func-ms-3-gaming-mouse-es-surface-1030-xl-teszt/2013/03/16

Func - MS-3 Gaming Mouse és Surface 1030 XL teszt

2013. március 16. Kocsis Bence

Mai tesztünkben egy egér, egérpad páros járt nálunk. A gyártó nem más mint a Func, mely egérpadjaival vált híressé. A termékek, amelyet be fogunk mutatni, az MS-3 Gaming Mouse, mely a gyártó első gamer egere, valamint a Surface 1030 XL egérpad, mely a korábbi verziók ráncfelvarrott, továbbfejlesztett változata. Ezúton szeretnénk megköszönni a tesztlehetőséget, így be tudjuk nektek mutatni a termékeket úgy, hogy a tapasztalatainkat is elmondhatjuk a puszta adatokon, paramétereken felül.

Func MS-3 Gaming Mouse:

Már a csomagolás utal arra, hogy nem egy kispályás egérrel van dolgunk, szép igényes fehér "dísz"doboz a gyártó új, narancssárga logójával. A doboz tartalma az egér, egy driver lemez, és egy használati útmutató, amit e termék esetében érdemes átolvasni, hiszen rengeteg tudnivalót tartalmaz.

Ha megnézzük az egeret látható, hogy hatalmas méretekkel rendelkezik, de nagyon ergonómikus kialakítású, szépre sikerült modell. Már első látásra feltűnik, hogy egy kizárólag jobbkezes modellről van szó, sajnos a balosok megint kimaradnak a jóból. Az egér felülete is igényes, hiszen gumírozott borítást kapott mely a gyártó elmondása szerint, a minőségi anyagok használata miatt nagyon tartós.

IMG_2493

Az igényes kialakítás mellett a belsőre is odafigyeltek a készítők, hiszen nagyon jól felszerelt egeret készítettek tele olyan funkciókkal, melyekkel a kategória egerei már bizonyítottak. Összesen 12 nyomógomb található az egéren, beleértve a görgő előre/hátra és kattintó funkcióját. A két fő gomb alatt minőségi mikrokapcsolók működnek, amik garantálják az egér hosszú élettartamát. Az Avago (ADNS) 9500 lézeres optikai szenzor 90-5670 cpi között változtatható. Az említett gombok száma elsőre soknak tűnhet de valójában nem az. Teljes tenyérrel megfogtuk az egeret, és amellett, hogy  kényelmes kéztartást értünk el, az összes gombot elértük. Talán e hüvelykujjuk alatti gombért kell picikét megszenvedni.

IMG_2491 IMG_2490
IMG_2489 IMG_2488

És most tegyük be a telepítőlemezt és lássuk mit is tud az MS-3:

Telepítés után egy nagyon részletes setup áll rendelkezésünkre. Összesen 3 profilba tudjuk menteni a leggyakrabban használt beállításokat, így akár használat közben is válthatunk.A "basic" menüben további DPI beállításokat hajthatunk végre, szabályozhatjuk a görgő sebességét, a dupla kattintások között eltelt időt, a két fő gomb érzékenységét, valamint azt is, hogy az egér milyen magasságból érzékelje a mozdulatainkat.

setup

A rengeteg gomb rengetek beállítási lehetőséget nyújt az elmenthető profilokon keresztül. Természetesen gamer egér ide, gamer egér oda, azért nem csak játéknál jön jól egy ilyen modell. Az alap beállítások mellett windows és média funkciókra is kihegyezhetjük egerünket.

setup_2

Színbeállítások: Az egéren az aktív led mellett 2 gomb világít. Ezen 2 gomb színét tetszőlegesen tudjuk váltogatni, akár egymástól függetlenül is. Emellett lehetőség van ezek kikapcsolására is, valamint arra, hogy ezek a gombok pulzálva világítsanak. Az RGB ledek további funkciója, hogy indikátorként képesek jelezni az aktuális profilt, hiszen minden profilban külön színt állíthatunk be.

setup_3

A funkciók és a külső mellett még egy fontos dolog van, amit mindenképp meg kell említeni. Ez a nagytudású egér nem ér semmit, ha a kommunikációval problémák vannak. Ennek érdekében a gyártó egy 2m-es, narancssárga/fekete hálóval beborított kábelt szerelt az egérre, melynek végén egy aranyozott végű USB csatlakozó található. IMG_2485 A Func MS-3 gamer egér ára egyenlőre nem ismert, valószínű a 70-80 dollár közötti végfelhasználói árcédula.

Func Surface 1030 XL:

Ha már komoly egeret használunk nem követhetjük el azt a szentségtörést, hogy nem használunk egérpadot, vagy egy szivacs alapú, vékony vászonnal felragasztott alátétet használunk. Erre megoldás a Func számos egérpadja, melyek közül a Surface 1030 XL van terítéken nálunk.

IMG_2499 IMG_2500
IMG_2501 IMG_2502

Már az egérpad csomagolása meggyőző, hiszen itt is az igényes fehér dobozt kapjuk az új Func logóval.

Ha kivesszük a padot a dobozból egy merev lap tárul elénk, mely 2 komponensből áll. Van egy alap és maga az egérpad. Hogy miért vehető ki az egérpad a lapból? Azért mert a Surfpad 1030 XL egy kétoldalú egérpad, azaz van egy durvább és egy simább oldala. Ennek köszönhetően a felhasználó eldöntheti, hogy éppen melyik oldalra van szüksége.

IMG_2511

IMG_2503

IMG_2506 IMG_2507

Az egérpad anyaga egyébként polikarbonát. És a már említett két komponensből, a Surface 1030 XL padból és a Surface 1030 frame keretből áll. A keret alján elhelyezett 9 darab gumi megakadályozza, hogy az egér alatt az egérpad elmozduljon, így kizökkentsen minket a játékból egy meleg helyzetben, vagy akadályozzon a munkánkban.

Az 1030 XL 36 x 38 cm-es méretekkel rendelkező nem szabályos négyszög. Ez a forma véleményem szerint sokat emel a kinézetén, sokkal esztétikusabb. Az egérpad súlya 422 gramm, amit a gumirögzítők stabilan egy helyben tartanak.

IMG_2516

IMG_2517

A Fznc Surface is hasonló képpen jelenleg a piacra vezetés státuszban van, pontos ára nem ismert.

http://www.func.net/

Írta: Kocsis Bence