egy-honap-es-erkezik-a-horizon-zero-dawn-ps4/2017/01/31

Egy hónap és érkezik a Horizon Zero Dawn (PS4)

2017. január 31. Kocsis Bence

Március 1-én érkezik a Horizon Zero Dawn, a Guerilla Games csapata által fejlesztett PlayStation 4 exklúzív, nyílt világú TPS. A Killzone fejlesztői által megalkozott játék készítése, vagy legalábbis előkészítése már 2011-ben megkezdődött, így remélhetőleg a nagyjából 5 év elegendő volt egy minőségben kiemelkedő játék létrehozásához.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=140&v=i-VxFjjbcxE[/youtube]

.

A játék egy poszt apokaliptikus világban játszódik, ahol az emberiség szinte teljesen kipusztult és a gépek vették át a hatalmat. A majdnem eltűnt emberi civilizáció utolsó képviselőire hárul a feladat, hogy megpróbálja visszaállítani a világ rendjét. Ezen kevesek közé tartozik a játék főhőse, Aloy, akinek a bőrébe kell bújnunk.

A játékban nappali-éjszakai ciklus lesz, emellett dinamikus időjárást kapunk, de ez persze alapesetben kevés lenne ahhoz, hogy hosszú-hosszú órákig lekössön bennünket. A változatosság gyönyörködtet, ami a Horizon Zero Dawn esetében adott. Ősi romok, fagyos, hegyekkel tűzdelt téli, havas táj, áthatolhatatlan dzsungel, vagy élhetetlen sivatag vár majd a játékosokra.

horizon4

A Horizon Zero Dawn esetében a vadászat és a tárgykészítés fontos szerepet tölt be. A leterített állatok - melyek zsiráfokat, tigriseket és hasonló vadállatokat megformáló robotszörnyek - leterítésével, bizonyos nyersanyagokat felhasználva készíthetünk eszközöket, fejleszthetjük a meglévőket, illetve energiát is kinyerhetünk. Lesznek fő küldetések, de találkozhatunk majd számos olyan feladattal, melyek nem képezik szerves részét a fő szálnak, de véletlenszerűen felbukkanó feladatokat is kapunk, melyek teljesítésével extra tapasztalatra tehetünk szert.

Az ellenségek leterítésére a közelharc mellett számos más lehetőség is nyílik, csapdákat készíthetünk, használhatunk nyílvesszőt, robbanóanyagot, nem minden esetben kell felfednünk a hollétünket.  Karakterfejlődés terén 3 irányt kapunk, melyek a lopakodási képesség, a fegyverhasználat hatékonysága és a gyógyulással, életerővel kapcsolatos képesség.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RRQDqurZJNk[/youtube]

.

PS4 vs. PS4 Pro:

A játék már alapból egy magával ragadó látványvilágot fog a játékosok elé tárni, de a PS4 Pro megjelenése óta kérdés, hogy egy új cím esetében lesznek-e grafikai különbségek a két konzol között. A Horizon Zero Dawn esetében FPS számban nem lesz eltérés, mindkét konzolon 30 FPS-el fog futni a játék. A 60 FPS elhagyásának fő oka a Korábbi Killzone-ban alkalmazott motor, ami nem egy nyílt világú játékhoz lett kitalálva.

1080p-ben szebb lesz a játék PS4 Pro-n, ami a fejlett élsimítási technikáknak (supersampling) , szebb árnyékoknak (fejlesztett shadow maps) és megnövelt anizotróp szűrésnek köszönhető. Ezek eredményeképp olyan extra részletek válnak láthatóvá, ami hagyományos 1080p-ben nem látszana. Extra lesz PS4 Pro esetében a 4K / HDR megjelenítőkkel rendelkezők számára a magas felbontás és a még élénkebb, természetesebb színvilág.

Annyi bizonyos hogy a 2017-es évet meghatározó játék kerül majd a boltok polcaira, melyet egy hosszabb teszt formájában be is fogunk majd mutatni.

konzolvilag_logo

 

Írta: Kocsis Bence