forza-motorsport-6-apex-beta-kiprobaltuk/2016/05/10

Forza Motorsport 6 Apex béta - kipróbáltuk!

2016. május 10. Kocsis Bence PC

A Forza Motorsport eddig csak az Xbox játékosokat örvendeztethette meg, míg a Gran Turismo kizárólag Sony PlayStation konzolokra érkezett. Ez a felállás most megváltozott, hisz új Forza Motorsport epizód érkezik PC-re a Turn 10 és a Microsoft jóvoltából, mely a Forza Motorsport 6 Apex nevet viseli. Jó hír emellett, hogy a készítők ígérete szerint a sorozat aktuális része a továbbiakban Xbox-ra és PC-re is meg fog jelenni. A játékból a múlt héten elérhetővé vált egy béta verzió, melyet bárki kipróbálhatott, néhány "apróbb feltétellel". Először is operációs renszer terén Windows 10 64 bit, ebből is a novemberi 1511-es verzió az egyetlen alternatíva. Erre azért van szükség, hisz a játék DirectX 12-es alapokra épült, azaz grafikus kártyából is egy DX12-t támogató megoldásra van szükség.

A kipróbálható verziót elindítva egy viszonylag hosszú intro fogad bennünket, mely után egy "gyakorló" futamot követően a főmenüben találjuk magunkat. A játék alappillére a 12 eseményből álló "Tour" melyet különféle pályákon - illetve vonalvezetéseken - , más-más autókkal hajthatunk végre. Emellett lehetőségünk van egyéni versenyek készítésére is, ahol a pályát, vonalvezetést, időjárást - egyes esetekben a napszakot is - mi választhatjuk ki. A "Spotlight" is egy hasonló játékmód, de itt nem kell sorrendben haladnunk a versenyek teljesítésével. Lehetőségünk van az elért eredményeink megtekintésére, férfi / női profil kiválasztására, zászló választására. A kipróbálható verzióba összesen 6 pálya (a Forza Motorsport 6 27 pályát tartalmaz) került be - Brands Hatch, Spa Francorchamps, Rio de Janeiro, Sebring International Raceway, Top Gear, Yas Marina Circuit - melyek 20 vonalvezetést tartalmaznak.

menu 454545
.

Autók terén szép a felhozatal, hisz összesen 63 járgány ( A konzolos Forza Motorsport 6-ban ez a szám 400 feletti) közül választhatunk, illetve csak választhatnánk, hisz egyes autókat csak zsetonokért, vagy pénzért tudunk feloldani. Az autók nagyon változatosak, hisz amerikai klasszikusok, európai és ázsiai utcai autók, luxusautók, kisebb és nagyobb teljesítményű GT és prototípus járgányok várják, hogy megszelidítsük őket. Jó hír a WTCC rajongók számára, hogy a gyári Honda mellett Michelisz Norbi Zengős Hondáját is vezethetjük.

michelisz_2 peugeot
subaru zonda
.

A már említett "Tour" 12 eseménye közben futamonként 1 fő és 3 mellékfeladatot kell teljesítenünk. A fő feladat általában megadott helyezést kér, míg a mellékfeladatok bizonyos köridőt, tökéletes kanyarhasználatot, hibátlan előzéseket, első helyet, vagy bizonyos segítségek "kikapcsolását" kérik tőlünk. Ezen feladatok teljesítésért tapasztalati pontokat kapunk, melyek szetonokká alakulnak át (futamonként maximum 3). Ezeket a zsetonokat később feloldott autók megvásárlására fordíthatunk. A 12 fő futam mellett a "Spotlight" menü alatt további futamokon gyűjtögethetjük a zsetonokat, melyekbők a béta verzióban 4-et kapunk és néhány későbbi eseményt bedátumozva.

A grafika káprázatos, a nappali fények, az eső áztatta pályák és az éjszakai megjelenítés mind-mind szép lett. Esős vertsenyen a pálya széle és a fű sáros lesz - ami az irányításra is hatással van - és a vízátfolyások is jól mutatnak, bár ezeken átmenni kész életveszély. A kameranézetek változatosak, bár a visszajátszásnál vannak még gondok ezek változtatásával.

005451 camera
084574 box
.

A játék egyenlőre csak billentyűzet és Xbox kontroller támogatással rendelkezik, de a készítők az ígérték, hogy a későbbiekben megoldott lesz a kormánykerekek támogatása is, bár azt előre nem lehet megmondani, ez milyen modelleket fog érinteni. Mi a béta verziót mindkét megoldással kipróbáltuk. Kontrollerrel  - bár vannak esetenként kompatibilitási problémák - a játék nagyon jól irányítható, billetyűzetnék 1-1 segítséget be kell kapcsolni, hogy legyen esélyünk jó helyen teljesíteni a futamokat.

Az AI semmivel sem sikerült rosszabbra, mint azt az Assetto Corsa, vagy Project Cars játékokban megszokhattuk, de ez szerintem el is várható egy olyan címtől, amiben nincs és nem is lesz multiplayer mód. A mesterséges ellenfelek a kanyarok elején sokkal kevésbé torlódnak fel és hibákat is gyakran elkövetnek, főleg akkor, ha "stresszben" tartjuk őket. Sajnos két "apróbb" hibát azért felfedeztünk. Az egyik ilyen, hogy esetenként ellenfelünk hirtelen bevágja előttünk a féket (azért párszor előfordul) és ilyenkor jön a koccanás. A másik probléma, az ideális ív használata előzéseknél. Hiába vagyunk ugyanis már szinte az ellenfelünk mellett, ő ugyanúgy a megszokott ideális ívet szeretné használni, mint aki nem ismeri a viszzapillantó tükröt.

És mot jöjjön néhány gameplay kedvcsinálónak:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6bopv2Xzefk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=X3zIsn5LjPk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LGd1BRIx-js[/youtube]

.

A kipróbálható béta verzió kimondottan tetszett. A grafikára nem lehet panasz, ugyanúgy az autófelhozatalra sem. A pályák száma a 20 vonalvezetés ellenére egyelőre nagyon kevés és az eseményeket  is hamar végig tudtuk járni. Az AI jól vizsgázott, butább mesterséges intelligenciára számítottunk. Amit a valamikor nyáron megjelenő teljes - és ingyenes - verziótól várunk, az a kicsit megnövelt autószám, több pálya, természetesen addikív karrier mód és minél előbbi kormánytámogatás, hogy szimulátorként tekinthessünk a játékra. Emellett bízunk abban is, hogy a fizetős tartalmak tényleg csak egyedi dolgokra fognak korlátozódni.

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: