evolveo-xrtacast-stick-teszt/2015/01/16

EVOLVEO XrtaCast stick - teszt

2015. január 16. Teszt delmaster Multimédia

Az EVOLVEO jóvoltából megérkezett szerkesztőségünkbe az a fantasztikus termék, amely a televízión történő, vezeték nélküli multimédia lejátszást teszi lehetővé. Nincs szükségünk másra a használatához, csak egy okostelefonra vagy tabletre és máris használatra kész. Olvassátok el cikkünket, melyből többet is megtudhattok!

EVOLVEO XTRACAST STICK

Az elmúlt évben 12 Android TV okosítót és TV box-ot mutattunk be, melyek között voltak egyszerűbb és komolyabb kivitelek is. Ezen termékek megjelenésével megnyílt a lehetőség arra, hogy az TV-n keresztül internetezhessünk, levelezzünk vagy éppen játsszunk. Ezeknek az eszközöknek az ára 20-50.000 Ft közé tehető, így nem mindenki számára elérhetőek az egyes példányok. Az EVOLVEO megalkotta a középutat elérhető áron, hiszen piacra dobta az EVOLVE XtraCast névre hallgató stickjét, mellyel adatokat sztrímelhetünk a TV-re, valamint internetezhetünk is rajta. Egy kicsit erős túlzással azt mondanám, hogy "okos TV-t" csinál belőle (valójában viszont a képernyőt használhatjuk monitorként, így kiderül, hogy a mobiltelefonnak kell okosnak lennie).

.

DSC_3018 DSC_3019

.

A stick bliszterben kapható, melyen a már jól megszokott EVOLVEO lángjai és márkajelzése látható. A csomagolást kibontva találunk még a stick mellett egy többnyelvű, használati utasítást, egy HDMI hosszabbító kábelt és egy speciális kábelt, melynek micro USB csatlakozó az egyik fele, míg a másik elágazik: piros és fekete kábelben végződik. A piros végén USB dugó van (ez felel a tábellátásért), a feketén egy WiFi antenna, melynek a kommunikációban van fontos szerepe.

DSC_3024

A stick egy pendrivehoz hasonlít azzal a különbséggel, hogy a csatlakozó HDMI és nem USB rajta. A készülékház fekete, csiszolt műanyag, melynek a felső részén a gyártó neve szerepel, alul pedig az eszköz szériaszáma, valamint itt figyelhetjük meg a szellőzőnyílásokat is. A ház hosszabb élein nem található semmilyen hardvergomb vagy kártyafoglalat; a kisebbik élen viszont a micro USB portot helyezték el, mely tulajdonképpen az egyedüli bemeneti periféria.

.

DSC_3026 DSC_3027
DSC_3028 DSC_3029

.

A beüzemelését előtt el kell olvasni a használati útmutatót, mert a működése picit eltér a korábban megszokottaktól, de figyelmesen követve a leírtakat,  nem lehet probléma. Első lépésként csatlakoztatnunk kell - szükség esetén a HDMI hosszabbítóval - a sticket a TV-hez, majd a TV USB portjába pedig a piros vezetékű USB dugót. Amennyiben a TV-n nincs ilyen port, abban az esetben szükség lesz még egy univerzális USB adapterre, mely minimum 1A áram leadására képes.

DSC_3037

A TV képernyőn megjelenik a stick nyitó képernyője, melyen az eszköz által létrehozott SSID név és az ehhez kapcsolódó jelszó olvasható. Az összekapcsolás lépéseit is jelöli, miszerint elsőként az okostelefonnal fel kell lépnünk a Google Play webáruházba, majd le kell töltenünk az EzCast nevű 40MB méretű alkalmazást, mely létfontosságú program a TV és a stick kommunikációjában. Aztán a WiFi hálózatok között meg kell keresni a fenti nevűt és csatlakoznunk kell hozzá a megadott jelszóval.

.

Screenshot_2015-01-15-16-48-08 Screenshot_2015-01-15-16-48-34 Screenshot_2015-01-15-16-48-51 Screenshot_2015-01-15-16-49-18

.

DSC_3060

Ezt követően pedig el kell indítanunk a feltelepített EZCast alkalmazást a telefonon, s máris megjelenik a program adta lehetőségek tárháza: képek, videók, zenék, dokumentumok megosztása, valamint kamera-, internet-, felhő tárhely- és a közösségi portálok elérése.

DSC_3040

Ha sikeres volt a csatlakozás, akkor megjelenik egy menü, amiben először meg kell adnunk az internetelérhetőség WiFi kapcsolatát, melyt a listából tudunk kiválasztani az okostelefon képernyőjének a segítségével, ami ilyenkor távvezérlő funkciót lát el. A kapcsolat beállítását követően a konfigurációs menü tárul elénk, ahol a TV felbontását, a stick elérési jelszavát, internet kapcsolatot, a rendszer nyelvét állíthatjuk be (támogatja ez utóbbi a magyart szerencsére), valamint itt tudjuk frissíteni a stick rendszerét és nem utolsó sorban kiválaszthatjuk, hogy a rendszer EZCast szinkronizációként vagy EZMirror (vezeték nélküli képernyőként) induljon el. Ezeket a funkciókat menet közben is változtathatjuk.

.

DSC_3044 DSC_3083
DSC_3046 DSC_3052

.

DSC_3055

Az okostelefon képek tartalma megjelenik az alkalmazásban, így a képekre kattintva külön-külön megjeleníthetjük a TV-n őket annak függvényében, hogy a kép álló vagy fekvő, és a telefont mihely helyzetben tartjuk éppen a kezünkben. A felbontás kiválasztása a mobiltelefontól független, csak és kizárólag a képadatok határozzák meg, hogy mekkorában jelenik meg a TV-n.

