ventilátorok a díjnyertes NF-A8 és NF-A9 ventilátorokra építkeznek. A magas fordulatszám miatt az intenzív hűtést igénylő folyamatoknál hasznosítható megoldások, melyek a 3 fázisú motornak, energiahatékonyságnak, üvegszállal megerősített keretnek és víz, valamint porállóságnak köszönhetően hatékonyak, tartósak.

industrial

Az NF-P12 redux ventilátor az NF-P12 árérzékeny felhasználóknak szánt változata, melynél az SSO2 csapágyazás továbbra is megbízható működést eredményez.

nf_p12_redux

A Noctua a színvilággal kapcsolatos komapibilitásra való törekvését Project chromax névre keresztelte. Bizonyára sok felhasználónak a magas ár mellett a fő ok amellett, hogy más gyártó ventilátorát válassza a Noctua színvilága.

color

Első körben az anti vibrációs szilikon borítás, valamint a szilikon rögzítők lettek színesek. Ezek a kiegészítők (fekete, fehér, vörös, kék, sárga és zöld színű) a 120 és 140 mm-es normál és iPPC ventilátoroknál is felhasználhatók.

A Noctua új PWM ventilátor vezérlője ötvözi a kézi és autómatikus fordulatszám vezérlést, mely ebben az esetben 6 ventilátor egyidejű felügyeletét teszi lehetővé. A hibrid megoldásnak köszönhetően akkor is szabéyozható manuálisan a diordulatszám, ha az alaplap ezt szoftveresen nem támogatja.

pwm

A Noctua, 120 mm-es ventilátorokhoz szánt új vibrációt csökkentő megoldása tökéletesen alkalmazható folyadékhűtéses radiátorok esetén, hisz a kisebb vibráció mellett a levegő útját csak a radiátor felé engedi, az nem tud kiszökni, ezáltal nő a hűtési teljesítmény.

anti_vib

A következő generációs U-alakú 120 mm-es hűtő a díjnyertes NH-U12S-re alapoz. A hűtési teljesítményt javítja a korábbihoz képest 50%-kal nagyobb hűtőborda felület, valamint az 5 helyett 6 hőcső. Kompatibilitás terén rendben van a hűtő, hisz egy ventilátor használata esetén 100%-os a kompatibilitás. A hűtőn a Computex 2015-ön bemutatott következő generációs 120 mm-es A-sorozatú ventilátor dolgozik majd.

120u
Bemutatásra került egy ugyancsak U-formájú 140 mm-es processzorhűtő is, mely szintén nagyobb hűtőfelülettel és csendesebb, új generációs 140 mm-es ventilátorral rendelkezik. Egy ventilátoros módban a hűtőre a 100%-os RAM kompatibilitás jellemző, emellett a főleg microATX alaplapoknál megszokott közel elhelyezett PCIe foglalatokkal is barátságosan bánik.
140next
Az új L-Type alacsony profilú processzorhűtőn az új generációs 120 mm-es A-sorozatú ventilátor, valamint egy NF-A9x14-es modell teljesít szolgálatot. A hűtő 65 mm-es teljes magasságának köszönhetően tökéletes alternatíva HTPC házak processzorainak lehűtésére.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: