evolveo-vision-xd8-a-femes-csillag/2013/05/29

Evolveo Vision XD8, a fémes csillag

2013. május 29. Bibók Richárd

A múlt hét végén kaptuk meg az Evolve(o) legújabb táblagépeinek egyikét méretben a középsőt, a Vision XD8-at. Tesztelésünk során próbáltunk olyan dolgokat kipróbálni rajta, melyek az átlagos felhasználó számára hétköznapiak, így egy általános képet nyújtva az eszközről.

evolveo

Első pillanatok

Miután a kezembe vettem a dobozt, először arra figyeltem fel, hogy viszonylag lágy kartonból készült, azonban jóval biztonságosabb zárású csomagolást kapott, mint azt előzetesen vártam. Felnyitván a dobozt a felül megtalálható táblagépet ütődésbiztos csomagolásból lehetett előhúzni. A tartozékok között egy microUSB kábelt és egy töltőkábelt találunk. A töltő hálózati csatlakozója (villásdugója) némi nehézséget okoz, amennyiben a konnektorunkon kevés hely van, ugyanis kialakításilag a kábel nem vízszintesen távozik belőle, hanem függőlegesen.

IMG_0113

A táblagépet a kezembe véve hideg hátlapja és tömege keltett feltűnést. A készülék alumínium hátlapot kapott, melyben a bővítőkártyahely, a hangszóró, illetve a hátlapi kamera kapott helyet. Szemből tekintve az eszközre, megállapíthatjuk, hogy 8"-os kijelzője nem tarja a 16:9-es arányt, hanem immár a 4:3-as képarány irányába konvergál. Tömege annyiban érdekes, hogy közelít a fél kilóhoz, ami nem is annyira csoda, hiszen a képernyő, illetve a belezsúfolt mikroelektronika ekkora mértékben van jelen.

IMG_20130524_152606 IMG_20130524_152554

IMG_20130529_185134

Tapasztalatok

A készüléken Android 4.1 fut, mely egyszerűen alkalmazható a készülék 1024x768px felbontású 8"-os (20,4x,15,6x,10 cm) képernyőjén. Használata során jópár dolgot kipróbáltunk. AnTuTu benchmarkban 9812 pontot ért el, mely szép teljesítmény. (A mellékelt diagramon látható egy összehasonlítás korábban tesztelt táblagépekkel.) A használata közben az Android kellemes gyorsasággal futott, minden programot futtatott, melyet kipróbáltunk. Elsőként egy klasszikust futtattunk, az Angry Birds-öt. Kellemes érzés fogott el, amikor a dühös madarak némileg nagyobb méretben repkedtek előttem. Természetesen több játékot is kipróbáltunk rajta, mint például a Subway Surfers-t, de kipróbáltuk, hogyan futtatja a Skype alkalmazást, illetve annak fejlettebb funkcióit, mint a videóhívás, melynek során az előlapi kamera képét is megtekinthettük, mely nem okoz csalódást videóhívások esetén. A Youtube alkalmazást pedig akár nagy méretben is élvezhetjük, ugyanis kijelzőjének méretei megengedik mindezt.

[caption id="" align="aligncenter" width="472"]evolveo2 AnTuTu Benchmarkos pontszámok összehasonlítása[/caption] [caption id="attachment_27391" align="alignright" width="300"]IMG_20130529_172030 "dühös madarak"[/caption]

Használata során csak minimális melegedést tapasztaltam, ezáltal elmondható, hogy a korábban tesztelt eszközökhöz képest kevésbé melegszik. A kijelzője tökéletesen biztosítja mindazt, hogy akár egy filmet megnézhessünk, vagy akár hosszabb szövegeket olvasgassunk. Kialakítása tökéletes, véleményem szerint minőségi, időtálló. A teszt során semilyen problémát nem eredményezett az eszköz, minden utasítást pillanatokon belül végrehajtott, köszönhető két magos, 1,6Ghz-s processzorának, mely az elé állított akadályokat sikerrel vette. Az 1 GB DDR3 memória az általános trend (az 512 MB DDR3 mellett) a mai tablet piacon, azonban az átlag felhasználó számára ez pont elég. Összességébe véve egy nagyon jól eltalált eszközről van szó, mely gyors, viszonylag nagy képernyővel rendelkezik, és felhasználóbarát.

Értékelés

Csomagolás: 8/10 Kialakítás: 9/10 Lehetőségek: 9/10 Teljesítmény: 9/10

Összesen: 88%

Írta: Bibók Richárd