DSC_3075

A kamera funkció már sokkal izgalmasabb annál, mint amit elsőre gondoltunk: az okostelefon kamerájának az élőképe a TV-n látható. A videó minősége állítható alacsony és magas értékre aszerint, hogy a WiFi kapcsolatunk milyen sebességet bír. A legjobb minőségben kameráztunk a teszt során és az a tapasztalat, hogy kevés fény esetén is nagyon jó képet közvetít a sticknek (persze ez a telefon érdeme).

DSC_3059

.

Screenshot_2015-01-15-17-04-23 Screenshot_2015-01-15-17-04-34 Screenshot_2015-01-15-17-04-38

.

A zenehallgatás egyszerűbb, hiszen az EZCast alkalmazás kilistázza a telefonon található összes zeneszámot, melyet kiválogat album és előadó szerint is, megkönnyítve így a keresést. A lejátszó felülete esztétikus és ugyanakkor nincs túlbonyolítva; minden funkciót tud, amire szükség lehet. A TV képernyőn egy animáció jelzi a lejátszást, illetve az eltelt időt mutatja (sajnos a zeneszámot nem írja ki).

DSC_3082

A videó funkcióban ugyanez a helyzet: az okostelefonon lévő klippek, filmek jelennek meg itt, s lehetőség van a teljes képernyős lejátszásra, így a filmet nem kell a telefon képernyőjén nézni; máris Cinema teremthető szobánkban.

Dokumentumokat is képes sztrímelni, de sajnos ilyen fájllal nem rendelkezik a tesztkészülékünk, így ezt a funkciót csak érintőlegesen említjük. Másik indok pedig az, hogy a dokumentumok általában személyes jellegűek, amiknek nem látom értelmét arra nézve, hogy a TV-n láthatóvá tehessük (lásd pl. banki levelek, fizetési felszólítás ...stb.)

DSC_3061

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a webelérés hogy lehetségés WiFi-n keresztül, ha már az egyik hálózathoz csatlakoztunk, ami mellékesen a stick saját hálózata volt. A cikk elején írtuk, hogy az internetet tartalmazó hálózatot alapból kéri tőlünk az XtraCast stick, s ettől függetlenül hozza létre az övét az internettel vegyítve. A WiFi antenna olyan erős, hogy a szomszéd házak jelét is úgy fogja, mintha a szomszéd szobából jönne; ez mindenképpen pozitívum. A www.iezvu.com oldal integrációjaként érhető el a böngészés, mely egy szűrt kijelzést eredményez. Értem ezalatt, hogy a böngésző oldalkerete és beállítása nem fog megjelenni a TV-n, csak a hasznos felület. De igaz ez a fotókra is, ahol a szerkesztőnézetet nem, csak az elkészített képet fogjuk látni a nagy képernyőn.

.

DSC_3056 DSC_3057

.

Az XtraCast stick ezeket tudja, de ha ez nem lenne elég, akkor jön képbe az EZMirror funkció, mely nem más, mint egy vezeték nélküli kijelző üzemmód. Ehhez nincs szükség az EZCast alkalmazás menüpontjaira, mert a TV-n az fog megjeleni, amit éppen a telefonon csinálunk. Mehet az autós játék, facebookozhatunk vagy internetezhetünk: a TV-n ugyanaz fog megjelenni, mint ami az okostelefon kijelzőjén (szűrés nélkül).

ÖSSZEGZÉS

Az EVOLVEO XtraCast stick egy nagyon jó megoldás arra, ha a multimédiás fájljainkat meg szeretnénk osztani több emberrel; így nem kell a mobiltelefon köré összetömörülni, hanem egy-két kattintással a TV-re küldhetjük a képet, videót vagy zenét. Régebben a HDMI kábelre esküdtek, mára viszont a vezeték nélküli kialakításoké a jövő, s ez a stick is ezt a célt szolgálja: az okostelefont / tabletet összekötni a TV-vel.

DSC_3086

A stick ugyan nem, de a WiFi antenna kisebb mértékben melegedett az adatok áramoltatása közben. Ez talán jobb hír, hiszen az Android stickkek éppen a WiFi modul miatt melegedtek túl és ez okból kifolyólag dobták el sokszor a jelet. Az EVOLVEO XtraCast sticknél ez nem okoz problémát.

Árban is versenyképes a termék, hiszen az EVOLVEO oldalán 8.990 Ft fogyasztói ár van feltüntetve, ami nagyon kedvező, mert ha belegondolunk, 10 méter, aranyozott csatlakozós HDMI kábel is hasonló áron fut és akkor még ott van a kérdés, hogyan kötjük rá a mobiltelefonra.

DSC_3033

Funkcionális problémával nem találkoztunk a teszt során, inkáb pozitív csalódások értek minket, ami a WiFi antennát és annak erősségét illeti, valamint a sticken keresztül történő internetelérést. A micro USB kábel masszív és nehezen lehet megtörni, így nem kell számolnunk kontakthibával. A stick mérete lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egy ingzsebben vagy akár pénztárcában hordhatjuk, természetesen a kábelekre is szükség lesz a használathoz. Jó választás lehet azok számára, akik a közeljövőben HDMI hosszabbító kábel vásárlásán gondolkodnak és Android/iOS rendszerű forráseszközzel rendelkeznek. Nekik bátran ajánljuk megvásárlásra, nem fognak csalódni benne!

tetszett

Köszönjük az EVOLVEO-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

evolveo

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: