DZ09 okosóra–teszt


Az Óraabc.hu eljuttatta szerkesztőségünkbe a DZ09 névre hallgató okosórát, mely egy olyan kivitel, mely már kamerát, SIM és microSD kártyaolvasóval is rendelkezik. Tesztünkből kiderül, hogy mivel is állunk szemben!

DZ09 SMART WATCH

Rengeteg okosórát dobtak piacra és mi is több példányt bemutattunk már, de egyelőre nem volt még szerencsénk microSD kártyás órát prezentálni. Teszt alá vetettük, hogy végre megismerhessük ezt az új típust is.

DSC_3709-2 DSC_3710-2

DSC_3712-2

Az okosóra barna színű, kocka alakú papírdobozban érkezett meg, melyen egy grafika és az okosóra felirat angol megfelelője szerepel. Könnyedén kicsomagolhatjuk, majd azonnal szemünk elé tárul az óra, mely védőtasakban fekszik. Találunk a dobozban még egy angol nyelvű leírást, egy microUSB kábelt, valamint egy képernyővédő fóliát is. Ez utóbbi egy nagyon hasznos kiegészítője az eszköznek, ugyanis minden órának más a kialakítása és nagyon nehéz utólag megfelelő méretű védőfóliát vásárolni hozzá.

DSC_3714-2

43.5 x 40 x 11.8 mm méretével és 75 gr súlyával ez az okosóra is megfelelő érzetet nyújt a viselője számára. A készülékház szürke színű és fémből készült, míg a hátoldala matt fekete műanyag. Szíja kemény szilikon, viszont nem cserélhető. Egyetlen fizikai gomb található meg a fém házon alul, ami a bekapcsolásért és az alaphelyzetbe lépésért felel. Felül kapott helyet a 2 MP felbontású kamera és a mikrofon. Bal oldalán található a microUSB csatlakozó, mely az adatátvitelhez és a töltéshez szükséges. Ha levesszük a hátlapot, akkor alatta a 380mAh Líthium akkumulátort pillanthatjuk meg, illetve ezt is eltávolítva elénk tárul a microSD és micro SIM kártyafoglalat.

DSC_3718-2 DSC_3719-2
DSC_3720-2 DSC_3722-2
DSC_3726-1 DSC_3725-2 DSC_3727-1

A kijelző sík 1.56 inch méretű TFT, mely 240×240 pixel felbontással bír és természetesen érintőképernyő. Használatba vétel előtt fel kell töltenünk az akkumulátort, mely a mellékelt USB kábel és egy szabvány USB port (számítógép, AC adapter, TV …stb.) segítségével kb. 2 óra alatt lehetséges. A specifikáció szerint 3 óra beszélgetést és 180 óra készenlétet biztosít, így gyakorlatilag egy intenzív használat mellett egy teljes napig képes működni.

ÖSSZEKAPCSOLÁS

Beüzemelése nem olyan egyszerű, így leírjuk, hogy mely lépések szükségesek ahhoz, hogy az okosóra és a telefon között éljen a kapcsolat. Sajnos a használati útmutató nem ehhez a példányhoz készült, így csak hozzávetőlegesen érvényesek az ott leírtak.

DSC_3775-1

Első lépésben a bekapcsoló gombot 3 mp-ig nyomvatartjuk, majd belépünk a menübe és megkeressük a “Quick response” alkalmazást, melyet futtatunk. Ekkor megjelenik egy QR kód, amit az okostelefonunkkal beolvasunk és betöltődik a http://c3.cli.im/FT5K1A oldal, mely egy átirányítás a BT Notification nevű szoftver tényleges oldalára. Több verzió is található a felsorolásban; az elsőt válasszuk ki, majd letöltés után telepítsük.

DSC_3768-1

DSC_3771-1 DSC_3772-1

A BT Notification alkalmazást elindítva beugrik a telefonon a Kisegítő lehetőségek, ahol be kell kapcsolnunk funkciót, hogy a telefon adatait az okosóra elérhesse. Ezt követően a telefonon is aktiváljuk a Bluetooth-t és összepárosítjuk a két eszközt, melyet követően az okosóra használatra kész.

DSC_3779-2

HASZNÁLAT

A korábban bemutatott módon kapcsolhatjuk be az órát, majd a Home gomb ismételt megnyomásával az aktuális idő egy analóg órán jelenik meg. 3 féle mód közül választhatunk; melyhez csupán a képernyő közepét kell megérintenünk röviden.

DSC_3788 DSC_3786 DSC_3787

A főképernyőn digitális formában jelenik meg az idő, valamint a felső státusz sorban a hang és BT aktivitás, míg a jobb felső sarokban a SIM kártyához tartozó térerő jelenik meg. Középen egy tárcsázó és egy telefonkönyv ikon látható, mely a telefon által elérhető funkciókat helyezi előtérbe. Alul a Menü és a Beállítások opció látható.

DSC_3808

A beállíthatjuk manuálisan is az időt és az időzónát, valamint rábízhatjuk ezt a szinkronizációra is. Továbbá elérhetők a biztonság- , a hívás- és az értesítő beállítások is. Sajnos az okosóra nem ismeri a magyar nyelvet, így az ékezetes betűk nem jeleníthetők meg az eszközön, illetve nem is láthatunk magyar szöveget a menüben.

DSC_3734 DSC_3735 DSC_3736
DSC_3737 DSC_3738 DSC_3739
DSC_3739 DSC_3741

A menübe belépve az alábbi alkalmazásokat figyelhetjük meg: Dialer, Messaging, Phonebook, Call logs, Remote notifier, Remote capture, File manager, Image viewer, Settings, Calender, Alarm, Calculator, Sound recorder, FM radio, SIM toolkit, Bluetooth, Camera, Audio Player, Sedentary reminder, Browser, Profiles, Pedometer, Sleep Monitor, Quick response, Anti lost, Facebook, Twitter, Video player, Video recorder.

Dialer: Tárcsázó
Messaging: SMS üzenetek
Phonebook: Telefonkönyv
Call logs: Hívásnapló
Remote notifier: Telefon értesítő
Remote capture: Telefon kamerájának vezérlése
File Manager: Fájlkezelő
Image viewer: Képnézegető
Settings: Beállítások
Calender: Naptár
Alarm: Ébresztő
Calculator: Számológép
Sound recorder: Hangrögzítő
FM radio: FM rádió
SIM toolkit: SIM kártya funkciók
Bluetooth: Bluetooth funkciók beállítása
Camera: Okosóra kamerája
Audio player: Zenelejátszó
Sedentary reminder: Ülőmunka emlékeztető
Browser: Böngésző
Profiles: Profilok
Pedometer: Lépésszámláló
Sleep Monitor: Alvásfigyelő
Quick response: BT Notification alkalmazás letöltése
Anti Lost: Okostelefon lopásfigyelő
Video player: Videólejátszó
Video recorder: Videórögzítő

DSC_3755

 

Érdekessége az okosórának, hogy bizonyos funkciók csak SIM-kártya megléte esetén érhetők el, úgy mint, a Böngésző, a Facebook vagy a Twitter alkalmazás. Továbbá az SD kártyát is igényli, amennyiben hosszabb videót szeretnénk felvenni az órával. Lehetőség van az SMS-eket a telefonról, illetve az okosóra SIM kártyájáról is kiolvasni. A hívásnaplót sajnos nem tudtuk beüzemelni, sehogy sem akart kommunikálni az okostelefon ezzel a menüponttal annak ellenére, hogy a kapcsolat aktív volt. A menüben elérhető az FM rádió, ami első hallásra nem is lenne rossz, csak a gyártó elfelejtette fülhallgató bemenettel ellátni az okosórát és az alkalmazás pedig követeli rajtunk, hogy csatlakoztassuk a fejhallgatót. A forgalmazótól megtudtuk, hogy külön megvásárolható micro USB-s headsettel tökéletesen működik ez a funkció is; ez a kiegészítő azonban nem jár alapból az okosórához.

DSC_3743 DSC_3744-1 DSC_3745
DSC_3752 DSC_3753 DSC_3754
DSC_3782 DSC_3784 DSC_3790
DSC_3792 DSC_3797

Meglepő, hogy milyen jó betekintési szöggel rendelkezik a TFT kijelző, pedig a korábbi példányoknál azt tapasztaltuk, hogy nagyon nehezen látható az okosórák kijelzője. Ennél a példánynál nem beszélhetünk kellemetlenségről. Állíthatjuk például a kijelző kontrasztját és háttérfény kialvásának időzítőjét is.

DSC_3795

SPECIFIKÁCIÓ

 

Képernyő típusa: TFT
CPU: MTK6260A 533MHz
RAM: 128MB
Bluetooth: v3.0
Kijelző: 1.56″, 240×240
Akkumulátor: 380mAh
Készenléti idő: 180 óra
Beszélgetési idő: 3 óra
Extrák: SIM funkciók, Kamera, Lopás elleni védelem, Cseppállóság
Funkciók: SMS-szinkron, Pedométer, Rezdő hívásjelző, Telefon funkciók
Mérete: 43.5 x 40 x 11.8 mm

ÖSSZEGZÉS

A DZ09 okosóra rendkívül nagy tudással és megfelelő kezelhetőséggel rendelkezik, mely nagyon kényelmessé teszi telefonhasználatunkat, illetve mindennapjainkat. Megfelelő érzetet biztosít, így nem is tűnik tehernek, ha karunkon viseljük. Kijelzője szép és jól látható, hangszórója szintén rendben van, nincs torzítás vagy dobozhang. Könnyen megtanulható kezelés és funkciók, illetve hasznos beállítások.

DSC_3812

Ára ne téveszen meg senki a tudását illetően, hiszen nagyon kedvező áron kapható az Óraabc weboldalán, mindösszesen 18.500 Ft-ért ingyenes szállítással.

DSC_3813 DSC_3817

Nekünk nagyon tetszett a DZ09 okosóra, mert arra a célra, amire a gyártó tervezte, tökéletesen megállja a helyét. Rendkívül esztétikus megjelenése és tudása mindazon fiatalok számára is megfelelő, akiknek fontos az elegancia és hajlanak a magasabb tudással rendelkező okosórák felé. Nem utolsó sorban említeném ismét, hogy az alacsony ára miatt olyanok is megtudják vásárolni, akik eddig csak álmodtak egy ilyen eszközről, de nem volt rá több tízezer Ft-juk. Bátran merjük ajánlani a DZ09 okosórát a mindennapokban, folyamatos használatra!

ajanlott

Köszönjük az Óraabc-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

oraabc


 • Klára Nagy

  Az enyém tud magyarul, de nincs benne FM rádió. Lehetséges hogy több változata van?

 • Tarcsa Gusztáv

  Sziasztok! Hiába írom be a helyes kódot nem fogadja el. Biztos hogy ez a kód mert mindenhol ezt használom de nem fogadja el. Tudna valaki segíteni hogyan tudnék belépni?

 • Vad Sándor

  A szíjra szerelt bujtatók eltörtek így az óra már nem éppen az amire alkalmasnak kellene lennie,most már azt várom,hogy a a szíjjja fog elszakadni,de ettől kezdve megszűnik a funkciója mert az antenna a szíjban van ugye? nos segítséget kérnék az “esztétikai ” problémára és a későbbi esetleges fellépő gondok kivédésére ,ebben kérek segítséget.Köszönettel várom a megoldást :Vad Sándor

  • Vad Sándor

   Bocs elfelejtettem oda írni,hogy sürgősen!

 • Đørøthy Đørø Møßy

  Mit takar nalatok a cseppallosag?
  Pl esoben nem azik be de zuhanyozni mar nem lehet benne?
  Vagy zuhanyozni lehet meg de furdeni mar nem?

 • Lőrincz János István

  Én most kaptam meg karácsonyi ajándéknak,és csoda,vagy sem de van rajta magyar menü.Csak kitartóan kell keresni.

  • Mezei Attila

   joestét én nem találom sehol a magyar nyelvet

 • Benyhe György

  Oprendszer?

 • Emese Mese

  Mindenhol aztt olvasom hogy nincs benne magyar nyelv az ennyemben van. Tettem bele sim kártyát 4Gb memoria kártyát is. De pl böngésző facebook twitter whatsapp nem indul el. Kiirja hogy frissiti a könyvtárat eltelik egy kis idő aztán kiirja hogy túl léptem az időt. Ezt nem tudom miért csinálja van net a simhez.

 • Attila Szabo

  Hogy tudom használni az órán a facebookot?

  • Ez nem az, aminek látszik.

   órán figyelj, ne fészbukkolj…

 • Tibor Suták

  Hogy futtatom a “Quick response”-t Üdv Tibor

 • Jozsef Pongrácz

  Én ezt 3200 forintért vettem az ebayon.

 • Mónika Ördög-Deák

  Szia!Lenne egy kérdésem.Az email-eket nem tölti be az órám,csak az sms-eket.Már Nagyon sok appot kipróbáltam,de nem akar működni.Amit az óra javasolt,3000Ft.-ért tudnám letölteni.Tudnál valamit javasolni,hogyan lehetne orvosolni ezt a dolgot? Köszönöm

 • Pom-Pom

  Víz és por állóság?

 • Z-77

  Nekem november óta van meg. Maga az okosóra egy strapabíró konstrukció, de sajnos vannak vele súlyos problémák is. A nem cserélhető szíj 3 hónap után leszakadt. Adtam el már 15 éves gyereknek aki első nap leszabta a szíját. Orvosolni csak normál szíj + pillanatragasztó kombóval tudtam a magamét, de azóta jó. Órát ehhez teljesen szét kell szedni. Ekkor tárult elém a következő probléma: Aha! Ezért nincs térerő fedett helyen az órán: A szíjba van a telefon antennája, ami valamikor már előbb leszakadhatott. Orvosoltsam ezt is, visszahajtottam a papírra nyomtatott telefon antenna áramkört az óra belsejébe, be az akku alá, persze miért férne be, az akku alatt látszik egy része. Hozzáteszem, külföldön 5000 ft-ért megvásárolható az óra, így nem nagy veszteség, de csak az vegyen ilyet aki tényleg tud rá vigyázni, mert a szíja miatt hamar dísz lehet belőle.

  • osolymi

   Szia bocsi a zavarásért nem tudod véletlenül h pdf-et kezelni tud e valahogy akár telefonnal kapcsolatban? Köszönöm a választ

   • Delmaster

    Helló, nem sajnos!

 • Az a baj

  Hát gyerekek, ez leírás volt, nem teszt! Hol van pl. a hívás teszt, vagy a kamera teszt??