csucs-tapegyseg-a-cooler-master-muhelyebol-erekzik-a-masterwatt-maker-1200-mij/2017/03/07

Csúcs tápegység a Cooler Master műhelyéből: Érkezik a MasterWatt Maker 1200 MIJ

2017. március 07. Kocsis Bence

A tápegység, számítógépház, hűtés és periféria gyártó és tervező Cooler Master, bejelentette a MasterWatt Maker 1200 MIJ-at. A japán és német gyártmányú komponenseknek köszönhetően ez a tápegység minden körülmények között a legjobb teljesítményt nyújtja, az beépített alkatrészek pedig gondoskodnak a megbízhatóságról és a minőségről.

A MasterWatt Maker 1200 MIJ elkészítésére a Cooler Master több mint 165,000 órát szánt, amelyhez 40 Murata mérnök is csatlakozott, hogy létrehozzák azt a tápegységet, amely nagy valószínűséggel az utolsó tápegység lesz, melyet vásárlója használ.

Az MIJ része a MasterWatt Maker 1200 MIJ névnek, a Made in Japan rövidítése. De nem csak ott készül, hanem a tervezés is ott történt, a Murata laboratóriumában. A Murata egy jól ismert elektronikai komponens gyártó és tervező, amely a robotika, kommunikáció, autógyártás, adatközpontok, biztonsági cégek és űrközpontok számára is tervez és gyárt.

Az egész project egy kutatásra épült, amely azt azt volt hivatott feltárni, hogy a következő évtizedben milyen tápegységekre lesz szükség. Ezek az elemek, kombinálva a szépség iránt érzett megszállottságunkkal, öltött testet a MasterWatt Maker 1200 MIJ-ben.

0222_39

Amikor napjainkban elektronikai termékekről beszélünk, a legnagyobb részük Kínában, vagy Taiwanon készül, néhány kivétellel, amelyek Koreából vagy Japánból érkeznek. A komponensek 80%-a, amelyet ebben a tápegységben felhasznál a Cooler Master, japán gyártmány. Több mint 20% ebből Murata tervezésű, amelyet kifejezetten ehhez a tápegységhez készítettek, mivel a piacon kapható alkatrészek nem feleltek meg a magas elvárásoknak.

A MasterWatt Maker 1200 MIJ tehát a legjobb minőségű komponensekből áll össze, amelyek megfelelnek japán legkiválóbb mérnökeinek és az azok által támasztott elvárásoknak is. Néhány alkatrész a tápegységen belül olyan kialakítást kapott, ahol az eddigi egy komponens helyett kettőt építettek be, így is csökkentve a hőtermelést és növelve a tápegység élettartamát. Az alkatrészek nagy része akár 150 °C-os hőterhelésen is képes kimagasló teljesítményen működni. Ezeken felül, a tápegység a Murata által gyártott sík transzformátort használja, amely sokkal magasabb színvonalat képvisel, mint az átlagos transzformátorok, mivel hosszabb élettartamra van tervezve. A MasterWatt Maker 1200 MIJ néhány egyedileg tervezett átalakító áramkört is tartalmaz, amelyeket egy újratervezett áramköri lapon helyeztek el, és amely egyetlen jelenleg kapható tápegységben sem található meg. Ezek a megoldások azért érdekesek, mert így el tudták érni, hogy akár 50%-os használatig, teljesen ventilátormentes üzemmódban lehessen használni. Így mellesleg kevesebb hűtőbordát használtak, miközben a hőmérsékletek alacsonyabb szinten vannak, mint hasonló termékeknél.

Master_Watt_Maker_1200_A2_01_80p_white

Miután átment a Murata hihetetlenül magas színvonalú minőségellenőrzési rendszerén, a hatásfok is meg lett vizsgálva, amely így a 80+ Titanium kategóriába esik. Az MIJ annyira jó hatásfokkal rendelkezik, annyira stabil, a hőfokok olyan alacsonyak, hogy új szabványokra lesz szükségünk, hogy mérni lehessen az adatait. Ez egy egyedi termék, amely rengeteg egyedileg tervezett és gyártott komponenst tartalmaz, amelyeket eddig nem lehetett a felhasználóknak épített tápegységekben megtalálni. Azért készült, hogy a legigényesebb felhasználók elvárásait is teljesíteni tudjuk.

A MasterWatt Maker 1200 MIJ márciusban elején kerülhet a kiskereskedők polcaira, horribilis, 339 900 Forintos bruttó ajánlott végfelhasználói áron.

Írta: Kocsis Bence