Corsair Scimitar – Trónkövetelő MMO egér [Teszt]


Ha kifejezetten olyan egerekre gondolunk, amik MMORPG-khez lettek kifejlesztve, akkor a Razer Naga szérián, és a Logitech G600 egerén kívül másra nem igazán tudtunk asszociálni, ugyanis a 2015-ös évig nem igazán kerültek jelentős MMO egerek a piacra. 2015 érkezésével viszont olyan egerekről kezdhettünk el hallani, mint a Roccat Nyth, Tesoro H8L vagy a most bemutatásra kerülő Corsair Scimitar. A felsorolt egerekben két közös pont van: Elsőként mindegyik egér a Razer Naga után jelent meg, tehát, ha ez, a piacot jelentősen befolyásoló egér nem jelent volna meg 2009-ben, akkor a többi felsorolt egér vagy nem létezne, vagy még nem kerültek volna piacra. A második közös pont ezekben az egerekben, hogy több-kevesebb sikerrel letaszítsák az MMO-s egerek trónjáról a Razer Nagát.

DSC04220

Az egerek ergonómiájának fejlődése leginkább a Naga 2009-es és a legújabb Naga Chroma között figyelhető meg. A Logitech 2012-ben jól látta, hogy az eredeti Naga egéren ergonómia tekintetében még lehet mit csiszolni, majd a G600 megjelenésével sokan leváltották 3 éves egerüket, hála az átgondoltabb kialakításnak. Az eredeti Naga problémája leginkább a Gombok elhelyezkedésének volt köszönhető, ugyanis ha nem volt gyakorlott az ember, akkor könnyedén más gombot nyomhatott le az egéren, mint amit szeretett volna. Ez a gyermekbetegség pedig még a mostani Naga egereken is érezhető. Viszont amikor a Corsair Scimitar bejelentésre kerül, a Razer vezetője érthető okokból kezdhetett kiakadni a koppintásra, ugyanis ez az első tényleges olyan egér, aminek még esélye is lenne letaszítani a Nagát saját trónjáról. Jöjjön a MMO mouse showdown – Razer Naga vs Corsair Scimitar!

DSC04221

A Corsair és a Razer rivalizálása sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt hinnénk. Abban viszont egyet kell értenünk, hogy egy rendkívüli fordulópont volt a két cég számára az, amikor a Corsair bejelentette a világ első RGB világítással rendelkező mechanikus billentyűzetét. Ezzel kezdődött meg az RGB/Chroma korszak. A bejelentés óta a piacot mára már elárasztották az RGB világítással rendelkező mechanikus billentyűzetek, mind Cherry MX, mind pedig Kailh switchekkel felszerelve. Ugyan az első RGB billentyűzet a Corsair-é volt, de a babérokat mégis a Razer aratta le a BlackWidow Chromával. Erre a Corsair rengeteg választ produkált, míg el nem értünk a nemrég bemutatott Corsair Strafe RGB billentyűzethez, ami a piacon jelenleg a legjobb RGB világítással rendelkező mechanikus billentyűzet. A csata ebben a szegmensben a két cégóriás között még a mai napig is szoros, de az egerek terén a Corsair sokkal szerényebb kínálattal rendelkezett, mint a Razer, így a Scimitar bejelentése után sokak nemhiába kapták fel a fejüket.

Round 1 – Dizájn

Dizájn tekintetében, ha csak az egér külsejét kellene figyelembe venni, akkor jelen esetben a Naga Chroma Epic nyerne, viszont maga a dizájn szó fogalma sokkal összetettebb, minthogy azt csak magára a külsőre értsük. A Nagát már korábban bemutattam (sőt, a Naga Hex-et is), így azt most külső tekintetében kihagynám, és térjünk inkább a Scimitarra. Az egér domináns színe ugyan fekete lenne, viszont a Corsair az utóbbi időben nagyon rákapott a citromsárga szín erőltetett használatára, így szinte nem létezik olyan most gyártott periféria, aminek legalább a dobozán ne lenne rajta ez a szín. Alapvetően nincs bajom magával a színnel, de amikor egy remek dizájnnal rendelkező egérre erőltetik rá ezt a színt… A dizájnerek szabadságon voltak aznap, amikor erről kellett dönteni? Ha itt abbahagynám a részletezést, a Razer Naga vinné ezt a kört, de még közel sem részleteztem mindent. A Scimitar nagy előnye a Naga Chromával szemben abban rejlik, hogy az egér nem kettő, hanem 4 különböző LED zónára lett osztva. Oké, ez eddig jól hangzik, de miért jobb ez, mint a Naga Chroma? Egyszerű, ellentétben a Nagával, itt a zónák színeinek váltakozását testre tudjuk szabni! Alapvetően az alapbeállítás automatikusan szinkronizálja a világítási zónákat, de ha egy unatkozó kedvű felhasználó azt szeretné, hogy a zónák ne egyformán világítsanak, hanem legyen mondjuk három sebességben eltérő, de dinamikusan változó világítási zóna, illetve egy Fix színű zóna, akkor akár ezt is beállíthatjuk. Ezt a fícsört szívesen látnám a Razer egereiben is, de a legújabb Diamondblack-en és a Mambán kívül ehhez hasonló eredményt más periférián egyelőre nem tudunk elérni.

DSC04217

Ugyan a Naga Epic Chromán 19, a Naga Chromán pedig 17 testreszabható gomb van, a Scimitarnak sem kell szégyenkeznie 17 állítható gombjával. Pláne úgy, hogy a 12 extra gomb kialakítása mérföldekkel felülmúlja a Razer Nagáét. Egyrészt a formatervnek és a textúrázásnak köszönhetően. A Scimitar formatervezői figyelembe vették a hüvelykujj helyzetét, és sikerült úgy belőniük a gombok távolságát (8 mm), illetve formáját, hogy még véletlenül se keverjük össze a gombokat, illetve véletlenségből se nyomjuk félre a gombokat. A gombsor vájt formában helyezkedik el, a gombok pedig különböző textúrázási megoldásokkal kerültek fel. A második és a negyedik gombsor textúrája érdes, míg az elsőé és a harmadiké sima, így ha érzékeinkre hagyatkozunk, szinte lehetetlen összekeverni őket. Most pedig megemlíteném a Scimitar legnagyobb előnyét a Nagával szemben: az említett gombsor pozíciója állítható! Így van, az egérhez kapunk egy kicsi csavarkulcsot, aminek segítségével lazíthatunk a gombsor tartásán, belőhetjük azt egy olyan pozícióba, ami nekünk a legkényelmesebb, majd meghúzhatjuk a csavart, és máris sikerült komfortosabbá varázsolnunk az egeret. Anyaghasználat tekintetében a Corsair szintén a Razer előtt jár, ugyanis a műanyag felületen egyszerűen akárhogyan is próbálkozok, nem marad rajta az ujjlenyomatom, ellentétben a Razer Nagával, amit rendszeresen törölgetnem kell emiatt. A kábelezés mindkét egér esetében harisnyázott, így azok megtörésével nem lesz problémánk. Ugyan görgő tekintetében a Naga felülmúlja a Scimitart, viszont ergonómia tekintetében a Corsair a nyerő. Egyrészt az egér dőlésszöge sokkal átgondoltabb, mint a riválisa esetében, másrészt a fogópont, ahova a tenyerünket tudjuk tenni is sokkal feljebb került, ezáltal nagyobb teret adva a tenyerünknek. Ez még hagyján, de a gumírozott oldalnak köszönhetően a gyűrűsujjunk és a kisujjunk is a lehető legnagyobb kényelemben tud utazni az egéren, míg a Naga esetében a kisujjunk kényelméről teljes mértékben lemondhatunk. Ezt a kört a Scimitar nyerte!

DSC04218

Scimitar – Naga: 1 – 0

Round 2 – Tudás

 A két összehasonlított egér közös pontjai abban rejlenek, hogy mindkettő MMO-hoz készült, és mindkettő RGB világítást kapott, ezt már tisztáztuk, de mi a helyzet hardveres fronton? Az első és legfontosabb eltérés a szenzorban rejlik. Ugyanis ellentétben a Razer egerével a trónkövetelőben nem lézeres, hanem optikai szenzor kapott helyet. Személy szerint én a lézeres egerek hívője vagyok, így mikor megtudtam, hogy optikai, cseppet elkeseredtem. Hiába hogy ez 12 000 DPI-t is tud a Naga 8200-ával ellentétben, akkor is lesznek olyan dolgok, amikben egy lézeres egér jobb, mint az optikai. Egy lézeres egér sokkal szélesebb körben tud bármiféle felülettel együttműködni, mint egy optikai. Nem beszélve az optikai egerek kurzorugrálási problémájáról, amely egy rosszabb minőségű, hullámos egérpadnál is előjöhet. Személy szerint a Scimitart a Cooler Master Speed RX egérpadján nem tudtam használni, mert ide oda ugrált a szenzor, így a simább felületű, de kisebb méretű Roccat Sense padon voltam kénytelen letesztelni az egeret. Mindkét egér 16,8 millió színben képes pompázni, az eltérés a korábban említett zóna szerinti világításban, illetve az állítható gombsorban rejlik. Ezen a téren mindkét egérnek van előnye a másikkal szemben, viszont Razer fronton semmilyen technikai probléma nem ütötte fel a fejét. És ugyan alacsonyabb a DPI, de legalább nem ugrál. Ha pedig az Epic verzióval vetjük össze a Corsair egerét, akkor abban a hátrányban részesülhetünk, hogy a Scimitar csak vezetékkel tud működni, ami amúgy is érdekes helyen kapott helyet… Ezt a kört a két egér döntetlennel végezte.

DSC04219

Scimitar – Naga: 2 – 1

Round 3 – Csomagolás

A Corsair itt akárhogy próbálkozhat, ebben a szegmensben a Razer verhetetlen. Nem hiába olyan drágák a Razer egerek… Rengeteget költenek a marketingre, a csomagolásra, a marketingre, a hardverre, a marketingre, hja és nem utolsó sorban a marketingre… Viccet félretéve a Razeren kívül kevés gyártó érezteti a felhasználóval egy prémium kategóriás termék vásárlásánál azt, hogy ő tényleg egy prémium terméket vásárolt. A legtöbb gyártó ezt nem igazán meri megtenni, mert még inkább drágulna a végfelhasználói ár, de a Razer ezt megteheti, így ők mindenféle extrával ellátják a termékeiket, ellentétben a Corsair-rel. Ugyan a doboz elegáns lenne, pláne ha nem lenne benne ennyi citromsárga szín, ráadásul a mágneses felületekre sem sajnálták a pénzt. Ezenfelül az egér tartója az eddigi legjobb karton egértároló volt, amit láttam, de „sajnos” itt a Razer verhetetlen. A Razerrel ellentétben a Corsair csak néhány leírást mellékel a termékeihez, semmiféle Cult of Razer-hez hasonló üdvözlőlap, vagy éppen matrica nem rejlik a dobozban.

DSC04232

Scimitar – Naga: 2 – 2

Round 4 – Szoftver

cor1 cor2 cor3

Ez a pont is egy olyan pont, ahol nem lehet egyértelmű győztest avatni. Mindkét szoftvernek megvannak az előnyei. Egyik tekintetben a Synapse, másik tekintetben a Corsair Utility Engine bizonyul jobbnak. Kezdjük a hasonlóságokkal: Mindkét szoftver multifunkcionális, tehát egyszerre használható akár több támogatott perifériával. Mindkettőben lehet makrózni, akár billentyűzet és egér gombokat is egyszerre. Itt viszont egy plusz pont a Corsair javára: Az Utility Engine ugyanis képes egyszerre az egér mozgását, és a görgő mozgását is makrózni! Ellenben a Corsair esetében a beállításokat csak a szoftver tárolja el, nem az eszköz beépített memóriájába kerül a beállítás, ráadásul még felhő mentés sincs, ami szerencsére a Synapse esetében a rendelkezésünkre áll. Mindkettőben szinkronizálható az RGB-t támogatott eszközök világítása. Gombok testre szabása tekintetében nagyjából ugyanannyi opció áll a rendelkezésünkre mindkét szoftver esetében, viszont vannak olyan dolgok, amiket a Synapse-ben lehet könnyedén, és vannak, amiket az Utility Engine-ben lehet könnyedén beállítani. Mindkét szoftverben lehet felhasználók által készített profilokat betölteni, mindkét szoftver kezelőfelülete egyszerű, de technikailag a Corsair szoftvere fejlettebb, ellenben a Razer szoftverével megoldható, hogy a mentéseink mindig velünk legyenek. Mivel mindkét szoftver nagy tudással rendelkezik, de mindkettőnek vannak hiányosságaik, ez a kör is döntetlenül végződik.

cor5 cor4

Scimitar – Naga: 3 – 3

Round 5 – Használhatóság

A kialakításnak köszönhetően, ha a Corsair egerére teszem a kezem, egyszerűen lehengerlő élmény használni. Ahogy a dizájnnál is említettem, a laposabb kialakításnak köszönhetően nagyobb hely jut a tenyerünknek és az ujjainknak, mint a Naga esetében, így nagyon kényelmes használatot biztosít, amikor persze működik… Túl sok jó mellé kell negatívum is, nem igaz? De nem ekkora, mint amekkora jelen van. Ha megfelelő egérpadunk van, amin nem ugrál a szenzor, akkor szinte egy külön élményként fogható fel a Scimitar-ral való játék, de sajnálatos módon egy szoftveres, vagy firmware-s hibának köszönhetően rengeteg modell olyan gyermekbetegségben szenved, hogy egy hosszabb idő után a kurzor átvált darabos mozgásra, majd onnantól kezdve használhatatlan az egér… Egészen addig, míg vagy firmware frissítést nem végez rajta az ember, vagy ki nem húzza és csatlakoztatja később vissza az egér USB csatlakozóját.  A problémáról persze tud a Corsair is, de hónapok óta nem érkezett meg hozzá még a javítás, így akár a legrosszabb pillanatokban is képes elszállni az egér, ami mindennek mondható, csak jónak nem. A gombkiosztás fenomenális, a kényelem szintén, ezen a téren a Razer tanulhatna tőlük a következő Naga modell tervezésénél, de amíg ilyen gyermekbetegségekben szenved az egér, addig nem fogja tudni letaszítani a trónról a Razer MMO egerét.

DSC04106

VÉGEREDMÉNY: Scimitar – Naga: 3 – 4

Értékelés

A gyermekbetegségét leszámítva a Corsair Scimitar egy fenomenálisra sikerült egér, köszönhetően az átgondolt formatervnek, könnyed testreszabhatóságának, és kiváló szoftverének, amely akár képes lehetne a Razer-t is megszorongatni.  De amíg a szenzornak olyan gyermekbetegségei vannak, amelyek ugráló kurzort eredményeznek, illetve amíg nem érkezik a szoftverre, illetve a hardverre egy olyan frissítés, amely helyrehozza a kurzor darabos mozgását, addig a Naga trónról való letaszítása csak egy távoli álom marad a Corsair számára.  Ettől függetlenül a Corsair egere rendelkezik jelenleg a legnagyobb tudással az MMO-s egerek szegmensében, ráadásul ugyan annyiba is kerül, mint a legújabb Naga Chroma (legalábbis külföldön), így mindenkinek saját döntése, hogy melyik cég oldalára szeretne állni. A Scimitar-t mi mindenképpen ajánljuk minden MMO/MOBA megszállott játékosnak, hiszen testreszabhatósága páratlan kategóriájában. A hibajavítás miatt pedig nem kell aggódnunk, ugyanis ha van olyan gyártó, aki képes is, és ki fogja javítani az ilyen kaliberű hibát, az a Corsair!

ajanlott[1]

A tesztben szereplő egeret ezúton is köszönjük a Corsair Európai képviseletének!

corsair-banner

Dizájn
Kényelem
Tudás
Szoftver
Ár/érték arány
Final Thoughts

A gyermekbetegségét leszámítva a Corsair Scimitar egy fenomenálisra sikerült egér, köszönhetően az átgondolt formatervnek, könnyed testreszabhatóságának, és kiváló szoftverének, amely akár képes lehetne a Razer-t is megszorongatni. De amíg a szenzornak olyan gyermekbetegségei vannak, amelyek ugráló kurzort eredményeznek, illetve amíg nem érkezik a szoftverre, illetve a hardverre egy olyan frissítés, amely helyrehozza a kurzor darabos mozgását, addig a Naga trónról való letaszítása csak egy távoli álom marad a Corsair számára. Ettől függetlenül a Corsair egere rendelkezik jelenleg a legnagyobb tudással az MMO-s egerek szegmensében, ráadásul ugyan annyiba is kerül, mint a legújabb Naga Chroma (legalábbis külföldön), így mindenkinek saját döntése, hogy melyik cég oldalára szeretne állni. A Scimitar-t mi mindenképpen ajánljuk minden MMO/MOBA megszállott játékosnak, hiszen testreszabhatósága páratlan kategóriájában. A hibajavítás miatt pedig nem kell aggódnunk, ugyanis ha van olyan gyártó, aki képes is, és ki fogja javítani az ilyen kaliberű hibát, az a Corsair!

Overall Score 4.4 Ajánlott
Readers Rating
0 votes
0