cooler-master-scout-2-ghost-white-modern-gephaz-jatekosoknak/2013/06/09

Cooler Master Scout 2 Ghost White - modern gépház játékosoknak

2013. június 09. Bibók Richárd

A múlt hét folyamán érkezett meg hozzánk a Cooler Master Scout 2 Ghost White gépháza, melyet ha röviden kellene jellemezni egy modern gépház, amelyet a mai számítógépüket gyakran fejlesztgető játékosok számára alkottak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Cooler Master Hungary-nek, hogy felajánlotta tesztre.

IMG_0129Első ránézésre? Sajnos amikor megérkezett a délutáni órákban csak egyedül voltam, ezáltal miután kivettem a dobozából, fényképeztem párat, megmutattam a többieknek,  egy érdekes vélemény alakult ki bennem és bennük. Az előlap stílusossága, az oldallapok dinamikája mellett a tetejének kialakítása egészen egyedi módon kel versenyre a korábban említett pontokkal.

Az előlapon egy mélyített részben a fekete hatszöges keret előtti rácsos lap mögött két ventilátort találunk, amelyhez ledeket is szerelt a gyártó, így bekapcsolt állapot esetén tökéletes megvilágítást mutat, ezáltal növelve a szépségindexet, míg feljebb három optikai meghajtó helyet. A helykitöltő lapkákat belülről, két oldalsó kallantyú segítségével akaszthatjuk ki, hogy helyükre optikai meghajtót helyezhessünk. A tetején található egy piros sáv, mely jelzi a folyamatokat.

IMG_20130530_151726 IMG_20130530_151735

Immáron vízszintes helyzetben egy csúsztatható fedőlap alatt találhatóak meg az audio 3,5mm-es jack csatlakozói, a 2-2 USB 3-as, illetve USB 2-es csatlakozók. Egy kicsit hátrébb haladva a tetején találunk három hatalmas fekete gombot az amúgy fényes fehér felületben. A baloldali az előlapi ledek le-, illetve fel kapcsolására szolgál, a középső gomb segítségével kapcsolhatjuk be, míg a jobboldalival újraindíthatjuk számítógépünket. Némileg hátrébb következik egy érdekes megoldás: két oldalsó fehér ív, melyeket középen összeköt egy fekete fogantyú, mely segítségével egyszerűbben mozgathatjuk a gépházat. Az ívek szerencsére csak a ház szélső 2-3 centijét fedik le, ezáltal a középső részen helyet kapott egy két 120mm-es ventilátor beszerelésére alkalmas hűtési pont. A hűtők fedlapját úgy tervezték meg, hogy teljes összhangot mutasson az előlappal, igaz a hatszögekből álló keret ebben az esetben fehér színben pompázik.

IMG_0148

Ha a gépház oldalait tekintjük a szemből nézett jobb oldali egy teljesen fehér színű, a közepe táján egy kitüremkedő résszel, mely a baloldali oldallapon szintén ugyanilyen kialakítású, azonban a kitüremkedés ívéhez igazodva megtalálható egy kémlelő ablak, illetve egy két 120mm-es ventilátor felszerelésére alkalmas hűtési pont.

A hátsó részt szemügyre véve megtalálunk egy eredetileg beszerelt ventilátort (sajnos a vezetéke önveszélyes), két kör alakú nyílást, melyeket folyadékhűtés esetén hasznosíthatunk, és hét darab leszerelhető, PCI-E eszköz használata során eltávolítandó takarólemezt.

IMG_0118

Az oldallapok levétele után hatalmas térrel nézhetünk farkasszemet. Az alaplapi nyílás szerencsére jól méretezett, ezáltal semmilyen esetben nem akadhat gondunk a hűtés beszerelése közben (a képeken látható Prolimatech Samuel 17 esetében sem akadt semilyen gond). A sok apró lyukacskának hála, a vezetékeket szinte mindenhova rejtve vezethetjük. A gépház alján található egy hely a tápegységnek, mely stabil elhelyezést biztosít, míg a ventilátor előtti rész porszűrőt kapott, továbbá lehetőség nyílik egy másik ventilátor elhelyezésére is, mely teljessé teszi a hűtőrendszert, és szintén rendelkezik porszűrővel.

IMG_0142

IMG_20130605_190620

Amint a képen látható, a tesztkonfigurációnk könnyedén elfért a házban. Meg kell említeni a kompatibilitás szempontjából a videókártyát. Mi egy Leadtek Geforce GTX 650 modellt használtunk, ami nem túl hosszú. Annak lehetőségét, hogy egy High-End grafikus kártyát tegyünk a gépbe nem zárta ki a gyártó. A középső merevlemez keret eltávolításával a leghosszabb VGA-k is gond nélkül elférnek, akár 39 cm hosszan is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a keret két különálló részből áll, tehát hosszabb videókártya esetén is csak a felső kisebbik rácsot szükséges eltávolítani.

A meghajtó helyeket tekintve megállapíthatjuk, hogy a felső részen kialakított három 5,25"-ös hely egy kar elhúzásával szerelhető, hiszen 'nyit' állapotban behelyezhetünk egy optikai meghajtót, míg 'zár' állapotban rögzíthetjük. A HDD-k és SSD-k szintén egyszerűen behelyezhetők, hiszen két kiegészítő speciális eszköz segítségével egy sínen egyszerűen becsúsztathatjuk, fontos megjegyezni viszont, hogy ezek helye keresztirányban helyezkedik el. A táp- és SATA-kábeleket szintén rejtve vezethetjük a célhelyre.

IMG_0169

Összegezve: a házban összesen nyolc ventilátor elhelyezésére van szükség, melyek közül hármat már eredetileg is tartalmaz. Méreteit tekintve a komolyabb "szörnyek" némi plusz munka árán férnek csak bele, míg a kisebb méretű egységek egyszerűen elhelyezhetőek. Külső méreteit nézve nem foglal túlságosan nagy helyet, azonban kitűnő látványosság. Tehát elmondható, hogy akinek a látvány is számít, érdemes belefektetnie ebbe a házba, míg aki a lehetőségek miatt keres házat, a Cooler Master precizitása meggyőző tényező lehet.

IMG_20130530_200734

rendszeriajanlottscout

Írta: Bibók Richárd