g1-sniper-ujratoltve/2014/03/25

[Teszt] G1 Sniper újratöltve - avagy Gigabyte G1 Sniper A88X és AMD A10-7850K teszt

2014. március 25. Herczeg Balázs

Őszintén szólva elég rég járt már nálunk Gigabyte alaplap (Asus meg annál is régebben), agy ideje volt egy kicsit háttérbe szorítanunk az MSI térhódítását, és egy újabb Gigabyte Gaming alaplapot teszteltünk le ezúttal a G1 Sniper A88X személyében. Aki az előbbi sorokból nem jött még rá, egy játékra tervezett alaplapot fogunk bemutatni, ám most ez most nem Intel chipsettel rendelkezik, hanem AMD chipsettel, így a foglalata sem LGA lesz, hanem FM2+.  Nem gondoltam volna, hogy még a nem is teljesen játékra tervezett FM2+-os foglalathoz is előbb csinálnak játékra tervezett alaplapot, mint mondjuk AM3+-hoz... (Na jó, az Asus kivétel ez alól). A G1 széria egyébként megannyi remek extrával hívja fel magára a játékosok figyelmét. Ilyenek például az aranyozott jack csatlakozók is, de az internet sebességet is optimalizálják a számunkra, de ebbe picit részletesebben is belemegyek később.

IMG_1943

Az AMD Kaveri APU-i inkább multimédiás számítógépekben állják meg leginkább a helyüket, de az R7-es IGP-nek hála Mantle és TrueAudio támogatásnak hála a játékos közönségnek is kedvez az AMD új, innovatív APU-ja. Ezt nem is magyarázhatja semmi sem jobban annál, hogy a legújabb konzolokban is (Xboy One és Ps4) AMD APU kapott helyet, igaz  ezek másabb felépítéssel rendelkeznek,  mint az asztali gépekbe szánt Kaveri processzorok, de architektúra szempontjából és technikai felszereltségben ezek állnak leginkább a legközelebb hozzájuk. Megjegyezném még az elején, hogy ha valaki véletlenül APU vásárlásba vetné magát, az nehogy vegyen 1600 MHz-nél alacsonyabb órajelű memóriát/RAM-ot, mert nem fogja azt a teljesítményt elérni, amire az APU igazából képes.

IMG_2071

Gigabyte G1 Sniper A88X

A G1 Sniper A88X ugyan rengeteg extrával rendelkezik egy szokványos alaplaphoz képest, de közel sem annyival, mintha egy Inteles chipsettel készült volna az alaplap. Tehát néhány extráról sajnos le kell mondanunk. Ezek között két fájó pont van a Sniper 5 alaplapokhoz képest. Az egyik a Killer Ethernet vezérlő hiánya, míg a másik a Creative Sound Core integrált hangkártyájának hiánya. Ennek ellenére mégis sikerült az átlagnál jobb integrált hangkártyát, és optimalizáltabb internetsebességet elérni az átlagtól. Dizájn szempontjából a szokásos zöld-fekete színben pompázik az alaplap, jelezve ezzel azt, hogy nem egy átlagos alkatrészről van szó. Ezt az alaplapra rakott hűtők is jelzik nekünk. Memóriafoglalatból, 2 párt kapunk így maximálisan 2 pár, azaz 4 memóriát tudunk rakni az alaplapba. PCI-express sínek szempontjából egy Gen 3-as x16-os sín és egy x4-es sín is helyet kapott a CrossfireX támogatás érdekében, de ezeken kívül 2 PCI-e x1-es sín is, és 2 PCI  sín is helyet kapott az alaplapon. Felépítő anyagok minőségére nem lehet panasz, mi sem bizonyítaná jobban annál, hogy az alaplap az Ultra Durable 4-es család egyik oszlopos tagja, így a legjobb minőségű alkatrészek, például japán kondenzátorok kaptak helyet a lapon. SATA bemenetből 8!, azaz nyolc darab SATA 3-as bemenetre számíthatunk, ami az átlagos alaplapokhoz képest példásnak mondható (nekem az átlag még a Z77 chipset, szóval eléggé le vagyok maradva). Az alaplap nem mellesleg UEFI Dual-Bios-szal rendelkezik, tehát ha elrontanánk a beállításokat, akkor az alaplap átkapcsol nekünk a második biosra. Ha ez megtörtént, ne merjünk nyúlkálni a biosban még egyszer, ugyanis ha az egyiket tönkretettük, a másik sem lehet nagy kihívás. A viccet félretéve meg kell említenem azt is, hogy előlapi USB 3.0 bemenet is helyet kapott a lap felszínnén.

IMG_2083 IMG_2156

Szándékosan hagytam hátra a maradék két dolog bemutatását, amiről korábban kicsit beszéltem. Az egyik a hangkártya, a másik pedig a ki- és bemeneti lista ismertetése (az Ethernet miatt lehetett erre asszociálni). Hangkártya tekintetében egy Realtek ALC898-as audio processzor került fel a kártyára, nem is akármilyen kivitelben: Aranyozott vázat kapott! Hogy miért is érdekes ez számunkra? Az átlag alaplapokon 892-es processzor szokott csücsülni, ami hasonlóképpen a 898-hoz 8 channeles, azaz 7.1-es audiot is képes kibocsájtani magából, de közel sem olyan jó minőségben, mint a 898, ugyanis sokkal tisztább, zajmentesebb hangokat hallhatunk rajta, mint a régebbi chipseten (Khm... Intel alaplapokon ALC 1150 van). Kondenzátorok szempontjából Nichicon, felső-kategóriás kondenzátorokat kapott, amik növelik a kiváló hangminőséget, de közel sem annyira, mint a cserélhető OPA, vagyis OP-AMP, vagyis műveleti erősítő (ki hogy szereti nevezni). Jelen esetünkben egy opa2134pa műveleti  erősítő kapott helyet az alaplapban, ami nem a legolcsóbb modellek közé tartozik, sőt, kifejezetten drága a maga majd 1000 forintos árával. Az alaplapon ezenkívül 2 kapcsoló is helyet kapott, melyekkel a hangerőt tudjuk megnövelni, illetve a hangminőséget is szebbé varázsolhatjuk vele. *Megjegyzés analóg 5.1/7.1-es fejhallgatóval/hangfalakkal rendelkező társaim számára: ne kapcsoljátok be, mert ez egy sztereó erősítő és eléggé képes tönkretenni a surround élményt. Az alaplap egyébként Audio zaj védelmet is kapott, ami nem mellesleg zölden világít, ami meglehetősen vagány külsőt kölcsönöz az alaplapnak.

IMG_2058 IMG_1947

A ki- és bemeneti lista pedig a következő: 4 USB 2.0 port, 2 USB 3.0 port, HDMI kimenet, D-Sub kimenet, DVI kimenet, PS/2 port (használ még ilyet valaki?), aranyozott felülettel rendelkező USB DAC-UP  a tiszta, kis zajszinttel rendelkező digitálisból analóg átalakítókhoz, vagy USB headsetekhez, vagy rocksmith gitárkábelhez és még sorolhatnám, hogy mikhez... aranyozott audio jack kimenetek, illetve aranyozott mikrofon bemenet, Optikai digitális audio kimenet (SPDIF), és Gigabites Ethernet LAN (GbE LAN). Nocsak, nincs semmi különleges a Lan csatlakozóban, akkor mégis hogyan lehet ezzel optimalizáltabb netsebességet elérni? A válasz egyszerű! cFos! Nem, nem káromkodok, ennek ez a neve. Az csak puszta véletlen, hogy a mi nyelvünkben ennek a szónak valami más jelentése van. Ezzel el is érkeztünk az alaplaphoz járt szoftverek bemutatásához is. Miket is kapunk szoftverek tekintetében?

IMG_1945

IMG_2102

Önkínzási hajlammal rendelkező olvasóink itt letölthetik a teljes listát.

Ember legyen a talpán aki azt végig olvassa... Nekem csak az Volt érdekes, hogy hogy kerültek Intel driverek egy AMD-s DVD-re. Aki  megmagyarázza, az kap tőlem egy A88X alaplapot! (csak vicceltem, vagy mégsem :D) 

IMG_1953

Az Alaplap Bios-áról sem említettem még sok szót. A felülete letisztultnak mondható, illetve minden fontos beállítást el tudunk érni a bios-on belül. Egyedül az nem hagy engem a gigabyte biosokban nyugodni, hogy miért csak FAT32-es pendrive-okról engedi a bios-frissítést. Nekem ez magas... Szerencsénkre a chipset a szorzózármentes processzorokat képes az egekbe is húzni, így nem kell lemondanunk a túlhajtásról sem. Ezt mi sem tettük meg. :) Kiegészítők tekintetében az elvártnál sajnos nem kapunk többet, agy be kell értünk egy driver telepítő DVD-vel (lista még mindig feljebb), 2-2 SATA kábellel, használat útmutatókkal, egy Gigabyte matricával egy egy szivacsozott hátlappal. Doboza külseje is meglehetősen jóra sikeredett. Letisztult, de egyben figyelemfelkeltő is. De most jöjjön pár szó az APU-ról is.

AMD (Kaveri) A10-7850K

Az AMD Kaverik a Steamroller processzormagokra épülnek, melyek ugyan alacsonyabb órajellel rendelkeznek mint a Richland APU-k, de cserébe jobb integrált grafikus vezérlők kaptak bennük helyet, ezeken kívül pedig megannyi nyalánksággal rendelkeznek az új APU-k. Ilyen például a GCN szabványra épülő IGP, illetve a HSA támogatás is. Fontos kiemelnem, hogy eltérően a korábbi APU-khoz képest a Kaveri APU-k már 28 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, ami  egy kisebb fajta teljesítménynövekedést ígérhetne az elavult 32 nanométeres technológiához képest, ha nem lenne alacsonyabb a processzorok magórajele.

[caption id="attachment_46529" align="aligncenter" width="610"]untitled-100547 A Kaveri tömören[/caption]

Kisebb technikai specifikáció az érdeklődőknek:

  • Gyártástechnológia: 28 nm
  • Magok száma: 4 + 8 GPU mag
  • L2+L3 gyorsítótár mérete: 4 Mb
  • Tranzisztorszám: 2,41 milliárd
  • IGP: R7-es GCN videovezérlő Mantle és TrueAudio támogatással
  • Magórajel: 3700 MHz, Turbo: 4000 MHz
  • Shaderek száma: 512
  • Textúrázó egység: 32 db
  • IGP magórajel: 720 MHz
  • DirectX: 11.2/12
  • TPD: 95W

Tokozás tekintetében a Kaveri APU-k csak FM2+-os alaplapokban képesek működni, szóval hiába rendelkezel egy FM2-es alaplappal, ha Kaveri APU-t szeretnél szükség lesz egy FM2+-os lapra, különben sípolni fog az alaplap bekapcsolás közben. Kaveri APU-khoz egyébként maximálisan 2133 MHz-s memóriákat tudunk társítani, amik nem kicsit dobják meg az IGP gyorsaságát. Én személy szerint 1333 és 1600 MHz-n tudtam csak tesztelni az APU-t, de a különbség szemmel láthatóan jobb volt a nagyobb órajellel rendelkező memória javára. Sajnos az APU esetében nem tudunk hatalmas teszteredményekkel szolgálni, ugyanis korábban még nem járt nálunk ilyen processzor, így sajnos csak egyéb más oldalak méréseire tudok hivatkozni. Ettől függetlenül a játékokban mért eredményeket megosztom veletek. Itt őszintén szólva a Mantle jelentette a legnagyobb meglepetést számomra.

[caption id="attachment_46520" align="aligncenter" width="425"]53874a_kaveri_die_straight2 Az APU felépítése[/caption]

*Érdemes megjegyezni hogy a Steamroller magokat úgy helyezte el a gyártó az APU-n, hogy két x86-os Dual-Core magok kerültek elhelyezésre, így lehetséges, hogy a CPU-Z csak két fizikai magot fog jelezni a négy helyett. Ez viszont nem azonos az Intel Hyper-Threading megoldásával, ahol virtuálisan kap plusz terhelési egységeket a processzor.

Tesztek

Tesztek szempontjából minket inkább a játékok érdekeltek, de a Cienebench r15-el is tettünk egy próbát. A tesztprogramok listája:

  • Cinebench R15
  • 3DMark (Cloud Gate)
  • Battlefiled 4 (Medium grafikán, csak DirectX)
  • Thief 4 (csak DirectX, mivel a Mantle csak pár nappal később debütált/ normál beállítások mellett)
  •  F1 2013 (Magas beállítások)
  • Tomb Raider (Normal beállítások)
  • Star Swarm (DirectX és Mantle)
apu4,5ghzcin apuopengl

A Cinebench adatai alapján az órajelnövelés nem tudott túl nagy teljesítménybéli növekedést felmutatni, de az integrált grafikus vezérlő igen szépen vizsgázott.

cgateapudef

cgateapuoc

Viszont a 3DMark Cloud Gate tesztjében a 4,5 GHz-n  járatott APU 16%-al teljesített jobban alapórajelen járatott APU-nál.  Itt megjegyezném, hogy nem az R9 290-ről futottak a tesztek.

bf4apu

f1apu

thiefapu

trapu

Játékok esetében érdekes helyzet alakult ki. A lenyűgöző grafikával rendelkező Battlefield 4 FullHD-n medium beállítások mellett képes volt a láthatósági küszöböt elérni átlagba, ami engem teljesen le is nyűgözött. Már értem miért adnak Bf4-et az APU mellé... Ha azt nézzük, hogy F1 2013-nál maximális részletességgel futtattuk a benchmarkot, akkor is meglepően jó teljesítményt értünk el. Tomb Raider esetében már kicsit másabb a tészta, ugyanis szépnek szép a játék (és Lara), de nem éppen a legszebb grafikájú játékok egyike, így kicsit csalódás volt számomra az éppen a folyamatos látás láthatósági küszöbét súroló 24 FPS Medium részletességen. A Thief 4 pedig egy viszonylag új alkotás a Square Enix-től, melyet az Unreal Engine 3 hajt, és igen jól lett optimalizálva, hát még ha megjelenéskor ki jött volna a Mantle. Ugyan nem a legszebb sebességen futott a játék, de a grafikához képest ez is szép eredmény Medium részletesség mellett FullHD-ben. (R9 290 tesztben már Mantle mérések is szerepelni fognak)

Végül a Star Swarm tesztet is lefuttattuk, hogy kapjunk egy képet, mekkora sebességnövekedésre számíthatunk Mantle esetében. A programot medium beállítások mellett futtattuk le. DirectX alatt átlagosan 41 képkocát sikerült produkálnia, míg Mantle módban átlagosan 59! képkockát hozott az APU. Ezt akár hogyan is nézzük, 43%-os gyorsulás! Ha ilyen eredményeket produkál Thief 4 és Battlefiled 4 alatt  is, akkor talán még jó választás is lehet játékra. Ami pedig végképp kiverte nálam a biztosítékot az az volt, hogy a 4,7 GHz-re feltuningolt Core i5 2550K-m egy R9 290 társaságában rosszabbul teljesített, mint ugyan az a VGA 7850K APU mellett.

Összegzés

A Gigabyte G1 Sniper A88X alaplapjában nem kellett csalódnom, hiszen azt hozta, amit elvártam tőle, sőt, a cFos-nak hála még többet is nyújtott a számomra. És még itt meg sem említettem azt az Audio minőséget, amit egyenesen imádtam az alaplapban. Ha a mélynyomó hangjára egy kicsi boost-ot is tudtam volna adni,  bele se tudnék kötni az alaplapba. Nem mintha így is beletudnék, hiszen kiváló alapanyagok építik fel, rengeteg vonzó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásként még ár/érték arányát tekintve is sokkal jobb vételnek minősül, mint mondjuk egy vele egy árban lévő Inteles alaplap, ugyanis az ezzel egy árban lévő alaplapok jóval kevesebbet tudnak csak nyújtani, mint a Gigabyte alaplapja. Bárki számára tudom azon nyomban ajánlani az alaplapot, így a legjobb díjunkban is részesítem!

editors_choice

Az APU-val már sajnos nincs túl könnyű dolgom, ugyanis egy igen innovatív processzorról beszélünk, ami megannyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik, de sajnos teljesítménye nem épp kiemelkedő, sőt egyéb hardverteszt oldalak szerint el is marad a Richland APU-któl is, ami semmiképpen sem pozitív. Amíg nincs a piacon túl sok Mantle-t és TrueAudio-t támogató játék, addig csak azoknak tudnám ajánlani a Kaveri processzorokat, akiknek nem Richland APU dorombol a rendszerében, ugyanis jelenleg azok jobb vételnek számítanak. Mindenesetre Tetszett díj nélkül az AMD Kaveri A10-7850K sem búcsúzhat tőlünk.

tetszett

A tesztben szereplő alaplapot és processzort ezúton is köszönjük a Gigabyte csehországi képviseletének!

8282_crop_600x300_gigabyte_logo

AMD_Smarter_Choice4

   

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter